A számlával kapcsolatos előírások 2008-tól

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2008-tól csak az új típusú sorszámmal rendelkező számlanyomtatványokat lehet kiállítani, illetve csak ilyent fogadhatunk be – erről már mindent tud, a könyökén jön ki. Vajon azt is tudja, hogy az új, már hatályos áfatörvény a számla-kiállítási kötelezettségről is jelentős változásokat tartalmaz?

Sorszámtartomány

A 2007. január 1. előtt nyomdai úton legyártott nyugta és számla nyomtatványokat 2007. június 30-ig lehetett forgalomba hozni, és csak 2007. december 31-ig lehetett nyugta és számla kibocsátás során felhasználni.

A régi nyomtatványokat (tömböket) a felhasználóknak 2007. december 31. napjával le kell zárni, és a rájuk vonatkozó jogszabályoknak megfelelően meg kell őrizni. Mind a lezárás, mind a selejtezés tényét a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásában fel kell tüntetni.

A nyomtatványok gyártási éve a sorszám felépítéséből is ellenőrizhető, ehhez az APEH által kijelölt sorszámtartományok nyilvántartása is segítséget nyújt, mely az APEH honlapján hozzáférhető.

A nyugta, számla nyomtatványok sorszám hosszúsága 2008-ban továbbra is 12 karakter marad, felépítése annyiban módosul, hogy az eddig az ötödik karakter-helyen álló kötőjel kimarad, az utolsó hét karakter csak számokból áll. A 2007. január 1. után az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámmal legyártott nyugta és számla nyomtatványok 2008-ban is felhasználhatók, sőt a gyártók 2008-ban is gyárthatnak nyomtatványt a 2007-ben kijelölt sorszámtartománnyal.

Példa a 2007-ben engedélyezett sorszámra: AA7N-A123456.
Példa a 2008-ban engedélyezett sorszámra: AA8NA1234567.

2008. január 1-jétől tehát csak az APEH által kijelölt sorszámtartományú nyugta-, számla kibocsátása, illetve befogadása a jogszerű. A számla kiállítójának kötelezettsége, hogy megfelelő sorszámtartományba illeszkedő bizonylatot állítson ki, az ettől eltérő sorszámú nyugta-, számla bizonylatok nem felelnek meg a jogszabályi rendelkezéseknek, ezért befogadásuk esetén a kibocsátónak, illetve a befogadónak intézkednie kell a helyes sorszámú bizonylat kibocsátása iránt.

A számla adattartalma az új áfatörvény szerint

A 2007. évi CXXVII. törvény 169§-a határozza meg a számla kötelező tartalmi elemeit. A korábbi évek szabályozásaihoz képest jelentős változás nincs, inkább a megváltozott szabályokhoz történő igazodása a jellemző. Így pl. a számlában kötelező feltüntetni a jogszabályi hivatkozást vagy bármely más, de egyértelmű utalást arra, hogy a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása:
- „mentes az adó alól”, vagy
- „a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az adófizetésre kötelezett”.

Innen fogjuk tudni, hogy egy részünkre nettó értékben kiállított számlára nem kell áfát fizetni (mert pl alanyi mentes adóalany állította ki) vagy pedig áfát kell fizetnünk (mert a fordított adózás hatálya alá tartozik.)

A törvény 176§-a azt szabályozza, hogy mikor állítható ki számla egyszerűsített adattartalommal. A jelenlegi szabályozás szerint tehát az egyszerűsített vagy készpénzfizetési számla - mint fogalom - megszűnik.

Egyszerűsített adattartalmú számlát lehet kiállítani:
- belföldön kívüli teljesítés esetén
- előleg átvételéről, ha forintban fejezik ki
- előleg átvételéről, ha nem adóalany kéri
- ha az ellenértéket forintban a vevő a teljesítés napján megfizeti, és számla kibocsátását kéri.

Készpénzfizetéssel egyidejűleg kiállított egyszerűsített adattartalmú számla nem adóalanyok (pl. magányszemélyek) részére adható, adóalanyok részére a számla kiállítása kötelező!

Nem adható egyszerűsített adattartalmú számla, a fordított adózás hatálya alá tartozó ügyleteknél, még akkor sem, ha az ellenértéket a teljesítés napján megfizették.
Az adóhivatal tájékoztatása szerint a gyakorlatban megengedett az egyszerűsített adattartalmú számla a fordított adózás esetében is. :-)

Nem tudni, hogy a törvényalkotó eredeti szándéka ez volt-e. Az biztos, hogy a gyakorlatban igencsak elterjedt készpénzfizetési számlák használatát nehezen lehet egyik napról a másikra eltörölni…. Pedig a törvény január 1-én hatályba lépett.


A most olvasott cikk január 2-án íródott.
APEH tájékoztatás 2008. január 10-én:
http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_176_165.html



Hozzászólások

agi  -  

Most akkor lehet adni adóalanynak egyszerűsített számlát?

csak a keresztnevét...  -  

pén ztárgép használata esetén március l napjától, hogyan kerelitem a nyugtát és annak ÁFÁT

 

György  -  

Kedves Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna,

Kollégaként nagy tisztelettel arra kérem, hogy ne adjon kiterjesztő értelmezést olyan szabálynak, amely nem szerepel a törvényben.

Itt a lapon két mondatát nem tartom megalapozottnak.

1.

A törvény 176§-a azt szabályozza, hogy mikor állítható ki számla egyszerűsített adattartalommal.

A 176. §. szó szerinti idézete:

176. § (1) A 169. §-tól eltérően a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha

Kérem felismerni, hogy a mondatban az IS szó szerepel, nem pedig az, hogy csak a felsorolt esetekben.

Nyilvánvaló, hogy ha CSAK a felsorolás szerinti esetekben lehetne egyszerűsített adattartalmú számlát kibocsátani, akkor az úgy lenne megfogalmazva:  pl. "... csak a következő esetekben..."

Tehát nem áll helyt az idézett mondata, hogy mikor állítható ki az egyszerűsített számla, mert a többi fel nem sorolt eset még NEM JELENT TILTÁST.

2.

