Adóalanyok a fordított adózásban

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Találkozott már furcsa törvényekkel, de ilyen káoszt, mint az új áfatörvényben a fordított adózás, még nem pipált...Nem teljesen tisztázott, milyen szolgáltatásokra vonatkozik, mert a törvény igen röviden és keretjellegűen határozta meg ezen szolgáltatások körét. Szinte minden vállalkozó érintett, mert nemcsak a szolgáltatás nyújtója, hanem az igénybe vevője is áfa alany lehet.


Az új áfatörvény értelmében a fordított adózás alkalmazhatóságához mindkét érintett félnek belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie. Ezen túlmenően egyik adóalanynak sem lehet olyan jogállása, melynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető.
Ha ezen feltételek teljesülnek, akkor az egyébként áfa köteles ügyletben az adóhatóság felé nem a szállítónak kell az adót befizetni, hanem a vevőnek. Annak a félnek, akinek egyéb feltételek fennállása mellett levonási jogosultsága is van.
 
Ha az ügyletben résztvevő két fél közül az egyik nem adóalany, akkor nincs fordított adózás. Így nem fordul meg az adófizetési kötelezettség, vagyis változatlanul a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó számítja fel az adót, ha a 142.§ (1) bekezdésében felsorolt termékeket, szolgáltatásokat nem áfaalany részére teljesítik.
 
Abban az esetben, ha az igénybevevő áfaalany ugyan, de alanyi adómentességet élvez, vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyként különleges jogállása van, a fordított adózás nem alkalmazható, mivel ezek olyan jogállások, amelyek alapján az adóalanytól adó fizetése nem követelhető.
Ugyanakkor a kizárólag „tárgyi” adómentes tevékenységet végző adóalany,illetve az utazásszervezési szolgáltatást nyújtó, vagy bármely más, árrés szerint  adózó adóalany esetében a fordított adózást alkalmazni kell.
Amennyiben alanyi adómentes adóalany, vagy mezőgazdasági tevékenységet végző különleges jogállású adóalany teljesít a 142. § (1) bekezdésében felsorolt termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást abban az esetben sem alkalmazandó a fordított adózás, tehát a beszerző, igénybevevő belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak nem kell adót megállapítania.
Amennyiben társasház vesz igénybe a 142. §-ban felsorolt szolgáltatást, akkor a fordított adózás a részére nyújtott szolgáltatások során csak abban az esetben áll be, ha a társasház áfaalanynak minősül és nem választott alanyi adómentességet a tevékenységére.
 
Összefoglalva:
 
Szolgáltatást nyújtó
Szolgáltatást igénybe vevő
Hogyan kell számlázni, és kinek van áfa fizetési kötelezettsége
Evaalany
magánszemély
bruttóban kell számlázni, az evaalany a bruttó bevétel után evát fizet. A magánszemélynek nincs adókötelezettsége
Evaalany
alanyi mentes adóalany
bruttóban kell számlázni, az evaalany a bruttó bevétel evát fizet. Az alanyi mentes adóalanynak nincs adókötelezettsége.
Evaalany
kizárólag "tárgyi mentes" tevékenységet folytató adóalany
nettóban kell számlázni, az eladó evaalany a nettó után fizeti az evát, a számlabefogadó pedig az adóhatóság felé áfát fizet, de levonási joga nincs, hiszen adómentes értékesítéshez használja.
Evaalany
áfaalany
nettóban kell számlázni, az evaalany a nettó után fizeti az evát, a számlabefogadó pedig az adóhatóság felé az áfát, illetve élhet levonási jogával.
Evaalany
evaalany
nettóban kell számlázni, az eladó evaalany a nettó után fizeti az evát, a számlabefogadó evaalany pedig az adóhatóság felé áfát fizet, de levonási joga az evaalanynak nincs.
Alanyi mentes
…mindenkinek…
Az alanyi mentes mindenkinek nettó számlát ad, és a számlabefogadók egyikének sincs áfa fizetési kötelezettsége
Áfaalany
magánszmély
bruttóban kell számlázni, a számlakibocsátó áfaalanynak kell az áfát az adóhivatalhoz befizetni.
Áfaalany
alanyi mentes adóalany
bruttóban kell számlázni, a számlakibocsátó áfaalanynak kell az áfát az adóhivatalhoz befizetni.
Áfaalany
kizárólag "tárgyi mentes" tevékenységet folytató adóalany
nettóban kell számlázni, a számlabefogadó pedig az adóhatóság felé áfát fizet, de levonási joga nincs, hiszen adómentes értékesítéshez használja.
Áfaalany
áfaalany
nettóban kell számlázni, a számlabefogadó pedig az adóhatóság felé fizeti be az áfát, illetve élhet levonási jogával.
Áfaalany
evaalany
nettóban kell számlázni, a számlabefogadó evaalany az adóhatóság felé áfát fizet, de levonási joga az evaalanynak nincs.
 


Hozzászólások

Marianne  -  

Alanyi adómentes voltam, jelenleg EVA-s. Eü. szolgáltatást végzek. Eddig számlázáskor netto számlát adtam. EVA-sként  bruttót kell adnom?

TIBOR  -  

EVA-BT csak takaritással foglalkozik társasházaknak adó számuk   -   1- 42 -vel  végződik    ÁFÁ-san  számláztunk  hogyan  kell  adózni:    ÁFA  -t  kell fizetni?   Vagy csakEVA-t a bruttó után?     Köszönöm  a  válaszát.               Tibor                    

Erika  -  

Két kérdésem lenne a fordított adózással kapcsolatosan! 1. A rágcsáló- írtás véleményetek szerint fordítottan adózik? Állítólag van PM állásfoglalás ezzel kapcsolatosan, (NEM TAROZIK A FORDÍTOTT ADÓZÁS ALÁ),  amit én nem láttam és nem tudom, hol olvashatnék róla?!!  2. A klimatizálás- és  karbantartása ami véleményem szerint ingatlanhoz kapcsolodó fordítottan adózik-e mert, olvastam egy folyóiratot és ott is dilemmában vannak, hogy talán mégesm tartozik oda.

Bettina  -  

Ha én kiállítok egy fordított adózású számlát, tehát nincs áfa tartalma, azt a 04 sorba az adólevonással járó adómentes belföldi értékesítés sorba beállítom. Akkor a levonható áfámat arányosítanom kell?

