Diákok nyári munkavégzése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az iskolai szünetben sok diák dönt úgy, hogy a nyarat - vagy legalábbis egy részét - munkával tölti. A munkáért kapott pénz mindenkinek jól jön, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy a befolyó zsebpénz után is kell adózni.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 72. § (1) és (4) bekezdése alapján általános szabály, hogy munkaviszonyt munkavállalóként önállóan az létesíthet, aki 16. életévét betöltötte.

Ez alól kivétel az általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzésben részesülő tanuló a 15. életévének betöltését követően is létesíthet munkaviszonyt az iskolai szünet alatt. A 16 éven aluli fiatalkorú munkaviszonyának létesítéséhez a munkáltatónak be kell szereznie a törvényes képviselő (pl. szülő, gyám, gondnok) írásbeli hozzájárulását is.

A nyári munka keretében a fiatalok többféle jogcímen juthatnak pénzhez. Fontos hangsúlyozni, hogy az adóterhet nem viselő járandóság kivételével minden említett jövedelemfajta esetén bevallást kell adnia a fiatalnak, az adóévet követő év május 20-ig. A kifizetőknek fontos tudnivaló, hogy bármely jövedelem csak akkor fizethető ki, ha a diák rendelkezik adóazonosító jellel, ami az adóhivatal ügyfélszolgálatainál igényelhető.

A diákok munkavégzését meg kell különböztetni aszerint, hogy azt szakmai gyakorlat vagy megbízási jogviszony vagy munkaviszony keretében végzik. A kapott fizetésnek ettől függően lehetnek adómentes részei is.

Szakmai gyakorlat

Közép-, vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulója, hallgatója szakmai gyakorlatának idejére pénzbeli járandóságot kaphat.

Adóterhet nem viselő járandóságnak minősül:
a szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján megillető pénzbeli juttatás havi összegének a hónap első napján érvényes havi minimálbér 50 százalékát meg nem haladó része,
a szakképzésben tanulószerződés nélkül részt vevő tanulót a szakmai gyakorlat időtartamára megillető díjazás havi összegének a hónap első napján érvényes havi minimálbér 20 százalékát meg nem haladó része
felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a havi minimálbért meg nem haladó része.

Az adóterhet nem viselő járandóság értékhatárát meghaladó rész egyéb jövedelemnek minősül.

Tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló esetében - ha a szakképző iskola nem rendelkezik a gyakorlati képzéshez szükséges feltételekkel - a járulékalapot képező jövedelem a szerződésben meghatározott díj.
A járulékfizetési kötelezettséget szintén az általános szabályok szerint kell teljesíteni, tételes egészségügyi hozzájárulást azonban nem kell fizetni.


Megbízási jogviszony

Gyakori, hogy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatják a diákokat. A megbízási jogviszony fizikai munkára nem köthető. Az ennek kapcsán kifizetett összeg önálló tevékenységből származó bevételnek minősül. E bevételből a kifizetőnek a diák nyilatkozata alapján adóelőleget kell levonnia. Fontos tudni, hogy a diáknak is nyilatkoznia kell a kifizető felé a bevétellel szemben elszámolni kívánt költségek nagyságáról.
Általános szabály szerint a bevétel 90 százalékát kell jövedelemnek tekinteni. De a diák nyilatkozathat a bevételének 50 százalékáig a költségeiről továbbá arról is, hogy a kifizető – más jövedelem hiányában – a nyilatkozat szerinti jövedelem és a legkisebb adókulcs (18 százalék) figyelembe vételével állapítsa meg a levonandó adóelőleg nagyságát.

A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (megbízási, felhasználási szerződésen alapuló, vállalkozási, bedolgozói vagy segítő családtagként létesített jogviszony) esetében a tanuló, hallgató akkor válik biztosítottá, ha az e tevékenységből származó tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem eléri vagy meghaladja a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összegének 30 %-át, vagy naptári napokra számítva annak harmincad részét.
Amennyiben a biztosítási kötelezettség megállapítható, a járulékfizetési kötelezettséget a már említett általános szabályok szerint kell teljesíteni, ellenkező esetben a foglalkoztatót 11 %-os mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

Munkaviszony

Szintén eléggé elterjedt jövedelemszerzési forma, mikor a fiatalt a nyári hónap vagy hónapok idejére munkavállalóként munkaviszonyban foglalkoztatják. A munkaviszonyból származó jövedelem bérjövedelemnek minősül, mely adó és járulék köteles.
A munkaviszony keretében foglalkoztatott tanuló, hallgató biztosítottá válik, így a részére jutatott jövedelem után a foglalkoztató és maga a biztosított is az általános szabályok szerint teljesíti járulékfizetési kötelezettségét.

Figyelni kell arra, hogy a tanulmányokat folytató nem jogosult START kártyára. Ha viszont most munkaviszonyt létesít, később nem felel meg annak a kritériumnak, hogy első alkalommal vállal munkát, tehát már nem válthat ki START kártyát.

Alkalmi munkavállaló


Az vállalhat alkalmi munkát, aki az ahhoz szükséges dokumentumot (AM könyv) valamelyik munkaügyi kirendeltségen kiváltotta. Ez a lehetőség nem csak diákokra vonatkozik, a mezőgazdasági idénymunkák esetében a jellemző leginkább. Diákok esetén viszont megkötés, hogy a 16. életévét betöltött tanuló válthatja csak ki az AM könyvet.

Ez az egyetlen olyan okmány Magyarországon, amellyel külön munkaszerződés nélkül munkát lehet vállalni, ugyanis főszabály szerint a könyv kitöltésével - minden egyéb szerződés nélkül - munkaszerződés jön létre a felek között.

Az ilyen formában alkalmazott diákokra is azok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, vagyis ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb 5 egymást követő napon dolgozhat a munkavállaló, havi szinten egy munkaadónál maximum 15 naptári nap, éves szinten pedig legfeljebb 90 nap. Vannak olyan kitételek is, mikor 90 napnál többet is lehet dolgozni ugyanannál a munkaadónál, például ha valaki nem mezőgazdasági idénymunkásként dolgozik, vagy a munkáltató nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet, mint például alapítvány.

Ez a forma munkaszerződésnek számít, de ha az éves fizetés nem éri el a minimálbér összegét, akkor nem kötelező azt bevallani. Ezzel könnyebbé téve az alkalmi munkák adminisztratív feladatait a munkavállalók számára. A munkaadó a társadalombiztosítási kötelezettségeit az AM könyvbe beragasztott közteherjeggyel teljesíti. A diáknak ezt kell
a munka végeztével visszakapnia.

Diákszervezet

A diákok körében a legnépszerűbb az iskolaszövetkezeteken keresztül történő munkakeresés. Ezekben a szervezetekben először is taggá kell válni, ami szövetkezettől függően egy 500-1500 forintos részjegy megvásárlásával történik.
Kilépéskor ezt az összeget visszakapják a diákok. A belépés további feltétele a 17 éves kor betöltése.

Ez nagyon sok előnnyel rendelkezik mind a munkaadó, mind a munkavállalók számára. Az iskolaszövetkezet a diákokkal munkaszerződést köt és kiközvetíti a cégeknek őket, így átvállalva a másik féltől az alkalmazás által okozott adminisztratív terhek egészét. Az országban számos ilyen szövetkezet működik, amik több ezer céggel, és több 10 ezer diákkal állnak kapcsolatban.

A TB-törvény tételesen felsorolja, hogy melyek azok a munkavállalási konstrukciók, amik biztosítási jogviszonyt keletkeztetnek, ebbe viszont az iskolai szövetkezeti tagsági jogviszony nem tartozik bele, vagyis nem keletkezik biztosítási jogviszony. Ez alapján sem társadalombiztosítási, sem egyéni járulékot nem kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerint sem százalékos, sem tételes egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni az iskolai szövetkezet által az említett jogviszonyokban foglalkoztatott nappali tagozatos tanuló, hallgató tag után. Mivel a törvény a munkaadói és munkavállalói járulékfizetési kötelezettséget munkaviszonyban történő foglalkoztatáshoz köti, így ezt sem kell fizetnie sem a szövetkezetnek, sem a diáknak.

