A végkielégítésről

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaviszony megszüntetésekor az utolsó munkában töltött napon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Most, hogy közeledik az év vége, és ekkor a felmondási idő vége gyakran áthúzódik a következő évre. Ebben az esetben a végkielégítést is másképp kell kezelni a számvitelben.

A munkavállalót felmentési időre járó bér és végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg. Nem jár azonban végkielégítés annak a munkavállalónak, aki legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

Felmentési időre járó bér


A felmentési idő tartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. A felmentési idő tartama alatt a biztosítás természetesen fennáll. Ha ezen időszak díjazása a következő naptári évre áthúzódó időtartamot is tartalmaz, a járulékalapot képező jövedelem után a nyugdíjjárulékot a kifizetés napján érvényes járulékfizetési felső határnapi összegének figyelembevételével kell megállapítani és megfizetni.

Személyi jövedelemadó szempontjából természetesen az egész összeget a kifizetés évére kell figyelembe venni.

Számviteli elszámolása nem a kifizetés időpontjához kötött, hanem arra az időszakra kell költségként elszámolni, amelyik időszakot érinti. Ha pl. a felmentési idő fele a tárgyévre esik, másik fele pedig áthúzódik a következő évre, akkor ezt a másik részt a járulékokkal együtt el kell határolni, és a következő évben költségként elszámolni.

Végkielégítésre való jogosultság feltétele

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál meghatározott időtartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság számítása során azonban figyelmen kívül kell hagyni
- a szabadságvesztés,
- a közérdekű munka, valamint

- a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság (kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság) időtartamát, amikor is a munkaviszony szünetel.

Végkielégítés mértéke


A Munka Törvénykönyve által meghatározott törvényi végkielégítés mértéke

1. legalább három év esetén: egyhavi,

2. legalább öt év esetén: kéthavi,

3. legalább tíz év esetén: háromhavi,

4. legalább tizenöt év esetén: négyhavi,

5. legalább húsz év esetén: öt havi,

6. legalább huszonöt év esetén: hat havi átlagkeresetnek megfelelő összeg.


A végkielégítés járulékalapot képező jövedelem, utána nyugdíjjárulékot kell fizetni, de csak a kifizetés évére vonatkozó felső határnak megfelelő összegig. Egészségbiztosítási járulék alapját viszont nem képezi.

A végkielégítés a munkaviszony megszűnésekor jár a munkavállalónak. És bár az utolsó munkában töltött napon a munkavállalóval el kell számolni, ha a felmentési idő vége, tehát a munkaviszony megszűnésének napja a tárgyévet követő évre esik, akkor a teljes végkielégítést az aktív időbeli elhatárolások közé kell könyvelni, és a következő évben költségként elszámolni.


Hozzászólások

Éva  -  

Jól gondolom -e, hogy ha a dolgozó utolsó munkában töltött napja június 29., de a felmentési idejének vége (a munkaviszony megszűnésének időpontja) augusztus 20. akkor a végkielégítés után fizetendő járulék költségét augusztus hóban kell elszámolni? 

csak a keresztnevét...  -  

Azt még nem írta meg explicite senki, hogy a végkielégítés alapja-e az átlagkereset számításnak. Vagyis a matematika nyelvére fordítva: igaz-e- a törvény inverze, - mármint, hogy a végkielégítés számításának alapja az átlagkereset?

jUDIT  -  

KÖSZÖNÖM !

Nagyon sokat jelentenek ezek az igazán érthető nyelvezetű infók.

zsuzsa  -  

Köszönöm az infót ez mindig problémás terület, mivel ritkán kell

alkalmazni.

Jó egészséget és kitartást kívánok NEKED!

 

Marika   -  

Köszönöm a nagyon sok jó információt , ennyire segítőkész emberrel még nem találkoztam.  További szép napot kivánok. üdv.Marika

Ili  -  

Köszönöm! Új információt kaptam.

Jó egészséget a további munkához!

Ildikó  -  

Köszönöm, új információt kaptam.

ildiko  -  

Köszönöm az infot!

Anna  -  

Kedves Zsuzsa !

Elnézést kérek, de a cikk olvasása  után  , és kiszámitva,  hogy a tudatlanságom és gyors döntésem  miatt   - kb. 250 e ft. nettó  végkielégitést veszitettem el -  még megköszönni is  elfelejtettem ezt a remek  tájékoztatást .

Köszönöm!  Minden jót  kívánok !

 

 

 

 

Anna  -  

 

Remek összefoglaló , részemre  nem kedvező !

De legalább most megtudtam,  hogy  hol rontottam el, amikor a nyugdijazásomat kértem!

Pani  -  

Köszönöm az infót, éppen most aktuális nálam ez az eset, az elszámolást már megcsináltuk,de jó, hogy felhívtad a figyelmemetaz elhatárolásra is. Köszönöm : Pné Kozma Anna

Anna  -  

Kedves Zsuzsi!

Tőled mindig hasznos információkat kapunk, nem is létezik más személy akitől ilyen konkrét megfogalmazásokat lehet hallani.

Mindig közérhetően fogalmazod meg a dolgokat, aminek már nem

lehet mellé magyarázni! Mindenkinek így kellene!

Köszönjük a segítséged, jó egészséget kívánunk Neked!

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves  Zsuszi!

Köszönöm a tájékoztatást!

  Marika

Babi  -  

Szia Zsuzsi!

Kössz az infót, éppen aktuális a téma nálam, mivel ma bérszámfejtettem két olyan kilépőt, akinél kötelező volt a végkielégítést, és a felmentési időt  is figy.venni!

Köszönöm, hogy megerősítettél!

Szép napot!

 

 

 

 

Kati  -  

Kedves Zsuzsi nagyon köszönöm a mindig pontos és korrekt tájékoztatást.

 

Zsuzsa  -  

Annyira szerete ezt az oldalt.

Köszönöm.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb információt. További jó munkát kívánok. Üdv.Magdi

 

Emi54  -  

Köszi szépen a tájékoztatót. Szép napot!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm. Ez segít. Egy kérdésem maradt még:  A bruttó végkielégítés járulékait is el kell határolni?

 

Köszönettel,

Enikő

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, az is a következő év költsége.

Anna  -  

Fizetés nélküli szabadságot kér a kismama a gyás lejártától a gyermeke 2. születésnapjáig. Ezt a 08T1041-es nyomtatványon a biztosítás szüneteléseként kell-e jelenteni?Valamint kiesik ez az idő is a végkielégítéshez gyűjtött időből?

zsuzsa  -  

köszönöm