Zsuzsa  -  

Köszönöm a hasznos információkat!

mari  -  

Mit kell követni, ha a szolgáltatást igénybevevő főtevékenysége "tárgyi mentes", az áfát fizeti, és emellett van nem mentes tevékenysége, ahol van levonható áfája?(étkeztetés)

Éva  -  

Kedves Zsuzsa!

A fordított ÁFÁ-val kapcsolatban lenne kérdésem. Több ügyfelem tevékenységi köre erdőgazdálkodás.  Ennek szerves része az erdőápolás, tisztítás, stb. Szerinted  ezekre a tevékenységekre a fordított áfa vonatkozik?

Ugyanis ezt is felfoghatjuk ingítlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak.

Érdekelne a többiek véleménye is.

Üdv. Éva

jutka  -  

A folyamatos szolgáltatásokra hogyan kell értelmezni és milyen esetekben a fordított adózást?

manyi  -  

Segítséget kérek a fordított adózással kapcsolatban.

Villanyszerelő Kft nettóban számláz, de igénybe veszi munkáihoz alvállalkozók segítségét. A munkákhoz anyagokat is kell vásárolni,amit azonnal költségként számolunk el.  Az alvállalkozó szintén villanyszerelést végez, tehát nettóban számol. Az alvállalkozó után ÁFA fizetési kötelezettségem keletkezik.

Kérdésem: Én mikor igényelhetem vissza a vásárolt villanyszerelési anyagok után és az alvállalkozó számlája után az ÁFÁ-t?

zsófi  -  

A táblázat igen jó, de még mindig bizonytalan vagyok! Kérdésem a következő lenne: Középfokú oktatási intézmény, amely nem ÁFA körös (adószámában az 1-es szerepel), de az APEH-hoz való bejelentkzés során a Tárgyi adómentességet jelölte meg, hogyan viszonyul a fordított adózáshoz?

Ha jól értelmeztem, akkor csak az Alanyi adómentességet választó adózókra nem vonatkozik a fordított ÁFA?

 

Mónika  -  

Ezúton szeretném segítségüket kérni fordított adózás ügyben, van egy Cég amelyik mikrohullámú internetet szolgáltat, és biztonságtechnikai kamerarendszer kiépítésével ( bolt, telephely, terület megfigyelése) is foglalkozik, a telepítés ( antenna felszerelés, épületen belül kábelezés illetve router telepítés) költségét fordított adózási módszerrel kell megállapítani vagy pedig simán.

Egy másik Cég kábeltévé bekötésekkel és azoknak a karbantartásával foglalkozik, ebben az esetben melyik adózási módszert kell alkalmazni?

 Már annyi helyről kértem segítséget, de még nem kaptam senkitől, már csak bennetek van az utolsó reményem!
Köszönettel, Csicsi 
 
 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

SZERINTEM egyenesen adózik.

margo  -  

Ismerősömnél kulcselhagyás miatt zárcserét végeztek, a helyszini elvégzett munkáról fordított ÁFA-s készpénzfizetési számlát számlát adott. Szóban közölte, hogy az adó tv. változások miatt, az ÁFA-t ismerősömnek kell befizetnie. Az oldalon közzétett táblázat szerint ez nem helyes, mert a kibocsátó ÁFA alany (KFt), az igénybevevő  magánszemély. A helyzetet bonyolította, hogy a számla összegét a biztosító már meg is téritette (lakásbiztosítása tartalmazza a kulcselhagyással kapcs zárcsere költségeit) Ezt követően kereste meg ismerősömet ismét a Kft alkalmazottja azzal, hogy helytelen volt a számla. Az ÁFA csupán 2000 Ft-os tétel, de a biztosító bevonása miatt az utánajárás. Önök hogyan oldanák meg ezt a KFT helyében?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A kft-nek a számlát úgy kellene módosítani, hogy az átvett összeg minősül a bruttó összegnek. Miután magánszemélyre nem lehet az áfát átterhelni, azt a kft-nek kell megfizetni. A kiállított számlát tehát úgy kellene helyesbíteni, hogy az áfát tartalmaz, és akkor a biztosítóhoz sem kell menni.

Julika  -  

Nagyon jó összefogaló az általad megadott táblázat.Köszönjük.

Ugye ha EVA alany számláz szolgáltatást áfa alanynak( természetesen áfa nélkül) a szolgáltatáshoz vásárolt anyag áfáját visszaigényelheti  ebbgen az esetben .

Üdvözlettel : Julika

Böröczkyné Zsuzsi  -  

EVA alany sajnos áfa visszaigénylésre ebben az esetben sem jogosult. Nettóban fog számlázni, és a beérkező számlák áfa tartalmát nem igényelheti vissza.

Gyöngyvér  -  

Köszönöm!!

Kezdtem feladni a reményt, hogy valaha is ki fogom magam ismerni ebben a fejetlenségben.

 

Zsike  -  

Most már majdnem csak egy kérdésem van. Csak 100 000 Ft feletti teljesítéseknél él a fordított áfa ?

 

köszönöm

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem, az a szolgáltatás értékétől függetlenül fordítottan adózik.

Zsike  -  

Köszönöm a válaszát, Zsuzsa !

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Cégünk háztartási víztisztítókat forgalmaz, melynek vételára tartalmazza a beszerelés költséget, igy tudunk garanciát vállalni a készülékre, ha szakember helyezi üzembe. Alvállalkozókat veszünk igénybe.

Kérdésem az lenne, hogy ez a beszerelés, illetve a garanciális javítás bele tartozik e a fordított adózásba?

Válaszát köszönöm!

 

 

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

véleményem szerint itt termékértékesítés történik, melyhez a beszerelés mint szolgáltatás a melléktevékenység. Mindig a főtevékenységet kell megkeresni, és annak az áfa szabályát kell alkalmazni. Meglátásom szerint itt a termék eladása.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Kábeltv.szerelés illetve üzembe helyezés fordítottan adózik? Előre is köszönöm: Andi

 

Eta  -  

Nagyon köszönöm az emailt és már el is bizonytalanodtam tőle.. Légyszíves megmondani, hogy azok a társasházak amelyek azért rendelkeznek adószámmal,  -1-06 véggel, mert lakástakarékpénztárt kötöttek, vagy közös helység hasznosításból származik bevételük  alanyi vagy tárgyi mentesek. Előre is köszönöm.  Etelka.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Attól függ, hogy az adóhivatalhoz milyen bejelentéssel éltek. Ha biztosra akarsz menni, kérd el az adóbejelentkezési lapjukat.

