Be kell jelenteni az Apeh-hez az új TEÁOR és szakmakódokat

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Mint azt már jól tudjuk, 2008. január 1-től új TEÁOR kódok léptek életbe. Mindez azt jelenti, hogy a korábban alkalmazott TEÁOR 03 (nemzeti) rendszer helyett 2008 január 1-től az egész Európában egységes alapú TEÁOR 08-at kell alkalmazni.

A tavalyi év során többször foglalkoztunk a témával, akkor azonban még a cégnyilvántartásokon való átvezetésre hívtuk fel a figyelmet. Ennek a határideje először az év közepe volt, majd júniusban ezt kitolták az év végére. Végül az ősz folyamán kiderült, várhatóan törlik ezt a kötelezettséget. Mindenki örült, s azt gondoltuk, ezzel már nem lesz tennivaló, de tévedtünk: a karácsonyi ünnepek előtt elfogadott törvény alapján azon adózóknak, akiknek a tevékenység kódját az APEH nem fordította át az új nomenklatúra szerintire, bejelentést kell tenniük.
 
Ilyen esetekben korábban az volt a gyakorlat, hogy az adóhatóság hivatalból átvezette a nyilvántartásain az egyértelműen átfordítható kódokat, és értesítette az adózókat arról, hogy melyek esetében nem tudta ezt megtenni. A jelenlegi változásnál ilyen leveleket nem kaptunk. Ezért érdemes az Ügyfélkapun keresztüli elektronikus lekérdezéssel ellenőrizni, milyen tevékenység van az APEH rendszerében regisztrálva. (A magyarország.hu oldalon az ebev-szolgáltatások menüpont alatt a törzsadatok között lehet lekérdezni.)
 
A 2008. év előtt bejelentkezett adózók közül nincs teendője annak, akinek már valamennyi kódja konvertálásra került, akár a sikeres adóhivatali átfordítás következményeként, akár a társasági szerződés 2008-as módosítása eredményeképpen.
 
Akinek tehát van bejelentési kötelezettsége, a bejelentéshez szükséges új kódot egyszerűen be lehet azonosítani a KSH honlapján közzétett TEÁOR 03 – TEÁOR 08 nomenklatúra segítségével.(www.ksh.hu)
 
Az, hogy melyik változásbejelentőt kell használni, adójogi státusztól és cégformától függően változik:
  • 09T201T: cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok részére  
  • 09T101: az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók, valamint azon magánszemélyek részére, akik az általános forgalmi adó hatálya alá tartoznak vagy adószám kiváltására kötelezettek 
  • 09T101E: az egyéni vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató egyéni vállalkozók részére
 
A bejelentést a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallással kell megtenni, kivéve az éves bevallásra kötelezett adózók esetében. Nekik a 2008. évről benyújtandó éves adóbevallással egyidejűleg kell a teljesíteni ezt a kötelezettséget az állami adóhatósághoz.
  • A kifizetők, munkáltatók illetve az úgynevezett főállású egyéni vállalkozók a január havi adó- és járulékbevallásukkal (0908, illetve 0958) egyidejűleg, február 12-ig kell, hogy teljesítsék kötelezettségüket.  
  • Aki ilyen bevallás benyújtására nem kötelezett, az éves (0801) bevallásával egyidőben február 25-ig adja le a nyomtatványt.  
  • Akinek ilyen kötelezettsége sincs, például egy bérbeadással foglalkozó adószámos magánszemély, legkésőbb a személyi jövedelemadó bevallás határidején, május 20-án teljesíti ezt a kötelezettségét.
 
Amennyiben az adózó a bevallását adókötelezettség hiányában a 09NY nyilatkozattal pótolja, az adatmódosító lapot legkésőbb a nyilatkozattal egyidejűleg meg kell küldeni az állami adóhatósághoz.
 
