A társasági szerződéseket módosítani kell… De mikor?!

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Egy újabb változást fogadott el az országgyűlés a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény kapcsán: a társasági szerződések - eredetileg szeptemberi - módosítása miatt mégsem kell senkinek sem megszakítania szabadságát.

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 2006. július 1-jén lépett hatályba. Azon társaságok, amelyek a törvény hatálybalépése előtt a cégjegyzékbe már bejegyzésre kerültek, valamint a törvény hatályba lépésekor a cégbejegyzési eljárásuk folyamatban volt, az új Gt. kötelezettséget írt elő az új szabályokhoz történő igazodáshoz.

A törvény 336. §-ának (2) bekezdése úgy rendelkezett, hogy a társaságok a törvény hatálybalépését követő első ízben összehívott legfőbb szervi ülésükön kötelesek meghozni azon döntéseket, amelyekkel társasági szerződésüket az új szabályokkal összhangban módosítják. A törvény meghatározta azon legkésőbbi határidőt is, ameddig valamennyi társaságuknak meg kell felelnie az új törvény előírásainak. Kimondja, hogy a társasági szerződés módosítására vonatkozó döntés meghozatalának, illetve a megfelelő változásbejegyzési kérelem cégbírósági benyújtásának legkésőbbi időpontja 2007. szeptember első napja.

Ehhez képest az országgyűlés június 11-én elfogadott (75-ös Magyar Közlönyben megjelent) módosításának megfelelően a végső határidőt 2008. július 1-ben határozta meg azzal, hogy elhagyja az első legfőbb szervi ülésre történő utalást.

A módosítás azt is kimondja, hogy amennyiben a társasági szerződés módosítására kizárólag azért kerülne sor, mert a szerződés általános hivatkozásként az 1997-es GT-re utal, a módosítás csak formális lenne, így arra nincs szükség. Erről a cég illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül nyilatkozhat a cégbíróság felé.

Tehát, a jogi helyzet ismét elég nehezen értelmezhető.
Májusig, amíg a társaságok jelentős része a 2006. évre vonatkozó éves beszámoló elfogadása érdekében összehívta a taggyűlést, még érvényben volt az a szabály, ami kötelezővé tette a társasági szerződés módosítását. Aki ezt nem tett meg, törvényt sértett.

Ezzel szemben már ekkor egyes megyei cégbíróságok felhívták a figyelmet arra, hogy nem kell kapkodni, mert valószínűleg elfogadja az országgyűlés a módosítást, és akkor még van idő.

És valóban…
A 2007. évi LXI. Törvény 35§ (15) bekezdésében elfogadásra kerül egy olyan szabály, mely már nem köti az első taggyűléshez a módosítást, csak egy végső dátumot határoz meg.

Talán egyes könyvelők gondolhatják:
- Á, ez úgysem az én feladatom!

Én mégis azt javaslom Önnek, hogy a változtatás szükségszerűségére hívja fel ügyfelei figyelmét, hogy időben fel tudják keresni ügyvédjüket, aki elvégezheti a szükséges módosításokat.


Hozzászólások

Nello  -  

Köszönöm, de még mindig nem tudom, muszáj-e ehhez ügyvéd, vagy a BT képviselője is nyilatkozhat?

jutka  -  

Kedves Zsuzsa! Arról szeretnék érdeklődni, hogy a cég milyen feltételekkel adhat lakáscélú támogatást a dolgozójának. Ez adómentes-e mindkét félnek. Bele számít-e a 400 eFt-os adómentes béren kívülibe. Sajnos nem találom a tv-ben. Köszi!

Gizus  -  

Köszönöm az információt, még időben van felkészíteni a vállalkozókat. Nem igen fúlik a foguk saját magunknak utána járni. Nekem kell előkésziteni mindent.

Bessenyeiné D.Éva  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az információt, rendkívüli módon fontos, hogy naprkészek legyünk ezen a téren is, mert jöhet a bünti....

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon hasznos információt kaptunk. Köszönjük Önnek. A cikket ismerőseinknek is elküldjük, mivel a cégeknek fontos információkat tartalmaz.

