Egy javaslat a tevékenységre jellemző kereset ügyében

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Kinek nem okozott kisebb-nagyobb fejfájást a január 1-től hatályos tevékenységre jellemző kereseten alapuló szabályozás? Bár a szabályozást az alkotmánybíróságon megtámadták, előfordulhat, hogy hamarabb megtörténik ennek a módosítása, mint ahogyan a taláros testület állást foglal. A lentieket még ne tanuld meg, ez csak egy törvényjavaslat, amit nem kormányoldalról nyújtottak be...

2010. június 29-én T/552-es sorszámon került az országgyűlés elé az a törvényjavaslat, mely szerint a járulékot a tényleges jövedelem, de legalább a minimálbér alapján kellene megfizetni.
 

Részlet a benyújtott indítványból:


A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997 . évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj . tv.) 27 . § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § (1) A társas vállalkozás a biztosított társas vállalkozó után a 19 . § (1) bekezdésében meghatározott társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem után, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg. Ha a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn egy teljes naptári hónapon át, egy naptári napra az előzőek szerinti összeg harmincad részét kell figyelembe venni.”

 
A Tbj . tv. 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép :
 
„29. § (1) A biztosított egyéni vállalkozó a 19 . § (1) bekezdésében meghatározott mértékű társadalombiztosítási járulékot az Szja tv. 16. § (4) bekezdésében meghatározott vállalkoz i kivét után fizeti meg . Átalányadózó esetén az átalányban megállapított jövedelem után kell a társadalombiztosítási járulékot megfizetni . Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítá i járulékot a tényleges járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg .”
 
A Tbj . tv. 29./A § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„29/A. § (1) Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (a továbbiakban : eva adózó) biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott járulékokat
(tagdíjat)—legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg .”

 
 

FIGYELEM!

A fenti sorok egy törvényjavaslatból valók. NEM ELFOGADOTT TÖRVÉNY.

Itt az adónavigátoron csak már elfogadott törvényekről szoktam írni. Remélem, nem gond, ha a nyári időszakban mi is lazítunk a szokásainkon és más jellegű bejegyzések is születnek...?

Mi a véleményed a törvényjavaslatról? Írd meg a hozzászólásokba!


Hozzászólások

Katka  -  

Kedves Zsuzsi !

Szeretném megkérdezni, mi a véleményed a kiegészítő tevékenységű evas-s egyéni vállalkozó  nyugdíjjárulékfizetési kötelezettségének  felső határáról, amennyiben van munkaviszonya és ott már elérte a járulékfizetés felső határát, kell-e az evás egyéni vállalkozásában az éves bevallásában még fizetnie a nyugdíjjárulékot. Apeh értelmezése szerint, a kieg. tevékenységű egyéni vállakozónak duplán számít a felső határ. Nagyon megköszönöm a válaszodat.

Lakatár Mária  -  

Valószínű ezzel sem lesz semmi, mivel az Alkotmánybíróság sem tartotta alkotmányellenesnek a törvényt, ráadásul egyhangúlag. Most aztán kapkodhatjuk a fejünket, mit is csináljunk még évvége előtt

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi,

legjobb tudomásom szerint osztalék előleg 25 %szja befizetése után, csak a következő évben osztalékká vált osztalék előleg után kell megfizetni a 14% ehot 450eFt-ig. Egy személyesen közreműködő tagnak idén kifzetett osztalékelőleg után ha nem kell megfizetni, csak jövőre a 14% ehot, akkor jövőre, azt nem a cége vonja le és fizeti meg, hanem majd a magánszemély . Jól gondolom? Tehát fel kell hívni a figyelmét, hogy ez jövőre lesz aktuális. Van-e valami eltérés vagy specialistás, ha ügyvédi iroda tulajdonosáról van szó, aki személyesen közremüködő tag?

Megerősítésedet szeretném kérni.

Más a Google-ben téged is kiad erre a kérdésre, de ott még egy nagyon régi hovatkozásod van, ami már nem aktuális, mert 35%-os szja van benne. (ez csak egy észrevétel).

További szép nyarat.

