Az úthasználati díj adózási kérdései

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A tavaly szeptemberben bevezetett telefonszolgáltatások utáni adókötelezettséget új szabályként tanultuk meg, pedig az, az úthasználati díjak után fizetendõ adókötelezettség elméletén alapul. Elõzõ levelemben a parkolási díjak adózási kérdéseirõl esett szó. A hozzászólásokban többen érdeklõdtek az autópálya-matrica elszámolásával kapcsolatban.

Az szja törvény 69. § (1) m. pontja alapján természetbeni juttatás az úthasználatra jogosító bérlet, jegy magáncélú használata miatt keletkező adóköteles bevétel.

A törvény alapján tehát 2005. január 1-jétől természetbeni juttatásnak minősül a kifizető által megvásárolt, és ingyenesen vagy kedvezményesen magáncélra is biztosított autópálya-matrica.
A magáncélú használat adóköteles részének meghatározására – hasonlóan a telefonszolgáltatások esetében – két variáció közül választhatunk:

· a kifizetőt terhelő kiadásból a hivatali, üzleti használat tételes elkülönítésével a magánhasználatra jutó részt állapítjuk meg, vagy
· az előzőek hiányában, a kifizetőt terhelő - juttatással, szolgáltatással összefüggésbe hozható – kiadás 50 százalékát számítjuk adóköteles bevételnek.


A saját gépkocsi hivatali, üzleti használata esetén általában számolnunk kell az adókötelezettséggel. Például egy 4 napos autópálya-matrica saját gépkocsi hivatali használata esetén akkor nem adóköteles, ha csak hivatali, üzleti útra történik a használat, például a kiküldetés 4 napig tart. Ha a kiküldetés ennél rövidebb, akkor a magánszemély az érvényességi időn belül élvezheti a szolgáltatás előnyeit, melyet a munkáltatója fizetett számára.

A cégautók esetében a törvény tételesen kimondja, hogy a cégautó-használat során keletkező jövedelembe beleértendő az úthasználat díja és a cégautó használatával összefüggő más kiadások (pl. parkolási díj,) is. Mindez tehát azt jelenti, hogy a cégautóadó megfizetése mellett, külön az autópálya-matrica miatt, továbbra sem kell adózni.

Így, ha a cégautók esetében a vállalkozás megengedi a magánhasználatot, és ezért cégautóadót fizet, akkor ebben leadózza az úthasználati díj adókötelezettségét is, további adóval nem kell számolnunk.
Ha azonban útnyilvántartással bizonyított, hogy nincs magánhasználat, akkor azért nem keletkezik adókötelezettség, mert az úthasználatot, mint szolgáltatást sem használták magáncélra.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy egy társaság esetében az úthasználati díjak természetbeni juttatása utáni adókötelezettség kizárólag a magánszemély saját személygépkocsijának hivatali, üzleti használata miatt keletkezhet.

2004. január 1-től az autópálya-használati díj esetében – hasonlóan a parkolási díjhoz – az áfa nem levonható, így azt áfával növelt értéken az igénybe vett szolgáltatások költségei között kell elszámolni. A törvény szerint - a nemzetközi fuvarozás és személyszállítás versenyképességének javítása érdekében - ez a rendelkezés 2005. január 1-től úgy módosult, hogy a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén a levonási tilalom nem érvényesül, az áfa tehát esetükben levonható.

Egyéni vállalkozó esetében is azt kell vizsgálni, hogy van-e magánhasználat az érvényességi idő alatt illetve, azt cégautóadóval leadózta-e.
Ha a vállalkozó, adott személygépkocsi után cégautóadót fizet, akkor nem kell az úthasználati díjak miatt adókötelezettséggel számolni.
Ha azonban saját gépjárművét nem viszi be a vállalkozásba (nem számol el rá értékcsökkenést, így nem fizet cégautóadót sem) akkor az autópálya-matrica miatt elszámolt költségből vállalkozói kivétnek minősül
- a magáncélú használatra jutó tételes elkülönítéssel megállapított rész, vagy
- az elszámolt költség 50 százaléka.


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa és Zoltán,

A videók nagyon hasznosak voltak, valóban olyan témákat boncolgat amik a működő kis és középvállalkozásokat leggyakrabban érintenek és gyakorlatias megoldásokat is kínálnak valamint elgondolkodtatnak.

Amennyiben van rá lehetőség én szívesen látnék a jövőben is hasonló képes anyagokat az írásos cikkek mellett amiket szintén nagyon szívesen olvasgatok.

Köszönöm eddigi munkájukat és segítségüket.

Tisztelettel,

 

Varga Rita

Szilvia  -  

Köszönöm a tájékoztatást! Az áfa levonási szabály számomra új információ.

Andrea  -  

Szerintem nagyon jó ötlet a törvényekben több helyen szétszórt szabályok egy-egy témára vonatkozó összefoglalása. Néha nem árt azt is újragondolni, amiről azt gondoljuk, hogy tudjuk, ez a cikk nekem ebben sokat segített. Köszönöm.

János  -  

Nagyon hasznos összefoglalás.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm!

ANNA  -  

Köszönettel vettem, most lett világos. Üdv.

Katalin  -  

Köszönöm, valóban új információt kaptam.

Irén  -  

Köszönöm szépen! Hasznos volt.

Eta  -  

Ehez a tömör összefoglaláshoz nagyon kell tudni; köszönöm az ismertetést,nagy segítség.

Mona  -  

Magyon sok és hasznos információt kapok Zsuzsától.(eddig is - csak még nem írtam le)Az úthasználattal kapcsolatban ez az infó a lehető legjobbkor jött, mert eddig a cégautó adó megfizetésével rendben volt az autópálya-díj elszámolás, de jelenleg nincs cégautónk, ezért nagyon utána kellett volna néznem - de most ezt kézbe kaptam. Köszönöm.

Ilona  -  

Köszönöm, nagyon sokat segít több esetben az, ha egy témát a különböző törvényekből együtt tárgyal, ismertet.

csak a keresztnevét...  -  

Erika

Kati  -  

Köszönöm szépem a tájékoztatásokat.

Orsi  -  

Köszönöm a sok új, hasznos iformációt!! Nagyon sokat segít!

Tamás  -  

Köszönöm az infót, de felmerült bennem is egy kérdés: Ha a társaság a magánhasználatot kiszámlázza (apeh üzemanyag + 9,-Ft/km), akkor kell-e természetbeni juttatással számolnunk ebben az esetben?

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Marika

csak a keresztnevét...  -  

Eddig nem voltam vele teljesen tisztában mostmár világos. Köszönöm Ildi

csak a keresztnevét...  -  

Nekem ezmegint hasznos, mert minden területre kitérő összefoglaló. Köszönöm ! Csilla

Péter  -  

Köszönöm a hasznos információt, ami egyben felvetett bennem egy további kérdést, hogyan kell alkalmazni ezt az elszámolási szabályt cég által üzemeltetett bérautó esetében? Nagyon megköszönném, ha erre is tudnál válaszolni.

Mariann  -  

Kedves Zsuzsa! Örömmel olvastam cikkét, a kérdésem a következő: EVÁ-s kettős könyvvezetésű társaságnál a cégautó használatánál el kell-e különiteni a magáncélu használatot a céges használattól.Mi nem fizetünk cégautóadót ezért kérdezem,hogy használhatjuk-e magáncélra és az utnyilvántartást kell-e ebben az esetben vezetni, vagy csak a céges használat esetén. Köszönettel:Mariann

Mária  -  

Ismét kaptam új információkat, AMIT NAGYON KÖSZÖNÖK

Angi  -  

Köszönöm az információt

Pancsa  -  

Nagyon sok új információhoz jutok a leveleidből. Olyan dolgokra hívod fel a figyelmet, ami felett elsiklana az ember lánya. Hála és köszönet az önzetlenségedért!

Zsuzsa  -  

Köszi, újat tanultam!

Zsuzsa  -  

Köszi, újat tanultam!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a számomra új infót. Igazán jó és hasznos, hogy megosztod velünk ezeket a tudnivalókat. Akad mindig valami a könyvelők "világában", amire jó ha emlékeztetnek vagy éppenséggel felhívják a figyelmet. További kellemes napot kívánok! T. Kata

Márta  -  

Hasznos információkat kaptam, köszönöm!

Erika  -  

Köszönöm! Van benne ami új volt számomra.

Gizus  -  

Köszönöm, van benne ami új számomra!!