Még egy fontos információ az adóhivatal internetes oldalán megjelent tájékoztatóból:

„… fontos hangsúlyozni, hogy a változásbejelentési kötelezettségüket elmulasztó, vagy késedelmesen teljesítő adózók esetében nem a bírságolás, hanem a bejelentés kikényszerítése az állami adóhatóság feladata.”


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsa !

 

Olvastam a Gáspár Marianna kérdésére adott válaszod és hozzá a javasolt cikket is elovastam.

Mégsem értek valamit: A cikk az írja a 3. bek-ben " A 2008. előtt bejelentkezett adózók közül nincs teendője annak, akinek már valamennyi kódja konvertálásra kerül.....stb..."

Ez a konvertálás azt jelenti, hogy pl. az ev. az okmányirodánál átfordítatta a vállalkozó igazolványában a régi  03-as kódját új 08-asra.

Vagyis az okmányidoda átjelenti az apeh felé és akkor nem kell küldeni a 09T101E jjeleű nyomin a a változásjelentést, mert már ott van az apeh asztalán az által, hogy új váll.ig-ban új Teárok vannak?

2008. előtt hogy lehetett volna bejelentkezni az új Teáorokkal?

Ha értelmetlen vagyok ezer bocs, de válaszolj kérlek.
Köszi: Pné zsuzsa
 

Andi  -  

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy mivel változás bejelentésről van szó, mi a változás hatályba lépésének ideje?

Több helyen azt javasolták, hogy 2008. január 1.

Vagy az első bevallás határideje?

Éva  -  

Kedves Zsuzsi

Kérdésem a következő:  a  társaságok a társasági szerződésben több  tevékenységet jelölnek meg  ilyenkor gyakran olyanok  is bekerülnek a tevékenységek közé amit nem valószínű hogy végezni fognak  de biztos ami biztos alapon beirják    A cégkivonatban szereplő összes   TEÁOR  szám  nem jelenik meg az apehnál  Az Apeh törzsadatában azok  a teáor kódok szerepelnek amiket a cég  valamikor használt illetve  jelenleg is használ. (ezek az évek során  egyenként lettek bejelentve)  Kérdésem  Csak az apeh törzsadatában előforduló teáor kódokat kell  átfordítani (ha azt  apeh nem tudta)  VAGY  A CÉGKIVONATBAN SZEREPLŐ ÖSSZES TEÁORT   ÁT KELL FORDÍTANI  08-RA  (tehát azokat is be kell jelenteni amik idáig nem voltak  bejelentve)  Minden esetben Aa változás hatálybalépésének dátuma 2008. 01.01.?

Várom mielőbbi válaszod  Köszönettel Lénárd Éva

Bodó Lászlóné  -  

2008.január 17-én forditókulcs segítségével megkapta cégünk az új TEÁOR 08.számot

Anna  -  

Megcsináltattam minden cégemet ügyvéddel, ügyvédi díjjal, kihirdetési illetékkel, mert valamit azért mindig  bemódosított az ügyvéd. Egy sincs átvezetve az "egyablakos" rendszerben az APEH-hoz. Most a hét végemet ingyen és bérmentve erre fordíthatom, mert nem merem megkockáztatni, hogy nem adom be!!! Velünk mindent meg lehet csinálni?  A Cégbíróságnak nincs felelőssége? A jogkövető vállalozó jól "ráfázott!!!"

Nem szabad jogkövetőnek lenni?

Éva  -  

Ma szinte mindegyik cégemre jött értesítés, hogy az adminisztrációs terhek csökkenése érdekében a törléseket hivatalból elvégzi az APEH. Még jó hogy "csak" fél napot töltöttem el 3 cég tevékenységeinek törölgetésével... Egy picit előbb is jelezhettek volna, bár én még nem is panaszkodom, mert jó sok munkától kíméltek meg...

Szilvi  -  

Mai napon két  Apehtől is(székesfehérvári és a budapesti) azt a tájékoztatást kaptam, hogy a törlést nem kell beadni, mert automatikusan  kitörlik a régi TEÁOR számokat. Hát erre varjunk gombot, akkor most be kell adni vagy nem?

