Év végéig kitolják a TEÁOR-számok átírását

  |   írta: Népszabadság Online   |  

Meghosszabbítják december 31-éig a vállalkozások tevékenységi  körének európai uniós besorolását jelentő új TEÁOR-kódok  bejelentésének határidejét – jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Draskovics Tibor igazságügyi miniszter

Draskovics Tibor elmondta, hogy már aláírta a társas vállalkozásokra vonatkozó határidő meghosszabbítását tartalmazó  rendeletet, az egyéni vállalkozókra vonatkozó kötelezettség megváltoztatására pedig törvénymódosítást készítenek elő.
 
Bajnai Gordon miniszter emlékeztetett arra, hogy hétfőn, a  kisvállalkozói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetésen jelezték  a szervezetek képviselői a TEÁOR-kódok módosításával kapcsolatos problémát.

Draskovics Tibor miniszter emlékeztetett arra, hogy a TEÁOR-számok megváltoztatását ez év középig kellett volna  megoldaniuk a vállalkozásoknak.
Az igazságügyi miniszter utalt arra, hogy az egyéni vállalkozók  ezirányú kötelezettségét törvény írja elő, ezért szeptemberben  törvénymódosítást nyújt be a kormány, amelyben visszamenőleg  rendelkeznek a határidő meghosszabbításáról. A határidő meghosszabbításáról az okmányirodákat is  tájékoztatják.
Draskovics Tibor tájékoztatása szerint megállapodtak abban is,  hogy a kormány és az érdekképviseleti szervezetek képviselőiből  szakértői munkacsoportot hoznak létre, ahol a TEÁOR-kódok  módosításával együtt jelentkező problémákra - például a telephelyek  engedélyeztetésére, a szakképzettségi besorolására - megoldást  dolgoznak ki.
(MTI)


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm! Egyszerű és világos ez a segítség a tao és a különadó miatti kötelezettségről! Köszönöm!

Balogh Imre  -  

Csőszereléssel, és acélszerkezet helyszíni előgyártásával és szerelésével foglalkozunk.A jelenlegi szabályozás szerint csak telephelyhez kötötten kapnánk engedélyt hegesztésre, annak ellenére, hogy a hegesztési tevékenységet kifejezetten telephelyen kívűl, közvetlenűl a kivitelezés helyszínén végezzük.  Nem értem a jelenlegi szabályozás logikáját???

Ilona  -  

 Segitsetek Mosmár végképp nem tudom mit kell csinálni

Ha a társasági szerődésben bejelentett tevékenység jó -akkor automatikusan átforditásra kerül?  Ha ez megtörtént akkor az APEH-től lekérdezett törzsadatban miért a régi TEÁOR szám szerepel. Hol tudom megnézni,hogy ez megtörtént-e    KÖSZÖNÖM

Éva  -  

Érdeklődnék, tud-e valaki arról, hogy jelenleg mi a helyzet ezzel a témával kapcsolatban. Volt ugyanis egy feldobott labda azzal kapcsolatban, hogy a Cégbíróság ugyan nem jegyzi majd a TEÁOR kódokat, ettől függetlenül az átsorolásokat (ha azt automatikusan nem tette meg a KSH), be kell jelenteni az APEH felé november 1-ig.

További kérdés számomra, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy 03-as TEÁOR kódra 5 lehetőséget kínál a bontott 08-as kódrendszer. Mi van akkor, ha ebből a társaság tevékenységét több is fedi? Ez már új tevékenység felvételének számít, vagyis kötelező a Társasági Szerződés módosítása? (amit az ügyvéd ellenjegyez, CB fel nem kell benyújtani, de az APEH felé jelenteni kell?). Vagy mostantól mindenki azt csinál, amit akar, csak mielőtt megtenné (vagyis megtörténne a gazdasági esemény), be kell jelentenie az APEH felé az új tevékenységet?

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

 

 

Timi  -  

Az Alapítványok TEÁOR számát is át kell fordíttatni?

Ilona  -  

Eltörölték a TEÁOR számokat  nyilatkozta Draskovics Tibor és most mi fog történni?

Van aki kicserélte már a vállalkozói igazolványát és olyan is van aki még nem mert kitolták a határidőt december 31.-re.

