Beltagok munkaviszonya

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetés keltette aggodalmak kapcsán mindenkit az érdekel, hogyan lehet egy tag munkaviszonyban saját társaságában. Korábban már közzétettem az egyszemélyes kft-kre vonatkozóan érkezett adóhivatali állásfoglalást. Most azt olvashatjátok, lehetnek-e munkaviszonyban a betéti társaság beltagjai.

Kérdés:

 

Kérem szépen állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy a betéti társaság beltagja milyen feltételek mellett lehet munkaviszonyban a társasággal.

A köztudatban sokféle elmélet létezik. Egyesek szerint elég ha a társasági szerződés erről rendelkezik, van aki azt mondja, hogy csak akkor ha a képviseleti jogosultságot egy másik beltag vagy a kültag látja el. És van, aki szerint egyáltalán nem lehet.

Kérem egyértelmű állásfoglalásukat.

 

Válasz:

 

Elektronikus úton gazdasági társaság beltagjának jogviszonyával kapcsolatban 2010. január 13.-án beérkezett levelére a következőkről tájékoztatom:

 

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) 2007. szeptember 1-jétol hatályos 22. § (3) bekezdése szerint a vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

 

A társasági szerződés tehát rendelkezhet úgy, hogy a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Amennyiben ezt a társasági szerződés nem tartalmazza, úgy az említett vezető tisztségviselő munkaviszonyban nem láthatja el az ügyvezetést, csak társasági tagi jogviszonyban. Mindezeken felül munkaszerződés megkötése is szükséges feltétele a jogviszonynak adózási szempontból munkaviszonnyá minősítésének.

 

Tájékoztatom, hogy levelem az Ön által rendelkezésre bocsátott adatokon, információkon alapul, egyben közlöm, hogy a válaszlevélben részletezettek az adóhatóság szakmai álláspontjának minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

 

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

 

 

Megjegyzés:

Az egyszemélyes kft-kkel kapcsolatban kapott válasz szerint nem kötelező a munkaszerződés megkötése, hiszen maga a társasági szerződésben foglalt kitétel létrehozza a munkaviszonyt. Akkor úgy fogalmaztak, hogy „a jogszabályok egyetlen esetben sem említik a munkaszerződést, mint a munkaviszony feltétlenül szükséges kellékét”. Lehet, hogy a biztonság kedvéért mégis érdemes a munkaszerződést is elkészíteni?!? Persze akkor további kérdés, hogy kinek kell azt aláírni?



Hozzászólások

FE  -  

Férjem 2004-ben alakult bt-nek egyedüli beltagja. én 1 fő kültag vagyok. 3 éve a bt egy 15 milliós meg nem kapott számlaérték miatt ellehetetlenült, azóta nincs semmiféle pénzmozgás. férjemnek - a jogszabályok miatt 8 órás munkaviszonyban a bt-nél jelen kell lennie annak megszűnéséig, bért nem vesz fel. viszont járulékfizetési kötelezettség a 0 ft-os bér után keletkezett, most kaptuk a NAV levelet, ez most 2 millió ft.
lehet-e egyáltalán munkaviszonyban az 1 fős beltagú bt-nél, ahol ő az ügyvezető, ill. an-e lehetőség ezt a fizetési kötelezettséget elkerülni így utólag?

vevalatibo  -  

Be aware that very fresh manure is wet and heavy. Including:You, your, yours, you're, you'll and you'll get -- just to name a few. And, when you understand that these feelings that are telling you to run in the other direction even though you don't want to; that is the time that you will start to make healthy choices about where you take your life from this point forward.You will have to dig yourself out of a deeper hole when you finally acknowledge that those "signs" that you blew off where really there to guide you. trolleybuses I hope to clear some common misconceptions up at the same time. Most people who have failed to achieve their dream lawn often find themselves wondering and asking, "How to plant grass seed in existing lawn successfully?Well, contrary to what most people think, it is almost the same concept as planting on a bare soil.