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsa! Bizonytalanná váltam. Az egyik ügyfelem nyílászárók beszerelésével foglalkozik, de az ablakokat, ajtókat megveszi,készre alakítja és azt szereli be. Én fordított adózásba soroltam, és a számlát is e szerint állítattam ki vele.  Tehát gyártó tevékenységet nem végez, de az üvegezést, esetleges méretre szabást igen. Jól csináltatom vele a számlázást?

 

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, mert itt a szerelés a főtevékenység. Ahhoz ugyan az anyagot is ő viszi, de nem a termékértékesítésen van a hangsúly, hanem a beszerelésen.

Ilona  -  

Kérem szíveskedjen válaszolni a következőkre, fordított adózással kapcsolatban.

Nem tisztázott, hogy hogyan kell áfárznia annak, aki alanyi adómentes, de 9o %-ban tárgyi tevékenységet végez /tevékenység közérdekű jellegére tekintettel háziorvosi tevékenység/ , összes árbevétele kb. 8 milló forint,  ha épitési szerelési tevékenységet végeztet pld takaritás, klimaszerelés stb.

Köszönöm válaszát

Ilona

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az a tágyi mentes tevékenységet folytató vállalkozás, aki mellette alanyi mentességet választott, arra adófizetési kötelezettség nem hárítható át, tehát részére áfásan kell számlázni.

Ilona  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, sokat segített

Ilona

Gyuri  -  

Tisztelettel kérdezem, hátha tud valaki segíteni, mi van akkor, ha a szolgáltatás ipari kamerák javítására, szervízelésére terjed ki? Fodítottan adózik vagy sem? A kamerák mindig valamilyen építményre, épületre vannak tartósan felszerelve. Az APEH állásfoglalásában azt írja, hogy ha az ingatlantól való elválasztással csökken a használhatósága, akkor fordítottan adózik. Ebben az esetben nem csökken, hiszen bárhova fel lehet utána is szerelni, legfeljebb a vezetékének csökken a használhatósága, ami a monitorral, számítógéppel összeköti, mert az méretre van szabva, így nem biztos, hogy máshova jó lesz. De ez utóbbi szintén esetleges. Ugyanilyen gondom van a klíma berendezések beszerelése, javítása megítélésével is. Kértem állásfoglalást az APEH-tól, de még nem jött meg. Számlázni viszont kéne.  

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ezek a "legproblémásabb" szolgáltatások az új törvény értelmezésében. Hogy azt kell-e vizsgálni, hogy az csak az ingatlannal együtt működik, vagy azt, hogy eltávolítható-e onnan. Mert a kamera leszerelhető, de utána újra csak ingatlannal együtt működik. Annyira nincs még "eldöntve" hogy ilyenkor mit kell alkalmazni, hogy az APEH főosztályvezetője szerint ezeket "egyenesen" kell adózni, a többiek szerint viszont fordítottan. Én azt javaslom az ilyen kérdéses esetekre, hogy számlázzanak a saját - vagy esetleg a partnerrel közösen kialaított - álláspontjuk szerint, és ha később esetleg egyértelműen más lesz az álláspont, akkor módosítsák a számlát.

gyuri  -  

Köszönöm a válaszát, mi is ezt az álláspontot alaítottuk ki, emellett kértünk állásfoglalást is ami még nem jött meg. Ha megjön, ezúton közzéteszem.

BÉLA  -  

Tisztelettel kérdezem,hogy a forditott adozásnál vane értékhatár,mert mi üveg kirakatokat tisztitunk 2000-3000ft-ért..mi evásak vagyuk.Egyáltalán vonatkozik ere a forditott adozás.Evásoknak abrutto árbevétel után kellet megfizetni a25%adot igy a netto után kell?Ez nem modositja a EVA  szabályokat. Válaszukat elöre is  köszönöm.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A kirakattakarítás beletartozik a fordítottan adózó tevékenységek közé. Ha ezt evásan végzi, akkor bizony kedvezőtlenebb a helyzet, mint tavaly, mert adóalany számlabefogadó esetén nettóban kell számlázni, és a nettó után kell az evát megfizetni.

mari  -  

igen köszönöm.

 

Magdi  -  

Az új ÁFA törvény értelmében fordított adózás alkalmazása vonatkozik-e ránk, vagy sem?
 
 
A Pannon GSM/T-Mobile/Vodafone/Pantel/Invitel hálózatában dolgozunk és távközlési berendezéseket telepítünk, szerelünk fel, illetve egyéb, szereléssel nem járó mérnöki tevékenységet végzünk, amely során valamilyen módosítást eszközölünk az adott helyszíneken.
 
Tehát minden esetben valamilyen ingatlanon végzünk munkát, melyekre a megrendelőtől kapunk megbízást! Ez adott esetben közvetlenül a fent felsorolt távközlési szolgáltató cég, de adott esetben egy "közvetítő" cég, aki a fenti valamely szolgáltató generál kivitelezője, mi pedig annak az alvállalkozója vagyunk. Ez csak azért fontos, mert adott esetben vannak olyan kisebb vállalkozások is, akik például a negyedik, ötödik, stb. helyen állnak a sorban, nekik aztán pláne fontos, mivel ők csak ebből élnek. Mindenki az előtte lévőtől várja a megoldást, hogy mit csinálhat, meddig kell várnia, hogy számlázhasson büntetések és sztornózások, egyéb plusz munka nélkül.
 
Olyan kulcsszavakat hallottam már, hogy: értéknövelő-e a munkánk, vagy sem, amortizálható lesz-e a tárgyi eszköz vagy sem, építési munkát végzünk-e vagy sem, stb.
 
Szerintem minden munka értéknövelő, mert különben miért csinálnánk! Persze vannak bontási munkák is, ami nálunk azt jelenti, hogy meglévő eszközöket, berendezéseket, antennákat, kábeleket bontunk el, kapcsolunk ki és hozzunk el az állomásokról, de ezt is gondolom az elévülés, elöregedés, hatékonyság miatt.
 
A lényeg, hogy bármelyik szolgáltatónak a telephelyeiről is beszélünk az ország bármely pontján, az biztos, hogy BÉRELT ingatlanon található. Tehát egy 10 emeletes ház tetején lévő bármilyen bázisállomás (ezt mindenki átjátszó állomásnak mondja, aki nem távközlési ember), vagy egy 50 méter magas távközlési torony, vagy egy víztoronyra épített állomás, mind-mind kizárólag BÉRELT ingatlanon található, amiért éves díjat fizet a szolgáltató.
 
