Fájdalmas előlegek

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A cégek forgalmának illetve nyereségének visszaesése, önmagában is fájdalmasan érinti a vállalkozásokat. Ráadásul, a korábbi évek eredménye alapján kell a tárgyévre vonatkozó adóelőlegeket megfizetni, akkor is, ha idén kevesebb nyereségre számíthatnak.

Hogyan lehet megúszni az adóelőleg túlfizetést és milyen veszéllyel jár, ha valaki rosszul kalkulál a várható nyereség tekintetében?


Az évente leadott 29-es társasági adó bevallásban arról is bevallást kell tenni, hogy a következő hónapokban, negyedévekben mennyi előleget kell majd fizetni.

Havonta kell adóelőleget fizetni
, amennyiben az előző évi fizetendő adó az 5 millió Ft-ot meghaladja, illetve negyedévente kell adóelőleget fizetni, amennyiben az előző évi fizetendő adó kevesebb, mint 5 millió Ft.

A tavaly május 31-ig leadott 0729-es bevallásban bevallott társasági adó alapján kell fizetni előleget a 2007 III, és IV illetve a 2009 I. és II. negyedévében. Tehát ha valaki 2007-re 1millió forint társasági adót vallott be, annak 2009 április 20-ig és 2009. július 20-ig akkor is meg kell fizetnie a 250-250 ezer forint előleget, ha ebben az évben várhatólag sokkal kisebb lesz a nyereség, vagy akár egyáltalán nem lesz pozitív eredménye.

Az adózóknak lehetőségük van méltányossági alapon kérni az adóelőleg mérséklését. Amennyiben tárgyévi társasági adó várhatóan kevesebb lesz, mint az előző évek alapján megállapított előlegek összege és nem szeretnénk azt közel másfél évig az APEH-nál tartani kamatmentesen a pénzünket, akkor levélben kérelmezhetjük a fizetendő társasági adóelőleg összegének mérséklését.

Levelünket alá kell támasztanunk főkönyvi kivonattal, beszámolóval. Fontos, hogy levelünket az előleg esedékessé válása előtt postázzuk az APEH részére, különben kérelmünket nem fogadják el. A jogtalanul kért előleg mérséklésekhez azonban szankció is tartozik.

Art 172§ (13) alapján az adózó 20%-ig terjedő mértékű bírságot fizet, ha az előző időszak adatai alapján előírt (bevallott) adóelőlegét mérsékelték, és ezért kevesebb adóelőleget fizetett, mint amennyit tényleges eredménye alapján kellett volna. A bírság alapja az előző időszak adatai alapján előírt (bevallott) adóelőleg és a mérsékelt adóelőleg különbözete.

Ha például 2009-re (az előző évek alapján) összesen 1 millió forint előleget kellene fizetnünk, de azt kérésünkre 200 ezer forintra mérséklik, a tényleges 2009-es adó viszont 500 ezer forint lesz, akkor 800 ezer (!) forint után kell 20%-os mulasztási bírságot fizetni!


Hozzászólások

D. Judit  -  

Kedves Zsuzsa!


Van egy családi vállalkozásunk, ami 2009-ben szép nyereséget termelt, azóta viszont 0 Ft a bevételünk.
Sajnos csak 2010. augusztusában kértük az APEH-től, hogy mérsékelje a társasági adóelőleget 0 Ft-ra. Választ a mai napig nem kaptunk.
Idén a vállalkozói számlánkról minden pénzt leemeltek,amit ott meg találtak, mert hogy negyedévenként 370 ezer adóelőleget könyveltek el. Mivel mi abban a hitben éltünk, hogy a 0 Ft bevétel valamint a kérelmünk miatt nem kell semmit se fizetni, nagy adótartozást halmoztunk fel.
Most újabb kérelmet írtunk 2011. szeptembereben, hogy töröljék visszamenőleg a tartozást, de elutasításban részesültünk.
Apukám gondolkodik hitel felvételén.

