Ajándékok az szja törvényben – 2. rész

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A csekély értékű ajándékot akár munkavállalóinknak is adhatjuk. Ha üzleti partnereinket szeretnénk ajándékozni, akkor ennél tudunk egy olcsóbb megoldást.

uzleti_ajandek.jpgAz üzleti ajándékok fogalmát a 3§ 27. pontja szabályozza.
Eszerint üzleti ajándék a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott, a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).

Az üzleti ajándék az szja 1. számú mellékletének 8.38-as pontja alapján mentes az adó alól, azaz szja kötelezettség sem a juttató, sem a juttatásban részesülő oldaláról nem keletkezik.

Az üzleti ajándék a tao-törvény 3. számú mellékletének A) bekezdés 12. pontja alapján nem a vállalkozás érdekében felmerült költség, így azzal az adózás előtti eredményt meg kell emelni.

Ha tehát 2011-ben az üzleti partnernek 19500 Ft-nál nem drágább ajándékot vásárolunk, akkor fogalmazhatunk úgy is, hogy annak 10 (vagy 19) %-os adóterhe van.

Tisztázandó még az üzleti ajándék fogalmában az „egyedi értéket” kifejezés. Az adóhatóság szóban közölt tájékoztatása szerint itt nem az ajándék egyedi értékét kell figyelni, hanem az ajándékozás értékét.
Ha tehát egyetlen alkalommal egy partnernek két üveg bort adunk ajándékba, ami összesen 20.000 Ft, akkor az már nem üzleti ajándék. Még akkor sem, ha a palackok egyedi értéke 10.000 Ft.
Ha ez a partner két különböző alkalommal kapja a két üveg bort, azaz alkalmanként 10 ezer forintos ajándékban részesül, akkor az már belefér az üzleti ajándék fogalmába.

Ha az ajándék értéke a 19.500 Ft-ot meghaladja, akkor eleve nem beszélhetünk üzleti ajándékról, így a juttatás a felek közötti jogviszony szerint lesz adó és járulékköteles.

Az üzleti ajándék is – mint minden ajándék – adható utalvány formájában, ha az előbbieknek maradéktalanul megfelel, és az utalvány nem bármire beváltható utalvány.


A bejegyzés címkéi

szja, cafeteria


Hozzászólások

Zsuzsa  -  

Kft. dolgózóinak karácsonykor és szilveszterkor adhat-e nevesített ajándékutalványt adómentesen 7800 forint/ alkalom értékben?

Edit  -  

Egy cég üzleti partnereinek karácsonyra ajándékcsomagot fog adni. A csomagok értéke változó, lesz 5eFt alatti és 10-15 eFt-os is. Mindegyik csomag fog tartalmazni egy 2012-es céglogoval ellátott egyedileg gyártatott naptárt, édességet, italt, ezeket a különböző időpontokban fogják beszerezni.
A naptárt már legyártatta, bruttó beszerzési ára 1700 Ft/db. Kell-e a vásárlásokat először készletre venni (2.szlao.)és az átadás időpontjában átvezetni az 55.szlára, vagy már a beszerzéskor is könyvelhető egyből az 55-re, ha a cég nem vezeti folyamatosan a készleteit a 2.szla osztályban? A naptárak ÁFÁ-ja levonható-e, illetve értékesítésként kell-e kezelni a csomagátadást 5 eFt-on felül?

Éva  -  

Mit értünk "nem bármire beváltható utalvány" alatt? Nem adhatok pl. 10eFt értékben olyan vásárlási utalványt, amit az egyik budapesti bevásárlóközpontban árulnak, és több, különböző terméket értékesítő üzletükben lehet levásárolni? (van ruházati bolt, drogéria, játékbolt, stb...)

Milyen tehát az az utalvány, ami nem bármire beváltható?

A választ előre is köszönöm!

Krisztina  -  

Kedves Zsuzsa!
Nem él véletlenül az a szabály, h. az adómentes üzleti ajándék éves kerete az átlagos statiszikai állományi létszám és 5000 Ft. szorzata? A teljességhez talán ez is hozzátartozik.

Vártok Béláné  -  

Szia Zsuzsa!


Ez esetben is "szuper" vagy, mint mindég, az üzleti ajándék részletezésével nekem sokat segítettél, köszönet érte.

Szép hétvégét kivánok Erzsébet

Kriszta  -  

Ha egyéni vállalkozó adja az üzleti ajándékot?

P. Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa !

Alapítványnál ahol nincs alkalmazotti létszám ,és nincs vállalkozási adóalap ,tehát nem lehet megemelni az adóalapot az üzleti ajándékkal ott hogy működik ez a dolog ?

Köszönöm segítségedet ! P. Zsuzsa

Hajnalka  -  

Hogyan dokumentáljuk?
Pl: aláíratom az átvételt a partnerrel;
csak nyilvántartom, úgymond magamtól, de nem kell igazoltatnom a partnerrel;

Mi a helyes megoldás?

Köszönöm előre is a választ.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az üzleti ajándékokról nyilvántartást kell vezetni, melyen a partnerek neveit (esetleg a cégnevet is) sorolom fel. Az ajándékok átvételét nem kell aláírással igazolni, legalábbis ezt egyetlen törvény sem írja elő.

Peczöli Tibor  -  

Hogy könyveljük, melyik számla tartozik és követel?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az üzleti ajándékot személyi jellegű ráfordításként kell könyvelni az 55-ös számlacsoportba.

Marika  -  

Valami miatt a küldött link nem nyílik meg, csak a honlapotokról tudom olvasni a cikket! Gondolom másnál sem nyílik.... Köszi a cikket Zsuzsi !