Fizetőképességi nyilatkozat

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Azoknál a társaságoknál, ahol a tulajdonosok osztalék jóváhagyásáról döntöttek, a Gt 131§-a további feladatokat határoz meg. De hogyan lehet ennek eleget tenni?

A számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik. A taggyűlés a jóváhagyásról az ügyvezetőnek, - és ha a társaságnál felügyelőbizottság működik - a felügyelőbizottság által jóváhagyott javaslatára dönt. A mérleg (számviteli törvény szerinti beszámoló) elfogadásával együtt lehet határozni az eredmény felosztásáról, vagyis osztalékfizetésről.

A GT 131§ (3) bekezdése alapján az ügyvezetőnek (azaz ez a kötelezettség bt-kre, kkt-re nem tejed ki, a kft-re viszont igen) írásban nyilatkoznia kell a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. A nyilatkozat megtételének elmulasztásával történő kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az ügyvezető a vezető tisztségviselőkre vonatkozó általános rendelkezések szerint felel. Az ügyvezető köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz elektronikus úton benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel.
Az elektronikus úton történő benyújtást egyesek többféleképpen értelmezik, sőt vannak még olyan cégbíróságok is, akik a papír alapú adatszolgáltatást sem utasítják vissza.

A törvény előírása szerint a dokumentumot digitális aláírással ellátott formában kell továbbítani. Ettől eltérő gyakorlat ügyében javaslom, mindenki a saját területileg illetékes cégbíróságnál érdeklődjön, hogy mit fogadnak el.

Olyan értesülések is terjedni látszanak, hogy digitális aláírás nélkül, egy „sima” e-mail formájában is lehet a kötelezettséget teljesíteni. Ezzel persze az lehet a probléma, hogy semmilyen visszaigazolásunk nincs, hogy a kötelezettséget teljesítettük. Míg a levélnél a feladóvevényt, digitális aláírással ellátott küldésnél pedig elektronikus visszaigazolást kapunk. Sőt az utóbbinál a cégbíróság a feldolgozás után még végzést is küld.
A nyilatkozatnak nincs kötött formája. Itt csak egy lehetséges mintát közlünk:

Fizetőképességi nyilatkozat

A …….. Kft. Taggyűlésének

Alulírott ………………………………………………….,
a ……………..………………………………………….társaság
(székhely: ……….…………………………………………………., adószám:………….……………..) ügyvezetője nyilatkozom, hogy a 200….. évi osztalék kifizetése nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését.

Tudomásul veszem ezen nyilatkozathoz a Gt. 131.§ (3) bekezdésében meghatározott kötelezettségeket.
Jelen nyilatkozat 30 napon belül a cégbírósághoz benyújtandó.

Kelt: ……………………………, ……….. év ……………… hó …… nap

……..……….…………………...
ügyvezető




Hozzászólások

Kati  -  

Hol található meg ez az állásfoglalás? Jó lenne legalább valami fogodzkodó, mert szerintem még mindig nem egyértelmű, hogy mitól számított 30 nap...

Ildikó  -  

 Köszönöm az információt

József  -  

A mult héten egy előadáson az egyik megyei cégbíróság vezetője azt mondta, hogy ez nem tartozik a társasági szerződés módosítás körébe, ezért nem szükséges elektronikus aláírással elektronikus úton beküldeni. Az ő gyakorlatuk szerint elégséges, ha gépelt formában aláírva beküldi a társaság a cégbírósághoz, és ők írattározzák.

 

Magdi  -  

Köszönöm az információt!  Szia!

Piri   -  

Köszönöm a figyelemfelhívást ezt nem tudtam.

rózsa  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást!

Jó pihenést kívánok.

Rózsa

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Hozzáértők!

Hogyan készíthetek digitális aláírást?

Bene Istvánné  -  

Szíveskedjetek a választ megküldeni, hogy hogyan készíthetek
digitális aláírást

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Minden egyes figyelem felhívást nagyon szépen köszönök. 

Kivánok Nektek  felüdítő nyaralást

Tilda 

Erzsi  -  

Kedves Zsuzs és minden munkatárs akikhez eljutnak ezek a naprakész fontos információk,melyért természetesen köszönet jár.Én ugy gondolom, hogy a jóváhagyott osztalék még nem jelent kifizetést én természetesnek tartom hogy a kifizetés csak abban az esetben történhet meg ha ez nem okoz gondot ezért nem értem,hogy miért nem az elött  kell nyilatkozni amikor a kifizetés ténylegesen történne. Ha jól értettem akkor ezt a nyilatkozatot pótlólag be kell küldeni mindenkinek akinek jóváhagyott osztalék lett a jkv-ban elfogadva.

 

  -  

Kedves Hozzáértők!

Hogyan készíthetek digitális aláírást?

Gábor  -  

Azért ide írtam mert a "Másolja be a képen látható 4 betűt:" kép nem látható :-(

Éva  -  

Sziasztok! Sajnos nekem sem látszik a bemásolandó 4 betű, mint lejjebb Gábornak.... Ezért írok ide:
 

Kedves Zsuzsi, és Mindenki!


