Alanyi mentesség az új áfatörvényben

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Előző levelemben az év végéig leadandó áfa nyilatkozat fontosságára hívtam fel figyelmét. Ekkor megígértem, hogy az alanyi mentesség választásához is megpróbálok segítséget nyújtani.

Az alanyi mentesség abban az esetben választható, ha az adóalany belföldön teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megszerzett ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege
- sem a tárgy naptári évet megelõzõ naptári évben ténylegesen,
- sem a tárgy naptári évben ésszerûen várhatóan, illetõleg ténylegesen
nem haladja meg az értékhatárt.

A korábbi törvény a bejelentés éve és az azt megelőző év bevételéhez kötötte a feltételeket. Bár nem volt egyértelmű a megfogalmazás, de ezt sokan úgy értelmezték, hogy 2007-re akkor lehetett bejelentkezni, ha a 2006 és a 2005 évi bevétel sem érte el az alanyi mentesség határát.
Ezen szabályt az új törvény átfogalmazta, így már egyértelmű, hogy a tárgyévhez képest, mint az alanyi mentesség évéhez viszonyítva határoz meg feltételt.
Így, ha valaki 2008-ra alanyi mentességet szeretne választani, akkor ezt 2007. december 31-ig bejelentheti, ha 2007-ben ténylegesen sem (a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen) és 2008-ban várhatóan sem (tárgy naptári évben ésszerûen várhatóan, illetőleg ténylegesen) haladja meg az 5 millió Ft-os bevételt.

Tehát, az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár 2008-tól 5.000.000 forintnak megfelelő pénzösszeg. Az Áfatörvény átmeneti rendelkezése alapján alanyi adómentesség választására van lehetőségük azoknak az adóalanyoknak is, akik az alanyi adómentességüket a régi Áfatörvény alapján, a bevételi küszöbérték meghaladása miatt elveszítették, és ezért visszatérési tilalom alatt állnak. Az ilyen adóalanyok is csak akkor választhatják az alanyi adómentesség alkalmazását 2008. évre, ha 2007. évben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, és a 2008. évre ésszerűen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot. Az ilyen adóalanyok az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése alapján legkésõbb 2008. február 15-ig jelenthetik be az alanyi adómentesség választását az adóhatósághoz. (A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.) A bejelentést célszerű minél előbb megtenni, mivel ennek, az adó felszámítása, illetve az adómentesség alkalmazása miatt lényeges szerepe lehet már 2008. év elején is. A bejelentést 2007. évben a 08TAFA-E illetve a 08TAFA-T lapokon, 2008-ban pedig az adókötelezettséggel kapcsolatos változások bejelentésére rendszeresített nyomtatványokon lehet az adóhatósághoz benyújtani.

A tevékenységüket 2008. évben, év közben kezdő adóalanyok az alanyi adómentesség választását az adóalanyként történõ bejelentkezéssel egyidejűleg tehetik meg. Esetükben az 5 millió forintos, naptári évre vonatkozó (várható) bevételnek az adóalanyiság időszakára időarányosan eső részét kell figyelembe venni bevételi értékhatárként.

Az alanyi mentesség idõszakában az adózó:
- adófizetésre nem kötelezett;
- előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult;
- kizárólag olyan számla kibocsátásáról gondoskodhat, amelyben áthárított adó nem szerepel.

Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba nem számítandó be:
1. az adóalany vállalkozásában
1.1. tárgyi eszközként használt termék értékesítése,
1.2. immateriális jószágként használt, egyéb módon hasznosított vagyoni értékű jog végleges átengedése,
2. a beépített ingatlan (ingatlanrész) és ehhez tartozó földrészlet értékesítése, amelynek
2.1. első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy
2.2. első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év,
3. építési telek (telekrész) értékesítése,
4. a közérdekére tekintettel adómentes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás,
5. a sajátos jellegére tekintettel adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatásnyújtás,
6. a XIV. fejezetben szabályozott jogállású adóalanynak a mezőgazdasági tevékenysége körébe tartozó termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték. (A mezőgazdasági tevékenységet végzők a kompenzációs felár alkalmazása mellett egyéb értékesítéseikre 5 millió Ft-ig alanyi mentességet választhatnak.)