Nem adható egyszerűsített adattartalmú számla, a fordított adózás hatálya alá tartozó ügyleteknél, még akkor sem, ha az ellenértéket a teljesítés napján megfizették.

Ugyancsak a fentiek alapján ilyen tiltás nem szerepel az ÁFA tv.-ben, ez kiterjesztő értelmezése a törvénynek.

Kérem az információk szíves korrigálását.

Üdvözlettel

Dr. Oldal György

www.mkoe.hu

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves György!

Nagyon szépen köszönöm a témához való hozzászólását, és többi tanácstalan könyvelő tájékoztatását. Cikkem január 2-án íródott, mely időszakban még nem kezdődött meg az adóhivatal értelmezésének közzététele az apeh honlapján. Cikkem ebben a bizonytalan időszakban próbálta felhívni a figyelmet a törvényben levő egyáltalán nem világosan fogalmazott szabályokra. Ma már valóban tudjuk, hogy a számlázásban több lehetőség van, mint amit első olvasatban a törvényből kiolvastunk. Tudjuk, hogy kiállíthatjuk a készpénzes számlát adóalany részére is, és azt is tudjuk, hogy ezt a fordított adózás esetén is megengdi az adóhivatali gyakorlat. A cikk módosítása azonban nem lenne "fair", azt jelentené nem vállalom az akkor írottakat. Amivel azonban haladéktalanul kiegészítettük, az az adóhivatali tájékoztató, mely lényegesen hitelesebb forrás, mint egy adószakértő értelmezése. Ezt kell alkalmazni.

Egy "IS" szó értelmezése elég sokszínű a magyar nyelvben. A felsorolt esetekben egyszerűsített adattartalmú számla is kiállítható, de akár "normál" számla is. Ezt is jelentheti. A felsorolt eseteken kívül pedig számla kiállítása kötelező.

Még egyszer köszönöm valamennyiünk nevében, hogy véleményével segít tisztább képet kapni a törvények értelmezésében.

Gábo!  -  

Zsuzsi ! Kérlek segíts szakmailag a megküldött levél jó-e?Tájékoztató a lakásszövetkezetek és társasházak fordított adózással kapcsolatos tudnivalóiról Az APEH 2008. január 8-án közzétett egy tájékoztatást az általános forgalmi adóról szóló új törvény keretében bevezetett fordított adózás alkalmazására. (Az APEH tájékoztató az alábbi honlapon érhető el: http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/forditott_adozas.html) A lakásszövetkezetek és társasházak szempontjából a fordított adózás alkalmazását két szempontból kell vizsgálni. Egyrészt, amikor a lakásszövetkezet és társasház szolgáltatást nyújt, másrészt, amikor e házkezelő szervezetek szolgáltatást igénybe vesznek. Mielőtt mind a két fenti lehetőséget részleteznénk, meg kell jegyeznünk azt, hogy a fordított adózás alkalmazása nem kerülhet szóba, ha a lakásszövetkezet vagy a társasház alanyi adómentes adóalanyként jelentkezett be az adóhatósághoz. Ebben az esetben tehát a fordított adózás nem alkalmazható. A fordított adózás esete ha a lakásszövetkezet, illetve a társasház tagjainak vagy tulajdonosainak szolgáltatást nyújt A jogi személy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában álló ingatlan használatának ellenértékeként használati díjat állapít meg tagok és nem tag tulajdonosok felé. Ez a használatba adás, mint szolgáltatás az áfa rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül és az új áfa törvény értelmében adómentes tevékenységként kezelendő. Az ingatlan bérbe adás, mint adómentes szolgáltatás nem tartozik bele az új áfa törvény 142.§ (1) bekezdésében felsorolt, fordított adózással érintett szolgáltatási körbe, így a lakásszövetkezetnek tagjai és nem tagjai felé nyújtott szolgáltatás tekintetében a fordított adózást nem kell alkalmazni. A lakásszövetkezet további egyéb szolgáltatása esetén (pl. fűtés, kábel tv, stb.) vizsgálnia kell, hogy a fő tevékenysége valóban a tulajdonában lévő ingatlan használatba adása-e? Amennyiben az alapszabályában fő tevékenységként a TEÁOR ’03 70.20 (ill. TEÁOR’08 68.20 2008. 01. 01-től) tevékenységi kód szerepel, akkor, ha további szolgáltatást is nyújt tagjai és nem tagjai felé a főtevékenységre tekintettel az így nyújtott szolgáltatása után sem kell a fordított adózást alkalmaznia. Ez különösen a továbbhárított szolgáltatások esetében jelentős, mert e tekintetben sem kell a fordított adózást alkalmazni. Amennyiben azonban lakásszövetkezet főtevékenysége olyan szolgáltatás, mely önmagában nyújtva fordítottan adózna, akkor viszont a teljes szolgáltatás a fordított adózás hatálya alá esik. A társasházak esetében nem beszélhetünk jogi személyiségről, így a társasház nem is számlázhatja ki a tulajdonosai felé a közös tulajdon közös költségét. Ez azt is jelenti, hogy a társasházi költségfelosztás nem valósít meg áfa törvény hatálya alá tartozó szolgáltatási tevékenységet, ebből pedig az következik, hogy a társasház és tulajdonosai között a fordított adózás kérdése fel sem merülhet. A fordított adózás esete ha a lakásszövetkezet, illetve a társasház szolgáltatást vesz igénybe Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXLVII. tv. 142.§ (1) bekezdés b) pontja értelmében az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében alkalmazandó a fordított adózás. Ha és amennyiben a lakásszövetkezet, vagy a társasház az adóhatóságnál az alanyi adómentes körbe jelentkezett be, akkor értelemszerűen ebben az esetben sem kell a fordított adózást alkalmaznia. Minden más esetben a lakásszövetkezetek vonatkozásában az ingatlanhoz kapcsolódó fenntartási, szolgáltatások igénybevételénél a lakásszövetkezetek esetében is alkalmazni kell a fordított adózást. A társasház esetében csak akkor kell alkalmazni a fordított adózást, ha a társasház áfa alanynak minősül (azaz bejelentkezett az adóhatóságnál és nem választott alanyi adómentességet tevékenységére). Teendők a fordított adózás esetén Amennyiben a lakásszövetkezetnek, vagy a társasháznak szolgáltatás igénybevételekor a fordított adózást kell alkalmaznia, akkor a teljesítésre kötelezett szolgáltatók a lakásszövetkezet vagy a társasház részére kibocsátott számlában áfát nem tüntethetnek fel és egyidejűleg a szolgáltató az egyébként a számlaadási kötelezettségnek megfelelő tartalmi és formai előírásokon túl a számlán köteles feltüntetni a lakásszövetkezet vagy a társasház adószámát is. A lakásszövetkezet (társasház) ennek megfelelően köteles a szolgáltatói körével előzetesen egyeztetést folytatni és a fordított adózással kapcsolatos számlaadási, számla befogadási feltételeket tisztázni. A fordított adózással érintett szolgáltatások igénybevétele esetén a beszerző lakásszövetkezetnek (társasháznak), mint adóalanynak adófizetési kötelezettsége keletkezik a szolgáltatás teljesítését tanúsító számla befogadásakor, a számla kiegyenlítésekor vagy a teljesítést követő hónap 15. napján. A lakásszövetkezetnek (társasháznak) az ily módon keletkezett fizetendő adót a bevallásában szerepeltetnie kell, azonban a fizetendő adót a levonási jog általános feltételei szerint levonásba is helyezheti. Az alanyi adómentesség A lakásszövetkezetek és a társasházak az adóhatósághoz történő bejelentkezéskor választhatnak, hogy az alanyi adómentességet, vagy az általános áfa körbe kívánnak tevékenységük alapján működni. Az alanyi adómentesség 2008. január 1-jétől akkor volt választható, ha az adott lakásszövetkezet vagy társasház éves árbevétele az ötmillió forint értékhatárt nem haladja meg. Az előző évtől eltérően azonban 2008. január 1-jétől az alanyi adómentes értékhatárba beleszámít az ingatlan bérbeadásából származó bevétel is, ami nagy valószínűséggel az alanyi adómentességet választó lakásszövetkezetek többségénél az értékhatár túllépését eredményezheti. Minderre tekintettel fontos figyelni az árbevétel értékhatárának évközi alakulását, mert az ötmillió forintos értékhatár elérésekor az adott lakásszövetkezetnek, vagy társasháznak 15 napon belül az adóhatóság felé az általános áfa körbe át kell jelentkeznie. Létezi ez ,hogy a bérbeadás ami a fő tevékenység és mentes az beleszámít az alanyi tevékenység összeghatárába. Köszönettel várom mielőbbi tájékoztatásodat. Gábor

