Az adószám felfüggesztésről

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az adóhatóság bizonyos esetekben felfüggesztheti a vállalkozás adószámát. Ez több ok miatt következhet be, de a beszámolók közzétételének elmulasztása miatt már érkeznek az első levelek.

A részletes szabályokat az adózás rendjéről szóló törvény 24/A és 174/A §-aiban találhatjuk.

 

Az adószám felfüggesztése lehet ideiglenes, illetve az eredeti probléma javítása hiányában, járhat a társaság cégnyilvántartásból való törlésével is.

 

Az adószám felfüggesztés oka lehet:

 

  • adóhatósági irat kétszeri kézbesíthetetlensége;
  • az adózó székhelyén nem található;
  • az adózó képviselője, vezető tisztségviselője nincs bejelentve az adóhatósághoz, vagy nem valós, vagy nincs képviselője;
  • a 60 napos üzletbezárást vagy tevékenység-felfüggesztést másodszor rendelik el;
  • bevallási és adóbefizetési kötelezettségének 365 napon túli késedelme.

Az art 174/A. §-a alapján az állami adóhatóság a számviteli törvény szerinti beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének elmulasztása miatt is felfüggesztheti az adószámot.

Ha az előírt határidőig a beszámolót nem teszik közzé, akkor határidő kitűzésével felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére.

 

Ha az adózó a felhívás szerinti határidőben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az állami adóhatóság a határidő elteltét követő napon az adózó adószámát 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti. A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ha például valakit értesítenek, hogy augusztus 30-ig pótolja hiányosságát, és ő ennek csak szeptember 2-án tesz eleget, az adószámot akkor is felfüggesztik. Függetlenül attól, hogy a határozat készítésekor már eleget tett kötelezettségének.

 

Ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének a felfüggesztés időtartama alatt sem tesz eleget, az állami adóhatóság erről a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

 

Mivel jár az adószám-felfüggesztés? 

  • A felfüggesztés időtartama alatt az adózó számára közösségi adószám nem állapítható meg
  • A felfüggesztés időtartamára az adózó sem a felfüggesztés alatt, sem azt követően nem érvényesíthet adó- visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési-támogatás igénylést, illetve ezen időszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti
  • Az állami adóhatóság csak a felfüggesztés lejáratát követően teljesítheti az adózónak a felfüggesztés kezdő időpontjában folyamatban levő, vagy azt megelőző időszakra vonatkozóan előterjesztett adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési, illetve költségvetési támogatás iránti kérelmét.

 



Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

egy vállalkozónál az APEH határozatban felfüggesztette az adószámát.A vállalkozó eleget tett az APEH kívánalmait, így határozattal visszaállította az APEH a vállalkozó adószámát. A felfüggesztési időszakában visszaigénylő pozícióban volt. Kérdés: a felfüggesztés utáni ÁFA bevallásba beállítható az akkor keletkezett ÁFA visszaigénylés?

Köszönettel:Gémes Péterné

 

csak a keresztnevét...  -  

Tisztelt Mindenki!

Én sajnos tudok mai napig olyan cégről aki 2006 óta nem adta le a mérlegét. Cégbíróságon jártam, szerettem volna betekinteni az iratokba, de nem jártam sikerrel. Megköszönték az észrevételt, de az interneten hiába keresem a céget adószám, cégj.szám szerint is, nem tudom megnézni. Sőt mikor a céginformációs szolgálattól felhívtak, hogy tagdíjat fizessek és ekkor korlátlanul nézhetek meg bármit, és mondtam, tegyünk egy próbát, a hölgy megnézte ezt a céget, és bizony Ő sem talált róla semmit. Nos van itt még mit rendbe tenni.......

Üdv Ildikó

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi !

Hallottam róla, de szerencsére nem kerültem közelebbi "viszonyba" vele.

Nagyon szépen köszönöm a szíves tájékoztatást.

üdvözlettel

ETELKA  -  

KEDVES ZSUZSA!

