Alapítványi támogatások elszámolása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Sok cég támogat valamilyen „szívéhez közel álló” alapítványt. Vagy egy nemes cél érdekében, vagy egyszerűen azért, mert szeretnénk, hogy a gyermekünk iskolájának alapítványa többet fordíthasson a vállalt feladataira. A kérdés, hogy elszámolhatók-e a társasági adó terhére ezek a kiadások?

adomany.jpgKorábban a társasági adótörvény nem tett különbséget a visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatásokban azért, hogy azt kinek adjuk.
Minden esetben szükség volt a támogatásban részesülőtől egy nyilatkozatra, hogy vállalkozási tevékenysége enélkül is nyereséges lenne. Sokan persze csak arról tudtak nyilatkozni, hogy nincs vállalkozási tevékenységük.
A lényeg, hogy minden esetben rengeteg többletmunkával, felesleges adminisztrációval járt ennek elszámolása.

2012-től a törvény az ilyen juttatások közül kiemeli az adományokat


A törvény 4.§ 1.a bekezdése alatt olvashatjuk az adomány fogalmát.
Ha tehát a támogatásban részesülő közhasznú szervezet, az egyház, a közérdekű kötelezettségvállalás szervezője, és a támogatás nem jelent vagyoni előnyt az adományozónak, akkor adhat ki igazolást az adományról.

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

- a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát,
- az adomány összegét és
- a támogatott célt
Ha mindez rendben, akkor a támogatást elszámoljuk ráfordításként, és nem kell vele az adózás előtti eredményt megemelni.

Minden más esetben marad a régi szabály

Abban az esetben, ha a támogatás nem minősül adománynak, a támogatónak akkor nem kell megnövelnie adózás előtti eredményét, ha az alapítvány a rendelkezésére bocsátja a Tao. tv. 3. számú melléklet A) fejezet 13. pontja szerinti nyilatkozatot – azaz, hogy enélkül is nyereséges.

Ne felejtsük végezetül azt sem, hogy ha közhasznú szervezetnek adunk támogatást, akkor az adózás előtti eredményt a támogatás 20%-ával (de legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig) tovább csökkenthetjük.


A bejegyzés címkéi

társasági adó, alapítványi támogatás


Hozzászólások

Nagy Julianna  -  

Kèrdèsem:Óvodai alapítványi pènzböl a vezetö óvónő vehet e ki pènzt az óvoda dolgozói megkèrdezèse nélkül,mivel ö kezeli az alapítványt.

Szűcs Ákos   -  

Kedves Zsuzsanna!

Egy alapítvány az őt támogató cégtől pénzbeli támogatást kapott amiből célja teljesítéséhez gépjárművet vásárolt!
A kérdésem az lenne, hogy az alapítvány tovább adomanyazhatja-e egy másik alapítványnak a gépjárművet?
Amennyiben igen, ezt hogyan teheti es a tovább adományozásbak van-e bármilyen adó vagy más vonzata?

Válaszát előre is Megköszönöm!

Ludányi Márta  -  

Férjem egyéni vállalkozó,fizetett közhasznu alapitánynak támogatást,kérdésem lenne,hogyan érvényesithet utána adókedvezményt,igazolást kaptunk róla?Én az adózás előtti eredményben nem látok ilyen lehetőséget,vagy költségként elszőámolhatja?

Szekeres Ágnes  -  

Kedves Zsuzsanna!
Édesanyámnak egy alapítványi otthont néztem ki. Sajnos közép súlyos demens. Több éve próbáljuk a húgommal együtt ellátni, de munka mellett nagyon nehéz, ezért hoztuk meg ezt a nehéz döntést.
A kérdésem: Ha az alapítványnak kifizetünk egy egyszeri 3.200.000.- Ft-ot, van-e lehetőségünk ebből az összegből valamennyit visszaigényelni?
Az utána 90.000.-Ft havidíjra van -e valami lehetőség, amivel csökkenthetjük a ránk nehezedő anyagi terheket.

Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel szekeres Ági

Rákosné   -  

Kedves Zsuzsa!
Egyéni vállalkozó felajánl jótékonysági célból ruhákat alapítványnak, jár -e ezután adókedvezmény vagy költségként leírható?
Válaszát előre is köszönöm!

Sz. K.  -  

Kedves Zsuzsa!
Remélem, még él ez a kérdési lehetőség!
A kérdésem az, hogy van-e jogi akadálya annak, hogy alakul egy cég Angliában, de Magyarországon folytat tevékenységet, mely tevékenység arra irányul, hogy ő egy alapítvány, és lehet támogatni oly formában, hogy a támogató cégek így juttatják dolgozóikat béren kívüli juttatáshoz? Példa: egy cég 20 dolgozónak akar adni fejenként 20.000 ft étkezési utalványt. Ez össz. 400 ezer ft. Támogatja az alapítványt 440.000 ft-tal (10% költség), és az alapítvány a cég dolgozóinak ad adományt fejenként 20.000 ft-ot, étkezési utalvány formájában. Természetesen formailag szerződés jön létre közöttük, a megfelelő szövegezéssel. Ez így kivitelezhető és szabályos? Előre is köszönöm a választ!

Tóth Péterné (Marika)  -  

Kedves Zsuzsi! Nekem kérdésem van! Egy egyesület (buddhista) azért jött létre, hogy a Buddhizmus tanításait megőrizze, terjessze,megismertesse, támogassa. Ennek érdekében tibeti tanítók közreműködésével - akik szerzetesek kurzusokat szervez, aminek bevételéből más, akár külföldi buddhista szervezeteket támogat. A kurzusok bevételét elszámolom, de az adott támogatást, ami a költségek levonása után megmaradó teljes összeg, hogyan számolom el?Előre is köszönöm a válaszodat!!!!!