Moncsina  -  

Sziasztok! Az áfa törvény 169 § d) pontja szerint a számlának tartalmaznia kell a termék beszerzőjének, a szolgáltatás igénybevevőjének adószámát... szerintetek ezt minden esetben meg kell tenni vagy csak a fordított adózás alá tartozó ügyleteknél? A másik ami még elgondolkodtató számomra a 160 § (1) bekezdése a számlakibocsátásra kötelezett személyéről. Ez a paragrafus szerintetek mire vonatkozik?

Juli  -  

Liának (2008-01-03-i kérdésére ajánlom a http://www.fn.hu/index.php?id=55#off lapot, én ott szoktam jogszabályokat keresni

Éva  -  

A Tv.-ből én is azt bogarásztam ki, hogy a kp.számla(egyszerűsített száml) mint külön számlatömb megszünik, és a számlát lehet egyszerűsített formában kiállítani. Az APEH erről mit sem tud. Hol az igazság?

Ircsi  -  

Kedves Matyi! nem fogok vitatkozni. Az ÁFA levonásához annyi, hogy ha az ÁFA visszaigénylés személyi feltételei megvannak, akkor tárgyi feltételként kell az első,eredi példányú számla (mint tudjuk a készpénzfizetési, egyszerűsített készpénzfizetési számla is számla már elnevezésében is) Azt meg már régóta tudja mindenki, hogy csak az első számú, eredi példányú vevő nevére,címéres,stb. kiállított számla alapján lehet ÁFÁ-t levonásba helyezni. Másolati példány, vagy másodpéldány alapján ÁFÁ-t levonásba helyezni nem lehetett ez előtt sem és ez után sem, akkor sem, ha az átutalásos számla.

Kecskés Csaba  -  

Vicces ez a nyugta vagy számla történet... Eddig az volt kiírva a boltokban, hogy "ÁFA-s számla igényét kérjük előre jelezze". Mostantól az eladó felelőssége mindenkinél rákérdezni, hogy "Kér ÁFA-s számlát?" És ha mégsem kérdez rá? Melyik vevő fogja utána bebizonyítani, hogy ő kért számlát, de úgy távozott a kasszától, hogy mégsem kapott? Hiszen a másik régi mondás marad: "Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el!" Üdv: Csaba

MATYI  -  

Ja igen az előbbit folytatva: azt hiszem itt a félreértésre az adhat okot, hogy szerintem az APEH-től idáig mindenki csak azt kérdezte, hogy kiadható-e a egyszerűsített adattartalmú számla- és nem pedig azt, hogy ez alapján a számlabefogadó fél visszaigényelheti-e az ÁFÁ-t(lásd a készpénzfizetési számlatömb 2. példányát)!Szerintem a félreértések alapvető oka, hogy valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem az első, tehát a vevő részére átadott példányra van ez nyomtatva-mert akkor ugye sima lenne az ügy a vevő rögtön kikérné magának hogy ez neki nem jó.Itt azt hiszem a készpénzfizetési számlák formátumát elfogadó illetékesek hibáztak.Vagy tették ezt szándékosan mert az eddigi bevett hibás gyakorlatnak megfelelően biztos hogy minden adóalanynak van ilyen befogadott számlája-hurrá lehet kaszálni!

