Feltöltési kötelezettség bevallása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A karácsony előtti utolsó nagy feladat a feltöltési kötelezettség. Jelen cikk ennek bevallásával foglalkozik.

A Tao tv. hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és a külföldi vállalkozónak - amennyiben az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele az 50 millió forintot meghaladta - a társasági adóelőleget az adóévi várható, éves fizetendő adó összegére az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig ki kell egészítenie.

Azon adózók esetén, amelyek az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésből támogatást kapnak, a várható fizetendő adó összegénél ezeket a támogatásokat nem kell figyelembe venni, ha  az adóév utolsó hónapjának 15. napjáig nem kapják meg.


Az adózóknak a társasági adóelőleg-kiegészítés összegéről a tárgyév utolsó hónapjának 20. napjáig bevallást kell tennie a 0901-es nyomtatványon.


Azoknál az adózóknál, akiknek ezt a bevallást év közben havi gyakorisággal le kellett adni, azoknál a társasági adóelőleg-kiegészítés bevallási határideje megegyezik a havi bevallás határidejével.

Ezeket a bevallási időszak különbözősége miatt nem lehet egy 0901-es bevallásban bevallani. Ebben az esetben a társasági adóelőleg-kiegészítés bevallása végett külön kell a 0901-es bevallást benyújtani.

Azaz a naptári évvel megegyező üzleti éves adózónak a társasági adóelőleg-kiegészítést 2009. december 20-ig kell bevallania.

A havi bevallók estében a 0901-es bevalláson szereplő egyéb kötelezettségeket november hónapra szintén 2009. december 20-ig kell bevallani.

A bevallási időszak a társasági adóelőleg-kiegészítés esetén 2009. 01. 01.- 2009. 12. 31., míg az adott havi kötelezettség esetén 2009. 11. 01.- 2009. 11. 30.

 

A két időszak eltérése miatt a példa szerinti esetben az adózó két 0901-es bevallást nyújt be, amelyek egyikében csak a társasági adóelőleg-kiegészítéshez kapcsolódó rovatokat tölti ki, a másikban pedig az egyéb, november havi kötelezettségeit vallja be.


Felkészülés a 2010-es adóévre
Adónavigátor Konferencia
"dobozban"
4 CD + munkafüzet

több infó, megrendelés itt>>

- 2009. dec. 15. 16,50 -
még 9 CD csomag
20% kedvezménnyel


A bejegyzés címkéi

adózás rendje, társasági adó


Hozzászólások

Katica  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon jó az oldalad. Gratulálok.

Az evából kiléptem 2011-re, de van decemberi számlám amit csak most fizetnek ki. Egyéni vállalkozóként szja-s bevétel lesz ez az idén  vagy még évás?

Kérlek segíts!

Üdv: Katica

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi ! Ta vagy a mi támaszunk ebben a zűrzavaros jogi dzsungelbe. Köszönjük. Áldott békés ünnepeket kivánok ,és e sok ember szeretette kisérjen végig az utadon.Hortenzia

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

A társasági adó előleg feltöltéssel kapcsolatban kérdezném, hogy az APEH az esetleges bírság kiszabásánál a bevallást, vagy a befizetést fogja alpul venni, mert ez ugye egyáltalán nem biztos, hogy egybeesik. Én azt tanácsoltam az ügyfelemnek, hogy bevallani mindenképp a teljes összeget valljuk be, de ha nincs elég pénze, akkor fizessen amenniyt tud, csak arra vigyázzon, hogy 12.31-ig mindenképp rendezze a tartozást, mert akkor az IPA adóalap csökkentést nem tudja figyelembe venni. Helyes ez a gondolat?   Vvohiálaszodat előre is köszönöm és én Nagyon köszönöm az egész évi munkát. Kellemes Ünnepeket Kívánok. Judit 

Pacsi  -  

Köszönöm a sok hasznos infót. Kellemes pihenést és nagyon Boldog Ünnepeket kívánok.

Gabi  -  

Köszönöm a  tájékoztatást  és az  egész évi hasznos információkat, kellemes karácsonyi ünnepeket  és boldog, békés új évet kívánok.

Ili  -  

Kedeves Zsuzsi!

köszönjük  az egész évi segítséget és egyben nagyon  boldog,békés ünnepeket kívánunk. ( Azt gondolom ez mindannyiunkra ráfér :)  .)

Csicsi  -  

Kedves, Zsuzsa! Én még mellé tenném, hogy ugyan ez vonatkozik a különadóra is, azaz az 50 milla határ rájuk is vonatkozik. Tehát az 50 milla alattiaknak nem kell feltölteni.

