Az áfatörvény 87. § b) pontjának alkalmazásáról személygépkocsi értékesítése esetén

  |   írta: APEH   |  

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 87. § b) pontja szerint mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125. § szerint nem vonható le.A cikk bevezető szövege...

Az áfatörvény 87. § b) pontja szerint minősül minden olyan eset, amelynél az előzetesen felszámított adó olyan levonási tilalommal volt érintve, amely tartalmában megfelel az áfatörvény 124-125. §-ai szerinti levonási tilalom valamelyikének.

A saját használatra (azaz nem továbbértékesítési céllal) történt személygépkocsi-beszerzés esetén a beszerzést terhelő áfa az áfatörvény 124. § (1) bekezdés d) pontjában és a 125. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezések együttes olvasatából következően nem levonható, éppen ezért a nem továbbértékesítési céllal, saját használatra vásárolt személygépkocsi további értékesítése esetén az áfatörvény 87. § b) pontjának adómentesítő szabálya alkalmazandó, még akkor is, ha a személygépkocsi beszerzése 2008. január 1-je előtt történt, azaz amennyiben az adóalany 2008. január 1-jét megelőzően a személygépkocsi beszerzését terhelő áfa tekintetében azért nem élhetett adólevonási joggal, mert a személygépkocsit saját használatra szerezte be, akkor az adott személygépkocsi 2007. december 31-ét követő értékesítése mentes az adó alól.

Az előzőekben leírtaktól eltérő adózási következményekkel jár a személygépkocsi értékesítése, ha az adóalany a beszerzett személygépkocsit bérbeadási céllal szerezte be. Ennek oka, hogy az áfatörvény hatályba lépésével a személygépkocsi bérbeadás útján történő hasznosítása az áfatörvény 125. § (2) bekezdés b) pontjának megfelelően a személygépkocsi beszerzését terhelő áfa levonására jogosít. Mivel a személygépkocsi adóköteles bérbeadásához (nyílt végű, illetve operatív lízingbe adásához) az áfatörvény 124-125. §-a nem kapcsol adólevonási tilalmat, a bérbeadásra használt személygépkocsi utólagos értékesítésére – akkor is, ha azt 2008. január 1-jét megelőzően vásárolták – az áfatörvény 87. § b) pontja nem alkalmazható. Ebben az esetben a személygépkocsi értékesítése adófizetési kötelezettséggel jár, emellett az értékesítőnek a figyelési időszak hátralévő időtartamára megnyílik az adólevonási joga, amelyet a tárgyi eszköz korrekcióra vonatkozó szabályok szerint gyakorolhat.

Az áfatörvény 87. §-a kapcsán figyelemmel kell lenni arra is, hogy az áfatörvény 87. § b) pontja csak abban az esetben értelmezhető és alkalmazható, ha a beszerzés során tényszerűen volt áthárított adó, amelyre az adólevonási tilalom beállt. Abban az esetben, ha a beszerzés során előzetesen felszámított adó nem volt, akkor a termék értékesítésére nem alkalmazható az áfatörvény 87. § b) pontjának adómentesítő szabálya; ebben az esetben az adott termékre vonatkozó adókulccsal kell számlázni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a személygépkocsi beszerzése nem adóalany magánszemélytől, egyéb nem adóalany szervezettől történt, illetve a személygépkocsi beszerzése olyan adóalanytól történt, aki (amely) adót nem hárított át (pl. árrésadózást alkalmazó adóalany, vagy olyan adóalany, aki az áfatörvény 87. § b) pontja alapján adómentesen értékesített), akkor az így beszerzett személygépkocsi következő értékesítése 20 százalékos általános forgalmi adókulcs alá esik.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Főosztály 8917/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 1559814584)

Összefoglalva:

Beszerzés
Értékesítés
2008.01.01 előtt
saját használatra
adóáthárítás nélkül
áfás
adóáthárítással, aminek az adója nem volt levonható
áfa mentes
továbbértékesítési célból
áfás
bérbeadási célból
áfás
 


Hozzászólások

László  -  

KEDVES ZSUZSA!

