Év közben változtak a szakképzési hozzájárulás szabályai

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Időnként elveszünk a jogszabályok útvesztőjében. A szakképzési hozzájárulás elszámolása is olyan terület, ahol nem könnyű eligazodni. Járulékalap, mérték, kedvezmények, felhasználási lehetőségek…. végtelen bonyolultság, folyamatos változások.

És ráadásul 2008-ban is év közben.


A szakképzési hozzájárulás a munkavállalókat, alkalmazottakat, személyesen közreműködő tagokat foglalkoztató adózókat terheli. Alapja a kettős könyvvitelt vezető adózóknál a bérköltségként elszámolt összeg.

Az OM-mel nem szerződött adózók a kötelezettség teljes összegét nem válthatják ki képzésekkel és támogatásokkal; az éves bérköltség 1,5 százalékának 30 százalékát mindenképp be kell fizetni az államnak.

A nyáron életbe lépő SZMM rendeletben több kisebb-nagyobb változás illetve pontosítás található.

A szakképzési hozzájárulás terhére csak olyan képzés vehető igénybe, amelyet akkreditált intézmény szervez, és az is nagyon fontos, hogy a képző intézmény a képzés teljes időtartama alatt akkreditált legyen, máskülönben a kieső időszakot nem lehet elszámolni.

A 13/2008. SZMM rendelet a cégek azon részét érinti, amelyek a képzés fejlesztésének támogatására is áldoznak. A korábbi rendelet alanyait a jogalkotó módosította; az új alanyok feladatait, szerepeit pontosan megjelöli a rendelet. A vállalatoknak most már arra kell figyelni, hogy ezentúl csak a rendeletben megjelölt intézményeket tudják támogatni.

2008. szeptember 1-jétől a szakképzési hozzájárulás terhére átadható fejlesztési támogatásban részesíthető intézmények köre jelentősen megváltozott. Ennek kapcsán új fogalmat kell megtanulni: a térségi integrált szakképző központ (továbbiakban: TISZK) részét képező iskolai rendszerű szakképzést folytató intézményeket támogathatunk.

Olyan iskola részére adhatunk támogatást, ami a TISZK keretei között működik.

A 2008 évre megkötött szerződések esetében az augusztus 31-ig elutalt összegek a célzott intézményeknél kerülnek elszámolásra. Ezen időpontig a pénzügyileg rendezett fejlesztési támogatás teljes összegét (de legfeljebb a bruttó kötelezettség 70, illetve 35 százalékáig) figyelembe lehet venni a teljes éves szakképzési hozzájárulás terhére.

Tehát, nincs időarányosítási kötelezettség a 2008. augusztus 31-éig és az azt követően teljesített fejlesztési támogatás tekintetében. Ha az egész éves keretünket augusztus 31-ig elutaltuk, akkor azt még a régi fogalmainknak megfelelő szakképző iskolához tehettük meg. Szeptember 1 után pedig akár a teljes évi hozzájárulást a TISZK kereteiben működő iskoláknak adhatjuk. Ha augusztus 31-ig részben teljesítettük a támogatási szerződésben vállalt hozzájárulás teljesítését, akkor szeptember 1 után a maradékot már csak a „TISZK” iskolának adhatjuk.

Fontos a pénzügyi teljesítés, hiába kötöttünk augusztus 31-ig támogatási szerződést, ha azt pénzügyileg nem teljesítettük, akkor új szerződést kell kötnünk.

És hogy mi lesz 2009-ben? Egyelőre egyet tudunk: „Nem szűnik meg a szakképzési hozzájárulás” - jelentette be Gyurcsány Ferenc „Megegyezés” című programjában.

Ez persze, nem zárja ki a változás lehetőségét, de ha a korábbi évek gyakorlatát követjük, akkor az 2009-ben sem január 1-től lesz várható.


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

voxu

mariann  -  

Köszönöm. Új információt kaptam.

Ildikó  -  

Köszönöm, új információt kaptam.

éva  -  

Evás bt szakképzési hozzájárulásával mi a helyzet?Ebben szeretnék segítséget kapni, hátha mást is érdekel. Köszönöm előre is!

