Anyagköltség vagy szolgáltatás a közüzemi díj?

  |   írta: Börczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az eredmény-kimutatásban nincs különösebb jelentősége, a helyi iparűzési adó alapját viszont befolyásolhatja egy tévesen megítélt költséghely. Ilyen előfordulhat a közüzemi számlák könyvelése kapcsán is.

Számvitelileg anyagköltségként kell elszámolni az ún. rezsiköltségeket. Ide tartozik például a gázfogyasztás vagy a villanyfogyasztás, valamint a vízdíjak is. Anyagköltségként kell elszámolni akkor is, ha azt nem közvetlenül a szolgáltatótól vásároljuk, hanem például bérelt ingatlan esetében a bérbeadó számlázza ki részünkre. Ezekben az esetekben tehát anyagot vásárolunk.

Nem történik viszont anyagvásárlás abban az esetben, amikor a csatorna használatért fizetünk. Ezeket az igénybe vett szolgáltatásként (52-es számlacsoport) kell elszámolni, hiszen itt a szolgáltató nem ad részünkre anyagot, hanem szolgáltatásával elvezeti a szennyvizet. Nehézséget okozhat, hogy ezeket sok esetben azonos számlán tüntetik fel a vízdíjjal.

Könyvelők figyelem!

A számvitelben ezt eltérően kell kezelni, tehát a számlát soronként kell nyilvántartásba venni, és a megfelelő számlacsoportba könyvelni.
Hasonló a szabály a távhőszolgáltatás esetében, vagy a szolgáltatók által leszámlázott egyéb szolgáltatások esetében (pl rendelkezésre állási díj) is. Ezeket is igénybe vett szolgáltatás költségeként számolandó el.

Mindezek jelentősége a helyi adók szempontjából fontos. A helytelen költségnem meghatározása adókockázatot rejt.


Hozzászólások

Betti  -  

2009.évi szabály

Erzsébet  -  

Hova könyveljük a közmű (lehet gáz, csatorna, víz, stb.)hozzájárulást, ha épület beruházásunk egyébként nincs. Ha ez beruházásnak minősül mennyi az értékcsökkenése, és melyik csoportba tartozik?

Köszönöm.

Zsike  -  

Mi van akkor, ha a bérelt ingatlannál a víz-és csatornadíjat is a bérbeadó számlázza, és nincs részletezés ?

Gizus  -  

Köszönöm, én sajnos a52-esen könyveltem, most akkor vezessem át 51-re?

Köszönettel

Fekete Antalné gizus

rózsa  -  

köszönöm a tájékoztatást, nem árt átismételni jól tudjuk-e a dolgokat!

Klára  -  

Mindig dillemát okozott ez atéma. Köszönöm a felvilágosítást.

Anna  -  

Az emlékeztetés mindíg jól jön. Köszönöm!

Enikő  -  

A közüzemi számlák esetén  az anyagköltség és igénybevett szolgáltatás meghatározásához talán segít az a könyvvizsgálói javaslat, hogy ami kW, m3 stb mértékegységben kifejezett fogyasztás az az anyagköltség, ami pedig éves díj arányos része vagy havi fix díj,  az igénybevett szolgáltatás. A távfűtés minden esetben ez utóbbi költségnem. (Az áramszámlán például a rendszerhasználati díj is a fogyasztott mennyiség alapján meghatározott,  a fogyasztónál anyagköltség).

judyt  -  

Köszönöm, tetszett a cikk. Nem tudom mit tegyek, ha a cégem bérli egy épület felső szintjét és a Vízmű csak bérleti díjat számláz, amely valójában tartalmazza (szerződés szerint) áram, víz, gáz, csatorna díjat. Tételesen nincs kimutatva. Ennek értelmében ez szolgáltatás. Kérjünk részletes számlát?

Bea  -  

Kedves Zsuzsi!

