Devizás számlák áfájának kezelése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Gyakran előfordul, hogy már belföldi üzleti partnereinkkel is EUR-ban határozzuk meg a szerződés értékét. Bonyolíthatja az áfa elszámolását az is, ha az áfa törvény 58§ (2) bekezdése alapján az áfa teljesítési időpontja a fizetési határidővel egyező. A következőkben ennek az ügyletnek a kezeléséről olvashatnak.

Vegyünk példaként egy iroda bérleti szerződést. Természetesen a bérbeadó az ingatlan bérbeadással kapcsolatosan élt azon választási jogával, mely szerint ez adóköteles tevékenységgé vált.

A számla jellemzői:

- euróban állítottuk ki 10.20-án: 500 + 100 áfa = 600 euró értékben: árfolyam 260 Ft/EUR
- fizetési határidő: 11.10: MNB árfolyam 250 Ft/EUR
- teljesítési időpont, azaz az áfa fizetési kötelezettség napja 11.10: MNB árfolyam 250 Ft/EUR
- a számla pénzügyi teljesítése euróban 10.30-án megtörténik: MNB árfolyam 255 Ft/ EUR
- a számla kibocsátója és befogadója is az MNB árfolyamot választotta, és ezt az adóhivatalhoz bejelentették

Természetesen az árfolyamok csak a példa kedvéért lettek meghatározva. Senki ne használja előrejelzési céllal!!!
Törvényi háttér:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 80.§-a rendelkezik az adó forintban történő megállapításáról:
"80. §

(1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt a (2) bekezdésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazni, amely

a) termék Közösségen belüli beszerzése, illetőleg előleg fizetése esetében, valamint a 60. §-ban említett esetekben a fizetendő adó megállapításakor,

b) az 58. §-ban említett esetben a számla kibocsátásakor,

c) egyéb esetekben pedig a teljesítéskor érvényes.

(2) Az alkalmazandó árfolyam az az utolsó, az (1) bekezdésben meghatározott időpontban érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett ára, amelyet

a) belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez; vagy

b) a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalosan közzé tesz, feltéve, hogy a forintra történő átszámításra kötelezett (e § alkalmazásában a továbbiakban: kötelezett) így dönt, és erről a döntéséről az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti választási jog úgy gyakorolható, hogy az valamennyi olyan termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra és termék Közösségen belüli beszerzésre kiterjed, amely esetében az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett."
Elszámolás a bérbeadó oldaláról:


1. 10.20: Kibocsátja a számláját 500 euro + 100 euro áfa összegről (MNB:260 Ft/EUR)
T 311 K 911 130.000
K 467 26.000 (analitikába nem helyezhető)

2. 10.30: a számla pénzügyi teljesítése megtörténik (MNB 255 Ft/EUR)
T 384 K 311 153.000
T 877 K 311 3.000 árfolyamveszteség

2. 11.10: elérkezik az áfa teljesítési időpontja.

Ekkor könyvelni nem kell, de az áfa bevallásban ekkor kell szerepeltetni az fizetendő áfát.

Ennek az időeltolódásnak a számviteli elszámolására számtalan megoldás létezik, a könyvelő program lehetőségeihez kell igazodni. Léteznek szoftverek, amik automatikusan kezelik az eltérő időpontokat. Ha ilyennek nem rendelkezünk, akkor egy elkülönített ún. átvezetési számlán manuálisan kell megoldani a hónapok közötti eltérést.
Elszámolás a bérbevevő oldaláról:

1. 10.20: befogadja a bérleti díjról a számlát
T 52 K 45 130.000
T 466 26.000 (analitikába nem helyezhető!)

2. 10.30: a számla pénzügyi teljesítése az EUR-s számláról átlagárfolyamon, mely a bérbevevőnél jelenleg 240 Ft/EUR
T 45 K 384 144.000
T 45 K 977 9.000 árfolyamnyereség

3. 11.10: az áfa teljesítési időpontja, mely időpontban élhetünk adólevonási joggal. A két időszak közötti átvezetés problémáját itt is kezelni kell, hasonlóan mint a bérbeadónál.
További problémák:

- akár a bérbeadó akár a bérbevevő számviteli politikájában eltérő árfolyamot választott, mint amit az adóhivatalhoz bejelentett. Ekkor a bevételt vagy költséget a számviteli politika szerinti árfolyamon kell meghatározni, az áfa analitikába viszont az APEH-hez bejelentett árfolyamon kell képeztetni az áfa alapot. Ezt is meg lehet oldani szoftveresen, ha a programunk képes rá, vagy manuálisan, ekkor viszont kellő körültekintéssel!

- Ha a számlát befogadó más árfolyamot választott, mint a számlát kibocsátó. Ekkor az áthárított adó összege más lenne, mint a levonható adó. Ezt viszont az áfa törvény nem engedi. Ebben az esetben a számlát befogadónak először az áthárított áfá-t és ennek alapját kell nyilvántartásba vennie, hogy az áfa analitikája helyes legyen. Ezt követően pedig a szállító és az ő árfolyama közötti különbséget is könyvelnie kell, hogy a költségként kimutatott bérleti díj a saját számviteli politikájának is megfeleljen.

Ezeknek a könyvelési tételeknek több variációja létezik a gyakorlatban, véleményem szerint a végeredmény a fontos!
Aki szeret könyvelni (én igen!), annak ez igazi csemege!

Jó munkát!


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

ivod

Hajni  -  

És nem kell azzal foglalkozni, hogy pl a jún. 10-i keltezésű bérleti díjat átvezeti 05.31-re? Mert elvileg az májusi időszakot érinti?