Engem is az Éva által feltett kérdés érdekel:

ÉVA - 2008 07 17 - 13:15

KEDVES ZSUZS

Mi a helyzet akkor, ha autókereskedő vesz olyan gépkocsit amit az eladó az Áfa Tv.87/b alapján számláz. A kereskedőnek ugye nem kell ezt áfásan értékesítenie? Alkalmazhatja rá a különbözet szerinti adózást?

Baloghné  -  

Kérlek segíts!
Az egyéni vállalkozásom vásárolt egy szgk-t, az áfát befizette, még nem íródott le 0-ra, de ki szeretném vonni a vállalkozásból, majd értékesíteni kívánom, mint magánszemély és egy drágább szgk-t vásárolnék, mint magánszemély
Kérlek segíts jogi-adózási témában!
Hogyan tudom kivezetni a nyilvántartásból, milyen adóvonzata van a kivezetésnek, illetve a magánszemélynek az értékesítésből származó bevétel után adóznia kell-e, ha azt szgk várárlásra fordítja?
Előre is köszönöm a választ, tisztelettel Baloghné

Robi  -  


Kedves Zsuzsa!

Ha 2010-Ben egy ceg maganszemelytol vasarolt szgk.-t, s azt kesobb ertekesiti,(használt autóba beszámítatja)kell e fizetnie utana afat?? Koszonom!

Adrienn  -  

Kedves Zsuzsa!

Ha 2012-Ben egy ceg maganszemelytol vasarol szgk.-t, s azt kesobb ertekesiti, kell e fizetnie utana afat?? Koszonom!

vera  -  

Ha most 2010-ben vásárolok cég részére  szgk-t áfával akkor visszaigénylehetem-e az áfát ? Ha nem akkor ha  továbbértékesítem kell-e áfát fizetnem  utána?

efze  -  

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy cég 2008-ban vásárolt egy személygépkocsit árrést alkalmazó adóalanytól és azt 2009-ben értékesíti? Akkor azt mentesen kell továbbszámlázni?

Andrea  -  

csak egy apróság: az adóáthárítás nélküli szlával, saját használatra vásárolt szgk értékesítésekor felszámítom az áfát. Kérdés: az időarányos levonási jog ebben az esetben megmaradt (úgy, mint tavaly volt)?

Hajni  -  

 

Kedves Zsuzsa!

Mi a teendő akkor ha 2008-ban beszerzett tárgyi eszköz után a cég levonta az áfát, de 2009-re alanyi mentességet szeretne választani? Vissza kell fizetni az áfa egy részét? Nagyon megoszlanak a vélemények! Két könyvvizsgálótól is kértem állásfoglalást, és mindkettő mást mondott!
Kérlek segíts!
Köszönöm!
Hajni

Hajni  -  

Kedves Zsuzsa! Mi a teendő akkor ha 2008-ban beszerzett tárgyi eszköz után a cég levonta az áfát, de 2009-re alanyi mentességet szeretne választani? Vissza kell fizetni az áfa egy részét? Nagyon megoszlanak a vélemények! Két könyvvizsgálótól is kértem állásfoglalást, és mindkettő mást mondott! Kérlek segíts! Köszönöm! Hajni

Andrea  -  

Kedves Zsuzsa!

Abban az esetben is áfás a szgk értékesítése (2008ban) ha a kft. 2007-ben apportként "vette" a magánszemélytől?

Előre is Köszönöm válaszodat!!!

karica  -  

Hú, Zsuzsi, most megmentettél :o)

zsóka  -  

Kedves Zsuzsa!

Kérlek , segíts egy gépkocsi értékesítésben, mert  minnél többet olvasom a jogszabályokat, annál bizonytalanabb vagyok.