 

Marika  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az új információt. A témával kapcsolatban kérdezném, hogy a támogatónak és a támogatottnak azonos térségűnek kell e lennie.

Üdvözlettel: Marika

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm, a korrekt, egyértelmű, új információt!  Zsuzsi nagyon szép napot kívánok Neked és Csapatodnak, és köszönöm az önzetlen segítségnyújtásodat!

Tisztelettel: Babi

 

Marika  -  

Köszönöm a sok új információt. A folyamatosan megkapot információk hasznos segítséget nyujtanak a munkám során.

Zsuzsa  -  

Új info-t kaptam, köszönöm!

Erika  -  

Tisztelt Zsuzsa!

Köszönöm, hogy tudásod ingyenesen, és érthetően megosztod velem, velünk.

Tisztelettel: Olaszné Kispál Erika

Móni  -  

Köszönöm az új információkat. Ezekről nem sikerült korábban anyagot találnom így összefoglalva. Nagyon hasznos....

Szép napot!

Mária  -  

Köszönöm a tájékoztatást, ismét nagyon hasznos információt kaptam!

Ezúton köszönöm a 2008-ban alapított vállalkozások bejelentési kötelezettségeit összefoglaló anyagot is. A levelezőlistán megkapott cikkek folyamatosan napi munkámban jelentenek nagyon hasznos segítséget. 

csak a keresztnevét...  -  

A 12/2008.(VII.18.) SZMM rendelet értelmében a saját munkavállalók részére szervezett képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére történő elszámolásának feltétele az 5.§-ban előírt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése a regionális munkaügyi központ felé.

Kérdés: Aki gyakorlati képzés megszervezésével teljesíti a szakképzési hozzájárulási kötelezettségét, annak is 30 %-ot kell befizetni? Eddig 20 %-ot kellett.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A 12/2008-as rendelet által szabályozott esetben legalább 20% a befizetési kötelezettség. Azokank a cégeknek, akik fejlesztési támogatással kívánják a hozzájárulást teljesíteni, nekik legalább 30%-ot kell az apeh felé befizetni.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az új információt..

További szép napot kívánok

Ili  -  

Köszönöm ! Ismét új információt kaptam.

További szép napot és jó egészséget!

 

 

Dóri  -  

Szerintem ez nem ilyen egyszerű. A mi iskolánk TISZK partnerintézmény és mi ugytudjuk, hogy az önkormányzat fogja fogadni a támogatást

Klára  -  

Köszöm a tájékoztatást, mindig jól jön.

 

Magdolna  -  

A PM-től kértem állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy az I. félév után fizetendő hozzájárulásnál figyelembe vehetem-e kötelezettség csökkentő tételként az iskolának elutalt fejlesztési támogatás összegét, amelyet 2008.07.20-án fizettem meg.

A válasz szerint nem vehetem figyelembe, csak a 2008.06.30-ig pénzügyileg rendezett fejlesztési támogatás kötelezettség csökkentő tétel.

Erre a kérdésemre APEH ügyfélszolgálatonként eddig eltérő választ kaptam: volt aki azt mondta, hogy a tárgyfélévet követő hónap 20-ig utalt támogatást levonhatom - most már legalább egyértelmű!

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a segitéséget!!!!

Irén  -  

Köszönöm, mint oly sokszor már! Igen új információtis kaptam!

További sok sikert és jó egészséget kívánok.

Eszter  -  

Köszönöm az információt, számomra kiderült az ég.

Bné Erika  -  

Köszi Zsuzsi, ez nekem "tök" új volt

Kiss Eta  -  

A szakképzés szept.1-jei változással kapcsolatban teljesen új információt kaptam. Nagyon egyszerű és világos formában. Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm! Új információhoz jutottam!