Időrendi sorrendben haladva szétválaszthatunk különböző munkákat.
A, Amikor teljesen új állomást építenek, annak természetesen olyan vonzatai vannak, hogy áramszolgáltatói egyeztetés után vezeték kiépítés, ami kábelfektetés, földmunka, betonozás, stb lehet. Ez mellett külön lehet betonozás, vasmunka, föld kiemelés, például, amikor egy magas torony talapzatát készítik. Vagy lehet egy szobának a kiépítése is, falazás, villany kiépítés, tetőszerkezet felújítás, stb például egy magas ház tetején. Ezek után felszerelnek mindenhova 1-2-5- tonna vasszerkezetet, amik az antennákat, kábeleket, berendezéseket fogják tartani. Eddig ez mind teljes egészében építőipari munka, tehát a fordított adózás hatálya alá esik. Ez után a szolgáltató tulajdonát képező berendezéseket, antennákat szereljük fel, majd üzembe helyezés következik, ami viszont teljes egészében szolgáltatás, tehát semmi köze sincs az építési munkákhoz. Aztán működik az állomás.
 
B, Működő állomáson valamilyen módosítás, akár bővítés, akár átvariálás, lehet. Például újabb antennákat szerelhetünk fel, újabb kábeleket fektethetünk, újabb berendezéseket szerelhetünk be, stb, amikhez tartozik mérnöki szolgáltatás is adott esetben, de tartozhat építési munka is, mondjuk betonozás új berendezésnek, új szoba kialakítás, tetőszerkezet módosítás, tetőszigetelés, stb-stb.
 
C, Bontások alkalmával valamit elbontunk és elhozzuk a helyszínekről, ami szintén járhat mérnöki tevékenységgel.
 
Fentieket így szét lehet bontani, csak ma már azért hívják a vállalatokat generál kivitelezőknek, mert mindenfajta munkát végeznek, tehát nem csak mérnökit, vagy csak építésit, vagy csak szerelésit, hanem mindent. Ez azért fontos, mert a szolgáltatók a kivitelezőjüktől egyetlen egy számlát fogadnak be, ami például úgy szól, hogy Esztergom 6 új Pannon bázisállomás kivitelezése, és ebben akkor benne van az összes építés, szerelés, berendezések telepítése, üzembe helyezése, stb.
 
Az alvállalkozó is folytathat például kizárólag mérnöki tevékenységet, de lehet generál alvállalkozó is, aki betonozik is, falat is épít, stb.
 
Tehát akkor ki, kinek hogyan számlázhat? Mert minden tevékenységünket egyébként ingatlanon végezzük.
 
Elnézést kérek a  tevékenységünk hosszú ismertetése miatt, de azt gondolom, hogy ezek ismeretében lehet érdemi választ kapnunk a problémánkra.
 
Tisztelettel:
 
Kalocsai Ferencné

Marika  -  

kedves fórumozók! Kedves kalocsai Ferencné! hasonló gondom van nekem is,csak a tevékenység kábeltv.szerelés ,karbantartás.Ha kapott rá választ valakitől megoszthatná velem is.Köszönöm. Ez a lap a legjobb!!! Ajánlom mindenkinek.Üdvözlettel. theodora77@freemail.hu

  -  

Kedves "sorstársak"!

Megosztanátok velem, hogy hova is tartozik a kábeltv.szerelés illetve üzembe helyezés?

Köszönöm: Andi 

Kálló Miklósné  -  

Gondom van a fordított adózással. Kisvállalkozó kft, akinek fő tevékenysége a villanyszerelés- alvállalkozóként dolgozik nagyobb kivitelező cégeknek.

Mindketten fordítot adózás alá eső tevékenységet folytatnak. - A kisvállalkozó villanyszerelési anyagokat vásárol, és abból kapcsolószekrényeket készít, vagy készittett (fütési rendszeerekhez, vagy klímaberendezésekhez) és ehhez még müködtető programokat is ír, vagy irat. 2007. évben ezeket a munkákat egyösszegben leszámlázta.

Jól  gondolom-e, hogy a 2008.évben beszerzett vill.szerelési anyagok áfáját nem számlázhatja tovább és a programírás áfáját sem számlázhatja ki, miután mindkét tevékenység a főtevékenység áfájához kapcsolódik, az neki visszaigényelhető áfa lesz a bevallás gyakoriságától függően.

Kedves Zsuzsa!

Miután új vagyok nem tudom, hogy a választ hogyan kapom meg,

címem kallo.miklosne@freemail hu

Köszönettel: Kállóp Miklósné ÉVA

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az a vállalkozó, aki "csak" azt a kapcsolószekrényt készíti, de azt az ingatlanba nem építi be, végeredményképpen terméket értékesít, tehát 2008-ban is áfásan kell számlázni. Ha ő ezt be is építi az ingatlanba, akkor viszont az egészet áfa mentesen kell számlázni.

pani  -  

Kedves Zsuzsa !

Teljesen igazad van az új Áfa törvényben foglalt fordított adózásra vonatkozó káosszal kapcsolatosan,ezért is nagyon örülök, hogy összefoglaltad az ezzel kapcsolatos  számlázási teendőket, nagyon hasznos mindenki számára, Munkádhoz további sok sikert kívánok. Pné.

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa !
 

Mint legtöbbször most is hasznos és új információt találtam. Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen szuper jó táblázatban össze van foglalva, hogy kinek is kell számlázni és kifizeti az Áfát.

Ebben is rengeteg lehet a munkája, nekünk meg tálcán van kinálva. Hálásan köszönjük !
 

További sok sikert kívánok és nagyon szép napokat !
 

 

Imi  -  

Köszönöm

Kriszti  -  

Nagyon jó, érthető a táblád, köszi!

Tudja valaki, hogy a távfelügyeleti bekötés (csak a bekötés nem a bekötést követő folyamatos szolgáltatás) fordítottan adózik? Inkább őrzéshez kapcsolódik és nem fordítottan adózik, vagy inkább villanyszerekéshez kapcsolódik így fordítottan adózik?

mariann  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a táblázatot, nagyon jó, mivel én is EVÁ-s vagyok jól jött ez az összefoglaló.

Üdv.:Mariann

 

mariann  -  

MÁRTABECU!