A felhívásoddal kapcsolatban van kérdésem. Az anyag, ill. árubeszerzés költségnél, pl. ha postán, utánvétellel érkezik a dolog, a postaköltséget az anyag, ill. áru besz. árához kell képeznem, hisz a bekerülési érték ez, ezzel megemelve kell képeznem az eladási árat. Ez esetben nem így van?Az áramot, ill. vizet, stb. sem tudom úgy megkapni, hogy valahogy az hozzám ne legyen szállítva!?

És még egy csomó "hozzárendelést" lehetne felhozni példának, ami meg pont az ellenkezője, tehát nem anyag, hanem szolgáltatás (pld. autógumi felszerelés, új gumi vásárlásával együtt)

Kérlek, ha van valami "sablon", tájékoztass róla, gondolom mást is érdekel. Köszönöm D. Bea Egerből

Samantha49  -  

Köszönöm

csak a keresztnevét...  -  

Erzsébet

Marika  -  

KÖszönöm a tájékoztatást.Igen valóban fontos,hogy a költségnem jól legyen meghatározva.Ez egy jó példa erre.Én is szolgáltatásnak könyvelem a közüzemi díjat.

Gabi  -  

Szilvi hozzászólásához. Én isígy tudom, így is könyvelem. Olvastam erre vonatkozóan már korábban is egy álláspontot, amaely kimondja, hogy bérelt ingatlan esetében csak a konkrét mérésen alapuló tételesen kimutatott mértékegység alapján lehet az anyagköltségek között kimutani, egyéb estben és ez a  jellemző  szolgáltatásként könyvelendő.,

Magdi  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm, pont aktuális volt a kérdés nálam is a közüzemi számlákkal kapcsolatosan.Üdv.S.Magdi

GIZELLA  -  

DE AZÉRT KÖSZÖNÖM MERT EZ A FRISSITÉS SOHA SEM ÁRT.

morgósch  -  

Bocsánat az értetlenkedésért, de akkor a  gáz alapdíj, áram alapdíj, víz alapdíj micsoda??

Ha a vízdíjat és a csatornadíjat külön helyre kell elszámolni, a vízszámlán szereplő alapdíj hova tartozik--- el kell osztani?? Minek arányában (napra számolják fel, nincs köze a m3 fogyasztáshoz???

Anikó  -  

 Huhh, eddig erre nem is figyeltem, egy kalap alatt könyveltem az 51-be közüzemi díj címén...jogos, köszönöm és üdv :)

Kati  -  

A témával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az áramszámla hátoldalán lévő részletező sorok közötti "rendszerhasználati díj" ami közvetített szolgáltatás a száma kiállító nyilatkozata szerint, minek minősül számviteli szempontból?

EDIT  -  

Nem kaptam új információt de megnyugtató, hogy kapunk visszaigazolást arra vonatkozóan, hogy jól csináljuk, ugyanis már szinte minden annyira zavaros, hogy párbeszédre szükség van.

Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Véleményem szerint ha bérelt ingatlannál külön tételben mérés alapján számlázzák, akkor anyagköltség.

 

csak a keresztnevét...  -  

Ez még mindig téma?

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az újabb tájékoztatást.

Edina  -  

Akkor is külön könyvelendő, ha pár száz forintos tétel? Mi a gyakorlati javaslat?

Szilvia  -  

Sziasztok!

Nekem az az állsfoglalásom volt, hogy ha bérelt ingatlanra van közüzemi számla kiszámlázva, akkor a fő tevékenység szerint az igénybevett szolgáltatáshoz kell a közüzemi költésgek teljes összegét könyvelni.

Gizi  -  

Én is így könyvelem.  Anyagköltségként csak ott könyvelem a villanyt és a vízet, ahol a szolgáltató számláját könyvelem. Ha már továbbszámlázott villanydíjról van szó, akkor a számlát befogadó vállalkozásnál anyagjellegű szolgáltatást könyvelek.