Ági  -  

Egy apró észrevétel! Szerintem a SZHJ nemcsak az alkalmazottakat foglalkozató adózókat terheli. A szakképzési hozzájárulásról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény 3.§. (1) bekezdésének "a" pontja szerint, a szakképzési hozzájárulás alapja a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 79.§-ának (2) bekezdése által meghatározott bérköltség.
Eszerint bérköltség minden olyan - az üzleti évhez kapcsolódó - kifizetés, amely

- a munkavállalókat, az alkalmazottakat, a tagokat megillető, az érvényes rendelkezések szerint bérként vagy munkadíjként elszámolandó járandóság,
- ideértve a természetes személy tulajdonos (tag) személyes közreműködéseként kivett összeget is,
- az alkalmazásban állók és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban állók részére az üzleti évben bérként számfejtett, elszámolt összeg,
- ideértve az üzleti év után elszámolt, jóváhagyott prémiumokat, jutalmakat, valamint a 13. és a további havi fizetést is,
- amely elemeiben megfelel a statisztikai elszámolások szerinti keresetnek,
- függetlenül attól, hogy az ilyen címen kifizetett összegek után kell-e személyi jövedelemadót fizetni vagy sem,
- illetve alapját képezi-e vagy sem a társadalombiztosítási járulékoknak.
 A szakképzési hozzájárulásról szóló törvény értelmében tehát a számviteli törvény hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok nemcsak a munkavégzésre irányuló jogviszonyok alapján kifizetett bérköltség után, hanem a tagok bérköltségként elszámolt személyes közreműködési díja után is kötelesek megfizetni a szakképzési hozzájárulást.
 

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az észrevetel jogos, a cikket nem erre akartam kiélezni, ezért írtam alkalmazásban állókat, alkalmazottakat, melyek alatt természetesen a törvény alapján munkavállalókat és tagokat is értettem. Azaz mindenkikt akinek a járandóságát a bérköltségek között számolunk el. 

Köszönöm a kiegészítést! Így másoknak is egyértelmű a kötelezettek köre.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm. Pont jókor érkezett, szerződéskötés előtt.

 

Árendás Erika

Zsolt  -  

Köszönöm, ismét hasznos információval gazdagított!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az új információt. Most sikerült meginognom, mert én a BT beltagjától akinek nincs alkalmazottja már évek óta levonom a szakképzési hozzájárulást a kettős könyvelésben.Ezek szerint  nem kellett volna? Várom a válaszát.Üdv.Magdi

 

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Természetesen a bt beltagjának díját is a bérköltségek között számoljuk el, tehát szakképzési hozzájárulást kell utána fizetni. A cikkben az "alkalmazottak" szót pontosítottam, illetve kiegészítettem.

Magdi  -  

Köszönöm szépen, megnyugodtam.

Éva  -  

Én a féléves előlegnél vontam le olyan, munkavállalók részére szervezett képzést, amely intézménynek az akkreditációja tavasszal lejárt, viszont regisztrált felnőttképzési intézmény, és képzési programot csatolt. Akkor már azt sem szabadott volna és a még fennmaradó részét sem vonhatom az év végi elszámoláskor?

Csilla  -  

Bocsánat, pontatlanul fogalmaztam - a bt-nek természetesen van kültagja, de nem müködik közre a bt munkájában, és alkalmazott sincs, csak a beltag dolgozik benne tagi jogviszonyban.

Csilla  -  

Azzal kapcsolatban, hogy kinek kell fizetni, ellentmondó véleményeket hallotam. A cikkben azt irja, Zsuzsa, hogy az alkalmazottakat foglalkoztató adózót terheli - tehát egy csak beltaggal rendelkezö bt-t, mondjuk, nem? A törvény szövegében anno én is igy olvastam, 2002 környékén az APEH-nál el is intéztük a tévesen befizetett összegek távezetését más számlákra.

Most viszont több forrásból - könyvelö, internetes cikkek, az APEH egyik ügyfélszolgálatosa - azt hallom, hogy a tagi jogviszonyban lévök után is fizetni kell - akkor is, ha nincs más, aki a cégben dolgozik?

Válaszát elöre is köszönöm

Csilla

Éva  -  

Tudtommal, ez a könyvezetés módjátol függ, kettősnél alapja a szakképzésinek, eygszeres könyvitelt vezető és egyszerűsitett beszámolót készitőnél pedig nem alapja.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm.