Folyamatban levő törvényjavaslatok

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az új kormány nem nyaral… Megkezdődött a nyár - bár az időjáráson még nem látjuk - és a parlamenti uborkaszezon helyett számos adózással összefüggő törvényjavaslat került az országgyűlés elé. Amikor törvény lesz belőle, természetesen írok majd róla, de addig is szedjük össze hol várható változás.

Egyes adótörvények a sport támogatásával összefüggő módosításáról


A törvényjavaslat a társasági adóból és a személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezmények megalkotásával kívánja ösztönözni az adók alanyait arra, hogy hazánkban is aktívabban járuljanak hozzá e sportágak támogatásához . A törvényjavaslat a sporttelepek megszerzése, fejlesztése érdekében külön illetékkedvezményt is megfogalmaz .

 

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról


Az Áfa tv. jelenleg nem tartalmaz olyan garanciát, mely biztosítja a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany törvényi védelmét, amennyiben ő önhibáján kívül (vevő nemfizetése miatt) nem tudja teljesíteni adófizetési kötelezettségét . A jelenlegi szabályozás szerint ugyan a vevő kezesként felel a rá áthárított, de általa meg nem térített adó összegéért  (Áfa tv. 150 . §), azonban ennek érvényesítésére a gyakorlatban az állami adóhatóságnak ilyen jellegű információ hiányában nincs lehetősége. A törvénymódosítás biztosítja, hogy a vevő által meg nem fizetett adó az adóalanynál nyilvántartott, valós, az adóhatóság által is elérhető személytől követelhető.
 

Az egyszerűsített foglalkoztatásról


Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII . törvény, mely 2010. április 1-jén lépett hatályba, olyan szabályokat tartalmaz, amelyek rendkívül megnehezítik a foglalkoztatást a hatálya alá tartozó területeken, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban. A Javaslat célja az, hogy megőrizve a papíralapú adminisztrációról az elektronikus ügyintézés irányába történt előrelépés előnyeit, életszerűbb, alkalmazhatóbb szabályokat fogalmazzon meg . Másfelől a kapcsolódó kedvezményes közteher szabályait is oly módon módosítja, hogy azok egyfelől közelítsenek a korábbi kedvezmény mértékéhez, másfelől egyszerűbbek legyenek.
 

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosításáról


A helyi iparűzési adó állami adóhatóság általi beszedésének 2010. január 1-től hatályos szabályozása a törvényjavaslat benyújtói szerint súlyosan sérti a helyi önkormányzatiság több olyan alapjogát is, amelyek a helyi szintű hatalomgyakorlás, mint a demokrácia egyik alapintézményének lényegi ismérvét, azaz az önkormányzatok autonómiáját igyekeznek garantálni. A jogállam működése folyamatában kiemelkedő jelentősége van a demokratikusan megválasztott és megfelelő önállósággal rendelkező helyi önkormányzatok létezésének. A valódi önállóság, autonómia megvalósításához nélkülözhetetlen a szükséges gazdasági feltételek biztosítása is, melynek elsődleges gazdasági alapját a saját bevételek, közöttük a települési önkormányzatok által megállapított és kivetett helyi adók alkotják. Ezen belül az iparűzési adó vált a legjelentősebb saját bevételi forrássá. Ezek alapján lehet indokolt a vonatkozó törvényi szabályozás megváltoztatása, a helyi önkormányzati adóhatósági hatáskör mielőbbi visszaállítása.


Hozzászólások

Evicsek  -  

Kedves Zsuzsa ! Meg tudod-e mondani, melyik az a 10 illetve idén 7 kiasdó ami megszűnik mától ?

csak a keresztnevét...  -  

Mária Kedves Zsuzsa nagyon köszönöm a tájékoztatást jól jön ez még nyáron is mikora gyerekek szünidei foglalkoztatáást is meg kell oldanunk, neked miből van ennyi időd? de nekünk jól jön Köszönjük!!!!!

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon hálás vagyok a folyamatos tájékoztatásért. Csodálom, hogy győzöd. Isten áldjon meg érte

Éva  -  

Vajon gondolnak - e a háziorvosok  iparűzési adójának eltörléséről, mely őket évek óta feletébb irritálja, érthető módon? Miféle ipart űz egy háziorvos a kikényszerített vállalkozásában?

