Az egyszerűsített végelszámolás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A szeptemberi Adónavigátor Konferencia egyik résztvevője, munkájából merített eset kapcsán, e-mailen fogalmazta meg kérdését az egyszerűsített végelszámolásról.
Számára adott válaszom alapján készült ez az írás.


A végelszámolásra vonatkozó részletes szabályokat a 2006. évi IV. törvény tartalmazza, míg a számviteli feladatokat a 72/2006. (IV.3.) Kormányrendeletben találhatjuk. Mindkét helyen a „normál” módon lefolytatott végelszámolásról olvashatunk részletesen, így ezeket a szabályokat nekünk kell áthelyezni az egyszerűsített végelszámolás folyamatába.

Az egyszerűsített végelszámolást kizárólag jogi személyiség nélküli társaságok esetében lehet alkalmazni. Tehát ha a BT-k és a KKT-k megszűnési procedúrája a végelszámolás kezdő időpontját követő 120 napon belül befejeződik, egyszerűsített végelszámolásról beszélünk.

Az egyszerűsített végelszámolás tulajdonképpen a cégjegyzékben történő bejegyzésében egyszerűsített. A számviteli feladatok, az adóbevallások és beszámolók hasonlóan készülnek el, mint a "normál" végelszámolás esetében, csak a cégbírósághoz nem a végelszámolás kezdetét kell bejelenteni, hanem már annak végét.
A végelszámolás kezdetekor tehát nem a cégbíróság, hanem a végelszámoló köteles gondoskodni a közzétételről.

Az adóbevallások tekintetében az adózás rendjéről szóló törvényt kell figyelni. Az Art 33. §-ának (6) bekezdése szerint a végelszámolás alatt álló adózók a tevékenységüket lezáró adóbevallást - a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal - a végelszámolás kezdő időpontját követő 45 napon belül kell elkészíteniük. A záró adóbevallást a végelszámolást lezáró beszámoló elkészítésének időpontját követő 45 napon belül kötelesek benyújtani. A két bevallás közötti időszakról az általános szabályok szerint kell a bevallási kötelezettségeket teljesíteni, tehát pl a 0708-as bevallást továbbra is havonta.

Például, ha a végelszámolás kezdete 09.01, a végelszámolás vége pedig 11.30, akkor 10.15-ig kell a tevékenységet lezáró bevallásokat elkészíteni a 01.01 - 08.31 időszakra.
09.01-11.30 közötti időszakban először azokra a bevallásokra kell gondolni, melyek havi vagy negyedéves kötelezettségek (pl áfa, járulék stb). Ezeket folyamatosan teljesíteni kell. Amikor a végelszámolás befejeződik, akkor pedig az azt lezáró adóbevallást kell a 09.01-11.30 közötti időszakra benyújtani.

Ezt a két időszakot számvitelileg is el kell választani. Hasonlít a helyzet az alakuláshoz, csak ott pont fordítva történik.
Alakulásnál is külön üzleti évnek tekintjük mind adózási, mind pedig számviteli szempontból az előtársaság időszakát, illetve a bejegyzett társaság időszakát. Ebben a naptári évben általában tehát két beszámolót kell készíteni.

A tevékenység befejezésének elhatározása után is hasonló feladatokat várnak a társaságra. Ebben az esetben először a működő társaságot kell lezárni, utána pedig a végelszámolás időszakát. Ezeket is egy-egy üzleti évnek kell minősíteni, és beszámolót készíteni a számviteli törvénynek megfelelően.

A végelszámolás folyamata, feladatai természetesen még sok kérdést vethetnek fel. Figyelmébe ajánlom, hogy az Önadózó újság szeptemberi számában részletesen olvashat a végelszámolás szabályairól.


Hozzászólások

Zsuzsa  -  

Egy Bt. egyszerűsített végelszámolása 2013.10.31. 2014. január 4-én járt le a 45 nap a közzétételtől. Január 6-tól lesz vége teljesen a vállalkozásnak. Beadjuk a 2013. november 1. és 2014. január 6. közötti időszakra a záróbevallásokat, megcsináljuk a zárómérleget és vagyonfelosztást. A férjem a Bt. végelszámolója, mikortól válthat egyéni vállalkozói engedélyt. Nagyon sürgős lenne a munkák miatt minél előbb. Aki tudja a választ, késem SOS segítsen. Hol találom meg ezt esetleg, melyik jogszabályban? Nem találtam sehol.

Mókuska  -  

Az Apeh 2001-ben elvégezte a végelszámolásunkkal kapcsolatos revizíót, melynek különböző kellékeit az Üllői-uti kirendeltségéhez kellett bevinnem, ahol azt mondták, ezzel kapcsolatban további feladataim nincsenek.

A napokban kaptam egy levelet a Cégbíróságtól, hogy mi van a végelszámolással stb.

Az APehnál érdeklődtem és azt a választ kaptam eszer, hogy telefonon nem, csak hivatalosan tudnak felvilágosítást adni. Egyébként a jegyzőkönyv a számítógépükön megven.

Ezek után írtam egy levele, melyben kértem: szíveskedjenek ezt nekem megküldeni.

Válasz: leselejtezték a jegyzőkönyvet /indok nincs/, ezért megküldeni nem tudják.

Mit tegyek????

 

István  -  

Tisztelt Cím !

Egy tulajdomomban lévő Bt. végelszámolását szeretném rendezni. Végre megkaptam az APEH-tól a jegyzőkönyvet és a határozatot, most a "O"-ás igazolásokat kellene beszereznem. Pontosan hány ilyen igazolást kell beszereznem és honnan ?

Köszönöm:

István

melha@t-online.hu

csak a keresztnevét...  -  

Az ergyszerűsített végelszáloás kezdetétől számított 45 napon belül kell elkészíteni a záró bevallásokat. az Apeh honlapján és tájékoztatása szerint ez 40 nap.Melyik az igaz, történt esetleg változás?Az infirmációk hasznosak,mert jelenleg épp most van folyamatban egy egyszerűsített végelszámolás.

 

 

Anna  -  

Ugye mindezek 2008-ra is igazak? Természetesen a 30 napos határidőkkel?

csak a keresztnevét...  -  

az egyszerűsített végeszámolás alatt levő cégek záró mérlegének elkészítéséhez honnan lehet segítséget kérni? Kérném , ha tud szíveskedjen válaszolni.

A zárás végén a cégnek a pénztárában egyenlege keletkezik és az apehnál nyilvántartott folyószámla és a mi nyilvántartásunk nem egyezik. Ilyenkor mi a teendő?

Köszöntettel: Ágostonné

Judit  -  

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő akkor, ha a végelszámolás 2008 évre áthúzódik. 2007.dec.31.ével kell e bevallásokat benyujtanom.(TAO,AFA, mérleg)

Pila  -  

Köszönöm, hasznos volt.

Irén  -  

Köszönöm az információt,nagyon hasznos volt.

Márti  -  

Köszi az infót,épp szükségem volt rá.

marcsi  -  

Én azt szeretném tudni, hogy egy 2007.szept. 03.-án alakult társaságnak ahol két ügyvezető van (kft.) és egy könyvelő megbízási szerződéssel, milyen adóbevallási kötelezettségei vannak. az ügyvezetők személyesen közreműködnek a társaság tevékenységében.Munkavállalót egyenlőre nem foglalkoztatnak. Kapcsolt vállalkozásról van szó, az ügyvezetők a másik cégben megfizetik a járulékokat és itt 40 órás munkaviszonyban vannak .

Eta  -  

pont aktuális, egy cég megalakult, mire bejegyezték, nem volt tervezett tevékenységre lehetőség, nem működik,eladni sem tudják. Köszönöm, segített az infó a mielőbbi befejezésben(BT)

Csilla  -  

Én pont most vagyok egy végelszámolásban,nagyon hasznos információkat kaptam. Köszönöm !

Rita  -  

Köszönet a precíz válaszért!

csak a keresztnevét...  -  

Én is most kezdek egy egyszerűsitett végelszámoláshoz 09.30,-al.Jól jött,a cikked.Köszi AGI.

csak a keresztnevét...  -  

Végre érthetően van leirva a menet. Köszönöm Tamás

Edit  -  

Köszönöm,minden jót!!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm ez pont aktuális most nálam. Továbbo jó munkát kivánok. Ildi

Angéla  -  

Nagyon köszönöm, pont aktuális.

csak a keresztnevét...  -  

Marika

Ilona  -  

Köszönöm a hasznos információt. Éppen most fejeztem be egy végelszámolást, így megnyugtató, hogy helyesen jártam el, mert ez a hasznos információ megerősített.

Margit  -  

Most volt, van egy ilyen esetem. Jól jött ez az info, megerősített abban amit gondoltam. Köszönöm a lehetőséget, mivel most regisztráltattam a lapon, ez volt az első email.

Anikó  -  

BOCSÁNAT, DE MÉG SOKSZOR A NAGYON HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SINCSEN IDŐM MEGKÖSZÖNNI AMELYEK IGAZÁN SEGÍTETTEK RAJTAM. Köszönöm a lehetőségét annak hogy önzetlenül küldi a hasznos infókat. Mindegyikből lehet tanulni, a meglévő tudást bővíteni. Köszönöm. Munkájához sok sikert kívánok! Üdvözlettel Sz. A.