MATYI  -  

Aranyoskáim!Eta,Ircsi,Teri és valahány név a naptárban.Igen az APEH honlapon tényleg jól megmagyarázzák, hogy ki lehet állítani a 165§/b alpontjában foglalt esetben, ha az adóalany nem kér számlát(MERT NEM AKARJA ELSZÁMOLNI ÉS ÁFÁ-T VISSZAIGÉNYELNI !)-de mivel bizonylatkibocsátási kötelezettség van és adóalanynak nyugta nem adható ki-ezért ebben az esetben vmint a 159§-ban leírt előlegfizetés esetében; ill EU-n belüli más országbeli (uniós adószámmal rendelkező) vevőnek forintban történő fizetés esetén egyszerűsített adattartalmú készpénzfizetési számla adható.Elő kell venni az egyszerűsített v. másnéven a Készpénzfizetési számlatömböt, a a 2. vagyis a számlakibocsájtónál maradó példányra régóta rá van nyomtatva áltósan nagy ordító betűkkel:ÁFA VISSZAIGÉNYLÉSÉRE NEM ALKALMAZHATÓ.Bocsi, de nem a számlakibocsájtó szokta visszaigényelni az ÁFÁ-t, tehát ez a vevőt érinti!Tehát ha a vevő azt nyilatkozza, hogy ő ÁFÁ-s számlát kér a készpénzfizetéssel történt vásárlásról-mert EL AKARJA SZÁMOLNI ÉS VISSZA AKARJA IGÉNYELNI AZ ÁFÁ-T,akkor bizony nem alkalmazható a készpénzfizetési számla!Csak hogy tudják:én kereskedő vagyok és én a legboldogabbak közé tartoznék, ha tovább írogathatnám az egyszerűs. kp.-s számlákat!

eta  -  

01.10. APEH honlap jól meg magyarázták, hogy mégis csak kilehet állítani egyszerűsített számlát.

Ircsi  -  

Akik a törvényt rendesen összeollózták, azok számára biztos volt, hogy az egyszerűsített adattartalmú számlát, kp. számlát - ha az a teljesítéssel egyidejűleg fizetődik, akkor az egysz.kp-s számlát továbbra is lehet használni, ha azok az APEH által adott sorszámtartomány alapján kerültek forgalomba. APEH portálon is ott van: gyszerűsített adattartalmú számla adóalany vevő részére is kiállítható 2008.01.10. A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 176. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 169. §-tól eltérően a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha a 165. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott esetben az ott említett személy, szervezet az adóalanytól számla kibocsátását kéri, feltéve, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek. Az áfatörvény 165. § (1) bekezdés b) pontja alapján pedig mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, haa termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri. Az áfatörvény idézett 165. § (1) bekezdés b) pontjának előírása arra az esetre vonatkozik, amikor a vevő a teljesítéskor készpénzben fizet, és nem kér számlát - következésképp nyugtát kap. A 165. § (3) bekezdésének előírása szerint az előbbiek szerinti nyugtaadás csak magánszemély felé történhet, mert az adóalany, vagy nem adóalany jogi személy felé számlát kell adni. A áfatörvény 176. § (2) bekezdés b) pontja visszautal a 165. § (1) bekezdés b) pontjára azzal, hogy ha az ott tárgyalt esetben a vevő mégis számlát kér, akkor az egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható. A számla egyszerűsített adattartalommal tehát kibocsátható, ha a teljesítéssel egyidejűleg készpénzzel fizető vevő (aki lehet adóalany, nem adóalany jogi személy vagy magánszemély egyaránt) és nyugta helyett névre szóló bizonylatot kér. A 165. § (1) bekezdés b) pontra történő visszautalásban az ott említett személy, szervezet a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére utal, és mivel a visszautalás nem terjed ki a 165. § (3) bekezdésre, semmi sem zárja ki azt, hogy az egyszerűsített adattartalmú számlában vevőként adóalany szerepeljen. (PM Forgalmi Adók, Vám és Jövedéki Főosztály: 227/1/2008; APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály: 1559595296)

Teri  -  

A kérdésem a következő a törvény azt mondja, ha az adóalany számlát nem kér akkor készpénzes fizetés esetén egyszerűsített számla is kiállítható. A tv.melyik pontja tiltja ezt az esetet?

csak a keresztnevét...  -  

A tegnapi békéscsabai Verzál előadáson azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kp-s számla továbbra is használható az adóalanyok között.

MATYI  -  

Hát ez szép!Az apeh elvárja hogy számlázzunk szabályosan, csak nincs egyértelmű állásfoglalás a hatálybalépés napjáig.Egyébként majd összevereketem a könyvelőmmel ezen, mert szerinte is kiadható az egyszerűsített kp.számla.Én leültem az egymásra kaotikusan keresztbe hivatkozó jogszabályokat kiböngészni(valójában a 176§ utal a 159§-ban az előlegről szóló esetre!) és szerintem is csak a fenti értekezésben nevezett esetben adható ki.Szerintem a törvényalkotók így dolgoznak: mi az ami eddig jól működött?-na ezt holnaptól teljesen másként kell csinálni!ez az egyszerűsített kp.fizetési számla esetében teljesen igaz!Mint a régi poén esetében:ha kerek cipeljük, ha szögletes gurítjuk!

marika 59  -  

Segítséget szeretnék kérni!Ha ingatlan bérbeadásból a kifizetődő 36%adót von le de kedvezőbb részemre a 25%-os külön adózás választhatom-e a bevallásba????Köszönöm-Várom válaszát

csilla  -  

igen választhatod, az adóbevallásnál döntheted el véglegesen, hogy melyiket választod.

BaraMa  -  

Kedves László! A "Zsuzsa" hozzászólásában írt ÁFA tv. 127.§(1) bekezdése alapján ÁFA levonási jog tárgyi feltétele, hogy az adóalany nevére szóló SZÁMLA álljon rendelkezésre. A 2007-ben hatályos ÁFA törvény 35.§ (1) - a, pontjában ez még így szólt: az adóalany nevére szóló számla, egyszerűsített számla álljon rendelkezésre. Az idei ÁFA törvénynél az egyszerűsített számla nem szerepel az ÁFA levonási jog tárgyi feltételeként, csak a SZÁMLA.

Ircsi  -  

Hát ez a készpénzfizetési számla, megy egszerűsített készpénzfizetési számla megszűnik, ez eléggé féélre informálás. Már elnézést.