Hné Éva  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet ,hasznos az infó!

csak a keresztnevét…  -  

Sajnos, az én feladatom (könyvelő vagyok) megírni a nyilatkozatot a cégbíróság felé. (mert csak formális lenne a módosítás). Az ügyvezető adta ki a parancsot nekem, mikor tájékoztattam, eljárt-e ez ügyben. Kötelező a nyilatkozat? Hogy kell megírni? Alá kell iratni az ügyvéddel? Bné. Erika vagyok. Ha tudtok, segítsetek. Köszönöm. Jó nyarat mindenkinek!!

csak a keresztnevét…  -  

Bné Erika. Köszi Zsuzsa! De jó, hogy felhívtad a figyelmünket!!!!

csak a keresztnevét…  -  

Marika: Köszönöm a hasznos információt.

judit  -  

Nagyon köszönöm az infót! Éppen jókor jött!

Marianna  -  

Köszönöm szépen.

Gyöngyi  -  

Köszönöm, jól jött, mert eddig csak kósza híreket hallottam az új időpontról.

csak a keresztnevét…  -  

NAGYON KÖSZÖNÖM AZ INFOT ETELKA

csak a keresztnevét…  -  

Köszöünöm Zsuzsi Üdvözlettel Marika

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm a tájékoztatást a t.szerződéssel és a 2007.szeptembertől életbelépő cégalapitási könnyitéssel kapcsolatban. Orbánné Anna

csak a keresztnevét…Rózsa  -  

Kedves Zsuzsi. nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra köszönet a segitségért

csak a keresztnevét…Zsuzsi  -  

Nagyon köszönöm az információt!Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, és így segítséget kaphatok a munkához!

csak a keresztnevét… Andrea  -  

Nagyon szépen köszönöm az infót. Hasznos.

László  -  

Köszönöm szépen! Sajnos a könyvelőnek mindenhez kellene érteni:a vállalkozók szerint.

csak a keresztnevét…  -  

nagyon köszönöm Magdi

Aranka  -  

Részemről érthetetlen, miért kell egy előző törvényt - amelyben valamilyen előírás határidőhöz kötött - a határidő előtt úgy módosítani, hogy azt későbbre módosítják. Ez nem az első eset. Utána pedog csodálkoznak, hogy nem veszik komolyan a törvényi előirásokat! Ezek szerintem pont azt erősítik. hogy nem kell komolyan venni az előírásokat és mindig az jár jól, aki ezt teszi.Ugyanis nem olcsó dolog a társasági szerződés módoaítása.

csak a keresztnevét…julia  -  

nagyon köszönöm,ez jó hir

csak a keresztnevét…olgi  -  

köszönöm

Beáta  -  

Nagyon szépen köszönöm.

csak a keresztnevét… Zsuzsa  -  

nagyon köszönöm

Dia  -  

Köszönöm szépen!

Ildi  -  

Köszönöm az infót, csak az a szomorú, hogy egyre gyakoribb jelenség, hogy egy módosítás mielőtt hatályba lépne és alaklmazni kéne, már meg is módosul. Az ember meg csak kapkodja a fejét.

csak a keresztnevét…Tilda  -  

Kedves Zsuzsi ! Köszönöm a tájékoztatást, új infót kaptam. Hírleveleid nagy mértékben segítik a munkánkat, amiért nasgyon hálás vagyok. Erőt ,egészséget, és a nyárra jó pihenést kívánok.

csak a keresztnevét…  -  

Margit

csak a kereJulikasztnevét…  -  

Végre egy ésszerű módositás ! Köszönöm az értesitést.További jó munkát és a nyárra jó pihenést kivánok.

Ilona  -  

Köszönöm a hasznos információt, mely teljesen egyértelművé tette a törvényi változás értelmezését.

Ibolya  -  

Igen,új információt kaptam a pontos törvényi hivatkozással,köszönöm.

Judit  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az információt, nagyon hasznos volt. További jó egészséget és erőt ehhez az emberfeletti munkához!