A diákszervezet további előnye, hogy ezzel a diák nem esik el a START kártyától. Ugyanis annak ellenére, hogy nyaranta dolgozott, a főiskola vagy egyetem elvégzése után ugyanúgy pályakezdő munkanélkülinek fog minősülni, így jogosult lesz a kedvezményre.


FIGYELEM!
A nyári munkáért kapott bér a családtámogatások egy részénél beleszámít a család jövedelmébe, még akkor is, ha az illető kollégista. Erről sokan nem tudnak, így egy gázártámogatás igénylése utáni ellenőrzésen megbukhat.


Hozzászólások

Katalin  -  

Nagyon köszönöm a folyamatos infókat sokat segítenek, további sikerket és jó egészséget.

Kildi  -  

15. évet betöltött fiamnak tudtunk Kalocsán a Munkaügyi Központban AM könyvet  kiváltani.

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

lehet,nem is az en kerdesemre irodott valaszod,

hanem veletlen egybeeses lehetett ? :-)

azert megis nagyon koszonom, sokat segitett

 

 

 

Ivett  -  

Július 1-től szakmai gyakorlaton lesz nálunk egy diák. Az adóterhet nem viselő járandóság mértéke jún. 12-vel már nem 20% vagy a sok módosításba már nem látom a fától az erdőt?

Diák  -  

Szakmai gyakorlatot lehet úgy végezni hogy nem kap semmilyen díjazást a tanuló? Sőt még ő fizet azért hogy tanulhasson!?

Andrea  -  

Köszönöm szépen a sok új és értékes információt!

Andrea

Margit  -  

Köszönöm.

Ili  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon örülök, hogy olvasója lehetek cikkeidnek. Szinte minden esetben találok új információt, mint pl. a mostaniban is: a START kártyától való elesés.Erre totál nem gondoltam.  Köszönös a sok-sok információt. A további munkádhoz jó egészséget és sok sikert kívánok.

 

Magdi  -  

Köszönöm a tájékoztatást

Eszter  -  

Nagy  örömömre  szolgál, hogy  a honlapodra  találtam egy  mérlegképes továbbképzés  során, kolléganő  emlitette   a  honlapodat.  Még  aznap  este  átböngésztem  és  jelentkeztem  a  hírlevélre.  Köszönöm a  gyors  információkat  és  hogy  ennyi  energiát  fektetsz  bele, hogy  segits  nekünk  a  munkánkban , és  hogy  lehetőleg  semmi sem  kerülje  el a figyelmünket.

Köszönöm.  

 

Ági  -  

"Minden időben a legjobb!"

Nekem ez éppen időben volt....köszönöm!

 

Julika  -  

Köszönöm.

Nem jutott volna eszembe, hogy a most munkaviszonyos diák, később nem kaphat start kártyát, pedig a saját gyermekemről van szó. Másnak is van ilyen "szakmai ártalom" tünete, hogy ami közelebbről érint, már nem is látom át?

 

Edit  -  

Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Vike  -  

Nagyon jó, hogy erről tájékoztattál bennünket, a memóriámnak nagyon jót tett. Kösz 

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm , mi is most kutatjuk , hogy lehet diákokat nyáron foglalkoztatni! Ennél jobbkor nem is jöhetett volna ilyen összefoglaló !!!!

Nagyon sok időt spóroltatok nekünk!

Törökbálinti könyvelők

Kati  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást, ezek az információk mindig nagyon jól jönnek mert a ritkábban használt dolgokat hajlamos vagyok elfelejteni.

EFA  -  

 Köszönöm szépen, a legjobbkor :-)  

Pont ma érdeklődtek tőlem is ezzel kapcsolatban.

Ági