2 kérdésem lenne:
- Ha befizetjük egy hitel segítségével a kivetett adóelőleg tartozást, akkor visszakapjuk utána ezt a pénzt az APEH-től? VAgy mivel túl későn szóltunk, hiába jogtalan az adóelőleg, akkor az a pénz az APEH-e marad.
- Kihez lehet még fordulni egy újabb kérelemmel? Hisz szüleim nyugdíjasok, én meg otthon vagyok egy kisbabával.

köszönöm a segítségét

Judit

juhász ignácné /ili  -  

Kedves Zsuzsi !

 Köszönöm a szakmai tanácsaidat sok hasznos információt és  a

  figyelemfelkeltéseidet

Andrea  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen az új információt.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Április elején adtam be méltányossogi kérelmet az APEH-hez, hogy az áprilisi és a júliusi társasági adó és különadó előleget ne kelljen megfizetni. A 0829-et már elkészítettem /még nem küldtem el/, de már látom a sok túlfizetést. 2008.októberében és decemberében már jóval többet fizetett a cég, mint a tényleges adó lesz.

Pénteken hívtak az APEH-től,hogy vonjam vissza a kérelmemet, mert az áprilisi és a júliusi előleg már a 2009.évi társasági adónak az előlege. Hogy van ez?

Amennyiben kérem a törlést, akkor a 2009.év nem lehet nyereséges, mert egyébként nagy lesz a bűntetés. Ezenkivűl küldjek 2009.évi tervezett redménykimutatást. Április közepén még megsaccolni sem tudom az egész évet.

Kérem szíveskedjék segíteni, hogy az előleg befizetéseket hogyan számolja az APEH. A kivetéseket szeretném a bevalláshoz illeszteni.

Köszönöm az eddigi nagyszerű tanácsait.Üdvözlettel:

Gabóca

Krisztina  -  

Kedves hozzászóló!

Szeretném megkérdezni, hogy a méltányossági kérelmet milyen formában, illetve megfogalmazásban küldte az Apehnak?

segítségét előre is köszünöm

Jutka  -  

 Köszönöm az új információt. Továbbviszem a munkatársaimnak- Jutka

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb információt.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa,

Köszönöm az infót, egy hónapja beadtam a kérvényt, még nem érkezett válasz rá.

Pontosítani szeretném az utolsó bekezdést:: csak annak kell bírságot fizetnie (szerintem) aki adómérséklést kért és ezzel együtt nem fizeti meg az adót a tényleges összeg erejéig.

Üdvözlettel

Erzsi  -  

Nagyon jól jött ez az információ, az iparüzési adónál már meg is kaptam a kedvezményt, de azt nem gondoltam, hogy a ta és ta különadó előleg is mérsékelhető.

Köszönöm.

EMI54  -  

Köszi az infót. Ez is csak egy lehetőség, hogy csavarjanak a vállalkozásokon...

Móni  -  

Köszönöm az információt. Megdöbbentő. Így segítik a vállalkozásokat.

További szép napot.

Erzsi  -  

Én egyszerűen nem fizetek negyedévente adóeleőleget, igaz ezek kis cégek, és nincs feltöltési kötelezettségük. akinek van annak meg előbb-utobb  ugyis fiezetni kell. üdv. Pribusné

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon hasznos információ... sajnos keserű tablettával volt benne része egy ügyfelemnek. Az elődöm figyelmen kívűl hagyta... év végén alakult, lakberendező cég, egy komoly referenciamunka miatt szép bevétellel... ami fel lett szorozva egész évre. Csakhogy a következő év sziinte 0-s volt, mert maradt még tovább a munkahelyén... a következő év októberében azonban ő dolgozni kezdett 8 emberrel, az APEH meg inkasszózni az előleget! Időnként az anyagra átvett előleget, a dolgozók fizetését... teljesen ellehetetlenült a cég, most úton van a felszámolás felé, mert nem tud kimászni az ezáltal okozott csapdából. Sajnos én már későn kerültem képbe, amikor már nem sokat tehettem... talán a fenti infó megment másokat a hasonló helyzettől.

csak a keresztnevét...  -  

Ez szemétség, miért nem csak a 300 e Ft után? Így "segítik" a válalkozásokat.

Mária

csak a keresztnevét...  -  

Köszönettel:Marika

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az infót.Nagyon hasznos! További szép napot.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm nagyon hasznos volt az irformáció

 

Erika