Értékesítésre szánt lakóingatlanok vagyonadója

  |   írta: BVZs   |  

A 2010. január 1-től bevezetésre kerülő vagyonadó számos kérdést vet fel. A továbbértékesítésre vásárolt lakóingatlanok esetében keletkező adókötelezettség nem illeszkedik a törvény eredeti céljaiba, mégsem teszi őket adómentessé. Az alábbiakban az adóhivatalhoz feltett kérdésemet és a választ olvashatják.

Kérdés:


Egy társaság lakóingatlanokat vásárolt továbbértékesítési céllal. Ha ezek a lakóingatlanok 2010.01.01-én a társaság tulajdonában lesznek, akkor vagyonadót kell utánuk fizetni?

Az ingatlanok nem tárgyi eszközök a nyilvántartásban, hanem készlet, hiszen nem saját maguknak vásárolták, hanem eladási célból.

Válasz (APEH):


Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Nért.) 5. § (1) bekezdése alapján az adó alanya az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a naptári év első napján a lakóingatlan tulajdonosa.

A társaság az alábbi módokon csökkentheti az adót:
  • A Nért. 12. § (2) bekezdése alapján a lakóingatlan adóévi adóját csökkenti a 2010. január 1-jét követően megkezdett és az adóévet megelőző évben befejezett, a lakóingatlan, illetve a lakóingatlant tartalmazó épület felújításával összefüggésben igénybevett szolgáltatás-nyújtásról, vásárolt termékről kibocsátott, a társaság nevére kiállított számlában feltüntetett, illetve abból kiszámítható általános forgalmi adó összege, legfeljebb az adóévi adó összegéig.
  • A Nért. 13. § alapján levonhatja a fizetendő adó összegéből a lakóingatlan után a terhére az adóévre kivetett (járó) helyi adó összegét.
  • A Nért. 14. § (1) b) pontja alapján mentes egy darab, a társaság döntése szerinti lakóingatlana után őt terhelő adó alól akkor, ha a lakóingatlan forgalmi értéke a naptári év első napján a 15 millió forintot nem éri el.

Azonban pusztán amiatt, hogy a társaság eladási célból vásárolta és továbbértékesíti ezeket a lakóingatlanokat, további törvényi rendelkezés hiányában nem jogosult sem adómentességre, sem adókedvezményre. A 2010. január 1-jén a jelenleg kihirdetett szabályozások alapján a társaság tulajdonában álló lakóingatlanok után tehát meg kell fizetni a vagyonadót.

 




Hozzászólások

Annamária  -  

A vagyonadónak ez irányú értelmezése hazavágja az amúgy is megcsappant ingatlanforgalmazást. Nonszensznek tartom a gondolatot is, hogy készletre vagyonadót kelljen fizetni.

Julianna  -  

Csak annyi a megjegyzésem, hogy az eladásra vásárolt eszköz már elveszti eredeti minősítését és szimplán "áru", amit a 2.Számlaosztályban tartok nyilván.Az ott nyilvántartott eszközöket többek között az jellemzi, hogy el kívánom idegeníteni.

Véleményem szerint a vagyonadó nem vonatkozhat rá!

Üdv és kellemes ünnepeket!

 

Margit  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a fontos információt.G.Margit

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Mi a helyzet akkor, ha egy építőipari kft eladásra épített lakásokat, de 2010-re a megmaradtakat az eszközökben mutatja ki és a kft nevén szerepelnek? Akkor is kell vagyonadót fizetni?

Köszönöm válaszát! Üdv. Kiss Valéria

 

Angyaladó  -  

Téves jogszabályértelmezésen alapul az APEH tájékoztatása. A második 15 millió alatti lakóingatlan mentessége az első 30 millió alatti mentességhez kötött. A törvény úgy fogalmaz a "b)" pontban a mentességgel kapcsolatosan, hogy mentes "további..". Vállalkozások esetében a lakcím szerinti bejelentés illetve az életvitelszerű bentlakás értelmezhetetlen, ezért ha vállalkozás tulajdonában lakóingatlanként bejegyzett ingatlan van, arra a mentesség nem érvényesíthető. Magánszemélynél is figyelni kell arra, hogy ha az első ingatlan 35 milliós és a második 14 milliós, akkor a második lakóingatlan nem mentes a vagyonadó alól, mert nem teljesül az első ingatlan Nért. 14.§ (1) a) pontja szerinti mentessége.

Angyal József okleveles adószakértő

Bea13  -  

Elindul a kijelentkezek bejelentkezek játszma? Vagy átíratjuk ? Igazán elmés törvényfeltalálók ügyködnek minálunk, -hivatkozva az unióra- kapkodhatunk és jelentős illeték bevétele lesz a költségvetésnek...

csak a keresztnevét...  -  

Akkor a gépjárműkereskedőkre is vonatkoztatható, hogy  a vagyonadó alá eső járművek kereskedésekor fizetni kell... :(