Olyan egyéni vállalkozó is van aki azért nem kapott az okmányirodában új TEÁOR számot mert időközben változtak a jogszabályok, képesítési előírások és amire 10-15 éve megkata az engedélyt most nem kapta meg, illetve olyan dolgozót kell alkalmaznia akinek megva az előírt képesítés.

Most Ők nyugodtak lehetnek, vagy mire lehet számítani?

 

 

Margó  -  

Kedves Zsuzsa!

 

Bt-nkben csak TEAOR szám változott. Kell-e ügyvédhez menni, vagy mi a teendő?

 

Válaszod előre is köszönöm.   üdv.Margó

Piroska  -  

Az ősteremlők TEAOR változtatási kötelezettségének esetleges határidő módosítása már megint kimaradt a kedves jogalkotó látóköréből./ No meg az összes adószámos magánszemély egyéb tevékenységi körrel/ Igen bonyolult a 08T101-ek beadás, mert van ami automatikusan átfordítódott, csak a megmaradottakat kell átkódolin 2008.01.01-el és egy másik változásbejelentőn törölni a régi TEAOR számot 2007.12.31.hatállyal.  Így m inden - nem elektronikus bevalló -  ügyféllel kapcsolatosan meg kell keresni az APEH kirendeltséget. Egyszerűsödő adminisztráció?!

 

Cégautó  -  

Sziasztok!

Kérném a segítségeteket az alábbi kérdésben: ha a cég vezet rendszeresen útnyilvántartást és előfordul olyan eset, h a munkavállaló maga fizeti ki az üzag költséget, ebben az esetben feltételezem, h magánhasználat volt. Be kell ezt vezetni az útnyilvántartásba? És a könyvelésbe? Lekönyvelem és bevételezem a péntárba, hiszen Ő fizette ki. Vagy kihagyhatom a könyvelésből?

Nagyon köszönöm a segítséget!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a folyamatos, naprakész tájékoztatásodat. Nagyban segíti a munkámat.

Kellemes hétvégét!!

 

Jogállam?  -  

Mint ismert: a társaságok az eredeti június végi határidő helyett év végéig kaptak haladékot TEÁOR számaik módosítására. Miután ezt miniszteri rendelet szabályozta, az igazságügyi tárca maga elvégezhette a módosítást. Az egyéni vállalkozókat viszont törvény kötelezi a TEÁOR számok módosítására július elsejéig. Márpedig törvényt csak a parlament módosíthat. Erre azonban már csak ősszel van lehetőség.

Ezt próbálta kikerülni a gazdasági és igazságügyi miniszter azzal, hogy levélben jelezték az okmányirodáknak: módosulni fog a jogszabály. Intézkedésük azonban a közigazgatási szakértők szerint jogi aggályokat vet fel, mert egy miniszteri levél nem bírálhat felül egy hatályos törvényt.

- Jogilag helytelen megoldást választottak a tárcavezetők, hiszen arra kérik az okmányirodákat, hogy a hatályos törvénytől térjenek el - mondta a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely egyetemi tanársegéd.

(hírTV, Magyar Nemzet)

 

 

Hogy rohadna rájuk az ég.... Majd ha én követek el valami törvénytelenséget, akkor majd én is irok egy levelet, hogy ne foglalkozzanak vele, mert módosulni fog a jogszabály....

 

Elképesztő... és  még ezek ugatnak jogállamról?????

  -  

Ők törvényen felül állnak, nem vetted észre? Semmi felelősségük nincs. Elrontanak valamit, kapkod és idegeskedik az egész ország - sebaj, mejd ha véletlenül ráérnek, módositják. Nekik mindent szabad. De Te felejts el egyszer egy bevallást...   

Manka  -  

az igaz, hogy ugyan az Apeh nem tolta ki a határidőt (?), de nem bűntet dec 31-ig? meg tudjátok ezt erősíteni? most hallottam...

Erika  -  

Köszönöm a rendszeres segitő leveleidet

További szép napot

 

Katalin  -  

Egyik újságcikkben azt olvastam, hogy a határidő kitolása ellenére az APEH június végéig várja a TEÁOR átfordításokat.

Dezső  -  

Kösz az infót !

