Az elektronikus beszámoló beküldése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Április 15-én még szinte semmit nem tudunk egy május 1-től bevezetésre kerülő új rendszerről... Az igazságügyi tárca honlapján elérhető a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzétételéről szóló rendelet tervezete. A beszámolókat az internetről letölthető elektronikus űrlappal és a költségtérítés megfizetéséről szóló államkincstári igazolással együtt a céginformációs szolgálathoz kell elküldeni május 1. után.

A cégeknek az alábbi dokumentumokat kell megküldeni:

- a beszámolót,
- a független könyvvizsgálói jelentést,
- az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot,
- a közzétételi költségtérítés megfizetéséről szóló igazolást,
- a beküldő képviseleti jogosultságának az igazolására szolgáló elektronikus űrlapot.

Mindezeket tehát a kormányzati portál útján kell a céginformációs szolgálat részére megküldeni. Az elektronikus űrlapot egyébként a céginformációs szolgálat, illetve a kormányzati portál honlapjáról is le lehet majd tölteni a tervek szerint. A letöltött dokumentum számítógéppel kitölthető lesz.

A céginformációs szolgálatnak megküldött beszámolók a jogszabályban meghatározandó honlapról ingyenesen elérhetők lesznek (betekintés). A honlapon a cég mérlege, eredmény-kimutatása, kiegészítő melléklete, könyvvizsgálói jelentése, adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozata ismerhető meg, ezen felül a honlap biztosítja a beszámoló mellett csatoltan megküldött elektronikus űrlap és a közzétételi költségtérítés befizetését tanúsító igazolás megismerhetőségét is. A cégekre a nevük, vagy a cégjegyzékszámuk megadásával lehet majd keresni.

A közzétételi költségtérítést a beszámoló benyújtását megelőzően kell megfizetni a javaslat szerint. A befizetés igazolására irányuló kérelmet – elektronikus aláírás nélkül - a befizető terjeszti elő. A költségtérítés megfizetéséről szóló elektronikus igazolást Magyar Államkincstár küldi meg, amelyet a Céginformációs Szolgálathoz a beszámolóval együtt elektronikus úton továbbítani kell.
A tervezet az alábbi linken érhető el:

http://www.irm.gov.hu/?mi=1&katid=201&id=227&cikkid=4987

És ennyi a hivatalos információ. A részletszabályok azonban a mai napig nem ismertek.

Számos kérdés nem tisztázott:

- Pontosan hol lesz letölthető az űrlap?
- Kinek lesz jogosultsága a leadáshoz?
- Kell-e ehhez valamilyen bejelentéssel élni?
- Milyen programmal kell majd elküldeni a beszámolókat?
- Hogyan kell közzétételi díjat fizetni?
- Hogyan kell csatolni az igazolást, ha a befizetés megtörtént időben, de arról az igazolást nem kapjuk meg május 31-ig?
- A MÁK miért nem küldi el közvetlenül a Céginformációs Szolgálatnak az igazolást?
- Milyen formátumban kell a beszámoló részeit, a könyvvizsgálói jelentést elkészíteni?
- stb., stb., stb.

Szomorúak vagyunk, hogy április 15-én még szinte semmit nem tudunk egy május 1-től bevezetésre kerülő új rendszerről.

Ezért érdemes meggondolni, hogy április 30-ig van-e lehetőségünk a beszámolót elkészíteni, és taggyűléssel elfogadtatni, mert eddig az időpontig még alkalmazhatjuk a jól megszokott papír alapú rendszert.


Hozzászólások

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi !

Az Ön információi mindig sokat segítenek a munkámban.

Köszönöm szépen. Tilda

mankó  -  

Az e-beszamolo.gov.hu honlapon megjelent egy részletes munkaanyag

a beszámoló  elektronikus leadásával kapcsolatos valamennyi teendőre.

Sok sikert, jó munkát !

 

Clarex  -  

Kedves "mankó"!

Ezen a munkaanyagon még elég sokat kell dolgozzanak ahhoz, hogy használható legyen! Amire hivatkozik pl, hogy az Abev 2006 kitöltövel lehet majd előállítani a dokumentumot, ha nem az Apehot, hanem az IRM-et választod,  sehol nincs a legfriisebb verzióban sem. Nem általános nyomtatványkitöltőként indul, ahogy a "munkaanyagban" illusztrálják, hanem simán Apeh nyomtatványkitöltő. A GYIK is egyelőre a mindannyiunkat érdeklő kérdések tartalomjegyzéke, de válaszokat nem találtam. Pl. hogy ki lesz jogosult feladni, ha már egyszer az Ügyfélkapun keresztül kell, akkor az Apehos meghatalmazás jó lesz-e hozzá? Vagy megint másikat kell kérni minden ügyféltől, mint a Nyenyihez? 20  ügyfelem  van, akiknek a zöme ráadásul külföldi, nincsenek is itt állandóan, ők biztos nem fognak saját maguk regisztrálni az Ügyfélkapura. Szóval szerintem még semmivel sem vagyunk előrébb, sajnos :(

Üdv. Clarex

 

IBOLYA  -  

Köszönöm az iformációt, mint az eddigiek ez is nagyon hasznos számomra. sajnos ami mi munkánk naprakész felkészültsége kíván.

 

 

EDIT  -  

Nagyon köszönöm a "számos kérdés nem tisztázott" összefoglalását.

Magyarul sajnos semmit sem tudunkcsak reménykedhetünk, hogy a

TEAOR-hoz hasonlóan  ezt az elképzelést is módosítják.

Clarex  -  

Tovább nyomoztam az ügyben, a törvény a 2008.12.19-i Magyar Közlönyben megjelent,  2008.évi XCVI.tv. álnéven.  A netről letölthető az e-szignó program, aminek a regisztrálásáért fizetni kell persze,  de nagyon úgy néz ki, hogy lényegében minden megtalálható, ami kell a beszámoló beadáshoz.

Üdv. Clarex

ILDIKÓ  -  

KÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT. VALYON  TÉNYLEG KELL FIZETNI 100.000,- FT-OS DIJAT AZ ELEKTRONIKUS ALÁIRÁSÉRÉT? dECEMBERBEN MÉG EZ VOLT AZ INFORMÁCIÓ A CÉGBIRÓSÁGON.

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Bori  -  

Lehet-e remélni, hogy az elektronikus beszámolási kötelezettség

határidejét megváltoztatják későbbi időpontra, legalább 2009.05.31-re ?

Én reménykedem!

Nóra  -  

Kedves Zsuzsi!

 

Nagyon köszönöm az információt!

Mariann  -  

Non-profit szervezetekre vonatkozik a beszámoló elektronikus beadása 2009-től? 2008-ban még arról volt szó egy továbbképzésen, hogy a Fővárosi Bíróság által bejegyzett szervezetekre is vonatkozik majd 2009-től. A magyarország.hu oldalon kell majd beadni - mondták, mint a többi bevallást, - ezt az apeh telefonos ügyfélszolgálata cáfolta 2009 februárban. Azóta sem tudni semmi biztosat.

 

Ildi  -  

Szerintem nem. Mert az ő beszámolójukat nem a cégbíróságnak, illetve az IRM-nek adjuk be. Én az alapítványaim  beszámolóit a Fővárosi Bíróságnak a szokásos módon májusban fogom beadni.

 

Laci  -  

Tényleg nem kellene ennyire begyulladni. Majd lesz valahogy. Ha nem készül el időben a rendszer, marad minden a régiben (egyelőre). Logikus, nem? Hányszor éltünk már meg ilyesmit, ne parázzatok :)

Ildi  -  

Azért én nem vagyok ilyen nyugodt. Vannak ezért álmatlan éjszakáim!

Ili  -  

Én is éltem azzal a lehetőséggel, hogy papíron küldhetem el a beszámolót. Így van időm a jövő évi beszámolóig, remélve, hogy  addig el tudják dönteni az okosok, ki, mikor és főleg milyen formában

küldheti el a beszámolót.A mostani "ötletek" minden józan paraszti észnek elletmondanak.Mindenkinek jó munkát:

Magdi  -  

Szerintem is érdemes még áprilisban mindent elkészíteni. Az  a biztos.

ica  -  

Én is nagyon igyekszem, hogy áprilisban leadjam a mérleget, csak az nem érdekli a hivatalokat, hogy egyszerre van az amúgy is rengeteg napi munka mellett ÁFA, NYENYI, Ipadó, Társasági adó, és egy csomó értelmetlen statisztika, " a nemlegest is kérjük, de indokolva". Mikor érjük már meg, hogy ha valamit havonta beadunk, azt ne kelljen év végén megismételni.(lásd: NYENYI, lesz jövőre is) Egy havi bevallónak ne kelljen például júniusról egy üres 0901-es mellett egy cégautó adós 0901-est és külön egyet szakképzési miatt. Miért kell TEAOR-t módosítanom, amikor a cégbíróságra be van adva? Aki kitalálja annak kéne csinálnia, és jól megbüntizni, ha egy üres bevallást elfelejt beadni. És ezekben az ügyekben csak egymásnak sírhatunk. Megoldás nincs.

Edit  -  

Kedves Ica! Honnan veszed, hogy juniusról 3 db  0901-est kell beadni? Legalább egymást ne rémisztgessük.Ami a mérleg elküldést illeti, abszolut igazatok van. Reménykedjünk a határidő módosításban, bár erre nem sok esély van.Mint ahogy arra sem, hogy még áprilisban  készen leszek. Ti. a  beszámolókkal.  Mindenkinek jó munkát.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Vigyázz, mert ezen a linken az április 30-ig alkalmazható elektronikus rendszer van részletesen leírva. Május 1-től ez elvileg nem működik, akkor majd a kormányzati portálon lehet beadni a beszámolót. Erről nem tudunk semmit.

P.Marianne  -  

Zsuzsi, kösz!  Igazad van. Ezekszerint mégis (talán) az első verzió igaz, amit az IRM-es hölgy mondott, hogy a magyarország.hu-n lehet majd beadni a mérleget. Hozzáteszem, hogy ennek nyomát sem látom sehol, de, mint említettem azt mondta, ápr. 20-25 között lesz fent minden az IRM oldalon.

Pani  -  

Köszönöm az infót, ebben a témában valóban elég nagy a káosz. Már eléggé kezdünk hozzá szokni az utóbbi időben ugyanis, több témát éríntően is hasonló bizonytalanságok voltak az adózási rendszerünkben. Hajrá ehhez csak gratulálni lehet a jogalkotóknak.

ica  -  

Köszi az igazolást, hogy nem én nem tudom megfejteni ezt a rejtélyt.

több helyen olvastam, hogy pl. nem lehet beszkennelni. De hát a könyvvizsgálói jelentés, vagy a kieg.mell. nem sablon, hogy letöltsek egy nyomtatványt és ráhúzzam mindenkire. Nem igazán érthető, hogy miért az érdekeltek előtt titok minden, és mi oka van, hogy a tavalyi mérleget nem hagyták egy módon beadni, hogy legyen idő felkészülni. Talán csak nem a büntiből akarják helyrehozni az államháztartás hiányát?! Na jó ez csak vicc (?)

csak a keresztnevét...  -  

Lehet, hogy rosszul tudom, de nem 45 nappal előbb kell kihirdetni egy ilyen rendeletet ? Május 1-től már semmiképpen nem lehet bevezetni. Én kaptam olyan körlevelet,  hogy azt az elektronikus rendszert kell használni, amit az ügyvédeknek is. Írtam a szolgáltatónak, hogy kérek árajánlatot, még ők sem tudnak semmit (Microsec).  Van ügyvéd ügyfelem, neki 80.000 Ft egy évre a rendszer, elektronikus aláíráshoz külön kártya+leolvasó,  és a közzétételi díjakat is neki kell utalni az ügyfelektől beszedett összegekből. Ha a mérlegeknél is így lesz, akkor azért nem küldtek még csekket, és utaltatni sem kell az ügyfelekkel, mert akkor nekünk kell(ene) intézni mindent. (Úgyis annyira kevés a munkánk...)