László  -  

Kedves Zsuzsa és Mindenki! Most beszéltem az APEH ügyfélszolgálatával és a hölgy határozottan mondta, hogy a 176§ (2).b alapján továbbra is kiállítható egyszerűsített számla adóalanyok között. Továbbá elmondta, hogy hallott arról, hogy ez több fórumon is kérdéses volt, azonban a trv. alapján továbbra is kiállítható az egyszerűsített számla a kérdéses esetben. A jogszabály értelmezése hasonló a korábban általam leírtakhoz. Elmondta, hogy napokon belül kikerül az APEH oldalára egy állásfoglalás.

Zsuzsa  -  

Mi is napok óta vívódunk a számlákon. Szerintem érdemes még foglalkozni az áfa tv. 127.§ (1) a) pontjával, ami az adólevonási jog tárgyi feltételeként az ügylet teljesítését tanúsító számlát jelöli meg. A tavalyi törvényben itt a számla után az egysz.szla is szerepelt.

marika  -  

A 165 § 1/b számladási mentességet ad, ha az ügylet kp-ben van kiegyenlítve és a vevő nem kér számlát.A 165§ 3 bek.azt jelenti, hogy adóalanyoknak egymást között kötelező adni számlát akkor is ha az adóalany vevő azt nem kéri. A 176 § lb szerint ez a számla lehet számla is, de lehet egyszerŰitett számla is. Szerintem továbbra is lehet két adóalany között egyszerűsített számlát használni. A számlaadás ténye kötelezhő, nem a milyensége.

Erika  -  

Köszönöm Zsuzsa.

Zsuzsa  -  

Ha anyagot veszel, akkor annak az áfáját levonhatod - ebben nincs változás. Hogyha beépíted és az egészet ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásként továbbszámlázod adóalanynak, akkor van fordított adózás, ezt jelzed a számlában. De ha csupán az anyagot számlázod tovább, akkor normál áfás számlát adsz róla. Tegnap az apeh honlapra kitettek egy tájékoztatót is ezzel kapcsolatosan.

Erika  -  

Sziasztok. Ez a fordított áfá-s dolog elég kaotikus.Veszek csőszereléshez anyagot 400 000 Ft-ért.Ennek az áfáját nekem be kell fizetnem.Ezt a fizetendő és a levonható áfa részben is szerepeltetni kell a bevallásban ? Nekem miből képződik levonható áfám ? Ha továbbszámlázom, az is áfa mentes, de beszerzéskor nekem meg kell fizetnem.Valaki legyen szíves már ezt részletesen leírni.Köszönöm.

Árpád  -  

A vevő által (nem természetes azonosító adatokon kívüli)adatai téves közléséért ki a felelős? Esetleg írásban kérjük be ezen adataokat? Ha ezen adatokat nem tudja akkor ne szolgáljuk ki vagy csak tekintsük egyszerű magánszemély vásárlónak?

Erika  -  

Nagyon jó az info,de mivan a A4-es számla lappal? Azt nem kell figyelni esetleg selejtezni.

BaraMa  -  

Kedves Rózsa! A fordított adózás esetében a vevő adószámát is fel kell tüntetni a számlán.

BaraMa  -  

Az a baj, hogy már 2008.01.07-e van és a Magyar Posta, illetve az üzemanyagkutak csak egyszerűsített készpénzfizetési számlát tudnak - saját bevallásuk szerint -kiállítani. Remélhetőleg az adóhivatal ad egy kis "átfutási időt" az ÁFA tárgyi feltételeit vizsgálva.

Jutka  -  

Nagyon köszönjük a hasznos információt.

Erika  -  

Köszönöm szépen Csaba és mindenki másnak, aki segít ebben a káoszban...

Kecskés Csaba  -  

Az új áfatörvény X. fejezete, valamint a 2007-ben még hatályos korábbi áfatörvény egyszerűsített számlára vonatkozó fogalommeghatározása alapján nem látom akadályát annak, hogy az eddig kibocsátott egyszerűsített készpénzfizetési számlatömbök ne lennének alkalmasak arra, hogy az új áfatörvény 176.§-ában leírtaknak megfelelően használjuk őket. A kötelező adattartalom erre is felvezethető, egyéb plusz adatok feltüntetése pedig nem ütközik a törvényi szabályozással. Természetesen a mindennapi életben csökkenni fog az alkalmazhatóság, mivel a 176. § (1) bekezdése igen egyértelműen és szűken fogalmaz (jóformán csak az előleg és a belföldön kívüli értékesítések esetében lehet egyszerűsített adattartalmú számlát kibocsátani). Minden egyéb esetben valóban csak a számla kibocsátása engedélyezett, azt azonban nem tiltja a törvény, hogy a számlára ráírjuk, hogy a teljesítés módja készpénz (nincs benne a kötelező adattartalom listájában és annak kötelező kihagyása sincsen előrva), így a vállalati ügyfelektől teljes adattartalmú számla kibocsátása mellett is bonyolíthatunk készpénzforgalmat. Üdv: Kecskés Csaba

Masi  -  

ÁFA tv.165§ 1/a pontja:adómentes tevékenység végzése esetén igaz,hogy mentesül a számla-kibocsátási kötelezettség alól,/ha jól értem/de szerintem egyszerűbb számlát adnia. Ha jól értem a törvényt,adhat. Masi

Zsolt  -  

MI CSAK EGYFÉLE TELJES SZÁMLÁT HASZNÁLUNK, AMELYEN A FIZETÉSI MÓDNÁL FELTÜNTETJÜK, HOGY KP, VAGY UTALÁS. A KÉRDÉSEM: AMIKOR ÁFÁS SZÁMLÁT ADOK, AKKOR A SZÁMLÁRA MINDEN ESETBEN RÁ KELL ÍRNOM A JOGSZABÁLYI HIVATKOZÁST, AMI ALAPJÁN A SZOLGÁLTATÁS,TERMÉKÉRTÉKESÍTÉS ÁFÁS? zSOLT

Nelli  -  

Köszi az infót! Hasznos volt. További jó munkát kívánok !

Csilla  -  

Elnézést, de én nem látok olyat az áfa törvényben, mely tiltaná, hogy adóalanyok között egyszerűsített adattartalmu szamlaval egymas közt adoalanyok nem szamolhatnanak el...