Olvastam kérdését és mivel mi is gépi földmunkát végzünk, az Apeh-től állásfoglalást kértünk. A gépi földmunka és a tereprendezés is fordítottan adózik!

Üdv.:mariann

 

Klarisz  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm a részletes magyarázatot és a táblázatot is nagyon hasznos. 

A fordított adózás könyvelés technikai  kivitelezésével kapcsolatban lenne kérdésem.

Pl. Könyvelés Áfa alany  szállítónál . : Legyen 100 e Ft a netto érték

    T 311  - K 9:  100 e Ft

  Könyvelés  Áfa alany  vevőnél :.

 T 5 v.8.- K 454 : 100 e Ft.

 T 466 - K 47 : 20  e Ft                                47. technikai számla

 T 47 -K 467: 20 e Ft

 Hogyan kell helyesen megoldani a könyvelési lépéseket? A 20 e Ft -t hogy  fogom beállítani az adóbevallásba? Hisz  a466 és 467 kiüti egymást. Végül is nem fizetek be áfát?

 Előre is köszönöm a válszod.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A technikai számla használata helyes, bár én ezt a 36-os számlacsoportban nyitnám meg. Azért, mert olyan soha nem lehetséges, hogy hamarabb igénylem vissza, mint ahogyan be kell fizetni. Fordítva viszont igen. Tehát ha van egyenlege a technikai számlának, akkor az követelés az adóhivatallal szemben. A bevallásban két helyen kell szerepeltetni az áfát, egyszer a fizetendő adók között, és egyszer a levonható adók között. Ha ez a kettő egy időszakra esik, akkor a végeredményben hatása valóban nincs, de a bevallásban akkor is szerepeltetni kell.

Ibolya  -  

Segítséget szeretnék kérni. ÁFA alany vagyok, fordítottan adózó szolgáltatást vettem igénybe, megkaptam a nettó összeget tartalmazó számlát. A könyvelésben a bevallás sorába hová tegyem, hogy jó legyen, mert egyszerre vagyok adófizető és visszaigénylő is. Infót köszönöm!

Zsuzsi  -  

Nagyon köszönöm az értékes információkat, segítséget!!!!!!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Zsuzsa! Ön egy remek ember!

Éva  -  

nagyon klassz a táblázat, jól kezelhető Köszi

 

Margó  -  

 

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a sok-sok információt.

Ili  -  

Köszönjük, a "káoszban" adott  egyszerű, áttekinthető összefoglalódat.

Ha módod lenne egy hasonló egyszerű, áttekinthető szolgáltatás táblázatra is és akkor az érintett ügyfelekkel is egyszerűbb lenne megértetni, mert jelenleg náluk is nagy a "káosz".

Köszönjük

 

MártaBECU  -  

alapvetően már tájékozódtam a témában,csak azt nem tudom ami rám vonstkozi,hogy pl a fakitermelés forditottan adózik.-e, vagy sem. Valamint a gépi földmunka. Fakitermelés utáni tereprendezés konkrétan.Sokat segitene a véleménye.Előre isköszönöm.l

mariann  -  

MÁRTABECU!

Olvastam kérdését és mivel mi is gépi földmunkát végzünk, az Apeh-től állásfoglalást kértünk. A gépi földmunka és a tereprendezés is fordítottan adózik!

Üdv.:mariann

Zsanett  -  

Nagyon világos a táblázat. Köszönöm.

Tamás  -  

Kedves Zsuzsa!

 

A táblázatbani összefoglalás nagyon szép!

Tegnap és még előtte 1,5 nap csak ezeket a kérdéseket próbáltuk meg tisztázni, de még nagyon sok homályos terület van (önkormányzati/állami kapcsolatok, hol a határ  egy létesítmény és a nélküle nem működő tárgyi eszköz pl szivattyú javítása között. (karnis/függöny) Mi az óvatos eljárás a partner azonosításánál stb stb.

üdv

 

Tamás

Aranka  -  

Más témában lenne kérdésem.

A 0808-as bevallásokon, ha a munkavállaló GYES-en, GYED-en van, azt is kell havonta jelenteni? Valaki akár 10 évig folyamatosan szül, ezzel kell havonta foglalkozni, hogy most pont milyen státusban van?

Köszönettel várom a választ.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem fordított adózásos kérdésem lenne. Fogalalóval kapcsolatos a problémám.

Fogalalóval biztosítottunk egy ingatlan vásárlást. Kaptunk róla ÁFÁ-s számlát. Az ügylettől elálltunk, a foglalót elbuktuk . A 2007. 04.10-ei APEH tájékoztató teljesen megzavart,  és most az ÁFA bevallás előtt nem tudjuk mit is kellene tenni.

Kell-e helyesbíteni a számlát vagy sem, ha igen hogy néz ki a számla tartalmilag ( csak egy mínuszos sor szerepel rajta)? Én korábbi számla befogadó és ÁFA levonásra jogosult most visszafizetem az ÁFÁ-t, a másik fél pedig visszaigényli ( ez sántít) ? A pénzügyi telejsítés ugye teljesült, az ügylet azonban meghiúsult.

Amennyiben tudnál segíteni nagyon hálás lennék.

 

Köszöm

E. Anikó

 

csak a keresztnevét...  -  

A táblázat igen hasznos.

 

Köszönöm

 

Csilla

Tibor  -  

Igen csodálatos és használható a táblázat, de jó lenne, ha közösen meg tudnánk határozni a szolgáltatás körét a fordított adózásban pl takarítás  stb.

Klára  -  

Hálás köszönet a táblázatért. Sokat segit az eligazodásban.

Nekem az alvállalkozói  tevékenység nem tiszta. Ha irna egy pár szót erről is.

Márti  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a sok hasznos információt, az "Adóalanyok a fordított adózásban táblázat " pedig nagy segítség. 

Márti

Eszter  -  

Köszönöm a tájékoztatást. Nagyonhasznosak és érthetőek a közzétett információk. Fordított Áfá-val kapcsolatban kérdezném; Építőipari szolgáltatási ( felújítási munkára) szerződés 2006-ban jött létre. A munkálatok befejezésére, az átadásra s az utolsó számla kiadására is 2008-ban kerül sor.   Ezt a számlát a fordított adózás alapján kell kiállítanom?

 

 

 

 

Kész Péter  -  

KÖSZÖNÖM NAGYON JÓ AZ INFORMÁCIÓ A FORDÍTOTT ADÓZÁSRÓL.