Köszi a rengeteg munkáddat és segítségedet. Kellemes ünnepeket kívánok!!!!!!!!!!!!!!4

Babi  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönjük az egész évi munkádat és azt a sok segitséget amit adtál. Békés Boldog Ünnepeket és Eredményekben gazdag Új Évet Kivánunk Neked és Családodnak.

Erika  -  

Kedves Zsuzsa és Zoli!

Olyan vagy Te nekünk könyvelőknek mint Jézus a tanítványoknak. Mutatod az utat, odafigyelsz ránk és aki nem veszi igét az vessen magára.

Nagyon boldog Karácsonyt! Jó egészséget! Boldog Új Évet Kívánok  a családodnak!

Üdvözlettel

Ági  -  

 Köszönöm az egész éves segítségedet kedves Zsuzsa !
Kellemes ünnepeket és boldogabb, jobb új évet kívánok !
üdv.: Ági

Edit  -  

A feltöltési kötelezettség  bevallásánál (éves bavalló) a december hónapra a már előirt  kötelezettségen felüli(0829-ben !) összeget kell beirni, vagy az összeset.  Félek, hogy tévedésből "duplán" lesz előirva a kötelezettség, nem beszélve a befizetési kötelezettségről.  Példa: 0829-esben 97eFt az előirás négy negyedre,  a most kiszámolt  összeg 357eFt.  Előre is köszönöm a segitséget. Edit

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi

"Csak" annyi, hogy nagyon szépen köszönjük Neked ezt a gondoskodást.

Fantasztikus, hogy mindenre odafigyelsz és még tájékoztatsz is bennünket

Köszönöm és Békés Boldog Ünnepeket kívánok

Tisztelettel

Tilda

Erika  -  

Köszönöm az infót.

Ildikó  -  

Köszönöm az információt

rózsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm az időbeni figyelmeztetést, hogy az élet mindennapi gondjai miatt negogy elfeledkezzünk róla!!

További szép napot és jó pihenést az ünnepek alatt!

EMI1954  -  

Kedves Zsuzsa!

Olyan jó, hogy Te  mindenen rajta tartod a szemedet... Köszi az ezévi sok-sok segítséget. Kívánok a kedves Böröczky családnak  és az összes fórumozónak békés, boldog, stresszmentes ünnepeket, jó pihenést és egy nyugodtabb, jobb új évet! Emi

Rita  -  

Köszönet a figyelmeztetésért, már majdnem elfelejtettem ebben a hajrá időszakban!

Békés, boldog meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok és köszönöm az egész éves segítőkész munkátokat!

Szeretettel:

Rita

 

Évi  -  

Kedves Zsuzsa!

Feltehetnék egy triviális kérdést? Mikor azt nézzük, hogy ki köteles feltölteni a TAO-t és benyújtani a bevallást, akkor az 50 milliós előző évi éves szinten számított árbevétel (mint határ) esetén "árbevétel" alatt a TAO tv. 4.§.(1) 4. pontja szerinti értékesítés nettó árbevételét értjük? (természetesen normál gazdasági társaság esetében)

Köszönöm szépen előre is!

Z  -  

Annyit tennék hozzá, hogy a feltöltésre kötelezetteknek a tao feltöltés összegén kívül még egy adónem feltöltését kell vallani a 0901-en, ez pedig a nem is olyan régi keletű Robin Hood adó. Persze csak annak, akit érint.

Ari  -  

Egy kis segítséget szeretnék! Eva kiegészítése: a 2009.12.31-ig nem beérkező / az utalás csak 2010-es lesz/ árbevételt figyelembe vegyem-e a számításnál? Ráadásul a vállalkozást evából kijelentettem, jövőre szja alá fog tartozni.

Köszönöm!

bea63  -  

Ha kettős könyvvitel alá tartozó evás-bt vagy kft- akkor a teljesítés ip szerinti időszakban evázik. Ha bevételi nyilvántartásos akkor a teljesítés ip+30nap beleesik akkor abban evázik akkor is ha később kapja meg a bevételét. Ha kilép az eváből és átcsúszik akkor sztem evát kell még rá fizetnie és most tekintsd alapnak-ezt abból a logikából gondolom hogy a belépőknél tao-t vagy szjat fizet a kintlevő vevőkre mintha befolyt volna.

Béla  -  

Igen.

Bea63  -  

Mennyi is legyen a bevallani való feltöltés?