Ilona  -  

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom az üzeneteid, mert sokszor van, hogy talán tudom, de eza józan szavakkal leírt tudnivaló részemre fontos és megnyugtató. Köszi Makóról.

Erika  -  

Most már végképp nem értek semmit...Cégek között nem lehet készpénzes számlát kiállítani ? Értelmezésem szerint a "számla" az, amin kiválaszthatom a fizetés módját, tehát ráírom, hogy kp. vagy átutalás. Az egyszerűsített számla az a Készpénzfizetési számla. Ha én csak átutalásos számlát adok ki teljesen új vevőknek is, futhatok a pénzem után...

Marcsi  -  

BUÉK. Köszönöm az információt.Sajnos én sem ,- mint ahogyan sokan mások sem - így értelmeztem a kp-s számlák kiállítására vonatkozó rendelkezést. Jó lenne, ha az APEH is közzé tenne valami közleményt.

Irén  -  

Most akkor mi a végleges helyzet? Lehet egyszerűsített számlát adni cég-más cégnek? Írjátok ár meg legyetek szívesek! Köszönöm előre is

Magdi  -  

B.U.É.K Köszönöm az infót. Sajnos elkeseredem, hogy ennyi olvasás, konzultáció és még indig van új a Nap alatt, mennyire nem világos a tv.szövege. Nem vettem észre, hogy a kp. szálákat cégek között nem lehet alkalmazni. Köszönöm Minden jót!

László  -  

Kedves Zsuzsa, csak most frissült az oldalam, láttam egy választ tőled. A 165. par. (3) bekezdése azt mondja, hogy mikor _nem mentesül_ az adóalany a számlakibocsátás kötelezettsége alól. Viszont a 176. par. azt mondja, hogy 165 par. (1) alapján adható számla egyszerűsített tartalommal. Magyarán adható egyszerűsített számla. Vagy rosszul értelmezem?

László  -  

Már elnézést, nem vagyok könyvelő, lehet, hogy én nem értem, de a 2007. évi CXXVII. törvény 176. paragrafusa egy szót sem mond arról, hogy az egyszerűsített vagy készpénzfizetési számla megszűnne. A lényeg, hogy a fenti törvényben nem találtam erre vonatkozó infót. Másik törvény vagy rendelet határoz erről? A számla egyszerűsített tartalommal nem egyszerűsített számla? Megköszönném a tisztázó választ!

Rozi  -  

Köszi az új információt! Mindig megköszönöm, hogy vagy nekünk!Kívánok neked erőt, kitartást!

Bea  -  

Kedves Zsuzsi! Ma reggel (08.01.04) egyeztettem az APEH ügyfélszolgálatos munkatársával. Az ő álláspontjuk az, hogy előlegre sem lehet egyszerűsített számlát kiállítani. Ígéretük szerint napokban közzéteszik a honlapon az állásfoglalásukat. Üdv.Bea

csak a keresztnevét...  -  

Erzsébet

Mária  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a számlázással kapcsolatos tájékoztatást, nagyon hasznos információt kaptam. Az APEH ügyfélszolgálat még abban is megerősített, hogy az adóalany által befogadott egyszerűsített adattartalmú számlát az áfa-revizor nem fogja elfogadni.

Rózsa  -  

A fenti anyagban : A számlázással kapcsolatos változásokban nem olvastam, hogy a Tv. 169.§ d)pontja szerint a vevő adószámát is fel kell tüntetni a számlázáskor. Akkor ezt nem kell alkalmazni?

Csné Márti  -  

Zsuzsi! Ne haragudj de nem kötözködni akarok, csupán úgy gondolom, hogy: a 176.§ későbbi, mint a 165. §, ezért a 176.§-ban nem csak a 165.§ (1) b, pontjára kellene visszahivatkozni, hanem a 165.§ (3) bekezdésére is, akkor lenne teljesen egyértelmű a készpénzfizetési számla használata. Így számomra a két paragrafus között ellentmondás van, vagyis nincs szinkronban.

mari  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm korrekt, jól érthető tájékoztatásodat.További jó munkát Neked és kedves Munkatársaidnak. Üdv. Mari

Csilla11  -  

Köszönöm,a kp-s számlákkal kapcsolatos változás elkerülte a figyelmemet.

csak a keresztnevét...  -  

Ildi

Zsuzsi  -  

Valóban igen nehéz a keresztbe hivatkozásokat értelmezni, talán sokan sokféleképpen meg is fogják tenni. A 176 § (1) b. pontja visszautal a 165 §(1) b pontjára, viszont a 165 § (3) bekezdése alapján ezt a pontot nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy felé történik. Én is remélem, hogy az adóhivatal értelmezésében másképp fogja olvasni a törvényt, és megengedik az adóalanyok közötti egyszerűsített adattartalmú számlát. De addig marad a törvény paragrafusainak értelmezése.

rózsa  -  

nagyon köszönöm, már hallottam az előadáson, de bizony ki ment a fejemből, ennyi módosítás után!

Teri  -  

Köszi, új volt a kp-s szla kibocsátásra vonatkozó infó

Gyöngyi  -  

Az egyszerűsített adattartalmú számla kiállítására vonatkozó információ számomra is új dolog volt. Kérdés: az adó alóli mentesség esetén (korábban tárgyi adómentesség) nem kell SZJ számot írni?

Pila  -  

BUÉK! Oppá!

Piroska  -  

BUÉK ! Köszönöm a segítséget , valóban ez az infó sehol nem hangzott el.A fordított adózás alá tartozó SZJ-kről is kapunk infót ? Előre is köszönöm,

Csné Márti  -  

Nem értem!2007. második félévében már csak az APEH által engedélyezett sorszámtartományba illeszkedő nyugta, számla, egyszerűsített számla nyomtatvány volt jogszerűen értékesíthető, ezért ezek a második félévben vásárolt nyomtatványok 2008-ban is használhatók. APEH honlapról 12.19-i dátummal!!!! Ez szerint és a 176.§(1)b,pontja - 165.§(1)b, pontjára hivatkozik vissza - szerint nekem úgy tűnik, hogy a készpénzfizetési számla 2008.évben is használható. Vagy rosszul gondolom?