Erika  -  

Tisztelt Zsusza!
Cégem (KFT) szeretne alapítánynak adományozni. A gondunk annyi lenne, hogy az alapítvány külföldi bejegyzésű, magyarországon működik és rendelkezik magyarországi bankszámlaszámmal.
Hogyan, milyen formában tudok részére adományozni és én azt el tudom számolni ugyanolyan formában, mint a magyar bejegyzésű alapítványt?
Üdvözlettel: Erika

Anna  -  

Kedves Zsuzsa!
Abban az estben ha Én mint magánszemély támogatást kapok egy alapítványtól, kell-e Nekem utána adóznom?
Előre is köszönöm!

Andusia  -  

Kedves Zsuzsi!

Szeretném megkérdezni, hogy ha egyéni vállalkozóként támogatok alapítványt sárga csekken, akkor azt elszámolhatom költségként vagy érvényesíthetek rá valahogy adókedvezményt? Nem találtam rá semmi információt, csak cégekre vonatkozóan. Előre is köszönöm a válaszát!

Simonné Tányéros Márta  -  

Kedves Zsuzsi!
Szeretném megkérdezni, hogy ha nem főállású egyéni vállalkozóként támogatok alapítványt, akkor azt elszámolhatom költségként vagy érvényesíthetek rá valamilyen adókedvezményt? Előre is köszönöm a válaszát!

Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Egy ovinak van egy közhasznú alapítványa, ezen keresztül szeretne a cég egy speciális pedagógiai programot támogatni, ami igencsak eszközigényes. Tulajdonos egyik gyereke az oviba jár, és ő is használná ezeket az eszközöket, meg rajta kívül vagy hatvan gyerek és a későbbi évek ovisai is, amikor az említett gyerek már oda se fog járni, mert ezek az eszközök nem egy évre szólnak. Ebben a helyzetben igaz az, hogy a támogatás nem jelent vagyoni előnyt az adományozónak? Ennek megítéléséről mi a tapasztalatod?
Előre is köszönöm válaszod.

Magdi  -  

Köszönöm a választ. De akkor konkrétan mit jelent ez a szövegrész " az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás;"
a Civil tv. így fogalmaz: "nem számít ellenszolgáltatásnak, ha a közhasznú szervezet a közhasznú szolgáltatás nyújtása keretében utal az adományozó nevére, tevékenységére"
Mit jelent az "utalás" szó?

Erzsi  -  

Köszönet a mindig hasznos információkért. Meglátszik, hogy gyakorló szakember vagy, mert azokhoz a témákhoz nyúlsz, amelyek gondot jelenthetnek nekünk, úgynevezett "problémás" területek. Precíz, tömör írásaid sok időt spórolnak meg nekünk, és ezért nagyon sok köszönet jár!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi!
Épp aktuális a kérdés, ugyanis egy közhasznű egyesület vitában van a támogatójával, ugyanis nem tiszta, hogy mit jelent az a szöveg, hogy "hogy nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás;"
Ugyanis az egyesület vállalta, hogy a rendezvényein, sporteszközein, sportruházatán megjeleníti a támogatót, illetve kommunikációja során megemlíti.
A támogató szerint viszont ez már ellenszolgáltatás, így nem minősül adománynak, így számla és Áfa köteles reklám. Megköszönném, ha valaki segítene ebben a kérdésbe,

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Szerintem pont ezekre szól ez a kitétel. Ez már vagyoni előny a juttatónak, hiszen reklámszolgáltatást kap a pénzéért.

Timi  -  

Kedves Zsuzsi !
Ha közhasznú Turisztikai Egyesületnek pénzt adok (mint gazdálkodó szervezet) pályázat önerejének hozzájárulásaként, akkor az belefér az adomány fogalmába? A pályázatban foglalt cél a köz,azaz a város érdekében valósulna meg.

Mária  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönjük, hogy mindig gondolsz arra ami nekünk esetleg csak későn jut eszünkbe.Kérdésem lenne még, hogya a "Látvány csapat sport" támogatásánál is ez a törvény amellet, hogy az utalás összegéről kell az Adóhivatalnak egy levelt küldeni

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A látvány-csapatsport támogatásánál nem ezeket a szabályokat kell alkalmazni. Ott nem elsősorban az adóalap-csökkentés a cél (az biztos), hanem az adókedvezmény. Ehhez viszont elég sok és szigorú szabálynak kell megfelelni.

Marika  -  

Zsuzsi!
Köszönöm hasznos tanácsodat!
További jó munkát,szép napot!

Balyi Józsefné  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon jókor jött ez az üzeneted!Köszönöm szépen!Üdvözöl Méri.

Molnár Tünde  -  

Szia Zsuzsi,
Nekünk van egy alapítványunk amit az EVMZrt és a Szakszervezet alapított.Kollektív szerződében van rögzítve hogy évente 1.700 ezer forintot adunk ennek a közhasznú alapítványnak.Nem folytat vállalkozási tevékenységet,de ennélkül a pénz nélkül működni sem tudna.
Létesítő okirata alapján a támogatott célok: nagycsaládosok támogatása,idős ,alacsony jövedelműek támogatása,tehát ebből segélyeznek.Ezt elszámoljuk rendkívüli ráfordításként és eddig megemeltük vele az adóalapunkat.Ja és most 2012.évben veszteségesek leszünk.Üdv.Tünde