2002-ben vásárolt a Kft egy  TOYOTA  HIACE gépkocsit (vtsz 8704219101) áfásan. Az áfát visszaigényeltük.

2003-tól ez a gépkocsi " személygépkocsi " lett.

2008-ban értékesítjük.

Áfásan kell számlázni?

A vevő ( szintén ÁFA alany saját cég) az áfát visszaigényelheti?

Köszönöm a választ, és minden cikkedet nagyon köszönök.

Üdvözlettel: Zsóka

 

Alina  -  

Tisztelt Zsuzsa!

Az jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy egy EVA tv. hatálya alá tartozó cég, az ÁFA tv.87 par hivatkozással megteheti-e azt, hogy áfa nélkül állítja ki a számláját -saját használatra beszerzett, adóátháritással, ha az adó nem volt levonható-személygépkocsi értékesitése esetén?

Tisztelettel!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm újra az információt.Nem érint szerencsére, de jó tudni róla. Köszönöm mégegyszer.Üdv.Magdi

judit  -  

Igen. Új információt kaptam. Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Világos, érthető, mindenre  kiterjedő előadás,  élveztem és, köszönöm.

Gizi

Ibolya  -  

Köszönöm a hasznos tájékoztatást!

 

Judit  -  

Köszönöm az infót.

Erika  -  

Kerekes Anikó előadásán voltam (aki ugyebár szaktekintély Áfa ügyben!), és ő határozottan azt mondta, hogy csak a 2008. jan. 1 után vásárolt személygépkocsit adhatom el ÁFA mentesen (saját célra vásárolt)!

Emiatt önrevízióznom is kellett (?).

Akkor most mi az igazság?

Mit tehet a szegény adózó, ha az egyik fórumon ezt, a másikon azt hall????

agiho54  -  

Nagyon hasznos a tájékoztatás. Én az ingatlan értékesítéssel kapcsolatban kérnék segítséget valakitől. Áfásan vagy áfa nélkül kell számlázni egy KFT tulajdonában lévő telekrész értékesítést?

A telek még nincs megosztva, csak tulajdonhányad kerül értékesítésre. A telek beépített, az üzem épület nem kerül értékesítésre, csak a hozzá tartozó telekrész egy hányada.

Kérem a segítségeteket! Sürgős lenne! Előre is köszönöm!!!

Péter  -  

Drága Zsuzsi,

ôszintén szólva egy szót sem értek az egészbôl, de ez nem a Te hibád!

Köszönöm

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infót, én állásfoglalást kértem erre több mint egyhónapja, s még nem kaptam választ. Zsó

csak a keresztnevét...  -  

Klassz, egyértelmű. Javaslok ilyet az ingatlanra is, mert sok probléma adódik abból is. Pl. korábbi ingatlan vásárláskor a telekrész nem volt adós, az épület (nem lakóingatlan) áfa tartalma meg levonható volt. 2008-ban hogyan értékesíthető? Az lenne a jogos, ha csak az épületrészt kellene áfa-san értékesíteni, ha nem élt a válazstási lehetőséggel az alany 2008-ban.

Csilla  -  

Köszönöm, pont jókor kaptam az információt.

Mária  -  

Köszönöm a levelet,ismét a napi munkához használható, összefoglalt, fontos tájékoztatást kaptam.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információt!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást,sajnos a Kecskeméti továbbképzésen nem tudtam sajnos megjelenni,beteg voltam.Nem tudom lesz-e még alkalom a mérlegképes továbbképzésre az idén?

   Köszönöm

  Marika

Aranka  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Aranka

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a megerősítést, mert én hétfőn betelefonáltam a klubrádióba a könyvelők és adótanácsadók klubja ment, ahol Ruszin Zsolt egy kérdésre pont azt válaszolta, hogy a saját célra vásárolt /korábban/ személygépkocsit mostani értékesítéskor áfásan kell eladni, és arányosítással az 5 év "nem eltelte" miatt le is vonható a rájutó rész. Erre kaptam fel a telefont és beolvastam a tv.-t és van egy Apeh-es állásfoglalás is, Ennek ellenére nem fogadták el véleményem, és csodálkozom azon hogy a Ruszin Zsolt ilyen felületesen védte az igazát, ami semmivel nem támaszható alá. Egyébként azthiszem a www.klubrádió.hu oldalon az adás 1 hétig meghallgatható, ajánlom figyelmébe másoknak is. /valahol jobb oldalon megtalálható.