Köszönettel és üdvözlettel

Gönczi Gabriella

csak a keresztnevét...  -  

Kedves  Zsuzsi !

Sajnos a már a megszületett törvény is érthetetetlen volt, és akik kitalálták azok sem tudták mit próbálnak velünk könyvelőkkel megértetni. Remélem a törvényjavaslat nem csak javaslat marad. Szép nyarat, Jó Pihenést!

Piri   -  

KÖszi az infot remélem valóban törlésre kerül mert nevetséges. A 27%-kal növeltet nem törlik mert azis egy hülyeség fiktív számla miatt büntetés fiktív bér után SZJA fizetés az helyes okos  és következetes . Jó pihenést és szép nyarat mindenkinek.

Feketéné Gizus  -  

Köszönöm Zsuzsi!

Remélem el is lesz fogadva, mert  igazán még mindig nem tudtam kiszámolni mi lehet az elfogadható összeg amelybe nem tudnak belekötni.

Jó pihenést!!

Pajzsika  -  

Nem gond, sőt köszönjük.

Ili  -  

Kedves Zsuzsi!

Kösz az infót.. Nagyon  vártam már, hogy  végre foglalkozzanak a végrehajthatatlan tevékenységre jellemző keresettel.  Reménykedhetünk, hogy visszamenőleges hatállyal eltörlik?!  Ugylegyen!

A piaci tevékenység napi jelentésében ,hála Isten már léptek.

Szép napot  és jó nyaralást!

Éva  -  

 

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az információt remélem elfogadják, de nem bízom benne, hogy

egyszrübb lenne a könyvelők élete, mivel mindent nagyon meg tudnak bo-

nyolítani.

Jó pihenést !

kati1012  -  

Kedves Zsuzsi!

Azt hiszem mindenki nagyon várta már ezt a módosítást.

A munkabér megállapitása két fél alkujából következik. Ki, hogy tud megállapodni, ez szinte minden egyén esetében eltér. Ugyanazon cégnél például két könyvelő sem keres egyformán, mivel két külön megállapodás jött létre. Mi akkor a tevékenységre jellemző?

 

Márti  -  

A kérdésemből kifelejtettem, hogy EVÁ-s vállalkozónál az egsz.fogl.keretében foglalkoztatott személy után kell-e a minimálbér kétszerese után fizetni a szakképzési hozzájárulást. A részére kifizetett munkabér tb alap.

Köszönöm.

Eta  -  

Köszönjük a hasznos információt. Reménykedünk,hogy eltörlik!

Jó pihenést!

Ica  -  

Nehogy reménykedjetek, hogy egyszerűbb az élet, csak mert nyár van. Mindjárt be kell adni a 101-est, és abból annyit ahány adónem van. Csak tudnám, miért van rajta az összes, ha külön kell cégautóra, külön szakképzésire, külön.... sok-sok többire. Valaki felhomályosíthatná már Őket.

clairess  -  

A kitöltési útmutató pontosan leírja, hogy amennyiben több adónemre szóló kötelezettség van, akkor nem kell több bevallást beadni, hanem pl. külön van időszak-jelölés a szakképzésire és a cégautóadóra (mivel a két időszak eltér egymástól). Így egy nyomtatványt kell benyújtani. Amúgy a rendszer nem is tudná kezelni, ha több lenne elküldve, szerintem.

 Épp elég meleg a nyár, felesleges egymást pánikoltatni :-)

Ica  -  

Jó irány, ha módosítják a saját maguk által sem értelmezhető végrehajthatatlan törvényeket.

Ili  -  

Egyetértek!

csak a keresztnevét...  -  

Szerinterm, ez életszerű javaslat, mert megint az teljesült, hogy egy meg nem termelt jövedelem után adóztak a vállalkozók. Zsóka

Ili  -  

Kedves Zsuzsi!

Ezt a hasznos információdat is köszönjük, reméljük el is fogadják. Nagyon jó pihenést kívánunk a nyárra Neked.

csak a keresztnevét...  -  

Köszi !Jó pihenést,szép napot! 

