Hogyan segíthetsz az év hátralévő részében a legjobb ügyfeleidnek? - Ajándékok az szja törvényben 1.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Szerencsére, még vannak olyan vállalkozások, amelyek megengedhetik maguknak azt, hogy munkavállalóikat, üzleti partnereiket év végi ajándékkal lepjék meg.
Ez egy remek alkalom arra is, hogy könyvelőként ismét elismerést szerezz ügyfeleid körében.
Szedjük csokorba az ajándékok szja vonzatát. Cikksorozatunk első része a csekély értékű ajándékot mutatja be.


Az szja törvény 70§ (3) bekezdése szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül a legfeljebb évi három alkalommal - az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett - csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem.
Ezen paragrafus (5) bekezdése szerint csekély értékű ajándék a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás, vagy az erre adott utalvány.

Csekély értékű ajándékot adhat:- a munkáltató a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának,
- a szakszervezet a tagjának, a nyugdíjas tagjának, az említett személlyel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának
- a volt munkáltató vagy annak jogutódja a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának,
- a kifizető a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak,
- a kifizető olyan magánszemélynek, akinek az adóévben más jövedelmet nem juttat.

A felsorolás utolsó részéből az is következhetne, hogy „egyébként mindenkinek” akinek akarunk. Ez azonban nem teljesen igaz.
Ha a magánszemélynek a kifizető juttatott jövedelmet az adott évben, és az nem a felsorolás első négy jogviszonyának megfelelően történt, akkor ennek a magánszemélynek nem adhatunk csekély értékű ajándékot.
Például egy egyszeri alkalommal megbízási díjban részesülő magánszemély nem kaphat csekély értékű ajándékot.

A csekély értékű ajándék után a kifizetőnek szja és eho fizetési kötelezettsége van, a juttatás 1,19-szerese után.
Az adó mértéke összesen 51,17 %, ami két részből áll:
- szja: 16% * 1,19 = 19,04 %
- eho: 27% * 1,19 = 32,13 %

A csekély értékű ajándékokról nyilvántartás vezetése kötelező, melyből megállapítható az, hogy a csekély értékű ajándék feltételeinek maradéktalanul megfelel a juttatás (értékben, évente legfeljebb háromszor stb.).


A bejegyzés címkéi

szja, cafeteria


Hozzászólások

Zsuzsa  -  Boldog szülinapot kívánok!
Köszönet az információért!

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az infót, remélem lesz még aki tud cskély értékű ajándékot juttatni. Sajnos az ügyfeleim közül nem igen lessz jellemző, de ez nem az Ő hibájuk.

Ági  -  

KEDVES ZSUZSI!
MEGINT SÜRGŐS SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉGEM.HA MÉG VALAKI OLVASSA A FÓRUMOT VÁLASZOLJON A KÉRDÉSEMRE, ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
ELŐZŐ KÖNYVELŐ 2010.12.07-ÉN ADTA BE A 06084A-M ÉVES SZJA +JÁRULÉK BEVALLÁST.A KÖNYVELÉSBE NEM SZEREPELNEK AZ ADÓKÖTELEZETTSÉGEK, ADÓFOLYÓSZÁMLÁRÓL LÁTTAM MEG.A KÖNYVELÉS ADATAI ÍGY NEM EGYEZNEK AZ ADÓFOLYÓSZÁMLÁVAL.
KÉRDÉS:HOVA KÖNYVELEM LE? ÉN ÚGY GONDOLOM, HOGY PL NYB T 561- K 4731. DE AZ SZJA-T MIVEL SZEMBEN ÍROM ELŐ? VAGY A 8-AS BA KÖNYVELEM ELŐZŐ ÉVEK ADÓKÖTELEZETTSÉGEIRE HIVATKOZVA?
SEGÍTSETEK HA TUDTOK MINÉL HAMARABB MERT LE KÉNE ZÁRNOM HOLNAPIG ÉS BE KÉNE ADNOM A 2010.ÉVI MÉRLEGET.
KÖSZÖNÖM ELŐRE IS

Simonné  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm a figyelmeztetést,még ki lehet használni év végéig,amit nem mindenki tud!
Szép napot

Bogács Katalin  -  

Kedves Zsuzsi!
Nagyon szépen köszönöm az emlékeztetőt, küldöm tovább az ügyfeleimnek.

Angel  -  

Köszönjük szépen, nagyon hasznos mint mindig!

Dia  -  

Szia Zsuzsi!
Köszönöm szépen!

Gabi  -  

Zsuszi köszönöm az információt. Sajnos már egyre kevesebb azon szesrencsés cégek száma, akik ajándékot tudnak adni és főleg annak igen jelentős terheit ki is tudják fizetni. Szeretnék én is ilyen céget ügyfélként tudni és nem azon izgulni, hogy az ÁFÁ-t és a dolgozók utáni járulékot be tudja-e vajon majd fizetni , nem utósó sorban talán még az én szerény kis könyvelési díjamat is ki tudja fizetni.