Noémi  -  

Előszőr is köszönjük mindenki nevében a tájékoztatást! Részemről annyit, hogy én már nagyon az év elején mondtam ügyfeleimnek, hogy a változás miatt mit kell tenni, gondolom a könyvelőtársak is igy jártak el, sajnos fél év nem volt egyeseknek elég arra, hogy ezt megfelelően rendezzék, én most nem védem a másik oldalt, de felháboritó, hogy mindent többszőr kell elmondani és mégsem történik semmi, most páran fellélegezhetnek, de hát sajnos nem változik ez irányban semmi sem, továbbrais megmarad a rendetlenség - gondolom többen egyetértenek velem, tisztelet azoknak, akik rendben elvégezték a TEAOR sz.  változással kapcsolatos teendőket! Köszönettel Karácsonyi Noémi

  -  

Kedves Noémi!

 

De mi a csudának kell néhány évente átírni a TEÁOR-t??? Valakinek különben megszünne a munkahelye a KSH-nál?

 

Totál felesleges adminisztrációnak tartom az egészet....

  -  

Valószinüleg. Mint ahogy a sok felesleges statisztikai kérdőivüket is küldözgetik.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm, hogy az általam már médiában hallott hírt megerősítetted, mai feleadataim közé írtam fel az ügyvédünkkel kapcsolatos újbóli időpontegyeztetést.

Akkor ezt most elnapolhatom.

Köszönöm: Dornfeldné Ili

Anna  -  

Részben új infót kaptam.Köszönöm.

Klára  -  

Nagyon szépen köszönöm a segitséget.

Én már a METRO cimü ujságban olvastam róla, borzasztónak találom

a mai helyzetet.

Üdv.: Klára

Edit  -  

Köszönöm a segítő értesítéseket!

 

Gizi  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a rendszeres tájékoztatást, melyek mindig nagy segítséget jelentenek.

Üdv.

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!

A nemzetközi adókonferencián az APEH elnökének feltették a kérdést, hogy az APEH is mósitja-e a határidőt a TEÁOR bejelentéssel kapcsolatban, azonban Szikora Úr nem tud a a határidő módosításról és Ő július 1-ét jelőlte meg végső határidőnek.

Üdv. Horváthné Éva

Kati  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást. nagyon hasznos az összes leveled. Jó hétvégét, kellemes pihenést kívánok!

János  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a tájékoztatókat, akár az új információk, akár a friss információk megerősítése miatt is. Úgy tudom, hogy a TEAOR számok átfordítása automatikusan megtörténik, és csak azoknak a vállalkozásoknak kell az igazolvány illetve a társasági szerződés módosítását megcsinálni, akik erről értesítést kapnak az  APEH-től. Egy dolog, hogy ez az értesítés elkésett volna most (valószínűleg technikai okok miatt), más dolog, hogy minden 2007 előtti t.szerződést meg kell újítani az új Gt. miatt. Az APEH-hoz a számváltozásokat értelmezésem szerint már csak a módosított, új társasági szerződések, illetve a megújított vállalkozói igazolványok birtokában lehet (és szabad) bejelenteni. Sem a vállalkozó, sem a könyvelő önkényesen nem fordíthatja át a TEÁOR számát,  még akkor sem, ha ez az átfordítás egyértelmű. A változásbejelentésnek hitelesnek kell lennie, az új hiteles okiratok alapján.

Kellemes hétvégét!

                     

R.Jutka  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm az információt, igazán hasznos az összes leveled.

Attila  -  

Szerintem az egészet azért csinálták, hogy lehessen visszamenőleg hivatkozni visszamenőleges törvénymódosításra. Nem az első, és más országban is előfordul. Ahogy Rejtő regényében mondta a vitorlamesternek galamb, miután az közölte vele, hogy ő volt az első aki el tudta verni: "Minden kezdet nehéz, ezután majd könnyebben fog menni...

csak a keresztnevét...  -  

Keves Zsuzsi!

Köszönöm az információt én a TV-ben már hallottam a változásról. Lassan odaérünk, hogy nem kell komolyan venni a törvényben előírt határidőket, kivéve a bevallási határidőket. Szerintem az APEH nem készült el a rá háruló munkával, ezért va a módosítás.