Ha mégis foglalkozni kell vele, akkor kell -e másik árfolyamot alkalmazni még 05.31-re?

Gyuri  -  

Kedves Zsuzsa!

Cégünk a bérleti díjat EUR-ben fizeti. A júliusi számlát előző hónap közepén állították ki, mely számla tartalmazza a júniusi hónapra jutó árfolyamkülönbözetet (a júniusi számla kiállításának dátuma és a június 1-ei tényleges árfolyam közötti különbözetet). A problémánk, hogy a júniust illető árfolyamkülönbözetre is 25%-os ÁFA-t számoltak a szerintünk helyes 20% helyett. A bérbeadó az 58.paragrafusra hivatkozik, mondván, hogy a számlán a teljesítés dátuma július 1, függetlenül attól, hogy tartalmaz egy sort, amely valójában júniusi árfolyamkülönbözet. Mi az igazság?

üdvözlettel,

Gyuri

Csaba  -  

Kedves Zsuzsa!

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy ügylettel kapcsolatban forintban állapítják és fizetik meg az előleget, de a végszámla értékét devizában kérik. Hogyan kell ilyenkor kezelni az árfolyamokat és az előleget?

Tisztelettel B.Csaba

Piroska  -  

Ön/Önök engem sohasem zavarnak. Sőt!

Móni  -  

Ha kaphatnánk a csemegékből egy kis ízelítőt! Azért, hogy biztosak lehessünk a dolgunkban. köszönjük!

Edit  -  

Zsuzsi!

Egészen másban kérem a segítségedet!

-Mennyire bevált az a vállakozói gyakotlat, hogy a felszámított késedelmi kamatról nem állítanak ki számlát, és semmilyen kamat értesítést sem!

-Ehhez kötődően - a kiegyenlítések elsődlegesen a kamat kiegyenlítésre történő könyvelése- a vállakozói szférában.

Erre vonatkozó ismereteim szerint, ez a pénzintézeti szektorban gyakorlat-a vállakozói szférában megállapodás hiányában, nem elfogadott.

Kérem válaszodat!

Köszönettel  M.edit

Zsófia  -  

Tisztelt Zsuzsa!

Szeretnék feltenni egy kapcsoló kérdést. Július óta foglalkoztat a jó megoldás. Sajnos nem tudok konzultálni a környezetemben e témában. 

Egyéni vállalkozó kereskedő Szlovákiából szerez be árut szlovák áruterítőtől.

1.lépés: szállítólevélen kerül az áru átadásra vevőnek, kifizeti forintban a termékek árát./dátum nélkül/ feltételezésem szerint 08.19.

2.lépés: szállító kb hat hét múlva jelentkezik a szlovák nyelvű, euróban kiállított számlával. Számla adatok: teljesítés napja: 09.01./ szla kelte: 09.15.

3.lépés: bevételi pénztárbizonylaton kp euró kiegyenlítés: 10.10.

Euró árfolyam választás: saját bank - de melyik napon?

Negyedéves ÁFA bevalló: - de melyik negyedév ?

Válaszát köszönve, üdvözlettel:  M.Zsófia

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az új információt, szerencsére nincs rá szükségem egyenlőre.Üdv.Magdi

Anna  -  

Örülök, hogy foglalkozott vele, ez hiánypótló volt.

Köszönöm.

Tercsi  -  

Köszönöm! Még nincs ilyen könyvelési tételem, de ha lesz, fogom tudni, hol nézzek utána!

 

szárnyát próbálgató  -  

Jól gondolom-e: a bérleti szerződés "folyamatos" teljesítésnek minősül és ezért a teljesítés időpontja a szla fizetési határideje is?

Ha igen,  akkor azt, hogy folyamatos teljesítés fel kell-e tüntetni a bérleti szerződésben, vagy ez evidens?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Lehet ezt a tényt a szerződésben is megemlíteni, de a törvény alapján egyébként ez egyértelmű.

  -  

BIU

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az új és hasznos infót!

  Marika

csak a keresztnevét...  -  

ocyc

 

MARIKA  -  

Számomra nem teljesen érthető. Én ugyanis ezidáig a teljesítés napján érvényes árfolyammal könyveltem mind a bevétel,t mind az ÁFA-t is. Ha a  pénzügyi teljesítéskor veszem figyelembe az ÁFA-t és akkor szerepeltetem az analitikában, akkor mit teszek akkor, ha a vevő nem fizet, tehát nem lesz pénzügyi teljesítés?

Krisztina  -  

Nem a pénzügyi teljesítés napján kell figyelembe venni az ÁFA-t (azaz, nem akkor, mikor a vevő fizet), hanem a teljesítési időpontnak megfelelő ÁFA időszakban. Az ÁFA-t viszont a kiállítási dátumnak megfelelő árfolyamon kell bevallani és lekönyvelni, árfolyamkülönbözet elszámolásával.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az áfa tv 80§(1) b pontja alapján a számla kibocsátáskori árfolyamot kell alkalmazni. Pédámban is ezzel számoltam az áfát is. Ezt az analitikába a kibocsátáskor még nem lehet beletenni, csak a fizetési határidővel egyező időszakban. Ennek nincs köze a pénzügyi teljesítéshez.

A pénzügyi teljesítéskori árfolyam már "csak" számviteli kérdés, mert a számla bekerülési és kifzetéskori árfolyama közötti különbség pénzügyi bevétel vagy ráfordítás. Az áfát már nem érinti.

Krisztina  -  

Üdvözlöm!

Csak egy kérdésem lenne, hogy a bevételt miért a kiállítás napján érvényes árfolyam könyveljük itt? Az nem csak az ÁFA-ra vonatkozik?

Köszönettel: Krisztina