Bár a régi áfa törvény 51. § (1) alapján az adóalany az alanyi adómentességet az adóév végéig választhatta, az új áfa törvényben pedig a 190. § mondja ki ugyanezt („az adóalany az alanyi adómentességet a tárgy naptári év végéig választja”), az adóhivatal legfrissebb állásfoglalása szerint mégsem kell bejelentést tenniük az alanyi adómentesség választására vonatkozóan azoknak az adóalanyoknak, akik 2007. évben is alanyi adómentesek voltak és 2008. évben is alanyi adómentesként kívánnak eljárni.

Az alanyi adómentesség megszűnik, ha az adóalany az alanyi adómentességet a tárgy naptári évet követõ naptári évre nem kívánja alkalmazni. Az olyan adóalanyoknak, akik 2007. évben alanyi adómentesek voltak, de 2008. évben – bármilyen okból – nem kívánnak alanyi adómentességet alkalmazni, errõl a 2008. évre alkalmazandó új adózási módjuk megjelölésével kell bejelentést tenniük az adóhatósághoz 2007. december 31-ig.

Ha az alanyi adómentesség azért szűnik meg, mert az adóalany a tárgyévben túllépte az 5 milliós értékhatárt, akkor ezt az évet követő második naptári év végéig nem élhet újra a választás lehetõségével.
Gyakran problémaként merül még fel, hogy az értékhatárba a kiszámlázott, vagy a ténylegesen befolyt bevételt kell-e beleszámítani. Mivel az áfa nem pénzforgalmi, hanem teljesítmény szemléletű adó, és az ügyletek után kell az adókötelezettséget teljesíteni, az értékhatárban a kiszámlázott (vagyis a teljesített) bevétel kalkulálandó.


Hozzászólások

Tóth Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsa, Zoltán, Adónavigátor!

Nagyon sokat kutakodtam és jogszabály értelmeztem, de különböző álláspontok miatt kiváncsi vagyok a Ti véleményetekre ill. jogszabály értelmezesétekre is.
Alanyi mentes alapítványról beszélünk. Vállalkozási árbevétele nem haladja meg az 5 millió Ft-ot, de 50 Milliós vissza nem téritendő támogatást kapott céljai megvalósítására. ÁFA körbe kerül e a bevételhatár átlépése miatt vagy a bevétel fogalma az ÁFA tv-re vetítve csak a kibocsátott számlák összegére értendő.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Gyöngye

Bence  -  

Ezt én is szeretném biztosra tudni... Néhány helyen írták, hogy nettó árbevételről van szó, de megbízható forrásból is jó lenne megerősítést kapni!

Fekete Ferenc  -  

Az alanyimentesség határa,a realizált nettó (áfa nélküli) bevétel ?

Ágnes  -  

Egy iskola, melynek az adószáma 1-es, a nyilatkozatban az alanyi mentességet húzta alá, és a fordított áfázó villanyszerelő ezért egyenes Áfás számlát állított ki részére.

Az iskola nem az Áfa tv. 85§ alá tartozik alapban, és egyéb tevékenységére választhat alanyi mentességet is?Ági

Sándor  -  

Az alanyi adómentesség felső értékhatárába - véleményem szerint - nem számít bele a fentieken túlmenően a cigaretta, mint adójegyes termék. Nincs ÁFA tartalma, sőt kvázi hatósági áras, mert az egész országban - függetlenül az értékesítő helytől, aki végső felhasználónak értékesít - egyazonos áron lehet csak eladni. Véleményem alapja: az ÁFA tv. 3. §-a, amely a Jöt. kifejezett rendelkezésére hivatkozik e tekintetben. A jövedéki tv-ben én ilyet nem találtam. Lehet, hogy tévedek?

Bea  -  

Hallottam egy olyat egy kollégától, hogy az alanyi adómentesség választásának lehetőségét most kitolták március végére december 31-ről a sok kavarodás miatt, de semmit sem találok róla... Igaz a hír, vagy sem??? Nagyon várom a segítséget!!!!! Köszi előre is! Bea

Gábor  -  

A régi áfa törvény szerint alanyimentesség összeghetáának megállapításánál  kizárólag áfa köteles bevételt kellett figyelni..

Az új szerint is így kell vagy más az  értelmezése?

Ha a társaság kizárólag tárgyi mentest végez nem kell figyelnem .