KÖSZÖNÖM A CIKKET, SAJNOS TAPASZTALTAM ILYET. TÖBBEK KÖZÖTT TÁRSHÁZ KÖZÖS KÉPVISELŐJE IS VAGYOK ÉS AMIKOR ÁTVETTEM A HÁZ ELŐZŐ ÉVI ANYAGÁT AKKOR TAPASZTALTAM, HOGY MÁSFÉL ÉVIG OLYAN TAKARÍTÓNAK FIZETETT A HÁZ AKINEK ADÓSZÁMÁT FELFÜGGESZTETTÉK.MIVEL A VÁLLALKOZÓ TŐLEM TUDTA MEG, HOGY FEL LETT FÜGGESZTVE(A KÖNYVELŐJE NEM ADOTT BE ÉVEK ÓTA BEVALLÁST ÉS MIVEL Ő VOLT A KÉPVISELŐ, MINDEN LEVELET Ő KAPOTT, AMIRŐL NEM ÉRTESÍTETTE A VÁLLALKOZÓT. EZ A KÖNYVELŐ IDŐKÖZBEN SZÉLLÉ VÁLTOZOTT.).AZ APEHNÁL ÉRDEKLŐDTEM MI ILYENKOR A TEENDŐ, MERT UGYE AZ APEH A CÉGBÍRÓSÁGON KEZDEMÉNYEZTE A TÖRLÉST, SAJNOS ERRE  ŐK SEM, ÉS A CÉGBÍRÓSÁG SEM TUDOTT VÁLASZT ADNI.

TEHÁT AKIT FELFÜGGESZTETTEK, MAJD TÖRÖLTEK AZ LÓG A LEVEGŐBEN, MERT NINCS RÁ SEM JOGSZABÁLY SEM GYAKORLAT,HOGY MI ILYENKOR A RENITENS VÁLLAKOZÓ KÖNYVELŐJÉNEK A TEENDŐJE? 

HA VALAKI TUD ILYET, VAGY NETÁN TAPASZTALATA VAN EZ ÜGYBEN, AZT KÉREM OSSZA MEG VELÜNK, MERT NEM KÍVÁNOM EGY KOLLEGÁNAK SEM AZ ILYEN ÜGYET, DE ÉRDEKESSÉGNEK OLVASSA EL.ÉN SAJNOS ABBA A KATEGÓRIÁBA SOROLHATÓ KÖNYVELŐ VAGYOK, AKINEK A DÖGLÖTT EGÉR ELTEMETÉSÉNEK ÜGYE IS RÁ TARTOZIK.

ÜDVÖZLETTEL

Aniko  -  

Kedves Zsuzsi!

Azt szeretném megtudni a témával kapcsolatban, hogy az adószám felfüggesztés időtartama alatt számlakiállítási joga van-e a cégnek? Tehát működhet, csak levonási joga nincs? És későbbi időszakban levonásba helyezhető a beérkező számlák áfatartalma?

Köszönöm, mindig sokat segítesz! 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást!

Marika

KATI  -  

 

Kedves Zsuzsi csak megköszönni tudom az információidat szinte

minden esetben , mert sokszor megerősited az addigi ismereteimet,

mégegyszer köszönöm és jó erőt és egészséget a további munkádhoz.

TTibor  -  

Zárójelben: az ismételt közzététel (előző évek módosítása miatt) elmulasztása ugyanúgy az adószám felfüggesztését vonja maga után!

Ildikó  -  

 Köszönöm az információt.

éVA  -  

 Kedves Zsuzsi! Segítséged szeretném kérni. Az egyik cégem ST.-e a JT alatt van 2 éve. Tájékoztattam, hogy lépnie kell. Tudna JT. csökkenteni. Ezt még nem lépte meg. Szeretném tudni, hogy felszólítják ennek rendezésére, vagy rögtön lépnek hivatalok?

Üdvözlettel Éva

Böröczky Zsuzsi  -  

Kedves Éva!

Természetesen először felszólítják, csak azért érdemes ezt megelőzni, mert akkor hirtelen lehet, hogy nem a legolcsóbb megoldást tudjátok csak választani.