Marika

Julianna  -  

Kedves Zsuzsi! nagy érdeklődéssel olvasom a megjelent irásaidat nekem nagyon sokat segitessz mert érthetően  irod le ,hogy még én is megértem,mert ebbe az "agy szüleményekbe  már nem tudok eligazodni.

Köszönöm neked és   nagyon jó pihenést és  jó egészséget kivánok..

Julianna.

Erzsébet  -  

 Kedves Zsuzsi!  Nagyon köszönöm a küldött információkat. Mindig nagy hasznát veszem. Kellemes nyaralást! Üdvözlettel: G. Erzsébet

Ibolya  -  

Kedves Zsuzsa !

Köszi hogy még ilyenkor is gondolsz ránk , nagyon jó lenne ha eltörölnék ezt a nagyon "okos" találmányt.

Jó pihenést mindenkinek !

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az infót, amelyek mindig hasznosak számomra. Remélem ez torz" agyszülemény" nem lesz tartós és módosítják

Kellemes nyaralást kívánok

Üdv. Marcsi

 

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm az információt. Nagyon örülnék neki, ha eltörölnék ezt a tevékenységre jellemző keresetet, nagyon sok gondtól szabadulnánk meg. Jó nyaralást, jó pihenést kívánok !

Márti  -  

Köszönöm az infót.

Én mást szeretnék megkérdezni. Egyszerüsített foglalkoztatás keretében kifizetett munkabér után kell e szakképzési hozzájárulást fizetmi? ( alaklmi munka)

Köszönöm.

Böröczky Zsuzsi  -  

Ha tb-járulék alapját képezi akkor igen. Ha a kedvezményes járulékot lehet fizetni, akkor szerintem nem.

 

Csilla  -  

Remélem, hogy kitalálnak valami okosat, és eltörlik még az emlékét is ennek a blődségnek!!!  Jó nyarat, jó pihenést kívánok mindenkinek.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Neked is kijárna már egy kis pihenés, de nagyon jól esik, hogy ilyenkor is gondolsz ránk...

Én csak támogatni tudom a fenti javaslatot, remélem, azért hozzák előre a szavazását, mert "OTT FENT" is tudják, hogy mennyi problémát megoldanának vel.

Köszönet az infoért:Anikó

csak a keresztnevét...  -  

A benyújtott javaslatot a Jobbik két képviselője jegyzi. Az indoklás szerint kiebrudalnák a TJK problémás fogalmi rendszerét a törvényekből. http://www.parlament.hu/irom39/00552/00552.pdf Nagyon derék. Kérdés, hogy tárgysorozatba veszik-e.

 

Anita  -  

Máris jobban hangzik, mint a  jelenleg hatályos agyrém szabályozás! Szorítsunk, hogy változtassanak is rajta! :)

Judit  -  

 Köszönöm az információt! Nem árt előre értesülni a törvényjavaslatról sem, főleg, ha a későbbiekben elfogadásra is kerül.

Anikó  -  

Kedes Zsuzsi! Én csak üdvözölni tudom ezt a naprakész tájékoztatást. Ismét kaptam egy olyan információt, ami nagyon hasznos, és én a magam részéről szeretném ha ezt elfogadnák. Ha van még energiád továbbra is várom a "napi jelentéseket" az adótörvények változásáról.

 

csak a keresztnevét...  -  

Számomra  nem egyértelmű. Sokkal jobb lenne ha ezt példákon keresztül látni, hogy mikor mi mennyi. Jogszabályokra hivatkozni, hogy ez változott erre ez szerintem mindenkinek idegesítő. Kész dolgokat szeretnénk, hogy a "piros helyett zöld lett". ( ez egy kicsit túlzás)

Üdv

Kati  -  

Hát, ezt jól megköszönted...

Mikike  -  

A javaslatnak egyébként érdekes hatása volt. Kedden nyújtották be a Parlamenthez, erre az Alkotmánybíróság is hirtelen napirendre tűzi jövő kedden a tevékenységre jellemző keresetet támadó beadványokat.

 

Annyit még a javaslathoz, hogy a lényege nem a minimálbér alapján való járulékfizetés, hanem az, hogy a TJK-t törljék a jogrendszerből.

Érdemes elvasni egyben az egészet:

 

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=552