Dombi Gábor  -  

Technikai (informatikai) észrevételem lenne.

Ha ki akarom nyomtatni a cikket a jobb fölső sorban levő "Nyomtatás" ikonra kattintva, akkor a megjelenő szövegben a magyar ékezetes karakterek egy része � karakterre változik. Ha lehet, javítsák ki a hibát.

A szakmai, tartalmi rész hasznos (ezért nyomtatnám ki).

Éva  -  

Köszönöm a részletes tájékoztatót, sokat segített.

márta  -  

Köszönöm az információt, mindig nagy segítség számomra.

márta  -  

Köszönöm a korrekt információkat, mindig nagy segítség számomra.

Ilona  -  

Bocsánat a nevet elfelejtettem

Köszönöm , mégegyszer

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm.

Márti  -  

Köszönjük a figyelmeztetést.

Érdemes az APEH honlapján ellenőrizni a fordítást, hogy 100 %-os e, mert nálam előfordult, hogy van teendő, pedig társasági szerződés módosítás történt.

Ellenőrzés:APEH honlap TEÁOR/SZAKMAKÓD KALKULÁTOR 2009.02.01. (FŐLAPON FRISS INFORMÁCIÓK ALATT)VEFY

Kata  -  

Köszönöm, az Infót!

Mária  -  

Köszönöm a folyamatos segítséget!

Margit  -  

Köszönöm a hasznos információkat, gratulálok a szinvonalas előadásokhoz. Jó egészséget kívánok a megkezdett  évhez. Margit.

Edit  -  

Hálás vagyok a pontos, korrekt tájékoztatásért...... KÖSZÖNÖM !

Judit  -  

Köszönöm, új információt kaptam.

ica  -  

Az első európai stílusú hír, hogy nem a bírság, hanem a kötelezettség kikényszerítése a hivatal célja. Nálunk sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb adórendszerekben sem büntetnek azért, mert rosszul értenek, vagy elfelejtenek valamit az adózók. Majd, ha már a figyelmeztetést követő felszólításra sem reagál, akkor jön az ejnye-bejnye, és csak ez után a bünti. Na de ott nem csupa adócsaló, bűnöző él, mint nálunk a hivatal szerint.

János  -  

Köszönöm az infót, különösen az utolsó mondat tetszett benne "...nem a bírságolás...az állami adóhatóság feladata".  Kérdésem: ugye nem baj, ha egységesen MINDEKI-nek kitöltök egy változásbejelenetőt, az APEH ténykedéstől függetlenül, kihagyva az előzetes ebev-en való kurkászkodást? :))

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm  a tályékoztatást..

Üdvözlettel.

                           Tibor

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm!

  Marika

éva  -  

Az Apehos tájékoztatás szerint a törzsadatoknál meg kell nézni a kódokat és minden  ami 2008.01.01. előtti adatokat  törölni kell vagy ha a tevékenységet végzi a vállalkozás akkor át kell konvertálni a KSH  08-as kódjai  szerint . Jó munkát mindenkinek!

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ez azt is jelenti, hogy a törlést és a bejelentést két nyomtatványon kell leadni!!!

Éva  -  

Jó, hogy van egy Zsuzsannánk!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt, már megpróbáltam az uj nyomtatványt kitölteni, de nem sikerült elküldeni, csak azt irja ki hogy hibás, dehogy mi a hiba az nem tudom. Pedig elég egyértelmü a kitöltése, hiszen minden amit nem forditott át, uj-ként vittem fel. Madj még próbálkozom.

Hátha valaki próbálkozott az kérem segitsen.

Köszönöm Zsuzsa

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A régieket törölni kell, az újakat pedig újként felvinni. És ezt két nyomtatvávnyon.

Zsuzsa  -  

Ismét a könyvelőket kényszerítik többlet munkára,  az ügyvédeket megfizette volna a vállalkozó, a könyvelőnek a feladatához tartozik.

