A rokkantnyugdíjazás januártól érvényes szabályai

  |   írta:   |  

Az Országgyűlés a 2007. június 18-i ülésnapján fogadta el a rehabilitációs járadékról szóló törvényt, amely egyben tartalmazza a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó szabályokat is. A törvény szerint 2008. január 1-jétől a rehabilitációs rendszerben kétfajta ellátást lehet megállapítani.

Azoknak az egészségkárosodott személyeknek, akik rehabilitálhatók, és a feltételeknek megfelelnek, új ellátást, a rehabilitációs járadékot állapítják meg. Azok az egészségkárosodott személyek, akik nem rehabilitálhatók, és a szükséges feltételekkel rendelkeznek, rokkantsági nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot.




A rokkantsági nyugdíjjogosultság változása

A 2007. december 31-éig hatályos szabályok szerint rokkantsági nyugdíjra az volt jogosult, aki

a) egészségromlás, illetőleg testi vagy szellemi fogyatkozás következtében munkaképességét 67 százalékban elvesztette és ebben az állapotában javulás egy évig nem várható (a továbbiakban: rokkant),

b) a szükséges szolgálati időt megszerezte, és

c) rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti keresetnél.


A 2008. január 1-től hatályos szabályok szerint rokkantsági nyugdíjra az jogosult, aki


a) esetében az egészségkárosodás

a. 79 %-ot meghaladó mértékű, vagy

b. 50-79 %-os mértékű, de rehabilitációja nem javasolt és

b) az életkorára előírt szolgálati idővel rendelkezik, és

c) az egészségkárosodás következtében

a. kereső tevékenységet nem folytat, vagy

b. keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és

d) táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.



A baleseti rokkantsági nyugdíjjogosultság változása
A 2008. január elsejétől hatályos szabályok szerint baleseti rokkantsági nyugdíjra az jogosult, aki


a) túlnyomóan üzemi baleset vagy foglalkozási betegség következtében rokkant, és

b) az egészségkárosodás következtében

a. kereső tevékenységet nem folytat, vagy

b. a keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és

c) táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.


Baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult az is, akinek az egészségkárosodása szilikózis vagy aszbesztózis miatt következett be, és az egészségkárosodás mértéke eléri a 40 százalékot, továbbá a fenti egyéb jogosultsági feltételeknek is megfelel.



A rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők új munkavégzési korlátozásának fokozatos bevezetése:

A 2007. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyeknél a nyugellátásnak a kereső tevékenység miatti megszüntetésére 2008. december 31-éig még a régi szabályok alkalmazandók. Eszerint a 2008. december 31-éig terjedő időszakban csak akkor kell a rokkantsági nyugdíjat megszüntetni, ha a nyugdíjas már nem rokkant, vagy rendszeresen dolgozik és keresete négy hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanás előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.


Két kritikus kérdés a szabály alkalmazásakor:

- A keresetet akkor kell lényegesen kevesebbnek tekinteni, ha az szja-val csökkentett összege legalább 20 százalékkal alacsonyabb, mint a nyugdíj alapját képező átlagkereset valorizált összege.

- Nem tekinthető rendszeres munkavégzésnek, ha valaki a munkakörére megállapított teljes munkaidőnél rövidebb munkaidőben dolgozik, ha pedig már a megrokkanást megelőzően is rövidebb munkaidőben dolgozott, akkor a munkaideje a megrokkanását követően tovább csökken.



2009. január elsejétől az 50-79 %-os egészségkárosodást elszenvedett, öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantsági nyugdíjas jogosultsága megszűnik, ha

- már nem rokkant, vagy

- a havi nettó (adóval és járulékokkal csökkentett) jövedelme 6 hónap átlagában meghaladja a rokkantsági nyugdíja alapját képező havi átlagkeresete kilencven százalékát, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a minimálbér összegét.


A kereset, jövedelem vizsgálata céljából az APEH a bevallás alapján a rokkantsági nyugdíjban részesülő keresetére, jövedelmére vonatkozó adatokat havonta, a bevallásra előírt határidőt követő hónap utolsó napjáig továbbítja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez.


Hozzászólások

Katalin  -  

 Milyen feltételhez kötött,hogy valakinek végleges rokkantnyugdijat állapitsanak meg.

Mari  -  

a képzett nettó összegét,hogy számolom ki  a rokk.nyugdíjasoknál?