Üdvözlettel: Lakatár Mária

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt!

Ica

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm,

a táblázat nagyon jó

Ili

 

ÉVA  -  

KEDVES ZSUZS

Mi a helyzet akkor, ha autókereskedő vesz olyan gépkocsit amit az eladó az Áfa Tv.87/b alapján számláz. A kereskedőnek  ugye nem kell ezt áfásan értékesítenie? Alkalmazhatja rá a különbözet szerinti adózást?

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt, végre  le merték írni azt, amit a törvényből ki tudtunk olvasni, és a különböző /állásfoglalások ,tájékoztatások/ melyeket kiadtak az Apeh egyes kirendeltségei pontosítva lettek.

További szép napot kívánok és jó pihenést a nyárra!

                                      Juhászné Rózsa

Tünde  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönjük az újabb hasznos infót, és összefoglalót. Kicsit kapcsolódik a témához a kérdésem: egyéni vállalkozó által értékesített (váll. ügymenetéhez használt) személygépkocsi ellenértékét, hol kell bevételnek tekinteni. Kétféle értelmezést lehet olvasni a szakmai újságokban. Számlázni kell, de az egyik szerint a bevétel a magánszemély ingóságból származó bevétele, a másik vélemény szerint a vállalkozásnál kell figyelembe venni. Szerinted?

Judit  -  

:-) Az jutott az eszembe, hogy éppen itt tipródtam és böngésztem a személygépkocsi értékesités áfájával kapcsolatban, és AKKOR meg jelent a sz.gépen, hogy posta Zsuzsitól! Ez egyszerűen fantasztakus! Véletlen? Vagy épp nem véletlen! KÖSZÖNÖM4

Mari  -  

Köszönöm az infót,  áprilisban 2 db szgk-t adtunk el. Az első ÁFA-san ment, a másodiknál a vevő hívta fel erre a figyelmet. Az  első megdöbbenés után telefon ide-oda - mert mindenki másképp értelmezte - a PM-ben erősítették meg, hogy valóban így kell értelmezni, (január óta!) ahogy Zsuzsi most leírta. Akkorra történt meg ott is az egységes értelmezése. Úgy látszik, ez majdnem mindenkinek elkerülte a figyelmét, mert előzőekben előadásokon sem irányították rá a figyelmet, mint nagy horderejű változásra.

Jó pihenést kívánok a nyárra (legalább?)

Krisztina  -  

Kedves Zsuzsi!

Mi a helyzet akkor ha valaki alanyi mentes? Az új áfa tv. szerint nem járhat el a tárgyi eszköz értékesítésekor is alanyi mentes minőségében. Akkor neki is áfásként kell számlázni? Milyen bevallással vallja be az áfát az Apeh felé? Negyedévesen egyszer? Érdekes lehet.

Üdvözlettel

Kitti  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a táblázatot is. Éppen van egy vitám egy szgk. bérbeadóval, aki adásvételivel vett szgk-t bérbeadás céljából, majd eladta. Véleményem szerint áfásan kellett volna, de tartja magát ahhoz, hogy ez adómentes. Ezek szerint mégiscsak én gondolom jól?

Ági  -  

Kedves Zsuzsa!

Egyszerüen nem hiszem el, hogy éppen most kaptam töled ezt a tájékoztatást. Meg kell mondjam, ezekben a percekben is  az ÁFA tv. böngésztem, hogy miként kell eljárnom szgk. értékesités esetén. Köszönöm, és mégegyszer köszönöm. :-)