Jó hétvégét kívánok.

Üdvözlettel: Aranka

 

Etelka  -  

Köszönöm a rendszeres segtséget.

Jó egészséget és jó hétvégét kívánok.

 

Marika  -  

köszönöm

nem  tudja a jobb kéz, hogy  mit csinál a bal, Ezt  már megszokhattuk

a törvényhozóinktól.

Andi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az információt,valamin t a sok érdekességet amivel segited munkánkat.Vállalkozóim nagy része a módósitást megcsináltatta,de van egy -kettő aki mint mindent a végére hagy,most ők fellélegeztek egy kicsit.Sokan jártak ugy hogy órákig álltak sorba,miután közölték velük,hogy nem  kell váll.ig.cserélniük,majd egy hónap mulva jött a levél hogy keresse fel az okmány irodát,a módósitás végett.Nem igazán volt egyértelmű hogy most kinek kell,kinek nem.Egyszerübb lett volna,ha kiértesítik az illetékeseket a többieket meg arról hogy a módósitás automatikusan megtörtént.Hát igen nem egyszerű a dolgunk,csatlakozom eaz elöttem szólókhoz.

Lenne egy kérésem,vagy inkább kérdésem:környezetvédelmi termékdijjal kapcsolatban hol tudok legegyértelmübb segitséget kapni,kezdve a termékek körétől a bevallásig.Ha ebbe tudnál egy segiteni nagyon hálás lennék.

Szép hétvégét,jó pihenést.

 

Marcsi  -  

Köszönöm

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a rendszeresen küldött üzeneteket.

Márta

irén  -  

Köszönöm szépen! Jó hétvégét és jó pihenést Kívánok.Irén

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen az értesítést, és a sok hasznos információt!

Tisztelettel: Rauch Dezsőné

Ica  -  

Köszönöm az információt, számomra nagyon hasznosak és segítik a munkámat. Mégegyszer köszönöm!

Jó egészséget, szép napot Ica.

Tercsi  -  

Zsuzsi, köszönöm! Megint újat hallottam Tőled! Ma riasztottam újra a vállalkozóimat, meg a társaságaimat, hogy menjenek és aki még nem intézte rendezze ezzel kapcsolatos ügyintézését!

Nem fogom megmondani nekik, hátha majd később hallják meg hogy kitolják a határidőt, mert a végtelenségig húzzák és megint nem mennek el intézkedni!

Üdv:Tercsi

 

 

Gyöngyvér  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon hálás vagyok minden üzenetedért. Csodállak, hogy így naprakész tudsz lenni. Nem tudom, hogy csinálod a mindennapi munka mellett, de le a kalapot előtted.

Mert röhej, ami ebben az országban megy, az biztos.

Persze nekünk, a kis embereknek csak a bírságok és egyéb nyalánkságok jutnak, ha bármiben is hibázunk.

Az ügyfeleink meg komplett gyagyásnak néznek, mert mindig valami változtatásokkal nyaggatjuk őket. Dolgozni már lassan nincs is idő.

Ha az állandóan módosítgatott szabályokat és a törvényeket bújjuk éjjel-nappal, mikor lehet dolgozni pontosan, precizen?

Kitartást és jó egészséget kívánok a munkádhoz.( és persze várom a híreket).

Tisztelettel:

Gyöngyi

 

 

Beatrix  -  

Nagyon köszönöm a mindig friss híreket. Nagy segítséget ad mindig.

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm az értesítést , várom továbbra is az új híreket amikkel segíted munkánkat .   Mária

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsika!

Köszönöm az .értesítésed, mindíg hálás vagyok Neked, mikor olvasom a friss híreidet.                         Marcsi

 

Feri  -  

Szerintem nem ez az utolsó

Nem a dolgozó megy szabadságra,hanem a józan ész!

Ildikó  -  

Köszönöm. Új infrormációt kaptam.

Zsuzsa  -  

Köszönöm az információt!

Más témában kérek segítséget. A munkáltató 12000,- Ft melegétkeztetést biztosít a dolgozónak, aki erről számlát hoz a munkáltató nevére. Az a kérdésem, hogy elszámoláskor amely a bérfizetés időpontja, fontos-e a számla teljesítésének időpontja?