Mert egyik helyen úgy közlik,hogy a járuléktalanitott keresetből levonon a személyi jövedelemadót az általános szabályok szerint,a másikban pedig csak simán a bruttó bérből levonok 17 %-ot és 18 %-ék szja-t.

oszi  -  

en a nyyugdijamal osszesen 84000 ezer ft kapok vagyis keresek ebbol anyugdijam 33000 ft menyit kereshetek hozza,

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon  jók ezek  az  információk , DE  kár hogy a rá adott válaszokat  NEM  TUDJUK   meg  ,  nyilvánosan  nem olvasható !

Klári  -  

Azt szeretném tudni, hogy az idei évben a 67%-os rokkantnyugdijas dolgozhat-e munkavállalói kiskönnyvvel, anélkül, hogy elvesziteni a nyugdiját. Ugy hallottam, hogy nem dolgozhat kiskönyvvel sem, mert akkor elveszik a nyugdija. Igy igaz ez? Kérem szives válaszát! Köszönöm!

aggódó  -  

Mi lesz ezekkel a szegény rokkant vállalkozókkal (zöldségesek, fodrászok stb.)?

gÉZA  -  

Jó ez a fórum, csak a válaszokat nem találom. Pedig akkor valószínüleg nem kellene kérdeznem, mert az engem érintő témákra megkapnám az infót.

Nem vagyok szakember és a "-nyugdíj alapját képező átlagkereset volarizált összege - " nekem kínai.

Másik helyen a nyugdíjat megelőző 4 hónapról van szó , ez az akkori bruttó, vagy a táppénz amin voltam előtte ?

Őstermelésből származó bevétel hogyan számít ? KÖSSZ !

Malvin  -  

2009.január l-től a 2007.dec. előtti rokkantnyugdijasokra is a 2008-ban megrokkankat szerinti törvény vonatkozik. Keresetük 6 havi átlagában kell a rokkantsági nyugdij alapjának 90 %-ka,vagy a a minimálbér. Kérdésem akinek a minimálbér alatt van a rokkantsági nyugdij alapja az csak azt keresheti-e van a minimálbért? Ha egyéni vállalkozó és EVA alany,  62 év alatti, akkor mennyit kereshet 12 x 69.ooo.- Ft ? Az EVA alany EVA bevallást küld, nem küld SZJA bevallás ?  De az EVA bevétel is jövedelem. Valami hiányzik ebből a törvényből?

 

Inci  -  

A témához kapcsolódóan kérdezném, hogy  rokkantnyugdíjas egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező családi gazdálkodó 2009.január 1-től  is folytathatja tevékenységét  anélkül, hogy a nyugdíját elveszítené.Ebben az esetben mi lesz a szabály ?

Nagyon köszönöm e válaszát Kedves Zsuzsa!

laci 53  -  

Tehát akkor mehetek a bizottság elé ha táppénzen vagyok már legalább 1 hónapja?...és  50-79re lenyomnak, nem rehabra!  mert 55 vagyok  ha majd esetleg javulna az állapotom és dolgoznák akkor a  megállapított nyugdíjalapom 90%-át kereshetem? az emeléseket is persze bele számolva! Légyszives mondja,hogy jól tudom? köszi és nagyon várom a válaszát kedves Zsuzsa!

Julika  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon jó az információ, köszönjük hogy felhivtad rá a figyelmet.

Eszembejutott közben, hogy van egy vállalkozó, akinek van jövedelme

de nem bérként veszi azt ki, hanem  évvégén, oszalékként.

Ugye ilyen esetben nem kell a %-os csökkenést figyelni ?

Köszönöm előre is a választ:    vargasandorne@piszkenet.huYVELyvel

Ági  -  

Mi vonatkozik a 100%-os rokkantra?

magdi  -  

eva-S (kETTŐS),NYUGDIJBA MEGYEK,akkor IS MEGTARTHATOM eva-T.

Magdi  -  

EVA-s (kettős) nyugdijba megyek ,EVA-t megtarhatom?

Judit  -  

Köszönöm az új információt.

M.Kati  -  

Még mindig nem tudom hova soroljam az evás, kieg.tevékenységet végző, 2007.dec. 31. előtt megrokkant nyugdíjast.

Mi lesz a jövedelme? (Bevételi nyílvántartást vezet!)  Tehát a költségét nem tartja nyílván.

A keresetről nincs semmiféle tudomása az APEH-nek, (évente egy bevallás kerül beadásra), igy lejelneteni sem tudja a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak.

 

 

jenő  -  

Kedves Zsuzsi!