  -  

Kedves Zsuzsa !

Tudod a könyvelők érnek rá a legjobban. Az ügyvéd urak meg pénztkeresnek. A jogkövető magatartásról már nem is beszélve. Kifizetőső?? (lsd: TEÁOR, Tagi hitel stb.) Márti

Marika  -  

köszönöm az információt

további jó munkát kivánok

Klári  -  

Kedves Zsuzsi!

 

Köszönöm, hogy soha nem felejted el közölni velünk a legfontosabb teendőket. Éppen ezen görcsöltem, hogy kinek, mikor, hogyan, milyen adatbejelentőn. S lám, Te megoldottad a problémát. Köszönöm, hogy mindig időben tájékoztatsz minket a sürgős teendőkről. Nekem nagyon nagy segítség ez, gondolom nem vagyok ezzel egyedül.

Köszönöm, és további szép napot kívánok

Klári

Judit  -  

Köszönöm a figyelmeztetést Judit

Bné Kati  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a hasznos információt. A TEÁOR bejelentéssel kapcsolatosan két kérdésem van: 1. Komolyan gondolta az APEH, hogy most az összes Magyarországon adószámmal rendelkező őstermelő módosítja a TEÁORt ? Nem elektronikus bevallók. meg sem tudják nézni a törzsadataikat.

2. Az egyesületekről nem szól a tájékoztatás. Velük mi van ? 09T201-en ők is bejelentik a változást ?

Köszönöm a segítséget!

Andi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az informáciot,egyérteművé tetted vele a feladatom..nem igen tudtam hol is kezdjem el?Igy tényleg gyorsabban fog menni...Teendőm akkor csak azokkal lesz akiknek az érvényesség kelte nem 2008.01.01.,és hát esetleg az átforditott TEÁOR teljesen más tev.kört takar,mint amit ő valójában végez is ugye?Megköszönönném,ha ebben még megerősitenél,egy rövid válasz erejéig,ahogy időd engedi.

További szép napot,és jó munkát!Üdv:Andi

Józsi barát  -  

Ehhez kapcsolódik, hogy a "Cégtörvény" (2006. évi V. tv.) 24. § (1) e) pontja a következők szerint módosult:

(A céjegyzék tartalmazza) e): a cég létesítő okiratban meghatározott tevékenységi köreit, azok statisztikai nómenklatúra szerinti besorolása nélkül.

Ennek megfelelően a cégjegyzék csak a tevékenységek nevét fogja tartalmazni. Aki nem jelentette be a cégbírósághoz a 2008-as TEÁOR számokat, az megúszta az ebből eredő közzétételi költséget.

A módosítást a 2008. évi XCVI. tv. 5. § tartalmazza.

Gizus  -  

Nagyon köszönöm az információt, posnt most akartam kikeresni hogy kinek mikor és mit kell bejelenteni e témában.

Egyik könyvizsgáló azt mondta hogy csak május 30án kell bejelenteni.

 

Köszönöm

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb figyelmeztetést.Nagyon hasznos. Már állok is neki a törzsadatok megnézésének. Köszönettel.Magdi

 

Zsuzsa  -  

Köszönöm a segítséget.

Viki  -  

Van egy "ici-pici" gondom! Amiben sajnos ti nem tudtok segíteni,de érdekességként leírom! A napokban beszéltem az APEH egyik munkatársával az ebev-portálon található törzsadatokkal kapcsolatban.A kezemben van egy 1999.évi változásbejelentő lap,amit átvett az APEH,melyen törlök egy tulajdonost,a törzsadatban pedig még mindig szerepel.Az APEH-munkatárs szerint,aki már a 2.ügyintéző volt,nem szerepel náluk az a tulajdonos.Az APEH-os ügyintézőt is felháborította,hogy vajon miért nem ugyanazt látjuk,amikor ugyanazt nézzük.Na,most ebből kiindulva töröljek én olyan TEÁOR kódokat,mely lehet hogy nem is szerepel az ő törzsadataikban,viszont az ebev-portálon lévő törzsadatban ott van???!!! Mi is a feladatunk most?Rendbe tenni,amit "Ő"  elrontott?