Antal  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm a tájékoztató levelet. Nagymértékben segíti a munkánkat!

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa ! Nagyon szépen köszönöm a sok friss és nagyon hasznos információkat ! További nagyon szép napot és jó munkát kívánok! Sok sikert ....... és köszönjük, hogy ezt velünk is megosztja !

Zsuzsa  -  

T. Zsuzsanna! Nagyon szépen köszönöm az infót.

csak a keresztnevét…Ildikó  -  

Egy kérdés jutott közben eszembe: a 4. bekezdés pontosan hogyan értelmezendő? Kikre vonatkozik?

zsóka  -  

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet a változásokra, így még nyertünk egy kis időt...Jó munkát, és mindenkinek szép napot!!!

csak a keresztnevét…Ildikó  -  

Köszönöm, én személy szerint új információt kaptam. Tudtam a változásról, de igy nem kellett keresgélnem a pontos időpontot, és a tartalmát. Még egyszer nagyon köszönöm.további sok sikert és jó egészséget kívánok!

Anita  -  

Kedves Zsuzsa! Szintén csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.Szép napot!

Margit  -  

Nagyon köszönöm segítségét, mindig hasznos információval szolgál!További jó munkát kívánok!

Marika  -  

Köszönöm az információkat, nagyon hasznosak. Örülök, hogy rátaláltam e hiroldalra. Kedves Zsuzsa! Köszönöm, további jó munkát kivánok.

csak a keresztnevét…Ica  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszi az értékes infót. Amúgy ez a módosítás áradat csaknem követhetetlen.

Ica  -  

Kedves Zsuzsanna! Nem a cikkhez szeretnék hozzá szolni, hanem meg szeretném köszönni információit. Hasznos és aktuális kérdéseiben. Könyvelő adótáncsadó irodám van. Folyamatosan figyelem az adózási témakörű kiadványokat, de az Ön tájékoztatását igem magasszínvonalúnak, és biztonságot adónak tartom.

era  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm a tájékoztató levelet. Az a véleményem, hogy nekünk könyvelőknek kell figyelmeztetni ügyfeleinket. Sőt én aláiratom velük a tájékoztatás megtörténtét is, mert hajlamosak elfelejteni. Ugyanezt teszem a szabályzatok elkészítése miatt is... Nem értik meg, hogy kötelező és keményen büntetendő, ezért biztosítom magam ilyen módon, amit javaslok a többi kollégának is.

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm a cikket, én is értesültem a változásokról, de sokszor a máshonnan jött megerősítés biztonságot jelent a számomra. Igenis a könyvelőknek foglalkozniuk kellett ezzel a kérdéssel, nekünk is feladatunk az ügyfelek figyelmét felhívni a változásokra - ez az én véleményem. Az én ügyfeleim mind beadták májusig a módosítást igy nekem további dolgom nincs. Köszönöm a tájékoztatást és további jó munkát kívánok Önnek. Mirjana

Zsuzsi  -  

Andrea! Köszönjük az információkat. A napokban kiküldjük a további hírleveleket is, melyekben újabb információkat tudhatnak meg a módosult GT-ről.

csak a keresztnevét…  -  

Nagyo hálás vagyok ezekért az információkért. Köszönet:Edit

Andrea  -  

Szeptembertől Kft. alapításához 500.000 ft. törzstőke , a zártkörűen műdködő Rt.-hez 5.000.000 ft. törzstőke szükséges. A jövőben az ügyvéd is ellenjegyezheti az alaáírásmintát. CégalapÍtáskor nem kötelező bankszámlát nyitni, hanem ügyvédi igazolás elegendő ahhoz, hogy a pénzt ( törzstőke) befizetik. A cégbejegyzést követő 8 napon belül kell a bankszámlát megnyitnia a már bejegyzett cégnek. Cégalapításkor minden egyéb esetben 15.000 ft-os illetéket kell majdan fizetni alapítás költségeként. Bonyolult esetben pl. szervezeti változás 50.000 ft.-os illetékkel kell kalkulálni.