Kérdezem, hogy az új szabályozás alkalmazásánál vajon a nem kereső tevékenységből ( ingatlanbérbeadás) származó jövedelemet is azonos elbírálásúnak tekintik, mint a munkavégézésből származót?

Edit  -  

A kiegészítő tevékenységet folytató rokkantnyúgdíjasokra is vonatkozik az  új szabályozás ?

Zsuzsi  -  

Én úgytudom,hogy aki 2007.12.31-e után lett rokkantnyugdíjas és a károsodás mértéke meghaladta a 79%-ot akko korlátlanul folytathat kereső tevékenységet.

Remélem jól tudom?NUB

Zsuzsi  -  

Én úgy tudom viszont ha 2007.12.31-e után lett rokkantnyugdíjas és az egészségkárosodás mértéke meghaladta a 79%-os mértéket kereső tevékenységet korlátozás nélkül folytathat.Remélem jól tudom?

Malvin  -  

Zsuzsi !

Szerintem nem jól tudod 2008.-bank  lett rokkantnyugdijas csak a rokkantnyugdij alapját képező havi átlagkereset 90 %-át keresheti havonta, vagy a minimálbért  2008-ban 69.ooo.- Ft-ot

2008.-ban 12 x 69.000.- Ft-ot 828,000.- Ft-ot

Adrienn  -  

Sziasztok! Nagyon köszi az értékes infókat. Nekem is van véglegesen leszázalékolt evás ev-m, és mi nem veszünk ki neki bért. Úgyis bevételi nyilvántartásos, így nem kell utána fizetni csak eb-t, és nem lesz gond az apehes továbbjelentéssel sem.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

A rokkantnyugdijas egyéni vállalkozó jövedelmét hogy kell figyelni, hogy ne veszítse el a járandóságát?

előre is köszi a válaszod. ILI

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Zsuzsi az új információt. Egy újabb dolog amire figyelni kell.

További jó munkát és szép napot!

csak a keresztnevét...  -  

Köszi a megerősítést.

Zsuzsi!

Az új adótörvényekről, változásokról hol és mikor fogsz tartani előadást?

Irén  -  

A rehabilitációs járadékban részesülők milyen munkaidőben dolgozhatnak, mennyi jövedelmet szerezhetnek a rehab. járadék folyósítása mellett.

Éva  -  

Nagyon értékes információt kaptam.

Köszönöm!

 

 

csak a keresztnevét...  -  

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi ! Arra az esetre mi vonatkozik,ha valaki egyéni vállalkozó és közben jogosult a rokkantnyugdajra. Meg kell-e szüntetnia  vállalkozását, illetve itt hogy értelmezhető a kevesebb jövedelem.

 

 

Köszönöm ? Teri

János  -  

Teljes diszkrimináció, például a 2007-ben előnyugdíjba menőkkel, valamint a 2007-ben nyugdíjazott 40-50 év közti rengeteg külön kedvezményezett egészséges emberhez hasonlítva.

A köztudatban az a hír járja, hogy felfüggeszteni is lehet!? Ugyanis nem mindegy, hogy megszüntetik vagy kérésre felfüggesztik. EZ igaz?

Judit  -  

Kedves Zsuzsa!

Szeretném a segítségedet kérni, pont a fenti ügyben. Tárgy: rehabilitációs járadék. Egy KFT tulajdonosának 50%-os egészségkárosodásról van határozata. Kértünk a Nyugdíjfolyósítótól járadékot, megkértük a szolgálati idejét, ami 33 év. A Nyugdíjfolyósító nem ad járadékot, arra hivatkozva, hogy nincsenek meg az évei és KFT tulajdonos és van jövedelme. A kérdésem az, hogy a KFT-ben úgy van bevalva havonta a járulék mintha nyugdijas lenne az 1.950,-EHO és 4.350,- egészségbizt.hozzájárulás. Helyesen járok el, vagy minimum a minimálbérre meg kéne fizetni a járulékokat.

Köszönöm a választ Judit

Schatz Rozália  -  

Kedves judit!

Tudomásom szerint aki 50 %-on van az nem nyugdíjas, hanem "REHAB-os". Igaz a NYUFI folyósitja Neki a járadékot. Én úgy tudom,hogy mindent kell utána fizetni .legalább a minmál bér összegéig, mert a járadék nem szolgálati idő.

Lehet, hogy már kaptál erre választ, akkor bocs.

üdv. Schatz Rozál.