A másik érdekesség,nem tudom,hogy dolgoznak-e Önök az ebev-portál törzsadatából,de megnéztük,hogy ki milyen ÁFA-bevalló lett 2009.évre. Fel van tüntetve szépen,hogy ki milyen bevalló lett,viszont a minősítés mellett zárójelben 2008 évet látjuk. Ne tévesszen meg senkit,az már 2009.évre vonatkozik. Az APEH munkatárs szerint  persze ez a zárójel sem látszik a 2008-as évvel az ő törzsükben. 

"Kikényszerítés" !!!  Istenem...! (Felháborító)

No,de ettől is csak erősebbek leszünk! Kitartást-kitartást-kitartást mindenkinek!

Köszi Zsuzsi a sok-sok hasznos infót!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Viki!

Nagyon szépen köszönjük ezeket a hasznos információkat, azt hiszem ezek az "apróságok" segítik mindenkinek a munkáját. A törzsadatban egyébként számtalan egyéb téves információval már én is találkoztam, érdemes esetleg a cégkivonattal is összehasonlítani. Elérhetőség: www.e-cegjegyzek.hu. Minden megtapasztalt jó és bosszantó dolgot szívesen veszünk, ezzel segítünk egymásnak. Köszönöm.

GYÖRGYI  -  

Kedves Zsuzsi! Hálás köszönet az információért

Ildikó  -  

Köszönöm az információt

Böbi.  -  

Kedves Zsuzsi& Zoli!

Köszönöm a folyamatos, naprakész tájékoztatást. Ti szuper csapat vagytok.

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm az információkat, és hogy az előző problémára reagáljak ,nálam ugyanez a helyzet. Az Apeh azt mondta: ha van érvényes végzés a módosításokról levél kiséretében kell megküldeni, és kérni a végzés alapján a törzsadat aktualizálását.Ezzel a TEÁOR bejelentésnek is eleget tettem.

De ha olyan adat is változott, amit a  201T nyomtatványon lehet jelenteni, azt meg kell tenni. Pl.tagok lakcíme. Ezt azzal indokolta, hogy a Cégbíróság csak kontroll adatokat szolgáltat azokban az esetekben, amit a 201T is tartalmaz. Pl: tagok lakcíme, adószáma stb.Nem teljesem értem, de én e szerint fogok eljárni.

 

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönet az újabb hasznos információért!
Erzsi

 



 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsanna!

Mi 2008.áprilisban elkészíttettük a Társasági szerződés módosítását, a Végzés a Cégbíróságtól 2008.05.19. dátummal a kezemben van, de az APEH törzsadatai között semmi sincs átvezetve. A TEAOR-kódokon kívül egyéb változások is vannak benne, semmi sem látszik az APEH-nál. Most nem tudom, mit tegyek, írjak levelet az APEH-nak, vagy valljam be a TEAOR változásokat, de mi lesz a többi adattal?( Képviselő neve, telephely megszüntetése, tulajdonos lakcímváltozása) A tevékenységi körökön kívüli változások bejelentése továbbra is a Cégbíróságon kereszül történik?

Megköszönve segítségét, a választ köszönöm, már amennyiben ez a fórum ilyesmire lehetőséget nyújt. 

Tüzsi  -  

Szia!

Velem is ugyanz történt, felhívtam az apeh adóalany-nyilvántartó osztályát, a hölgy készslgesen újra átkérte az adatokat a cégbíróságtól és másnap már az új, helyes adatok szerepeltek a törzsadattárban. Hogy ki és mikor felejtett el valamit megtenni, azt nem tudom....

Üdv

 

Tüzsi

Anna  -  

A cikk nagyon jól értelmezhető.

Nincs kötelezettségem, de jó a megerősítés.