Tehát most elszámolhat-e a munkáltató egy áprilisi teljesítésű számlát?

Nem találtam számlára vonatkozó írást, csak utalványra ír.

 

Pila  -  

Kedves Zsuzsa!

Szerintem: az SZJA tv. 10.§ 3) bekezdés 2. fordulata ad iránymutatást a témára, vagyis a juttatás időpontja szolgáltatás esetében az Áfa szerinti telejesítési időpont, de ha a juttató (cég) nem azonos a szolgáltatást nyújtóval (étterem), akkor a juttatáshoz való jogosultság megszerzésének napja. Ergo, amikor elszámolt a munkavállaló a kajával (és a kifizetést utalványozták, engedélyezték etc.).

A cikkek nagyon jók, és a felvezetés is nagyon tetszetős; "étvágygerjesztő" .

Üdv: Pila

EMI1954  -  

Köszi Zsuzsi az infót.Tényleg az APEH-hoz való bejelentésről nem szól a fáma! Annak nem változott meg a határideje? Mert úgy lenne logikus, vagy tán éppen azért nem vontatkozik arra az esetre...?! Nagyon jó lenne tudni.

Ebben az egészben tényleg az a  legrosszabb, hogy az ügyfelek azt hiszik,  csak  mi "kekeckedünk" velük, sürgetvén a  változtatásokat, aztán meg ráérünk mégis...! Nesze neked szavahihetőség!!!

De azért jó hétvégét mindenkinek!!

 

 

 

Marcsi  -  

Te egy Istennő vagy!

Egy csöppet se aggódj, hogy megint módosítani kell az általad küldötteket. Nem a te hibád! Az viszont felbecsülhetetlen érték, hogy mindenki előtt kaphatunk inot. Persze ennek a hírnek örülök, de milyen jó lenne, ha mi is írhatnánk az APEH-nak, bárkinek, hogy most mi is kitoljuk a határidőket. Mert a nagyokosok bármikor bármit megtehetnek. Egy kis polgári engedetlenség már igazán jól esne. Csak az a baj, hogy mi ezért fizetünk, ők az át nem gondolt intézkedésükért soha. Ezt nevezik igazságnak?????

 

Gabi  -  

Szia Zsuzsi !

Hát, amit a fenti üggyel kapcsolatban írtál, azzal tökéletesen egyetértek.

Az ügyfeleink már eddig is sokszor kétkedéssel fogadták amit mondtunk, de ezekután méginkább így lesz. A szlogen az, hogy " ej ráérünk arra még", úgy Pató Pál módjára !!!

És "jé" érdekes, mert most lehet utólag is visszamenőleg törvényt módosítani ??

 

Evicsek  -  

Nálunk mindig így mennek  a dologok...az ügyfeleim gyakorlatilag teljesen agyalágyultnak gondolnak a tájékoztatásaim miatt , mert itt óráról órára változik minden.

Andrea  -  

hehe én Ev vagyok és tudjátk mikorra kaptam időpontot egy hete? julius végére :)))

édesem  -  

Nekem jól jött ez a hír.Köszönöm

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az újabb tájékoztatást, bár tegnap egész nap szinte minden hírekben közölték. Kellett ez a hosszabbítás mert szerintem még sokan nem intézték el.Kellemes hétvégét és jó pihenést kívánok. Magdi

 

csak a keresztnevét...  -  

Ha már kaptunk egy kis időt, akkor szerintem kezdeményezni kéne, hogy ne társasági szerződés módosításának keretében történhessen a csak "TEÁOR-átírás", hanem azt megtehessük egy, a cégbírósághoz benyújtandó, cégszerűen aláírt adatlapon is.

Vali  -  

Kedves Zuszsi

Köszi az információt, ugy tudom, hogy a társasági szerződések módositását - az új GT szerint- is kitolták dec 31.i határidőre, ezt a cégalapitás.hu oldalon olvastam.

Igaz ez a hír?

Köszi

N.Vali

könyvelő  -  

Ez viszont nem vonatkozik az APEH-hoz bejelentett tevékenységekre, mert ott még mindig a 2008.07.01-es határidő áll...ugye?