Pozycj-Y16  -  

Byc moze powinienes zastanowic sie nad pozycjonowaniem strony? pozycjonowanie Pozycjonowanie to umieszczanie jej wysoko w wynikach wyszukiwarek dzieki stosowaniu pewnego rodzaju zabiegow. Jeszcze do niedawna najlatwiejszym sposobem pozycjonowania bylo umieszczanie w tekscie, zamieszczonym na stronie, slow i fraz kluczowych pozycjonowanie..

Byly i sa one latwe do odnalezienia dla tzw. robotow wyszukiwarek. Slowa takie najczesciej wyodrebnia sie z tekstu za pomoca pogrubienia lub podkreslenia po to, aby staly sie jeszcze bardziej widoczne. Gdy wiec dane haslo zostanie wpisane pozycjonowanie stron w wyszukiwarce a jest dobrze wyeksponowane na stronie to istnieje duza szansa, ze strona ta pojawi sie gdzies na poczatkowej liscie wynikow wyszukiwania.
Pozycjonowanie to metoda, dla ktorej wazne sa wewnetrzne linki, pozycjonowanie optymalizowanie tresci i inne. Strona musi byc, bowiem zauwazana przez wyszukiwarki, ale jednoczesnie tez przez ludzi.

Musi zachecac trescia i wygladem do jej otwarcia i odwiedzenia.
Pozycjonowanie umozliwia, co prawda jej widocznosc pozycjonowanie, ale to jeszcze nie znaczy, ze krotki tekst ze strony, pojawiajacy sie razem z wyszukana fraza, bedzie na tyle ciekawy i przejrzysty, ze uzytkownik szukajacy wiadomosci na dany temat pozycjonowanie otworzy akurat ten link. Korzystanie z wyszukiwarek bardzo pomaga w zdobywaniu informacji, dlatego dla kazdego uzytkownika wazne jest, aby, na pierwszych stronach otrzymanych wynikow, pozycjonowanie wyswietlaly sie te najbardziej rzetelne, kompetentne i sprawdzone.

Zsuzsa  -  

Nem tudom, hogy kerülhettek ide az előző hozzászólások, de remélem még olvassák a most megint aktuális témát.
Most a járulékfizetés miatt egyáltalán nem mindegy, hogy valaki munkaviszonyban, vagy társas vállalkozóként látja el az üzletvezetői feladatokat, egy betéti társaság egyedüli beltagjaként.
2007-ben a GT. ezt lehetővé tette, de van egy 3/2003. PJE LB. határozat ami ennek ellentmond.
Nem tudom eldönteni, hogy most ez ellátható-e munkaviszony keretében vagy nem. A társasági szerződés szerint igen, de hogy befolyásolja ezt az LB határozat?

Beáta  -  

Korábban írt levelemből kihagytam egy lényeges elemet, EVA-s a Bt.

Beáta  -  

Konkrét kérdésem lenne a témával kapcsolatban. Betéti társaság beltagja után fizetik a munkáltatói és a levonandó járulékokat is, kivéve az SZJA-t, mert nem vesz ki jövedelmet a társaságból. Nem tudom, ez eddig helyén van-e?

Minimálbérnél picit többre van bejelentve. Kell-e nála alkalmazni a tevékenységre jellemző keresetet? Vagy elegendő a bejelentett bruttó összeg utáni járulékfizetés a továbbiakban is? Könyvelőnktől azt hallottuk, hogy maradhat így, de volt már, hogy tévedett.

Köszönettel várom válaszát!

Éva  -  

Ez mind szép de a személyes közremüködésen a jelenlegi álláspont szerint a társaság szakmai munkáját értik nem az ügyvezetést. A tevékenységre jellemző kereset megállapítsása is erre irányul.

A Munkatörvénykönyve szabályainak hogy felel meg az alá- főlé rendeltség utasítás jogkör stb a beltag saját magával szemben.

Szerintem ez értelmezhetetlen.

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztok! Engem az állásfoglalásból csak ez érdekel: "csak társasági tagi jogviszonyban."

