Bérelt személygépkocsik áfája

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A személygépkocsikhoz kapcsolódóan mindig óvatosan kezeljük az áfa levonhatóságát. Ha azonban béreljük a munkánkhoz szükséges gépjárművet, akkor a bérleti díjhoz nem automatikusan kapcsolódik a levonási tiltás, még személyautók esetében sem.

Az Áfa törvény 33. § (2) bekezdés f) pontja a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele tekintetében adólevonási tiltásról rendelkezik. Egy APEH állásfoglalás megfogalmazása alapján a személygépkocsi bérlete, illetve nyíltvégű lízingelése az üzemeltetés, illetve fenntartás előfeltétele nem pedig az üzemeltetéshez vagy fenntartáshoz kapcsolódó beszerzés, így azt adólevonási tilalom nem érinti.

Fontos azonban azt megvizsgálni, hogy a személygépkocsi bérlete kizárólag üzleti célú költségnek minősül-e, vagy megvalósít magánhasználatot is.

Az Áfa törvény e tekintetben, 2004-ben megváltozott. A korábbi előírás szerint nem volt levonható az előzetesen felszámított áfa, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást egészben vagy részben nem az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységéhez használja fel, hasznosítja. Ez az előírás 2004. április 30. napját követően úgy változott, hogy nem vonható le az előzetesen felszámított áfa, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást teljes egészében az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységi körön kívüli célra használja fel, hasznosítja. Ez utóbbi előírásból az következik, hogy ha csak részben hasznosítja a társaság a személygépkocsit magáncélra, abban az esetben lehetősége nyílik az előzetesen felszámított áfa megosztására.

Ha tehát a személygépkocsit – amit bérelünk – magáncélra is használjuk, akkor a bérleti díjnak az előzetesen felszámított áfája 2004. május 1-je után olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben annak használata az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység érdekében merült fel. Fontos megjegyezni, hogy magánhasználatnak minősül a munkábajárás is, tehát azok a társaságok, ahol a székhely és a lakóhely egymástól elválaszthatatlan helyen van, ott az üzleti útról történő hazaérkezést is magánhasználatnak kell minősíteni.

Bérelt személygépkocsi esetében mi más lehet a személygépkocsi-hasznosítást leginkább szemléltető, természetes mértékegység, amely alapján a megosztás alkalmazható, mint az útnyilvántartás. Ez alapján igazolható az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység érdekében történő hasznosítás, illetve a magánhasználat. A társaságoknak tehát folyamatosan és naprakészen útnyilvántartást kell vezetnie az arányosítás alapján történő előzetesen felszámított áfa megosztásához, amelyből egyértelműen megállapítható a gazdasági tevékenység érdekében, illetve a magánhasználat céljából történt hasznosítás km-ben kifejezett mértéke.

Összegzésül elmondható, hogy a bérleti díj áfájának megosztásához mindenképpen gépkocsinként útnyilvántartást kell vezetni, amelynek tartalmaznia kell a magáncélú, illetve az üzleti célú használatra vonatkozó adatokat tételesen (mikor, honnan hová, a használat célja, megtett kilométer, kilométeróra-állás induláskor, érkezéskor stb.). Ha folyamatosan, naprakészen vezetett útnyilvántartás nincs, akkor a személygépkocsi bérleti díjának előzetesen felszámított áfája nem vonható le. Az útnyilvántartás vezetése mellett is indokolt belsőleg szabályozni, mit tekint a cég magáncélú használatnak.

Az útnyilvántartás vezetése akkor is indokolt, ha a társaság a magáncélú használatot a magánszemélynek kiszámlázza, a fizetendő áfa felszámításával. Ez esetben nincsen áfa-megosztás, mert az előzetesen felszámított áfa teljes összegében levonható! A magáncélú használatot azonban ez esetben is dokumentálni kell!


Hozzászólások

Ildi  -  

Kedves Zsuzsa! Annyi kérdésem lenne még a témához, hogyha a bérelt szgk-t magáncélú használatra, magánszemélynek tovább számlázom, a 9 forintot beleszámolhatom-e a számlába?

Adrienn  -  

Kedves Zsuzsa! A 08TAFA-T áfa nyilatkozattal kapcsolatban tud-e új információkat? Esetleg a honlapján lesz-e ezzel kapcsolatban cikk a közeljövőben? Zsuzsa szerint mindenkinek be kell e adni ezt a nyilatkozatot? A 8. /1.pont alapján az általános szabályok alapján történő áfa fizetésről is kell ez esetben nyilatkozni? A 13. pontban az MNB árfolyam alkalmazásáról célszerű nyilatkozni most, noha tegyük fel nincs külföldre történő szolgáltatás nyújtás, termékértékesítés? Köszönettel várom válaszát: Adrienn

Niki  -  

Nem rég találtam rá az oldalra, de már sok új információt kaptam és megerősítést a munkámban. Köszönöm. A bérelt szgk-ra megfizetjük a cégautó adót.Ez esetben is kell az ÁFA levonáshoz az útnyilvántartás?

Aranka  -  

Köszönöm az információt.

Szilvi  -  

Köszönöm, nagyon hasznos volt számomra az információ

Zsuzska  -  

Köszi, nagyon fontos infót kaptam.

Judit  -  

Köszönöm az információt

Teréz  -  

Köszönöm az infót.

Erika  -  

Nagyon köszönön.

Klára  -  

Köszönöm az infót.

Mariann2  -  

Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm, megerősítést kaptam. Üdvözlettel: Kati

Erika  -  

Köszönöm. Megerősítést kaptam.

panni  -  

Köszönöm az információkat és további sok sikert kívánok a munkádhoz.

Bsan  -  

no erre nem gondoltam... eddig nem mertem visszaigényelniu a tartósbérlet után az áfát.... de most utánanézek... Köszi... Bsan

Pila  -  

Nagyon tetszik a stílus amelyben ezek a tájékoztató levelek születnek, mert világosak, érthetőek, és lényegre törőek. Kiegészítésként szeretném megjegyezni, hogy amennyiben a vállalkozás számla ellenében megtérítteti a magánhasználatot a magánszeméllyel, a szolgáltatás forgalmi értékének meghatározására (szokásos piaci árra) gondot kell fordítani.