Ha végez  fő tevékenységként tárgyit mint bérbeadás és mért közvetített szolgáltatást számláz tovább  hogy kell megitélnem ,értelmeznem ? Tárgyi + közvetített szolg. éves szinten ha eléri az ötmilliót áfa körbe kell jelentkeznem . És a közvetített szolgáltatást áfásan számlázom tovább ?

 

Mindenki segítségét megköszönön .  Gábor

bakostsa.bt@chello.hu

ÉVA  -  

Számomra megnyugtató a cikk, mert már összevissza kerestem, hogy most be kellett volna jelenteni, vagy nem  az egyéni vállalkozómat, akinek a tevékenysége maga tárgyi adómentes (nyelvtanár), de 2002. óta alanyi adómentes.

Köszönettel: Kálló Éva

István  -  

Nyugdíjas vagyok !!! Van egy Bt.-ém melyben beltag vagyok és van egy szabad szellemi tevékenységem olykor olykor a két tevékenység nem éri el az egy millió forint árbevételt. Kérdés milyen adókat kell fizetnem és mikor??? Várom megtisztelő válaszát és szép napot kívánok : István

Julcsi  -  

Köszönöm, ez hasznos volt.

Erzsébet  -  

Sokan rosszul értelmezik az ÁFA alanyíságot meg kell -e erősiteni, vagy csak az változást kell jelenteni.Erre kérlek válaszolj mert a vállalkozók nem értik.Köszönettel

Marcsi  -  

Köszönöm ez hasznos iformáció volt a számomra

Jutka  -  

Mindig kapok valamilyen jellegű új, hasznos információt. Köszönöm.

Ica  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönet a sok hasznos információért.mindig jókor és aktuális témékról kapjuk ezeket. Áldott Karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, békés,boldog Új Esztendőt kívánok.

Éva  -  

Köszi az egész évi kitartó, segítőkész munkátokat. Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánok!

Piri  -  

Kedves Zsuzsa Köszönöm szépen az egész évi munkádat. Nagyon sok segítségek jelentenek leveleid. Továbbra is kívánom, hogy legyen erőd a jogszabályok utvesztőiben kiutat találni.

Piri  -  

Sajnos még mindig nem tudom eldönteni, hogy csak azoknak kell bejelenteniük, akik változtatni, akarnak, vagy pedig mindenkinek nyilatkoznia kell!

Ica  -  

Kedves Zsuzsa! Bámulatos a kitartása és a jóindulatú segítsége, nagyon furcsa manapság ez az önzetlen hozzáállás, további erőt, jó egészséget és minden jót kívánok - bizonyára sokak nevében is!

Márti  -  

Köszi az infót. nagyon érdekelne,hogy a közösségiadószámmal rendelkező adózó is választhat-e alanyi adómentességet.

csak a keresztnevét...  -  

Merry Christmas!

Emőke  -  

Zsuzsikám,áldott,békés ünnepeket kívánunk sok szeretettel a családom nevében is.Köszönöm egész évi munkádat,segítségedet.

Andi  -  

Köszönöm, kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

magdi  -  

Kegyelemmel teljes Karácsonyi Űnnepeket, Áldásos békés, boldog Új Esztendőt munkádhoz sok sikert, kitartást egészséget kívánok!

L. Tünde  -  

Köszönöm a sok hasznos, de legfőképpen érthető infókat! Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok! Tünde

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm atájékoztatásokat!A sok segítséget! Békés Karácsonyt! Boldog Új Évet kívánok! Marika

Ilona  -  

Köszönöm

Mari  -  

Kedves Zsuzsi Mindent nagyon köszök. Igazán nagyon kedves vagy, hogy ennyit segitessz rajtunk.Minden cikked nagyon jó volt, kérlek csak így tovább. Kivánok Kellemes ünnnepeket és Sikeres Boltog Új Évet

konyveloeva  -  

Köszönöm az infókat, én benn voltam tegnap az APEH.ban Pécsen és sorbaálltam, és valóban azt az infót kaptam, hogy aki AM.volt nem kell újból bejelentkeznie ha Alanyi Mentes akar maradni. Kellemes Ünnepeket !