Marika  -  

Köszönöm szépen a számomra új információt

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen.Marika

Rozi  -  

Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, hogy annak is van bejelentési kötelezettsége, aki 2008.december 1-én cserélte a vállalkozói igazolványát ?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

annak nincs teendője.

Andrea  -  

Köszönöm a sok infót és remélem a sok munka melett nem jut még  eszükbe semmi más ami az időnket rabolja.

Az viszont megnyugtató érzés, hogy nem bírságol csak kényszerít .......de nekem az is kellemetlen ha az ügyfél kap egy  hasonlót.....tehát az idő nagy úr!

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszi, hogy felhítad a figyelmemet, mert a sok tenni való mellett el is felejtettem már.

Zsóka

osszeg  -  

Nagyon köszönöm, egyszerűen érthető!!!

Zsuzsa  -  

Nem szorosan ez a téma, de bejelentés. Melyik nyomtatványon kell alakuló jogi személyek esetében a bankszámla számot közölni az apehez. Nagyon köszönöm. Zsuzsa

Évi  -  

Szerintem a bank fogja bejelenteni az Apeh-nak a számlaszámot (van ilyen adatszolgáltatási kötelezettsége.)

Andrea  -  

Neked nem kell már azt bejelentened.

Dia  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen, eddig olvastam-olvastam, de most már ki tisztult a köd! Kellemes hétvégét kívánok!

Erika  -  

Köszönöm a tájékoztatást

Kati  -  

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást

Épp most akartam neki állni a böngészésnek .Sok időt megspóroltam ebben a határidővel terhelt időszakban.

csak a keresztnevét...  -  

És mi a helyzet azokkal a cégekkel, vállalkozókkal, akik 2008. tavaszán bejelentették a cégbírósághoz, önkormányzathoz az új tevékenységi kódjaikat, de az apeh törzsadattárában még mindig a régiek szerepelnek???

Mari  -  

Köszönöm az összefoglalót.

Ami a TÉMÁVAL kapcsolatban eszembe jut, azt inkább nem írnám le...

További jó munkát kívánok.

egy póruljárt könyvelő  -  

És ha beírjuk az új TEÁOR-t, akkor a régit hogy lehet törölteni? Mert azt ugyebár nem engedi... így meg fent lesz kétszer is ugyanaz a tevékenység...

Ja, és mi a hatálybalépés dátuma???

Ági  -  

Két nyomtatványt kell küldeni.... egyet a törlésekről, egyet az újakról. Akkor nem jelez hibár dupla adatközlésre. 

A hatálybalépés dátuma az, ami a cégkivonaton szerepel. Egyéni vállalkozók esetében két választás van :

1. aki kicserélte a vállalkozóiját, annak ugye adott a dátum.

2. Aki nem kapott másikat (okmányiroda azt mondta neki, nem kell), vagy nem is intézkedett, annak 2009.01.01-et írok be.

Bár ez nem szentírás, de eddig még nem pampogott érte APEH

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Valóban két adatszolgáltatást kell adni. A törlést 12.31-i változás hatálybalépési dátummal próbáljuk meg, az új bejelentését pedig január 1-i dátummal.

áldozat  -  

De nem csak az új kódot engedi töröltetni? A régi számot is???

És miért 2009.01.01 a dátum ha már 2008.01.01-től élnek a számok?

Ez annyira káosz...

Rozika  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm a feltett kérdésemre küldött válaszát. Mint már azt  írtam csodálatos, hogy van egy ilyen lehetőségünk, könyvelőknek, hogy átsegít ebben a kesze-kusza  adóvilágban.  Mégegyszer csak hálásan köszönni tudom.  

Anikó  -  

 Nem tudom, kinek az ötlete lehetett ez az adatbejelentési kunkor, nyilván azt gondolta, nincs még épp elég dolgunk :(

Ancsa  -  

Köszönöm a figyelmeztetést! Remélem sikerülni fog kitölteni is és elküldeni is a 09T101E-t!  :-) Üdv. Ancsa