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm a folyamatos tájékoztatást! Mária

Irén  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm ,hogy mindig időben és gondosan felhívod a figyelmünket a változásokra, várható változásokra és az aktuális teendőkre is!

Nagyon jó pihenést, kikapcsolódás és hozzá jó időt kívánok!!

 

 

 

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Ismét hálás köszönet az információért. Mindenkinek szép napot és jó nyarat (ha lesz)!

 

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az információt. Én is úgy tudom, hogy az iparűzési adó marad az önkormányzatoknál, mivel hétfőn az országgyülés elfogadta az előterjesztést. Az ÁFA törvény 150. §nak alkalmazását az életben is jó lenne minél több alkalommal látni, társaságunknak is van olyan vevő követelése, ami több év óta fennáll, az ÁFA kötelezettségünket, illetve az egyéb adókat pedíg vért izzadva tudjuk csak teljesíteni.

Margit  -  

Köszönöm szépen az infót. Jó pihenést.

 

Kati  -  

Kedves Zsuzsi!

Egyik nagy cégünk esetében a múlt hónapban tőrtént, hogy az APEH határozatot hozott, és beszedési megbízást érvényesített, ki nem fizetett

számla miatt, az eladó megbízásából, mivel azért nem tudott áfát fizetni,

mer ők sem kaptak pézt, hivatkozva a 150§-ra.

Lehet, hogy ez egyedi eset volt, csak a kicsik sajnos nem tudják most érvényesíteni. Üdv Kati

Rita  -  

Kedves Kati,

Mi is érintettek vagyunk ilyen kérdésekben, kicsit bővebben le tudnád írni, hogy mi történt? Ti vagytok az eladók és a Vevőtök számlájára kértétek a az inkasszót az általa meg nem fizetett számla áfa tartozás erejéig amit a Ti fizetendő adótókból írtak jóvá???? Hol kell elkezdeni ügyintézni??

Előre is köszi és szép napot

Bea  -  

A második félévtől ismét az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) helyett, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a törvényt.

Anna  -  

Köszönöm szépen! 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönjük a tájékoztatást. Valahogy a "söralátét" még nem látható, azt hiszem, hogy a könyvelők dolga nem egyszerüsödik. A nyári szabadság lehet, hogy megint jogszabály olvasással fog eltelni.  Nem vagyok túl hapy az eddig megismert változásoktól, de hátha majd ezután lesznek a könnyítések sorozatban. Fő az optimizmus !!!!

Kati  -  

Köszi az információt,mindenkinek jó pihenést.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen!

 Jó pihenést,szép napokat!

       Marika

Jutka  -  

Kedves Zsuzsika!

Köszönöm az információt, de így a kötelező továbbképzés után már valahogy elegem van az adóváltozásokból. Mindig "kifülelsz" valami újságot, szegény öreg fejemnek soha nincs nyugta. Ráadásúl a változások hada még ezután jön. Menjetek el inkább pihenni, rátok fér, hátha kisüt a nap is.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Köszönöm az új információt, és egyben azt is, hogy mindig törödsz velünk. Azért pihenjetek ezen a nem igazán "normális" nyáron.

Köszönettel Tilda

Ibolya  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az információt. Az alkalmi munkavállalalást

jó lenne ha egyszerűsítenék...

Jutka  -  

Köszönöm az újabb információkat.

Részban a témához kapcsolódóan , ha van valakinek információja arról, hogy az egyszerűsített foglalkozással alkalmazottak bele számítanak-e az átlagos statisztikai állományi létszámba, kérem ossza  meg velünk. Közeleg ugyanis a rehab hozzájárulás fizetési kötelezettség, és ez nagyon nem mindegy a fizetési kötelezettség megállapítása szempontjából.

 

Mariann  -  

Sajnos bele. Ha jól emlékszem létszám szempontjából is  az egyszerűsített munkaviszony ugyanolyan besorolás alá esik, mint a sima munkaviszony.

