Alkalmi munkavállalók új rendszere

  |   írta: www.vallalkozoinegyed.hu   |  

Ha a parlament elfogadja az erről szóló törvénytervezetet, jövő januártól az alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyv) történő munkavállalás helyébe blankettaszerződéssel létesített foglalkoztatási forma léphet. Ez a tervek szerint elektronikus bejelentéshez kötik, de a normál munkaviszonyhoz képest egyszerűbb lesz.

A jövőben a törvényjavaslat mellékletében szereplő blanketta munkaszerződést kell alkalmazni az egyszerűsített foglalkoztatás esetén. Az alkalmi munkavállalói könyv helyébe tulajdonképpen a blanketta lép, ami ezzel egyidejűleg megszűnik. A munkaszerződést legkésőbb a munkába lépésig kell megkötni. Az egyszerűsített forma - az AM könyvhöz hasonlóan - nem jöhet szóba olyan felek között, akik egyébként munkaviszonyban állnak egymással. A fentieken túl egyszerűsített foglalkoztatásra csak foglalkoztathatósági igazolás megléte esetén kerülhet sor. Kivétel a háztartási munka, illetve az az eset, amikor a dolgozó érvényes munkaköri alkalmassági vizsgálati eredményt mutat be. Jelenleg még nyitott kérdés, hogy a munkáltatónak kell-e beszereznie, vagy az állami foglalkoztatási szerv állítja ki a foglalkoztathatósági igazolást. Így az sem dőlt el, hogy kinek kell majd állnia az igazolással kapcsolatos költségeket. További előfeltétel az egyszerűsített munkavállalói kártya beszerzése, amit a dolgozóknak kell megkérniük az adóhatóságtól. Ezzel a kártyával lehet ugyanis bejelenteni a munkavállalást az APEH-nak.

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek a munkavállalói oldalon általános szabályok szerint alakulnak. Ez azt jelenti, hogy a dolgozó egyszerűsített foglalkoztatás esetén biztosított lesz. Kivétel ez alól - a jelenlegi előírásokkal azonos módon - a rendkívül rövid időtartamú, öt napot meg nem haladó, alkalmi jellegű foglalkoztatás. Ilyenkor a dolgozó - ha más jogviszonya alapján nem biztosított - csak baleseti ellátásokra és szolgálati időre jogosult, táppénzre és orvosi kezelésekre azonban nem.


Hozzászólások

Icu  -  

Köszi ez a sokk figyelmeztetés jó hogy van ez a lehetőség

KATI  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon hálás vagyok Neked mert mindenre felhivod a figyelmet és

ez nagyon nagy segitség a munkámban.

Rézi  -  

Köszi Zsuzsi erről eddig nem hallottam, de nagyon fontos mert rendszeresen dolgoznak nálunk AM könyvvel.

)bolya  -  

Köszönöm a hasznos információt !

 

SGabi  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm az információt,  nagyon sokat segít a munkámban.

 

Margit  -  

Köszönöm

Ili  -  

Kösz!  Ismét új információt kaptam. Remélem ezen a törvénytervezeten még sokat dolgoznak.

Marika  -  

köszönöm az információt, ez számomra teljesen új, azonban a bejelentéssel kapcsolatban problémát fog okozni sok vállalkozónál, hiszen van olyan, akinek nincs is számítógépe, vagy ha van, akkor nem ért annyira hozzá, hogyan is kell lejelenteni egy dolgozót, a könyvelőtől viszont nem várhatják el, hogy reggel 5 órától várja, hogy éppen ki telefonál, hogy eseleg már 6óra előtt be kell jelenteni valakit, ez képtelenség. Remélem, ezt még átgondolják.   

Magdi  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt ! Nekem legalább is, nagyon jó ahogy , és amit csinál ! Gyula

Éva  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm az új információt, nekem mindig nagy segítség a jogszabályok utvesztőibe. További szép napot!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az infót. Egyébként véleményem szerint  teljesen meg kellene szüntetni az AM könyvet. Egyedül és kizárólag csak a mezőgazdaságban engedném meg. Az uj módszer sem jó . Talán inkább  a kormánynak azon kellene lenni, hogy mint esetleg más európai országban 4 órás munkaviszonynál kevesebbre ne lehessen munkaszerződést kötni. Főleg a vendéglátókra gondolok.Üdv .SM.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infót...a jövőben is érdekelne ezzel kapcsolatos tv életbelépése, vagy változása...amúgy a rendszer ha ilyen lesz az építőiparban és a mezőgazdaságban nehéz lesz alkalmazni.

Mária  -  

Kedves Zsusza, köszönöm a tájékoztatást, és ugye számíthatunk a további nformációra is.

Ildikó  -  

Köszönöm új információt kaptam.BADI

Hajni  -  

Csak arra leszek kiváncsi, hogy ezt a mezőgazdaságban, hogy tudják majd megcsinálni betakarítások és szüretek alkalmával.

Marika  -  

Azt gondolom, túl korai még erről bármi részletekbe belemennii, ki tudja addig hányszor változik még a tervezet is.Lényeg, hogy az idén még nincs változás.

Zsóka  -  

Teljesen új az infó.

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsi!

Egyik ügyfelem tegnap hivott fel, hogy már nem kapott a postán közteherjegyet és azt mondták neki, hogy már nem is lesz, mert megszünik. Én is ugy tudtam, hogy csak 2010-től.

Kati  -  

Kedves Zsuzsi nagyon köszönöm a tájékoztatást. Egy kicsit bizonytalan vagyok mert valahol olyat olvastam, hogy július 1 től AM könyvvel társaság nem foglalkoztathat és közteherjegyet a könyvbe csak, ha magánszemély vagy alapítvány a munkáltató az ragaszthat. Egyéb munkáltatónak  a foglalkoztatás napján be kell jelenteni az APEH felé. Remélhetőleg akkor ezt a módosítást nem fogadták el.

Maya  -  

Közterhet nem tudom igazán értelmezni, vagyis az egyszerűsitett foglalkoztatás esetén is terheli a dolgozót a 9,5 % NYBA, 6 % EBA, valmint az 1,5 % mvállalói járulék.

Segítséget előre is megköszönöm!

Ági  -  

Köszönöm, bevallom még csak nem is hallodtam eddig erről :-(

Magdi  -  

Köszönettel vettem az információt.

 

Ibolya  -  

Köszönettel