Ilike  -  

Köszönjük az összefoglaló táblát nagyon jó!

Ágnes  -  

APEH honlapján január 08.-án jelent meg állásfoglalás ezzel kapcsolatban.

Éva  -  

Zsuzsi!

Nagyon klassz az  összefoglaló táblázat.Köszi.Az adóalanyok nyilatkoztatására kérnék egy kis "mankót".Rengeteg a vevőm,

meghaladja a 2500 db-ot.Az Apehot terhelni sem merem ilyen

mennyiségű adat kérésével.

További jó munkát.

Szia:  Éva

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatásod,mindig sokat segít!

Marika

Andi  -  

Köszönöm, nagyon jó ez az összefoglaló táblázat.

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönet és tisztelet azért a munkáért, amellyel a mi munkánkat segíted ebben a zűrzavaros, sok helyen értelmezhetetlen, "ha akarom vemhes, ha akarom nem"  törvény értelmezésében, alkalmazásában. Azt csak remélni merem, hogy nem az APEH honlapja lesz tele különféle állásfoglalásokkal és iránymutatásokkal, hanem a PM a sarkára áll végre és megvilágítja azt az alagutat - melyet a 2008. évi ÁFA tv. teremtett számunkra.

csak a keresztnevét...  -  

2-03-AS ADÓSZÁMMAL RENDELKEZŐ LAKÁSSZÖVETKEZET ESETÉBEN HOGYAN KELL ÉRTELMEZNI A FORDITOTT ÁFA SZERINTI ADÓZÁST -ITT NEM AZ INGATLAN BÉRBEADÁSRA GONDOLUNK- KIFEJEZETTEN AZ ÁFAALANY JAVITÓ-SZERELŐ KÜLSŐ VÁLLALKOZÓ ÁLTAL KIBOCSÁTOTT SZÁMLÁRA.

 

 

Edit  -  

Zsuzsinak szeretnék gratulálni az összeállított táblázathoz, hogy eszébe jutott ezt megalkotni.

A fordított adózással semmi gondunk nincs, sőt nagyon sokan örülnénk neki, ha tudnánk. Például abban az esetben, ha minden tevékenységre vonatkozna, és nem lennének kételyeink. Abban, hogyha mégsem jól állítjuk ki a számlát, pl. áfásan fordított adózás helyett, akkor a számla befogadót egyszer jogosulatlan visszaigénylés miatt fogják elmarasztalni, egyszer fizetendő áfaként megállapítják nála amit ő nem állapított meg, valamint levonhatóként már nem fogják figyelembe venni, mert nem hiteles a bizonylat (áfát "tartalmaz")  Akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha fordított adózással állítjuk ki, és nem úgy kellett volna, mert akkor a számlakibocsátó fogja az áfát bírsággal és késedelmi pótlékkal növelten utólag megfizetni.  És ki dönti el a vitát?

Nem a technikai lebonyolítás okoz gondot, könyvelőként ennél már sokkal bonyolultabb dolgokat is megoldottunk. Hanem a tevékenységek besorolása. Pl.  legalább lennének  valahol hozzáférhetők a konkrét tevékenységre született  eddigi állásfoglalások.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a leveleidet, mindent jól tudok hasznosítani. Judit

Éva  -  

Szuper ez a táblázat !

Köszi

Judit  -  

Köszönöm a tájékoztatót, nagyon hasznos ebben a káoszban

Irén  -  

Köszönöm ! Végre egy jó összefoglalt anyag ami érthető is!

csak a keresztnevét...  -  

Tisztelt Hozzászólók

Már talán mi tesszük drámaivá ezt a forditott adózást. Ez nem uj sem Mo-gon, sem pedig az Unióban. Egyre több szolgáltatásra lesz igaz a forditott adózás, hiszen ezt több esetben is célra vezető. Ha egy vállalkozás forditott adózási körbe tartozik, az előzetesen felszámitott áfát, ha volt eddig is lehetősége levonhatja, az értékesitésről kiállitott számlában pedig nem számit fel áfát, tehát a vevő fizeti, kvázi a költségvetésnek nem fizeti meg a számla kiállitásával egyidőben az áfát. Igy nem kell a költségvetés felé megfinanszírozni addig, mig neki a vevő nem fizeti meg. A költségvetés nem jut több bevételhez, de kifele sem  kerül áfa. Természetesen a végfelhasználó fizeti meg ennek áfáját, hiszen ő mnt végfelhasználó nem igényelheti vissza

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen végre valaki aki érthetően vázolja ezt a témát.Azt hiszem ilyen emereknek kellene törvényt alkotni is, aki tudja mit ír le!!

csak a keresztnevét...  -  

Kérdésem a következő egyéni vállalkozó számláz kftnek  építési munkát.

Az anyagköltség áfáját az egyéni vállalkozó visszaigényli, beleépíti a fordított áfáju számlába, tehát ő nem fizet áfát.

A Kft megkapja a számlát ( Ő  végfelhasználó) beállítja fizetendőbe és levonandóba is (hisz költsége), az egymást ki üti.

Ki fizeti meg az áfát?

Üdvözlettel oszkokatiGIR

Erzsébet  -  

Köszönöm szépen! hasznos volt....

Zsóka  -  

Köszönöm a segítséget!!!!

Egy kérdés: ha az evaalany EU-s ország felé számláz, ugye nem számít fel Áfát?

Éva  -  

Kedves Zsuzs!

Köszönöm az infot. Nagyon hasznos és sokat segít az eligazodásban. Szeretném a segítségedet kérni ezzel kapcsolatosan. Egy bánya feltöltése, rekultiváció a fordított adózás alá tartozik, vagy sem. Sok előadáson érdeklődtem ez ügybe, de nem kaptam megfelelő választ.

Segítséged előre is köszönöm

Andi  -  

Sziasztok!

Nekem az a kérdésem, hogy az egyik ügyfelem régészeti feltárást végez. Ez vajon a fordított adózás alá esik? Mert elvileg ez is ingatlanhoz (föld) köthető.

 

Ildi  -  

Erre nagyon kiváncsi vagyok. Érdekes kérdés. Ha azt nézem, hogy szorosan az ingatlanhoz kapcsolódik, fordított adózás alá tartozik, és ha olyan tárgyat tár fel amit kiemel?

P.né Mária  -  

Kedves Zsuzsa!