ANNA  -  

Minden eddigi segitségét megköszönve maradok tisztelettel. KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET és BÉKÉS , BOLDOG, EREDMÉNYEKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET ÖNNEK és minden fórumozó hozzászólóknak.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a hasznos információkat. Meghitt karácsonyt és sikeres újesztendőt kivánok. Kati

Szotyi  -  

Nagyon köszönöm a segítő információkat, további munkádhoz sok sikert, kitartást, egészséget kívánok, az elkövetkező ünnepekre minden jót, szeretetet, melegséget, örömöt, az Új esztendőhöz Sikert, Békét, egészséget- Szotyi.

Szilvia  -  

Köszönöm a sok okosságot és Nagyon boldog békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok neked és mindenkinek!

Mari  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm azt a sok segítséget,amit kaptam. Boldog karácsonyt, BUÉK Mari

Mari Szegedről  -  

Békés boldog karácsonyi ünnepeket kivánok és nagyon köszönöm a hasznos információkat nagyon sokat segít munkámban és a bizonytalan helyzetek megoldásában

Cs.Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!Nagyon köszönöm eddigi hasznos segítségedet,melyekre remélem a jövőben is számíthatunk!Ezúton kívánok Neked és Családodnak Békés,Boldog,Örömteli Ünnepeket és sok-sok kitartást munkádhoz az új esztendőben!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm a tájékoztatást. Minden sora nagyon hasznos. További jó munkát és kellemes ünnepeket kívánok az egész családjának. Magdi

Márti  -  

Köszönöm az infót, nekem is sok munkát spóroltál meg. Nagyon boldog ünnepeket kívánok, jövöre Veled ugyanitt...!puvo

Julia  -  

Köszönöm,igy már világos. Kellemes ünnepeket és boldog uj évet kivánok.

Ujlaki Béláné  -  

Eddig nem számított bele az értékhatárba a cigaretta árbevétel. 2008-tól beleszámít? Nem lárom a fenti felsorolásba!

Tünde  -  

Értékhatár túllépés miatti áfa körbe 2006-ban lépett be valaki, 2007-ben már áfás volt, de sem a 2006., sem a 2007. bevétele nem haladta meg az 5 milliót. Választhatja-e 2008-tól az alanyi mentességet?

Anna  -  

Köszönöm az információt. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!

Kecskés Csaba  -  

Hallelúja! Köszönöm szépen, Zsuzsa! Mespóroltál nekem egy nyomtatványkitöltést, egy nyomtatást, egy postai feladóvevény kitöltést, egy levélcímzést egy postára menést és egy sorban állást :) ez így karácsony előtt pár nappal nagy nyugalmat jelent. Munkádhoz további sok sikert és Boldog Ünnepeket kívánok! Üdv: Kecskés Csaba

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon szépen köszönjük segítőkész munkáját. Boldog Karácsonyt, és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok minden tapolcai könyvelő nevében.

Éva  -  

Köszönöm a sok hasznos, érthető információt! Áldott karácsonyt, békés ünnepeket kívánok!

Mária  -  

Az elmúlt napokban nagyon sok hasznos, érthetően megfogalmazott szakmai összefoglalóban részesítettél, amit nagyon köszönök. Kívánom, hogy az üneppeket, törvények és rendeletek nélkül, pihentető körülmények között, boldogan töltsd el, és jó egészségben, boldogságban lépj át a következő évbe.Nagy szükség van érthetően megfogalmazott segítségedre 2008.-ban is amit nagyon várok ezek utánis. Boldogan töltsd az ünnepeket szeretteid körében, az újévet Art. Sztv. APEH nélkül, jó hangulatban éld meg. Üdvözlettel Mária

Klári  -  

Köszönet az infoért.

Lívia  -  

Köszönet a sok értékes információért. Békés, boldog ünnepeket kívánok

Marika  -  

Köszönöm az információt. Kellemes karácsonyi ünnepeket és békés Újévet kivánok

Mária  -  

Köszönöm a rengeteg figyelemfelkeltő és gyakorlatias magyarázatot, kellemes karácsonyt és békés új évet, erőt az elkövetkezendő időben.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az ez évi tájékoztatásokat,nagyon sok és hasznos információt kaptam. Marcsi

Nóra  -  

Nagyon köszönöm az információt! Minden jót és szép Karácsonyt kívánok!