Egyéni cégek besorolása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Tavaly az egyéni cégek alapításával kapcsolatban új törvényt kellett megismerni. Sok kérdés és bizonytalanság veszi körül az egyéni vállalkozók által alapított egyéni cégeket. A társasági adó bevallásával kapcsolatban a kérdések száma tovább nőtt: a kkv-kat besoroló törvény szerint ők is lehetnek adókedvezményre jogosító mikro-, kis- vagy középvállalkozások?

A mikro-, a kis- és a középvállalkozások fogalmát a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény - /Kkv. tv./ 3 .§ (2)-(3) bek. - határozza meg.

Besorolásukat létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg figyelembevételével kell meghatározni.
A törvényben folyamatosan visszatérő szó, mint „vállalkozás” fogalmát kell meghatározni a törvény szerint.

„vállalkozás: az egyéni vállalkozás, a gazdasági társaság, a szövetkezet, a vízi társulat, a víziközmű társulat, továbbá az erdőbirtokossága társulat.”

„egyéni vállalkozás: az egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. törvény 2. §-ában meghatározott vállalkozás.”


A korábbi törvény szerint egyéni cégek tulajdonképpen egy cégbíróságon jegyzett egyéni vállalkozók voltak. Azzal, hogy kérték cégnyilvántartásukat, még nem szűntek meg, mint egyéni vállalkozók.

Az új rendszerben az egyéni cég bejegyzésével az egyéni vállalkozás megszűnik.
Ezek alapján viszont nem tartozik a kkv törvény hatálya alá, így ELVILEG (!) nem lehet e törvény szerinti, pl. mikrovállalkozás sem.

Felmerülhet a kérdés:

Tényleg nem vehetik igénybe például a beruházási kedvezményt a Tao. tv. 7§ (1) zs. pontja alapján?
A Tao. tv 4§ 24. pontja szerint mikro-, kis- és középvállalkozás:

„a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvényben ilyenként meghatározott vállalkozás, ideértve az említett törvényben előírt feltételeknek megfelelő ügyvédi irodát, végrehajtói irodát, szabadalmi ügyvivői irodát, és közjegyzői irodát is azzal, hogy kisvállalkozásnak minősül az említett törvény szerinti mikrovállalkozás is.”

Az egyéni cégek pedig innen is kimaradtak.

A kkv törvényben hivatkozott egyéni vállalkozásokról szóló törvény már nincs is hatályban. Ez a tény, vajon hogyan befolyásolja a 2010-től működő egyéni vállalkozásokat és egyéni cégeket?

A „józan eszem” szerint ez nem lehetne kérdés, és mind az egyéni vállalkozások, mind pedig az egyéni cégek igénybe vehetik a kedvezményeket. De vajon a hatóságok szerint is...?


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsa

Más témával kapcsolatosan szeretnélek megkérdezni.

Számlával nulla értéken kapunk terméket, amit jutalékként adnak.

Ennek egy részét eladjuk, akkor az eladási ár egészében bevétel eredmény növelő, nincs vele szemben elszámolható beszerzés.

Másik részét továbbadjuk partnereinknek.

Hogyan  számlázzuk tovább.? O értéken, vagy eladási áron és visszaminoszolunk 1 terméket.

Igy tudjuk csak a készletből levenni. Ez megállja igy a helyét?

várom válaszod , köszönettel Éva

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsanna

Én a Pénzügyminisztérium ügyfélszolgálatához szoktam kérdéseket intézni, amire rövid határidőn belül válaszolnak. Természetesen bíztos vagyok benne, hogy ezt Őn is ismeri, szerintem nekik is fel kellene tenni ezt a  kérdést

üdv Czegle Tibor

Erika  -  

Köszönöm Zsuzsi a válaszod!

Nanita  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az infót. Valóban a józan ész szerint én is azt mondanám, hogy igénybe vehetik a kedvezményt, viszont az a gond, hogy minden honnan kimaradt az egyéni cég fogalma. Vajon véletlenül és  akkor jogosult rá- és majd erre is jön egy apeh állásfoglalás ( pk. evás cégek osztaléka utáni eho), vagy lehet, hogy nem véletlen és nem jpgosult a kedvezményre..

Marika  -  

Köszi az információt.