Margit  -  

A készpénzfizetési számlára vonatkozó változás elkerülte a figyelmemet, hol található a törvényben? Előre is köszönöm.

Friderika  -  

Köszönöm az információt!

Mariann  -  

a KP számlával kapcsolatos info a törvényben hol található? Én ugyanis ilyet nem találok benne. Előre is köszönöm!

SKati  -  

B.U.É.K. Köszönöm, a kp számla info újdonság.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az új infót az egyszerűsített számlával kapcsolatban. Nem hallottam egyetlen előadáson sem erről, és a törvényből sem tűnt ki, hogy az egyszerűsített számla a cégek között lényegében megszünik. Tegnap (01.02.)vásároltam egy monitort (mint cég), egyszerűsített számlát kaptam. Mit csináljak vele, és még sokan mások. Boldog új évet, és további jó munkát! Erzsébet.

Mariann  -  

köszönöm

Lia  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönet az összefoglalóért és az emlékeztetőért! Önnek köszönhetően újra átnéztük a számlatömböket és sajnos úgy tűnik, van pár gyártó, aki tavaly az első hónapokban még a régi sorszámmal állított ki számlatömböket, így azokat is le kell cserélnünk. Erre felhívnám mások figyelmét is!És a 25/2006 PM rendeletét sem könnyű megtalálni a neten, még az ügyfélkapun sem adja ki a jogszabálykereső...

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információt

ági  -  

Köszönöm a segitségetT

Ági  -  

Először is BUÉK! Zsuzsa! szerunted ha valaki rovar írtással foglalkozik, az fordítottan adózik? Válaszodat előre is köszönöm, de szeretném azt is tudni, hogy hol olvashatom el a válaszokat? Bocsi de soha nem találok választ.

Ági  -  

Azt szeretném kérdezni,hogy az SZJ szám feltüntetése / már mint az új/ kötelező e vagy csak a szövegben kell utalni a szolgáltatásnyujtásra- és hogy már 08.01.01-től kell-e alkalmazni vagy csak 08.07.01-től?

Viktória  -  

Kedves Zsuzsa! A segítségedet abban szeretném kérni, hogy az ÁFA-törvény 142.§ (1) bekezdés b) pontja szerint az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti az ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási,átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében. A tisztítás fogalmába vajon beletartozik a 90.00 SZJ alá tartozó szennyvíz-,hulladék,köztisztasági szolgáltatás? A szennyvíztisztítás ingatlanhoz kapcsolódik?! Válaszodat előre is köszönöm! Szép napot!

Kati  -  

Köszönöm az információt és BUÉK!Társaságunknál őrzés-védelmi fealadot látunk el, főleg áruvédelmi szempontok alapján.Az Áfa törvény 142 § (1) b pontjában a 2008.évi változás alapján az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási stb. szolgáltatás nyújtása esetén, az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti. Kérdésem, hogy ebbe a felsorolásba, az őrzési feladat is (lopás megakadályozása az ingatlan területén) beletartozik szerintetek? Nekünk 2008.január 1-től a Vevőknek kiállított számlákra fel kell tüntetnünk, hogy a"szolgáltatás igénybevevője az adófizetésre kötelezett" Csak a törvény b pontjának a fenntartási jelzője alapján jutott eszembe ez a gondolat.De már másokkal konzultálva is erre a következtetésre jutottunk de lehet, hogy mi rosszul értelmezzük.

Andrea  -  

BUÉK ! Köszönöm a kp-s számlákra vonatkozó infót, ezt egy előadásban sem mondták el ilyen részletesen és érthetően. Köszi

Vali  -  

Köszönöm szépen az infot, de igazság szerint a mi legnagyobb problémánk az SZJ számmal kapcsolatos (mikortól kell az újat használni,és rá kell-e írni a számlára), másrészt a pénztárgép kötelező használatával kapcsolatos. Kinek kötelező?

marika  -  

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent: " egyszerűsitett adattartamú számlát lehet kiállitani: -ha az ellenértéket Ft.ban a vevő a teljesítés napján megfizeti,és számlakibocsátását kéri" tehát mégis lehet kp.számlát kiállítani??????

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi! Boldog Új Évet kívánok és köszönöm a friss tájékoztatást. A hagyományos készpénzfizetéses számlát azoknál azért lehet használni, akik beletartoznak az egyszerűsített adattartamú körbe?

Kata  -  

Köszi a számomra új információt, ezt egy előadáson sem monta egy előadó sem. Nagyon boldog új évet kívánok.

Bozóky Gyöngyi  -  

Keves Zsuzsi! Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok először is! Meglepett a cikk, nekem nem tünt fel a törvényből, hogy a kp számla cégek között megszünik, hogy csak magánszemélynek adható. További jó munkát!

Gabi  -  

Szia Zsuzsi ! Szia Zsuzsi ! Mindenekelőtt Boldog Új Évet Kívánok! Hát ez most tényleg új információ. Engem most ez meglepett rendesen. Lehet, hogy a helyesbítik majd ezt is? Szó van róla, hogy több témában újrafogalmaznak majd. Üdv: Dérné Gabi

Ica  -  

Köszönöm az információkat. Eredményes Boldog Újévet Kívánok sok munkát, sikert Mészárosné

Judit  -  

Ez a készpénz katasztrófa, Köszi BUÉK Mindenkinek

Attila  -  

Köszönöm, a kp számla info újdonság.

Ildikó  -  

Köszönöm szépen! A készpénzes számlákról nem olvastam sehol, sőt még előadáson sem említették!

csak a keresztnevét...  -  

Juli

Andi  -  

Köszönöm a lényeget kiemelő információt. A kp-s számlákra vonatkozó információ új volt.

Ary  -  

megjelent -állitólag- 12.29-én a 47/2007 PM rendelet az ominózus számlákkal kapcsolatos PM rendelet módositásáról, vagy uj rendelet!? még nem tudtam sehonnan letölteni Reméljük, hogy talán oszlik a köd...