Szerintetem van más megoldás is, mégpedig az alábbi: Egyszemélyes Kft. esetén az ügyvezető egyben tulajdonos is ez társas vállalkózói jogviszony.A ügyvezető-tulajdonos megbíz egy külső szakembert a társaság képviseletére. A képviselő a társaság nevében eljárva megbízási szerződést köt a cég ügyvezetésére x ft összeg díjazással  Az ügyvezető a megbízási szerződés alapján a cég tulajdonosa. Ebben az esetben a cég vezetése már "megbízási" szerződés alapján végzi munkáját.  

Békebíró

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsika!

 Köszönöm a tájékoztatást! További szépnapot kívánok!

Marika

Marcsi  -  

Köszönöm szépen, igen új információt kaptam.

Györgyi  -  

1 Beltagos Bt társaságit módosítottunk: GT 91§ (1-3) bekezdése bekerülta társasági szerződésbe, +  Kültag üzlet vezethet, és ő a munkáltatói jogkör gyakorlója, ezzel Ő is össz vagyonával felel.

EVA-s Bt beltagként mégsem kívántam munkaviszonyos lenni, mert az SZJA több lett volna, mint a TJK szerinti "többlet" járulékom. Egyenlőre jó így. A lehetőségem megvan a munkviszonyra, aztán változik majd ami változik.

A novemberi kötelező továbbképzésen feszegettem Veled ezt a témát :-)

Zsuzsi köszönöm, hogy közzé tetted!

 

HLaci  -  

Nálunk a a helyzet a következő: "Családi" EVÁ-s könyvelő Bt. 1 beltaggal és 1 kültaggal. A társasági szerződést módosítottuk és belevettük hogy az ügyvezetői feladatok munkaviszonyban is elláthatóak. Így a beltag főállású (heti 36 órát elérő időtartamú) munkaviszonyban ügyvezet és Ő a munkáltatói jogkörgyakorló. A kültaggal munkaviszonyt létesít (könyvelő), míg saját maga nyilván könyvel is (nem csak ügyvezet) - erre szerintem már nem tud munkaviszonyt létesíteni mert akkor saját maga munkáltatója lenne - így értelemszerűen személyesen közreműködő taggá válik. Azonban ez sem gond, mivel a társasággal kötött külön megállapodás alapján díjazást nem kér (EVÁ-s osztalékra "utazik") és mivel van mellette főállása (mint ügyvezető) jövedelem hiányában nincs kötelező járulékalap és a TJK is csak a "főállású" egyéni/társas vállalkozókra "terjed ki" így a dolog ki lett kerülve. Az egyedüli kérdés persze továbbra is az: a társasági szerződés "létre tud-e hozni" egy munkaviszonyt anélkül, hogy az egyéb kizáró okokat felülírva (polgári jogegységi határozat, esetleges munkaszerződés olyan kellékei mint ki lesz rajta a munkáltató, stb.) is megálljon egy esetleges vizsgálat előtt. Mi "bevállaltuk", szerintetek?!

Éva  -  

Nagyon jó dolog lenne ha a BT beltag munkaszerződéssel lthatné el a feladatait, de akkor a munkáltatói jogokat csak a kültag viselheti és a tásasági szerződésben ezt  le kell fektetni, mert a munkaszerződést csak az írhatja alá aki a munkáltatói jogokat gyakorolhatja. Rwemélem jól tudom?

Egyébként a tevékenységre jellemző keresetekkel kapcsolatban tud e valaki valami konkrétat? Én beszéltem az APEH-al és azt mondták, hogy ők nem tesznek fel semmi információt a honlapjukra. Azt javasolták, hogy a www.áfsz.hu honlapon fennt van a tevékenységre jellemző kerestek listája. Én le is töltöttem 16 oldal elég szép!

 

RAPÁCS  -  

Az ÁFSZ statisztika = WC papír. Nehogy komolyan vedd... Ráadásul az AB mai döntése egy az egyben ráhúzható a szintén tárgyalás alatt levő TJK-ra is...