Üdv. Clarex

  -  

Csak az adózó terhére történő változtatásoknak kell a 45 napos határidő..... itt egy meglévő kötelezettség módosítása lenne... emlékezzünk nem is olyan régen a kp fizetés felső határát is azonnali hatállyal sőt a bírságtételét visszamenőlegesen törölték el és nem vártak 45 napot!!! hála:))))

Én is csak remélni tudom, hogy itt is valaki észbe kap ebben  a káoszban és egy mozdulattal azt fogja mondani, hogy  később......

..... addig is jó munkát Mindenkinek... hisz van minek eleget tenni :(

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást. Csak remélni tudom, hogy időben rendben lesz minden. Hátha ez is a szokásos útra terelődik. Nincsenek kész időben, így az eddigi papíralapon is beadható lesz.  Kiváncsi leszek az április végén tartandó továbbképzésen miről fognak tudni majd bennünket tájékoztatni.

Debrecen, 2009. 04.15.

                       Üdvözlettel: Aranka

P. Marianne  -  

Nyugodtan utaltasd:

IRM

10032000-01483305

A megjegyzéshez : közzétételi ktg ..........(adószám)

Erzsi  -  

A mérlegképes könyvelők továbbképzésén Tóth Mihály a PM-től részletesen beszámolt az elektronikusan beküldendő feladatokról. Egyáltalán semmi bonyolult nincs benne, bármilyen formátumban elkészíthető a beszámoló, majd pdf. formátumra kell átírni és külön-külön file-ban beküldeni a többi melléklettel együtt.

 

Ildi  -  

Azért ez nem olyan egyszerű. Tudomásom szerint ehhez szükséges az un. e-szigno program- ami, ahogy néztem elég bonyolult- , amiért fizetni kell, de hogyan, s miként az nem derül ki. Úgyhogy én részemről megcéloztam az április 30-át. Aztán lesz kb 11 hónapom, hogy megtanuljam az újat. De egyébként többekkel egyetértek, hogy ez megint egy abnormális dolog. Röhej, hogy április 15-én még semmi biztosat nem tudunk egy május 1-től alkalmazandó dologról!  Tényleg vicc ami itt folyik!!!

Zsú  -  

Én pörgök, mint az őrült, kb. a háromnegyede kész papíralapon a beszámolóimnak és szeretném beküldeni április 30-ig. De tavaly az volt a kérés, hogy csekken fizessük a közzétételt. Most viszont nem is küldték még a csekket senkinek. Még ha a napokban postázzák is, akkor sem lesz egyszerű április 30-ig mindenkivel befizettetni és megszerezni a csekket. Erre mi a megoldás?

P.Marianne  -  

Az IRM -nél beszéltem valakivel telefonon, azt mondta, április 20-25 között fent lesz az oldalukon minden tudnivaló+ a mérlegséma. A Mo.hu-n lehet majd küldeni május 1-től. Ráadásul, nem 10 csak 5 e Ft lesz a kft-knek a közzétételi ktg,, amennyiben így adják be. Ebben az esetben csak 1x kell beadni, tehát megszünik, hogy IM és Cégbíróság.  (Mérget nem mernék venni az infóra, de nagyon meggyőzően mondta a hölgy)

 

Erzsi  -  

Nem 5000, csak 3000 Ft lesz a közzétételi díj.

Gábor  -  

felelőtlen banda, felháborító ami ebben az országban megy

István  -  

Kár idegeskedni, ha karácsonyra küldjük be a beszámolókat,

úgy is jó. Ne mi bolondoljunk meg egy abnormális PM hülyesége

miatt !

Marika  -  

Egyetértek. Csak semmi nyüzsi, előbb-utóbb minden kiderül.

 

Judit  -  

Köszönöm az értesítést. Szinte minden könyvelőtársamnak ez az aggodalma. Remélem nem lesz belőle semmi, és ez évben marad a pairalapú mérlegbeszámoló,mert a TEÁOR is elhalasztották a betartahatatlan határidő miatt.