Ary  -  

A leirtakkal tökéletesen egyetértek, ezért a cikkben feszegetett dolgokat 2007 12 11-én irásban az APEH-nak kérdések formájában feltettem, választ a mai napig nem kaptam

viki  -  

Boldog ÚJ Évet Mindenkinek!!! Valóban nem hallottam róla sehol. Ennek nincs hírértéke a híradásokban?! Köszi az infót.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa! A kérdésemeimet általában már más megfogalmazza, ezért kiváncsi lennék a válaszokra. Már többször kérdeztem hol találom ezeket, sajnos választ nem kapok rá. Mi az oka?

Tünde  -  

Köszönöm az infót. A kp-s számlák használatával kapcsolatban "csupán" az háborít fel, hogy az APEH vagy a PM nagyokat hallgat, pedig lett volna idejük tájékoztatókat közzé tenni (honlap, média)! az időben történő felkészülésre (pl. ma a nyomtatványboltban cégnévre kérem számlát és egyszerűsített készpénzfizetésit kaptam!)

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Először is Boldog Új Évet kívánok. Engem is meglepett a készpénzes számla.Nagyon köszönöm az információt, bevallom őszintén, hogy nem tudtam róla. Üdvözlettel:Magdi

csak a keresztnevét...  -  

Erika Az egyik ügyfelem rovar és rágcsálóírtással foglalkozik, egészségügyi gázmester. Sajnos az alanyi adómentességet nem válaszhatta, mert 2007 évi árbevétele 200 ezer Ft-tal meghaladta az 5 millió forintot. Ezt atevékenységet a takarítás és tisztításhoz sorolták. Társasházakban nem végez rovar és rágcsálóírtást, csak mezőgazdasági telepeken ( baromfitelepen, sertéstelepen,üzemekben ) A fordított áfa fizetés vonatkozik-e rá, és be kell e valamilyen nyomtatványon jelenteni az APEH-hez. Köszönettel

Márta  -  

Boldog Új Esztendőt Kívánk! Köszönöm az információt.

zsófi  -  

BUÉK! LEGJOBBAK A TE INFORMÁCiOD!

Marcsi  -  

Nagyon boldog, eredményes új évet kívánok! Nagyon szeretem a leveleidet, gyakran új információt adnak, ill. rendszereznek. A kp-s számla hihetetlen... Köszönöm a segítséget.

Andrea  -  

Kp számla lesz a következő káosz, az APEH tudja már, hogy mit fogadott el? Mit csináljunk, ha mégis kp-s számlát hoz az ügyfél a vállalkozási költségeihez? Köszönet mindenért, és Buék!

Marianna  -  

Köszönöm szépen Zsuzsi! Békés, boldog, egészségben gazdag Boldog Új Évet kívánok!

Judit  -  

Jól értelmezem? Ha én mint Kft kiállítok egy másik Kft-nek számlát mert azonnal készpénzben rendezte a tartozását, akkor ebben az esetben erre nem használhatom az egyszerűsített számlát? Legyen szíves pontosan meghatározni, hogy ezt mely § írja le pontosan! Köszönettel

Irén  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a fontos , sorok között is olvasó megjegyzéseket és figyelem felhívást . , és köszönöm az egész éves sok munkádat amivel nekünk segítesz! Nagyon boldog új évet és jó egészséget kívánok Neked4

mariann  -  

Kedves Zsuzsi! Boldog Új Évet Kivánok! köszönöm az infót, eddig ezt még sehol sem olvastam,-a törvény átolvasásakor nem vettem észre,- a kp.-s számlára vonatkozó törvényt. Ez teljesen új számomra. Nagyon köszönöm!

Zsuzsanna  -  

Köszönöm,nagyon hasznos volt a figyelemfelhívás !

Ildi  -  

Ezek szerint ha alanyi adómentes vagyok csak annyit írok a számlára,hogy mentes az adó alól?Eddig mindig ráírtam,hogy alanyi adómentes.Már nem kell hivatkoznom rá?

Margit  -  

Kedves Zsuzsa! Először is Boldog Új Évet kívánok és nagyon jó egészséget , erőt a munkádhoz. Nagyon sokunknak segítesz vele. Köszönet érte! Új imfót kaptam a számlával kapcsolatban, de részemre még mindíg kicsit homály. Jól értem, hogy csak magán személynek állíthatok ki kp-s számlát?

Zsuzsa  -  

Köszönöm az infokat, nagyon hasznosak. Üdv. Zsuzsa

Rozál  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az egész éves tájéloztatásaidat, és figyelem felhívásaidat, nekem nagyon hasznosak voltak. Ezuton is kívánok neked és könyvelőtársaimnak Szeretetteljes boldog új évet, sokkal kevesebb munkát " ami sajnos nem fog bekövetkezni"Üdvözlettel Rozál Tatabányáról

Marcsi  -  

Jutka szerintem félreértetted.Ha 2007 dec-ben vetted és a 2007-ben engedélyezett sorszámmal gyártott akkor 2008-ban használhatod, mert azt írja, hogy még most is gyártanak 2007-es sorszámút.

Gabi  -  

Köszönöm!

csak a keresztnevét...  -  

nagyon köszönöm a gyors információt, ma az első nap ugyis nagy káoszt okozott az számlák beszerzése, potlása, de még ma is a nyomtatványt érétkesítő is készpénzfizetési számlán adtam részemre az most használatos nyugtatömböket amit vásároltam.BUÉK marika

Zoli  -  

Ezen a ekérhetőségen ellenőrizhető a számlasorszám:http://www.apeh.hu/adatbleker/szigoru/szigorulekerdezes

csak a keresztnevét...  -  

Marika

Jutka  -  

Én decemberben vásároltam új számlatömböket, az eladó sem tudta, hogy ez már megfelel-e az APEH elvárásának. Hol tudom ellenőrizni, hogy jó-e a sorszám? Az APEH honlapon nem találom. Tudna ssegíteni?

Zsóka  -  

Igen ez új információ volt: nevezetesen, hogy csak magánszemélyek részére lehet kp-s számlát kiállítani. Köszönöm!!!

Edit  -  

Nagyon Boldog Új Évet kívánok!Erőt és Jó Egészséget ehez a professzionalis munkához!