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Az 1 személyes Kft-vel kapcsolatosan (és a Bt beltagjával) bennem az a kérdés merült föl, hogy mindkét esetben az "ügyvezetésre" mint munkaviszonyra kapjuk a választ, holott a kérdés a "munkavégzés" mint valós fizikai munka lenne. Gondolok itt arra, amikor  az 1 személyes kft tagja pl. bútort gyárt, és erre a tevékenységre lenne munkaviszonyban, az ügyvezetést, képviseletet pedig ellátná a társasági szerződés alapján tagi jogviszonyban.

Egyik ügyvéd azt mondta, hogy a "munkavégzésre" köthet az 1 személyes ügyvezető saját magával munkaszerződést 2 tanúval vagy ügyvédi ellenjegyzéssel hitelsítve, de nem mertük bevállalni, pedig logikailag valóban 2 felé válik az ügyveztés és a munkavégzés a munkaviszony értelmezésében.

 

Erzsi  -  

Bocsi.... most látom, hogy ezt a kérdést előttem már kitárgyaltátok.

Rapács  -  

Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az önadózás nem alkotmányellenes. Az önadózást, mint adótechnikát elsősorban akkor alkalmazza a jogalkotó, ha az adózó számára pontosan rendelkezésre állnak azok az adatok, amelyek alapján az adózó meg tudja állapítani az adó alapját, s amelyből ki tudja számítani az adót. A piaci kereset alapú (a forgalmi érték-alapú) közteherviselés önadózással való párosítása a jelen szabályozási környezetben ugyanakkor azt eredményezheti, hogy az adózó az általa pontosan nem ismert, eleve bizonytalan összegű, vélelmezett jövedelem (forgalmi érték) bevallására köteles, s ez a bevallásában feltüntetett összeg képezi az adófizetési kötelezettsége, illetve az adóellenőrzés alapját. Ezzel pedig szükségszerűen együtt jár az is, hogy az adózó szankcionálhatóvá válik, ha a jövedelmének  (lakóingatlan) általa bevallott piaci (forgalmi) értéke az SZJA tv-ben (Art.-ben elfogadott mértéken (10%) túl ) meghatározottnál kevesebb (annál), mint amit az adóhatóság — ellenőrzés eredményeként — az adó alapjául szolgáló piaci keresetként (forgalmi értékként) utóbb megállapít.

 

 

Na, kb ez várhat a TJK-ra... Csak átszerkesztettem a mai döntés indoklását... :) 

csak a keresztnevét...  -  

Reményeim szerint a TJK-nak is az lesz a sorsa, mint az ingatlanadónak...

Az AB szerint a lakások adójának alapjául szolgáló, árként elérhető érték bizonytalan, akár 30-40 százalékos ingadozást mutathat. A törvény azonban önadózással párosítja ezt, amivel a forgalmi érték bizonytalanságából eredő kockázatot egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami sérti a jogbiztonságot. Ugyanezért találta alkotmányellenesnek azokat a szabályokat, amelyekből nem egyértelmű, milyen értéket kell adóalapnak tekinteni, és több adóalany esetén hogyan kell közöttük megosztani az adófizetési kötelezettséget egyes esetekben.

Julika  -  

Kérdésem a témával kapcsolatban: még mindíg nem világos, hogy Kft nyugdíjas /kieges/ tulajdonosa aki a társaságban egyedül végez munkát, ő az ügyvezető, 61. éves, mit tegyen? Nem egyszemélyes Kft.

A nyugdíjasokkat kapcsolatban van a legtöbb kérdés. Nem teljesen tisztázott, hogy  rájuk mi vonatkozik. Bt-Kft-egyéni vállalkozónál  Van aki nem töltötte be a 62. évet, van aki pár hónap múlva tölti.

Módosítani kell társasági szerződést, hogy alkalmazottak legyenek?Amikor betöltik akkor pedig újara módosítani?

 

 

Zsuzsi  -  

Az ügyvezetésre vonatkozó résszel egyetértek.