Ditti  -  

58 éves véglegesen 67 %-os rokkant esetében mi a helyzet? Ö mennyit kereshet 6 órás munkaviszonyban, 94 óta leszázalékolt?

Anna  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az újabb információkat. A Verzál volt tagjaként volt már módom hallgatni előadásodat is, már akkor is nagyra értékeltem szakmai tudásodat. Köszönöm !

Aranka  -  

Jól értelmezem-e a vonatkozó rendeleteket. Akinek a rokkantsági foka meghaladja a 79 %-ot, az korlátlanul dolgozhat és kaphat munkabért mind 2008-ban, mind 2009-ben?

 

János  -  

A leírás alapján, igen. Természetesen röhelyes!

Vali  -  

Köszönöm az információt! Éppen most szeretnénk alkalmazni egy rokkant nyugdíjast.További jó munkát,jóegészséget kívánok.

Kné Vali

Zsuzsa  -  

Köszönet az összefoglalásért

Magdi  -  

Köszönöm az infót. Olvastam róla, de nem igazán tudtam helyére tenni a dolgokat.

Pl. Evás egyéni vállalkozó akit véglegesen nyugdijaztak azzal mi van, vele mi a helyzet? Szerinted hogyan kell Őket figyelemmel kisérni, hogy ebből ne legyen problémájuk! 

Szia

További szép napot, jó munkát kivánok!

Magdi  -  

EVA_s  BT vállalkozó (Kettős)-vele mi a helyzet?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az információt, jó lesz a rokkantnyugdíjasokat figyelmeztetni a változásokra.

 

Üdvözlettel: Aranka

Ildikó  -  

Köszönöm az infromációt.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb információt.További jó munkát kívánok. Üdv. Magdi

Gabi  -  

Engem ez éppen érdekel . Azt APEH átjelentést nem tudtam. Az elért jövedelem összegébe a felmerült táppénz összege vajon beletartozik?

Ha valaki tudja, akkor kérnék választ.

Magdi  -  

Nagyon érthető, világos a cikk, nagyon sokat segítettél  mint mindíg írásaiddal, mert ügyfélkörömben sok rokkantnyugdijas van, igy  tájékoztathatom Őket.

Köszönöm!

Kati  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon örültem az új infomációnak, annál is inkább, mert éppen aktuális  pillanatban érkezett. Ezzel kapcsolatos problémámra kaptam meg a választ. Köszönettel, minden jót kívánva: Kati

Tünde  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az információt nagyon hasznos, mert  vannak a környezetemben is érintettek!

Panni  -  

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm az újabb hasznos információt. Munkádhoz további sok sikert kívánok ! Pné.K.Anna

Mária  -  

Mi a helyzet azzal a rokkant nyugdíjassal, aki egyéni vállalkozó,EVÁ-s és  alkalmazottat foglalkoztat?

Már nem kell bizottság elé menni,tehát végleges a rokkant nyugdíj.

60.évet az idén töltötte.

Teri  -  

Ha jól hámoztam ki a következményeket a könyvelőnek nem kell figyelni a korlátokat a nyugdíjbiztosító azonnal lép ha szükséges.

Köszönöm az infót bizony ahol sok dolgozó van ott biztosan van érintett is.

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsika!

Nagyon örülök ennek a cikknek, sokat segít a hivatkozött tv. értelmezésében.

Köszönöm

Üdvözlettel: Marcsi

Mari  -  

Köszönöm szépen. Nagyon sok időt megtakarítottam az infoval, mert rendszerezve jutottam hozzá. Nagy segítséget nyújt munkámban minden, tőled érkezett anyag. Vagy figyelemfelhívó egy-egy témakörben, vagy kontroll saját, már kialakított értelmezésben. Mindig megerősíti azt a véleményemet, hogy a mi szakmánk - bármennyire igyekszünk naprakészek lenni - csak konzultációval tud "biztonsággal" működni. Mégegyszer köszönöm rendszeres leveleidet.

Anna  -  

Nagyon összeszedett. Most nem tudom hasznosítani, de megjegyzem.

Köszönöm: Anna

Fekete Istvánné  -  

Köszönöm Zsuzsika!

Rózsika  -  

Zsuzsi köszönöm az információt, környezetemben vannak érintett személyek.

Juli  -  

Köszönöm az értékes információt. Sajnos én is rokkant nyugdijas vagyok és így engem is érint a változás.

csak a keresztnevét...  -  

Köszi Zsuzsika, ez személy szerint engem is érint...