 

Köszi szépen a cikket nagyon hasznos a tájékoztatás.

Tényleg káosz az egész, de reméljük a gyakorlatban , majd szépen lassan letisztul, pláne, ha állásfoglalásokat kapunk az illetékes szervektől.

Üdv és jó munkát mindenkinek!

Csilla  -  

Köszönöm Zsuzsi ! Nagyon sok időt és segítséget kaptunk Tőled, összeállításoddal.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm ez nagy segitség

 

Márti  -  

Kedves Zsuzsa!

Igazán nem tudom , hogy mi lenne velünk ha Te nem lennél. Nagyon köszönöm, hogy mindenről tájékoztatsz. A táblázat nagyon jó, másoknak is továbbítom.

 

Zsuzsa  -  

Hálás köszönet az összefoglalóért! MI, akik ezzel amunkával foglalkozunk, talán lassan felfogjuk, hogy miről is van szó, lesz miért vitatkoznunk szegény "adóalannyal", aki ahelyett, hogy a munkáját végezné, arra is fokozottan kell figyelnie pl., hogy milyen számlát fogad be

ilona  -  

nagyon köszönöm , mindig nagy érdeklődéssel várom és olvasom a hireid és magyarázataidat. ez a tábla megint a Reád jellemző áttekinthető, munkát könnyitő dolgok egyik ékes példája.

aranka  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az újabb tájékoztatást, nagyon hasznos.

Üdvözlettel: Aranka 

Gizus  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon hasznos és körültekintő információ

Köszönettel Fekete Antalné

Icu  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az információt. A gyakorlati alkalmazás sok-sok kérdést fog ezen felül is hozni, amire ma még az APEH munkatársai se, tudnak egyértelmű választ adni.

Kizártnak tartom, hogy ne hozzanak az eddigi APEH tájékozttón felül ujabb, pontosabb irányelvet ki. Olvastam a HVG adózóna honlapján a nyilatkozatok címmel 2008. január 15-én megjelent cikket. A szolgáltatások mikénti besorolásáról. Nem egyértelmű.

További kitartást kívánok.

Krisztián  -  

Sziasztok!

Egy ügyfelem építőiparral foglalkozik, pontobban szerkezetépítési munkákat végez alvállalkozóként. Nem kérdés, a fordított adózás rá biztosan vonatkozik. A kérdésem, amiben tanácsot kérnék az átmeneti szabályozásra vonatkozik: lehetséges-e a 2007. ben megkötött szerződések alapján a folyamatosan végzett és havonta elszámolt munkavégzésekről 2008-ban is (értelemszerúen a szerződés lejártáig) 20%-os áfás számlát kiállítani az új Áfa tv. 269. §. alapján?

Segítségeteket előre is köszönöm.

 

Magdi  -  

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm! Az előttem szólók már mindent leírtak!

Ildikó  -  

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást, az APEH-nál már többször próbálkoztam többet megtudni a témáról, sajnos nem sikerült. De most már egyre tisztább ez a kérdés.

Szép napot és jó munkát!

Angéla  -  

Nagyon köszönöm

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen ezt a tartalmas tájékoztatót. A konferenciáján való részvételem nagyon sokat segített az ÁFA törvény megértésében. De ez a sokféle képlet azt hiszem sokaknak  fejtörést fog okozni. Tegnap megcsináltam egy 0753-as bevallást. Kíváncsi leszek ennek a visszajelzéseire. Szerintem egy átlag ember egy kis vállalkozó nem fog tudni boldogulni vele. Nekünk könyvelőknek  lassan már jogásznak és matematikus zseninek kell lennünk, hogy mindennek megtudjunk felelni. További jó munkát kívánok.Magdi

 

 

Éva  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az elküldött információkat, igazán sokat segít vele. Irigylem az energiáját.  Nagyon jó, hogy van nekünk.

Szép napot kivánok

Varga Józsefné

Marcsi  -  

Köszi Zsuzsi!

Ez az összefoglaló nagyon hasznos. Jó hogy vagy nekünk és segítessz ebben a nehéz időszakban

B.Zsuzsa  -  

Nagyon köszönöm, Zsuzsi!  A táblázat szuper, jól összefoglalja az amúgy kusza helyzetet.

Mariann2  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon jól össze lett foglalva ebben a táblázatban a lényeg, köszönöm a munkádat.

Szilvi!

Az APEH 01.08-i állásfoglalásában a következőt olvastam:

"Az őrző-védő szolgáltatás lényege jellemzően a vagyon, illetve személyvédelem, nem az ingatlan karbantartása, fenntartása, így amennyiben az őrzés-védelem konkrét jellegadó tartalma alapján a személy, illetve vagyonvédelemre irányul, úgy arra a fordított adózás nem alkalmazandó."

Szerintem erre hivatkozhatsz az ügyvezetőnél.

Üdv. Mariann

István  -  

Egy hibát vélek felfedezni: a táblázatban szereplő  tárgyi mentes tevékenység mint fogalom megszünt 2008. 01.01-től.

Zsuzsi  -  

Elnevezésében valóban megszűnt, de tartalmával azonos szabályokat találunk a törvényben (adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel). A könnyebb átállás érdekében gondoltam továbbra is használni ezt a már jól megszokott kifejezést, de a teljesség kedvéért a cikkben idézőjelek közé tettem.

Erika  -  

Nagyon jó ez az összefoglalás. Érthetőbbé teszi a fordídott adózás használatát. Köszönöm.

Szilvi  -  

Nagyon jó ez a táblázat, köszönöm.

A mi társaságunk főtevékenységként őrzés-védelemmel foglalkozik, és mellette takarítunk is. Az egyik üzleti partnerünk budapesti könyvelőirodája olyan körlevelet küldött szét, amelyben ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásként megnevezi az őrzés-védelmet is, mint fordítottan adózó szolgáltatást, holott az áfa törvény az őrzést külön nem nevesíti.

Tudom, hogy Ön a továbbképzésen azt mondta, hogy nem tartozik bele az őrzés-védelem a fordítottan adózó körbe, de elég nehéz ezt az ügyvezetővel megértetni.

Köszönöm

Mariann  -  

Az APEH 01.08-i állásfoglalásában a következőt olvastam:

"Az őrző-védő szolgáltatás lényege jellemzően a vagyon, illetve személyvédelem, nem az ingatlan karbantartása, fenntartása, így amennyiben az őrzés-védelem konkrét jellegadó tartalma alapján a személy, illetve vagyonvédelemre irányul, úgy arra a fordított adózás nem alkalmazandó."