De  a Gt. kimondja azt is, hogy a társaság szerződést köthet munkavégzésre a taggal. Ezért  szerintem nagyon figyelni kell, mert itt jön a korrekt jogi értelmezés felelőssége. Mert más a munkavégzés, és más a személyesen közreműködés. Ha pl. Vendéglőt nyit két ember Bt. keretében, akkor ha a beltag pincér is akar lenni, akkor köthetnek vele munkavégzésre irányuló munkaszerződést. Viszont ha vezeti a vendéglőt pl. rendel alapanyagot, stb. akkor személyesen közreműködik, így belép a tbj. 27.§-a azt hiszem, bár ezt most fejből írtam, lehet, hogy másik paragrafus, akkor elnézést kérek mindenkitől. ( Sietek, nincs időm  megnézni.) Vagyis ha irányít, rendel, stb. személyesen közreműködik ismét tagi jogviszony lép előtérbe. A tagi jogviszony mellett lehet ügyvezetni munkaviszonyban mint fentebb írták. Ha összegezni szeretném a leírtakat azt 3 pontra kell bontani.

1. ügyvezető lehet munkaszerződés alapján, társasági szerződésnek ezt tartalmaznia kell.

2. Munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesíthet, ( ami nem személyes közreműködés pl. pincér, portás, takarító stb. a fenti vendéglős példában). Ez tmunkaviszony keretében elláthatja.

3. Személyesen közre  ! kell ! működnie, ezt viszont csak tagi jogviszonyban láthatja el.  Tbj.

Tehát ha nem akar 2 esetleg 3 jogcímen jövedelmet felvenni,akkor marad az erősebb jogviszony ami a személyes közreműködés. 

A személyes közreműködésnél pedig bejön a tevékenységre jellemző kereset. 

Én ezt olvasom ki a Gt.-ből és a Tbj.-ből .

Persze lehet, hogy tévedek . Várom az észrevételeiteket.

Rapács  -  

A személyes küzreműködést nem csak tagi jogviszonyban láthatja el, hanem munkaviszonyban vagy megbízásban (akár 0 Ft-ért) is!! Túlbonyolítod a dolgot.

FYGureout  -  

Úgy gondolom, és mindegyik állásfoglalás ezt támasztja alá, hogy (szakszavak nélkül!):

1. Van vezető tisztségviselő

Ő a kft ügyvezetője, a bt. erre kijelölt beltagja. Ő képviseli a társaságot, ezt nem láthatja el munkaviszonyban, hacsak a társasági szerződés nem így szól.

2. Van a társaságot (operatívan) vezető személy

Ő a kft ügyvezetője, kijelölt beltagja, a cégvezető, Józsi néni az utcáról, akit ezért hívtak be.

- vagy megbízási jogviszonyt kötünk rá

- vagy munkaszerződést kötünk rá

- vagy vállalkozói szerződést kötünk rá

3. A munkaszerződés megkötése (néhány nevesített esetet kivéve) írásbeliséghez kötött, ahol a két szerződő fél (a társaság és a magánszemély) képviselője a szerződést aláírásával láthatja el.

Az önmagával kötött szerződés - véleményem szerint - semmis. Tehát, ha egy jogosult tag van a képviseletre, az önmagával munkaszerződést nem tud kötni.

Véeményem szerint az egyszemélyes kft-nél elég cicós azt mondani, hogy a munkáltatói jogokat az alapító gyakorolja - még, ha a társasági szerződésben így is rendelkezik...

András  -  

Ez a jó meglátás, egyetértek !Nem az a lényeg, hogy mit csinál a beltag, képvisel, ügyintéz, vagy dolgozik a cégben hanem az, hogy ha egyedüli beltag, akkor nincs kivel munkaszerződést kötnie, azaz nem hozható létre a munkaviszony. Ha azonban két beltag van, az egyik lehet munkaviszonyban, a másik pedig nem. Előbbi a munkavállaló, utóbbi a Bt. munkáltatói jogokat képviselő beltagja mint aláíró a munkaszerződésen.

Többszemélyes Kft-nél nincs gond, az idézett jogszabály nem zárja ki a munkaviszonyt.

Az egyszemélyes Kft-nél fogjuk föl szabályt erősítő kivételként, hogy az alapító az alapító okiratban munkaszerződést jelöl meg saját tevékenység végzési formájaként, amely döntése így szabályszerűen munkaviszonyt hoz létre.