Először is kiszámolom a várható éves adónkat. Utána levonom a 2008 1.negyedévre bevallott /0729-esen vallottuk/ előleget, a 2. negyedéves előleget/0729-esen vallottuk/ azután a 3.negyedéves előírt előleget/0829-esen vallottuk/ és a 4.negyedéves előleget/0829-esen vallottuk.

Ami marad az kerül a 0901-esre vagy nulla.

A befizetés ettől eltérhet, hiszen az adófolyószámlán látszik a hiány vagy a tulfizetés, de ha most nincs egyenleg a TAO-n akkor is fizetni kell legalább a 0829-esen bevallott negyedik negyedéves adókötelezettséget, akkor is ha az éves adó kevesebbre jön ki.

Ha kért valaki előleg módosítást, akkor a csökkentettel kell számolni a feltöltésnél.

Ha valami hibásat írtam kérlek javíts ki. Köszönöm.

Bea

Ui jó hólapátolást fehér Karácsonyunk lett, kellemes ünnepeket mindenkinek és jó pihenést megérdemeljük.

Kati  -  

Az APEH honlapján az adónaptárnál megnéztem, hogy kire vonatkozik dec. 20-ig a 0901-es bevallás. A kódoknál szerepel a magánszemély és az egyéni vállakozó is. Nem értem, hogy miért tették oda őket. Valamiről lemaradtam?

Böröczky Zsuzsi  -  

Ez valószínűleg csak azért lehet, mert ha egyéb adók tekintetében havi bevalló, akkor nekik is kell december 20-ig 0901-est adni. Feltöltésre a társasági adó alanyok kötelezettek.

Kati  -  

Nagyon köszömöm a választ!

  -  

A  0901 / tao feltöltésre a nulla értéket nem fogadja el. Mi lehet a baj ? Köszönöm a választ!

Frida!  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm szépen a hasznos infókat,nagyon sokat veszem hasznát.Sajnálom hogy én nem vehetk rész az Ön előadásain mert máshová kötelező mennem.Az adófeltöltéssel kapcsolatosan szeretném megkérdezni ha nekem nagyon sok túlfizetésem van a társasaági adóban akkor is kell feltöltést csinálnom?Valószínű a tavlyi bevallásnál elszúrtam és nem kértem vissza,így egész évben nem kellett utalnom.

Köszönöm válaszát és további jó egészséget kívánok munkájához.

Üdvözlettel : Frida

 

Böröczky Zsuzsi  -  

HA feltöltésre kötelezett, akkor a bevallást be kell adnia a várható adó és a már bevallott előlegek különbözetére. Ha viszont az összeg a folyószámláján túlfizetésként rendelkezésre áll, akkor már befizetni nem kell.

Erika  -  

Negyedéves bevallóknak is 2009.01.01-2009.12.31-ei időszakot kell a bevallásra írni?

Apeh ügyintéző - igaz szóban - de nem ezt mondta. Az ő álláspontja: 2009.10.01-2009.12.31.

Köszönöm a választ előre is.

Böröczky Zsuzsi  -  

A negyedéves bevallóknak is az egész évet kell feltüntetni, amikor jezi a főlapon, hogy a társasági adó kiegészítés miatt adja be. A negyedik negyedévre szóló bevallását pedig majd január 20-ig adja be.

Marianne  -  

Éva kérdésére:

AZ IPA-t csak azoknak kell feltölteni, akiknek tsi adó feltöltési kötelezettségük van!. (2007 volt az utoldó, amikor még kellett)

Ha megnézed az IPA bevallást nem véletlen, hogy X-t kell tenni oda, van-e tao feltöltési kötelezettséged.

Kata  -  

Köszi az információt!

Most olvastam hogy a családi pótlék adóztatása alkotmányellenes. Ezzel is csak a macera volt.

Bea63  -  

Sajnos most a családi pótlék azokat a szülőket fogja súlytani akinek folyósítják. Vagy rosszul hallottam? Nem az adóztatása alkotmányellenes csak annál akinek nem neki jár. Januári számfejtésnél mi lesz? Kedves Zsuzsi kérlek ezzel a témával is foglalkozzunk, előre is köszönöm.

Bea

Tünde  -  

 Jól tudom, hogy havi bevalló esetén aki beadta a 09NY bevallást a 0-ás kötelezettségről a 0901-re vonatkozóan és a novemberi bevallás tekintetében nicsen kötelezettsége, akkor dec.20-ig csak egy 0901-est kell beadnia a tao feltöltésre vonatkozóan a 01.01-12.31 időszakra, 11.01-11.31 időszakra él a 09NY-ben jelzett 0-ás bevallása?

Böröczky Zsuzsi  -  

Igen, ez így tűnik logikusnak.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást.

