Biztosítások utáni adókötelezettség

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A cím alapján ez téma sok kérdést vet fel. Most csupán egy dologra szeretnék kitérni. A bevallások elkészítésekor több magánszemély az adókedvezmény miatt előnyt érhetett el: vagy nem kellett a fizetendő adóját befizetni, vagy visszatérítés járt neki. 2010-re ez nem így lesz.

A magánszemélyek a személyi jövedelemadó törvény változásával sok esetben csak 1 év múlva szembesülnek, hiszen a 2010-re vonatkozó bevallásokat legkésőbb 2011 májusáig kell elkészíteni.
Ekkor derül ki, hogy a korábbi évekkel ellentétben milyen kedvezmények szűntek meg.

Az egyik ilyen a biztosítások után érvényesíthető adókedvezmény, amely 2010- től megszűnt.

Viszont ha a magánszemély korábbi években igénybe vett adókedvezményt, de a szerződéssel összefüggésben a szerződéskötést követő 10 éven belül rendelkezési jogot gyakorol, akkor legfeljebb három évi (2010-2013 években) kedvezmény 20 százalékkal növelt összegét az adóbevallásában be kell vallani és a bevallás benyújtására előírt határidőig vissza kell fizetni.

Rendelkezési jog gyakorlása lehet például, ha valaki a szerződést megszünteti, értékesíti vagy lényeges tartalmában módosítja a biztosítási szerződést.

Nem keletkezhet visszafizetési kötelezettség a 2001 előtt kötött szerződésekre, hiszen itt már több mint 10 év telt el.
És nem keletkezhet visszafizetési kötelezettség 2013 után sem, hiszen csak az utolsó három évi kedvezményt kellene visszafizetni, és akkor már ebben a három évben nem lehetett ilyen kedvezmény.

Aki tehát a biztosítását nem kívánja tovább fizetni, azt kell mérlegelnie, hogy mikor kötötte meg a szerződést, és az elmúlt három évben mennyi adókedvezményt vett rá igénybe.
 


Hozzászólások

Babi  -  

Köszönöm a témát Zsuzsa! Bár a harmadik bekezdést nem értem!

"Ha 2010-ben rendelkezési jogot gyakorol, akkor 2010-2013, három év igénybevett kedvezményét vissza kell fizetnie! " ha 2010-ben rendelkezési joggal él a magánszemély, akkor nem a 2007-2009-ben igénybevett biztosítási kedvezmény 20%-al emelt összegét kell visszafizetnie?

Másik téma: mi van abban az esetben, ha a szerződő a munkáltató, a  a dolgozó részére kifizetett biztosítási díj ktg volt, a dolgozónak bérrel együtt számfejtésre került, tb+szja!  A cég, a dolgozó hozzájárulásával megszüntette a szerződést, rendelkezési jogával élt, úgy, hogy a pénzt a dolgozó részére kifizetik.

Kérdés, kinek milyen adóvonzata van 2010-ben, vagy várjanak 2011-re????

 

 

 

Marika  -  

A Menyemnek 2011 évben jár le a 10 éves életbíztosítása, de a  rendelet alapján  2010 év után már nem igényelhet adókedvezményt.

Utoljára a 2009-es év után igényelte vissza, az ő esetében lesz-e kamatadó kötelezettsége ?

Szíves válaszát várom !

Üdv.: Marika.

József  -  

 Köszönöm a hasznos információkat, szép napot!

Ili  -  

Kösz az infót, jó újra feleleveníteni.

Szép napot!

Ildikó  -  

 Köszönöm az információt

Anna  -  

Köszönöm szépen.