Mariann  -  

Sajnos bele. Ha jól emlékszem létszám szempontjából is  az egyszerűsített munkaviszony ugyanolyan besorolás alá esik, mint a sima munkaviszony.

Vali  -  

A KSH utmutatója a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz (részlet): 5. Az átlagos állományi létszám számítása

A különböző statisztikákban részben adott napi (pl. munkajogi állományi létszám esetén XII. 31. eszmei időponti) létszámot, gyakrabban valamely időszakra vonatkozó átlagos létszámadatot kell jelenteni. Az adatkérésben pontosan meghatározzuk a foglalkoztatottak azon csoportját, melyre a felvétel irányul. Így pl. a szervezet tevékenységében részt vevők havi átlagos állományi létszáma, vagy az alkalmazásban állók (teljes és nem teljes munkaidőben, de munkaszerződés szerint havi átlagban legalább 60 munkaórában foglalkoztatottak) éves átlagos statisztikai állományi létszáma, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi átlagos állományi létszáma stb. Ha eltérő utasítás nincs, az átlagolást a tényleges létszám alapján kell elvégezni, vagyis minden személyt a munkaidő hosszától függetlenül, egy-egy egész főnek kell tekinteni.

Alapértelmezésben az átlagos állományi létszám a munkavállalók (munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók, egyéni vállalkozó és nem fizetett segítő családtagjai) folyamatosan vezetett létszámnyilvántartása alapján számított mutató. Az átlagolást havonta kell elvégezni az adott hónap naptári napjainak figyelembevételével, vagyis a naponkénti állományi létszámok összegét, a munkarend szerinti pihenőnapokra és ünnepnapokra az azt megelőző munkanap létszámát véve figyelembe, el kell osztani a hónap napjainak számával. Az adott hónap naptári napjainak számával kell osztani abban az esetben is, ha a gazdasági szervezet csak a hónap egy részében működött. Az éves átlagos állományi létszám a leírtak alapján már kiszámított havi átlagos létszámadatok egyszerű számtani átlaga, vagyis éves átlagszámítás esetén 12-vel kell elosztani a havi átlagos létszámadatok összegét. Természetesen az átlagolást abban az esetben is így kell elvégezni, ha az adatszolgáltató működése a vonatkozási időszaknak csak egy részére esett. (Az átlagos állományi létszámnak a napi létszámnyilvántartáson alapuló számítása helyett a KSH a 20-nál kevesebb főt foglalkoztató ún. kisszervezetek esetében ettől eltérő módszer alkalmazását is engedélyezheti, pl. az átlagszámítás a havi nyitó és záró létszámból is történhet.)

A statisztikai adatgyűjtésekben, ha erre eltérő utalás nincs, az adatokat tizedes nélkül (a kerekítés általános szabályainak figyelembevételével, egész számban kell közölni. (Kerekítés 4-ig lefelé, 5-től felfelé történik!)

Azokban a felvételekben, ahol az alkalmazásban állók létszámát teljes munkaidősre átszámolva is közölni kell, ott a számbavétel az egy teljes munkaidőben foglalkoztatottra jutó teljesített munkaóraszám vetítési alapként történő felhasználásával történik:

        a nem teljes munkaidőben, részmunkaidőben foglalkoztatottak által teljesített munkaórák számát el kell osztani az egy fő teljes munkaidőben foglalkoztatottra jutó munkaórák számával. Ugyanez a számítási módszer a normál munkarendben foglalkoztatott szakképző iskolai tanulók esetében is;

        a bedolgozókra vonatkozóan, akiknek teljesítménykövetelménye munkanorma formájában vagy egyéb mennyiségi vagy minőségi mutatókkal meghatározott, az információk alapján becsült munkaóraszámból kell a tényleges létszám átszámítását elvégezni;

A létszám teljes munkaidősre történő átszámítása eredményeként kapott ún. „egyenértékes vagy redukált” létszám a tényleges létszámnál csak kevesebb (csak teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetén megegyező) lehet!

 

Mariann2  -  

Szia Jutka!

Beillesztek egy linket, olvasd el.

Üdv.

Mariann

http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100521/rehabilitacios-hozzajarulas-kiszamitasa

Mariann2  -  

Bocsi, Rossz helyre illesztettem.