Babi  -  

Ha jól tudom akkor a 2009-ben bejegyzett társaságoknak is be kell adni attól függetlenül, hogy nincs előző éve.

B.Marcsi  -  

Szerintem nem, mert a jogszabály egyértelműen úgy szól, hogy az előző év - most a 2008 év - éves szinten számított árbevétele ha meghaladja az 50 M Ft-ot, akkor van Tao feltöltési kötelezettség. Majd 2010-ben - ha marad így a jogszabály - akkor kell vizsgálnod a 2009-es évet, és ha év közben kezdte meg a működését a társaság, akkor kell éves szintre átszámítanod az árbevételét.

Böröczky Zsuzsi  -  

Szerintem sem kell, ha nincs előző éve.

Babi  -  

Köszönöm.Engem megzavart a kitöltési útmutatóban a 01-es lap 14-es sorához fűződő magyarázat.

Margit  -  

Köszönöm az információt kedves Zsuzsa.

kati  -  

Ha nincs feltöltési kötelezettség ( 50 millio alatti 2008-as árbevétel) akkor a nullát is vallani kell a o1-en?

Marika  -  

Nem kell bevallást adni ... előleget fizetni sem.

 

Böröczky Zsuzsi  -  

Csak azt az előleget kell megfizetni, amit még a 0829-es bevallás alapján írnak elő... ők viszont ezt január 20-ig fizetik.

Márti  -  

Zsuzsa!

Én úgy tudom, a 0829-en bevallott IV.n.évi előleget is be kell fizetni dec.20-ig. Mintha a folyószámlán is így írnák elő, de lehet rosszul tudom.

Arnold  -  

Szerintem csak a különadót kell a különadó törvény miatt

Magdi  -  

Az időszak helyesen a feltöltési bevallásnál a 0901-es nyomtatványon: 2009.01.01.-2009.12.20.

A 7004/2004. APEH irányelvek szerint a társasági adó kiegészítés bevallás is önellenőrizhető!

 

Böröczky Zsuzsi  -  

Szerintem az időszak 01.01-12-31. Nemcsak a december 20-ig keletkező társasági adót kell rendezni, hanem a december 31-ig összesen várható adót.

Bea63  -  

A december 20-a a nyomtatvány dátuma, különben hibásra hozza. Akkor is ha még csak 16-a van amikor küldöm.

Magdi  -  

 Kedves Zsuzs!

A bevallás hibásnak tekinti a bevallást - a kitöltő program ajánlja fel a 2009.12.20-át!

Piri  -  

Köszönöm Zsuzsa az információt sokat segít .

csak a keresztnevét...  -  

 Kedves Zsuzsi, Köszönöm szépen a tájékoztatást.

ÉVA  -  

A KÜLÖNADÓ  FELTÖLTÉSI KÖTELEZETTSÉGRŐL, AMIT NEM KELL BEVALLANI NEM ESIK SZÓ, ÉN ÚGY TUDOM, HOGY MIND A KÜLÖNADÓT ÉS MIND AZ IPARŰZÉSI ADÓT IS KELL KELL TÖLTENI.

L  -  

Jól tudom Éva, csak a tao kell vallani.

Anita  -  

Szia Zsuzsi,

Köszönöm az infót.

Ellenben meg tudnád mondani, hogy a folyószámlára 2009.07.20-al előírt előleget 2009-es már megfizetett előlegként kell figyelembe venni? csak mert ugye azt még a 2007-es bevallás alapján írták elő, és a 2008-as végleges rendezés 05.31-el megtörténik....

Nekem ez nagyon izgi kérdés most, hogy mennyi is pontosan az annyi utalandó....

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, 4 negyedévi előleget lehet levonni. Ebből az első kettőt még a 2007-es, a második kettőt a 2008-as bevallás alapján írták elő.

Kati  -  

Nagyon köszönöm ezt a jól érthető összefoglalást. Sokat segít, hogy nem kell annyi időt eltölteni, hogy- hogy mit mikor valljunk be.

Mária  -  

Tavaly az EVÁ-s egyéni vállalkozónak is fel kellett tölteni dec. 20.-ig . Ez idén is így van? Ha valaki tudja írja meg. Köszi

Edit  -  

Igen! Az EVÁ-soknak is van feltöltési kötelezettségük, ugyanúgy, mint tavaly. De csak fizetni kell, bevallani nem.

Mária  -  

Igen, az EVa-s egyéni vállakozónak is van feltöltzési kötelezettsége  dec. 20 ig,, az éves 90%-ig.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi, köszönöm a mindig naprakész információkat.