Szerintem erre hivatkozhatsz az ügyvezetőnél.

Üdv. Mariann

Mammy  -  

Ez nekem is problémás... mert ugyan valóban nem kellalkalmazni a legtöbb örző-védő cég részére a fordított adózást, de mi legyen azzal az őrcéggel, akinek az építkezés területét kell védenie? Tehát a fő feladata, hogy a területre illetéktelenek ne léphessenek be, illetve a már leszállított építőanyagok, felszerelt berendezések ne tűnjenek el. Ez - mondjuk egy banki biztonsági őrhöz képest - erőteljesen ingatlanhoz köthető szolgáltatás. És eddig mindenki mást mondott a megítéléséről...

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az építőanyagok őrzése valóban ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, de nem építés, szerelés, karbantartás, javítás, átalakaítás, bontás, takarítás vagy tisztítás. Tehát az őrzési szolgáltatás nem adózik fordítottan - szerintem...

Irén  -  

Köszönöm! Igen fontos új információt kaptam.

Ilyen  világosan egyértelműen még senki nem fogalmazta meg

Köszönöm mégegyszer. Halász Irén 

Bsan  -  

Hát nem kis munkámba és energiámba került mire ezeket kibogarásztam a tv ből...

 

de így sokkal érthetőbb

Köszi:

Bsan

Vali  -  

Köszönöm, nagyon klassz az összefoglalás.

Marcsi  -  

Nagyon jónak , áttekinthetőnek találom az összefoglelót, sokat sít a munkámban. Köszönöm

Marcsi

Julika  -  

Köszönöm az összefoglalást, nagyon sokat segít.

További szép napot kívánok!

 

Ilona  -  

Hálás köszönet, ezért a részletes és érthető tájékoztatásért. Köszönöm, szép napot!

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa !

Társaságunk légtechnikai termékeket gyárt ( fő tevékenységünk:  fémszerkezetek gyártása). Ezeket a termékeket sokszor be is szereli (telepíti) saját dolgozóval vagy alvállakozók segítségével.     A szerződést ilyenkor úgy kötjük a partnerrel, hogy : szellőzés-szerelési munkáinak kivitelezése, valamint a szellőzőgépek beszerzése, gyártása és beépítési munkái. Ilyen esetben a terméket is a fordított adózás körébe kell vennem?

15 éve könyvelek, de azt hiszem pályát fogok változtatni.

Köszönöm az ismételt segítséget.

 

üdvözlettel: Vinczéné Ildikó

 

 

Judit  -  

Drága Zsuzsa!

Valóban nem találkoztam még ennyire át nem gondolt törvénnyel, de attól tartok,  ezután egyre többet fogunk...

Köszönöm a segítségedet.

Üdv.

Judit.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a fordított áfá-val kapcsolatos érthetően összefoglalt, táblázatos magyarázatát!  További jó napot kívánok Önnek!

Jutka

 

Kati  -  

Köszönöm, sokat segített.

Lonci  -  

Kedves Zsuzsa !

Nagyon sok segítséget kapunk Tőled önzetlenül. Köszönjük !

Andrea  -  

Köszönöm, sokkal könnyebb lesz így megérteni, hogy összefoglaltad!

Era  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon sokat tanulok a hírleveleidből, köszönöm szépen !

Era

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infokat, nagy segítség  Etus

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást, mint mindig nagyon hasznos volt ez a jól összefoglalt cikk.

 

lászló  -  

Remélem az áfa visszaigénylőimet nem fogják folymatosan ellenőrizni....köszi a táblázatot..lászló

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm, kicsit igy tisztább a kép!!! ildiko

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm így már sokkal világosabb. Ildi

Nóra  -  

Köszönöm Zsuzsi az értékes információt! Sajnos ezzel még nem oldódott meg minden problémám, amivel küzdök az ügyben. Nekem nagy gondot okoz azon szolgáltatások körének meghatározása, melyekre nézve a fordított adózást kell alkalmazni az adóalanyok között. Az APEH honlapon közzétett tájékoztató azt a kevés tudásom is kétségessé tette az ügyben , amit úgy gondoltam addig, hogy van! Bizonytalanságom továbbnövelte az APEH információs szolgálatától kapott telefoni tájékoztatás, amikor azt mondták, hogy a mezőgazdasági szolgáltatások esetében is a fordított adózást kell alkalmazni, mivel azokat a földdel, mint ingatlannal összefüggésben végzik. Most ott tartok, hogy részletesen kifejtettem az álláspontom , és a Számviteli Levelek"-től szeretnék rá állásfoglalást kérni mondhatom az APEH biztatására. Azt mondta ugyanis a kolléga, hogy "figyelni kell a PM szakemberei által esetlegesen közzétett információkat az ügyben, mert az APEH véleménye csak egy ellenőrzésnél irányadó számukra, de kérdés, hogy a bíróság előtt  megállna e. Mondanom sem kell, hogy oda nem szeretnék menni!. Szívesen elküldeném Neked az anyagot, ha felvállalnád a véleményezését! Minden jót kívánok!

Diána  -  

Köszönöm nagyon jó így összefoglalva!

Magdi  -  

Zsuzsi nagyon jó a táblázat, érthető a vállalkozóknak is, jó áttekinthető.

Sajnos az EVÁS bevételi nyilvántartást vezető /oktat/ és őstermelő is még mindíg nem megoldott a bejelentkezése. A 08T101E lapot kitöltették az APEH-nál /1 M a bevétel gabona eladásból, felvásárlónak adja el./az 5 blokkba a 3,4 kockát jelöltük, de nem tudták feldolgozni az APEH-nál. A  törvényalkotóknak írtak várják a választ. Nem tudom ezt az országban valamelyik régióba meg e tudták oldani! Beadtam az adatlapot és várom a ...........megoldást. A 08TAFA-E 2008-ban elvetették. Neked mi a véleményed?

 

Erzsi  -  

KÖSZÖNÖM SZÉPEN

Zoli  -  

Mi a helyzet az alvállalkozóval, aki nem az épület tulajdonosának számláz, hanem a fővállalkozónak, vagy egy másik alvállalkozónak?

Andi  -  

Az a lényeg, hogy a vállalkozó kinek a részére állítja ki a számlát, nem pedig az, hogy az ingatlan tulaja ÁFA-alany vagy sem.