Meglepett Zsuzsi levele, mivel én az idén márciusban, évközi beszámoló alapján jóváhagyott - EVA alany cég - osztalékáról papír alapon nyújtottam be a Fővárosi Bíróság Cégbíróságához egy fizetőképességi nyilatkozatot. Május vége felé - szintén papír alapon - érkezett egy beérkezésről és iktatásról szóló visszaigazolás. (tavaly a májusi beszámolókészítéskor beküldött ugyanilyen adattartalmú iratokról semmilyen visszajelzést nem küldtek). Ezen visszaigazolásban nem említették, hogy a jövőben elektronikus úton kellene a nyilatkozatot beküldeni. Mindenesetre érdekes... mert ha így kellene eljárni, miért nem lehet csatolni az elektronikus beszámolóhoz?

Éva

Ági  -  

Kedves Zsuzsa!

Sokat segítettél a nyilatkozat  közzétételével, hálás köszönet érte.

olga  -  

A 30 nap mikortól számít? A mérleget jóváhagyó taggyűlés időpontjától vagy az osztalék kifizetésének napjától?

Köszönöm

  -  

A PM tájékoztatása szerint a jóváhagyástól kell számítani a 30 napot. Ez teljesen ellentétes az általunk ismert "kifizetés" fogalmától, de azt mondta a PM, hogy a GT-t nem adószakértők fogalmazták, hanem jogászok, és nekik ebben az esetben mást jelent a kifizetés. Jó lenne, ha egyértelműsítenék.....

csak a keresztnevét...  -  

A problémám az, hogy egyes cégbíróságok ezt csak ügyvéd által benyújtottan fogadják el. Ez nincs összhangban az egyéb bevszámolók elektronikus benyujtásnak formai követelményeivel.

Kérdésem, hogy elegséges e, ha az éves beszámolóhoz hasonló formában köldjük meg a bejelntést.

 

Üdvözlettel:

 

Dömötörfy József

Böröczky Zsuzsi  -  

Kedves József!

Ezt sajnos a beszámolóhoz hasonló módon (aláírás nélkül, ügyfélkapun keresztül) nem lehet benyújtani. A cégbírósághoz kell beadni, nem a cégszolgálathoz.

 

Böröczky Zsuzsi  -  

Kedves József!

Ezt sajnos a beszámolóhoz hasonló módon (aláírás nélkül, ügyfélkapun keresztül) nem lehet benyújtani. A cégbírósághoz kell beadni, nem a cégszolgálathoz.

 

irén  -  

Köszönöm, új információt kaptam. Halász Irén

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!   KLASSZ vagy!!!! Még erre is jutott időd, hogy az előadáson felvetett  Nyilatkozatra is "pihenés" helyett  reagálj!

Köszönöm a gondoskodásod és a mindig nagyon felkészült előadásaidat. Örülök hogy találkozhattam Veled!

                       Györgyi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen!

Ismétlés a tudás anyja, én elfelejtettem ezt a kitételt, illetve úgy tudtam hogy a kifizetéskor van ilyen kötelezettsége a társaságnak.

Üdv Ica

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Véleményem szerint az elektronikus úton való benyújtási kötelezettség  nem jelenti automatikusan a minősített, digitális aláírás meglétének szükségességét.

Molnár Anikó

Anna  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást. A Bt-nél nem voltam tisztában, hogy be kell-e küldeni a nyilatkozatot.

Kati  -  

A fizetőképességi nyilatkozatot a Fővárosi Bíróságnál elektronikus úton történő benyújtásnál, visszaigazolják.

Erzsébet  -  

Zsuzsa!      Megkérlek, hogy foglalkozz légyszíves azzal , hogy kinek is kell beküldeni ezt  a    nyilatkozatot.

Ugyanis itt ügyvezetőről beszélünk, ez pedíg csak KFT-nél van.  A BT-nél üzletvezetés van.    Bátorkodtam ezt feltenni, mert erről senki nem beszél.    

Én az elmúlt évben a helyi cégbírósággal beszéltem ez ügyben és Ők akkor úgy tájékoztattak, hogy a BT-nél nem értelmezhető az osztalék és nyilatkozatot sem várnak a BT-től.                                                                      

Miklós  -  

Kedves Erzsébet! Megerősítelek ebben. A Bt-kre nem vonatkozik ez a szabály.

Böröczky Zsuzsi  -  

Figyeljétek a cikkben! Az "ügyvezető" szó után írtam, hogy ez tehát bt-re, kkt-re nem vonatkozik!!!!

Ági  -  

Köszönöm szépen.

B.Marcsi  -  

Sziasztok!

Nagyon örülök e téma felvetésének, mert az ügyvédek véleménye nagyon megoszlik a nyilatkozat tétel időpontjára vonatkozóan. Számomra az egyértelmű, hogy csak elektronikus formában digitális aláírással lehet a nyilatkozatot benyújtani a cégbíróság felé. Az én tapasztalatom alapján az ügyvédek véleménye abban oszlik meg, hogy egy része az osztalék jóváhagyásakor akarja ezt a nyiléatkozatot beadni, másik része az osztalék kifizetésekor tartja szükségesnek a benyújtást.

Szerény véleményem szerint az osztalék számfejtésekor ill. a kifizetéskor kell ezt a nyilatkozatot az ügyvezetőnek tenni, mert az osztalék jóváhagyása és a kifizetése között akár hónapok vagy évek is eltelhetnek, és akkor már egészen más lehet a társaság helyzete.