 

   

Rapács  -  

A társasági szerződésben fel lehet hatalmazni a kültagot a munkáltató jogok gyakorlására!

BJoee  -  

Tegye fel a kezét, aki még nem látott olyan munkaszerződést, és más szerződést, ahol a két aláíró ugyanaz a személy, csak a képviselet más, egyik esetben saját magát, másik esetben egy vállalkozást képvisel...

zsuzsa  -  

Köszönjük szépen az információt. Megnyugtató, még akkor is ha csak szakmai álláspontnak minősül:  Legalább ők is így látják, de:

Ildikó kérdését megerősítve továbra is kérdés, hogy és mi a helyzet akkor, ha a vezető tisztség mellett a társaság (bt) tevékenységében is részt vesz az egyedüli beltag.  Ezt is megteheti munkaviszonyban a társasági szerződés azon zászlaja alatt amely úgy rendelkezik, hogy "a beltag felett a munkáltatói jogkört a tagok gyűlése gyakorolja"?  Ebben az esetben ki írja alá a munkaszerződését? Ő, aki vezető tisztségviselőként gyakorolja a munkáltatói jogkört - vagy a tagok gyűlése felhatalmazza mondjuk az egyedüli kültagot -taggyűlési jkv. keretében- hogy az egyedüli beltag felett ő képviselje aláírásával a tagok gyűlésének döntését?

 

 

Ildikó  -  

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Gt. 22§ 3) bekezdése ezen rendelkezését csak a vezető tisztségre írja elő.

Tekintettel arra, hogy a korábbi Gt. módosítások és a szakmai álláspontok az elmúlt időszakban több esetben külön említették a vezetői tisztséget az egyébként más személyes közreműködéstől (tevékenységtől), kérdéses, hogy amennyiben a vezetői tisztséget mondjuk megbízási szerződéssel ellátó beltag egyéb tevékenységet végez, arra  köthet-e munkaszerződést a nélkül, hogy ezt a társasági szerződésben rögzíteni kellene?

 

Rapács  -  

Biztos, ami biztos, célszerű beírni a társ. szerződésbe, oszt akkor nincs vita.

Gabi  -  

 Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást! Éppen ezen gondokoztam valamelyik nap, s így már sokkal tisztább minden. Köszönöm még egyszer!

Gizus  -  

Köszönettel, megint  van új információnk,de sajnos még mindig nem

tiszta nekem a helyzet. Majd csak okosabbak leszünk lassan.

andrea  -  

3/2003 polgári jogegységi határozat szerint nem állhat a bt alkalmazásában az egyetlen beltag. Ez a jogegységi döntés jelenleg még hatályos. Ezt valaki figyelembe veszi? Jogász vagyok, szerintem fontos.Nektek mi a véleményetek?

  -  

Nem hatályos. 2007-ben új Gt-t alkottak.

Azért..  -  

... én a helyedben most nem dicsekedtem volna azzal, hogy jogász vagyok....

  -  

Gt. 22. § (3) A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

csak a keresztnevét...  -  

Egy munkaszerződést megírni pár perc. Annyit megér a történet az egyszemélyes Kft-nél...

BJoee  -  

Sajnos a kérdésre adott válasz alapján továbbra sem egyértelmű, hiszen csak az ügyvezetési tevékenységre korlátozódik, és ott sem említi a megbízást, mint lehetőséget. Emellett kérdés, hogy a "szakmai" tevékenységet milyen jogviszonyban láthatja el...

  -  

Én pl. úgy csinálom meg a szerződéseket, hogy pl. ügyvezető-kereskedő munkakört jelölök meg. A munkaszerződés meg messze jobb, mint a megbízási.

BJoee  -  

Egyetértek. Csakhogy az ügyvezetői munkaviszonyhoz már megint módosítani kellene a társasági szerződést... Esetleg azt csinálhatja megbízással... ingyen, a kereskedőt pedig munkaviszonyban...

Siporka  -  

Nekem is ugyanez a véleményem és ugyanez a kérdés merült fel bennem is.....mint ahogy a hasonló témában írt korábbi cikknél is felvetettem.....