A MINIMUMADÓ

  |   írta: APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága   |  

2007. július 1-től hatályba léptek a „minimum” adóval kapcsolatos új jogszabályi rendelkezések, miután az Országgyűlés 2007. május 14-én elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi XXXIX. törvényt. A törvény a korábbi „elvárt adóval” kapcsolatban hozott alkotmánybírósági döntés figyelembevételével módosította a személyi jövedelemadóról, a társasági adóról és az osztalékadóról, valamint az adózás rendjéről szóló törvény egyes rendelkezéseit.


A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseit érintő változások:

Az egyéni vállalkozó jövedelem-(-nyereség-) minimuma az adóévben, az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével és az eladott közvetített szolgáltatás értékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százaléka. Az így megállapított jövedelem-(-nyereség-) minimum szerinti adóalap csökkenthető – ha nemzetközi szerződés így rendelkezik – a külföldi telephelynek (mint állandó bázisnak) betudható jövedelem-(-nyereség-) minimumnak megfelelő vállalkozói adóalappal is.

Ha a vállalkozói bevétel költséget meghaladó része nem éri el a jövedelem-(-nyereség-) minimumot, az egyéni vállalkozó választása szerint:


adóbevallásában az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint bevallást kiegészítő nyilatkozatot tesz, vagy
ez utóbbi összeget választhatja adóalapnak.


Nem kell a jövedelem-(nyereség-) minimumra, illetve kiegészítő nyilatkozatra vonatkozó rendelkezést alkalmazni a tevékenység megkezdésének évében, illetve az azt követő évben, ha a tevékenység megkezdését megelőző 36 hónapban a magánszemély egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatott. Abban az esetben is mentesül az adózó ilyen kötelezettsége alól, ha az adóévben vagy a megelőző adóévben elemi kár sújtotta.

A törvény értelmében az elemi kár az elemi csapás okozta olyan kár, amely az egyéni vállalkozó megelőző adóévi bevételének (a tevékenységét az előző adóévben, vagy az adóévben megkezdő egyéni vállalkozó esetében a tevékenység egy napjára eső átlagos napi bevétel 365 napra számított összegének) legalább a 15 százaléka. Ha az egyéni vállalkozó nem rendelkezik tőle független szervezet által kiadott okmánnyal, a kár tényét tartalmazó, általa kiállított jegyzőkönyvet a kár keletkezését követő 15 napon belül kell megküldenie az illetékes állami adóhatóság részére. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem nem terjeszthető elő.
Változások a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben


A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosítása:

A társas vállalkozásoknál a jövedelem-(nyereség-) minimum a törvényben taxatíve felsorolt, csökkentő és növelő tételekkel korrigált összes bevétel 2 százaléka.

Abban az esetben, ha az adózó adózás előtti eredménye vagy az adóalapja közül a nagyobb érték nem éri el a jövedelem-(nyereség-) minimumot, akkor választása szerint


adóbevallásában az adózás rendjéről szóló törvény szerinti nyilatkozatot tesz, vagy
a jövedelem-(nyereség-) minimumot tekinti adóalapnak.


Nem kell a jövedelem-(-nyereség-) minimumra, illetve kiegészítő nyilatkozatra vonatkozó rendelkezést alkalmaznia az adózónak az előtársasági adóévben és az azt követő adóévben, vagy abban az esetben, ha Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezete, közhasznú társaság, vízitársulat, alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet, köztestület, egyház, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, felsőoktatási intézmény, diákotthon, illetve, ha szociális szövetkezet, iskolaszövetkezet vagy közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaság, vagy ha az adóévben vagy a megelőző adóévben elemi kár sújtotta.

Fontos szabály, hogy a törvény alkalmazásában elemi kárnak számít, az elemi csapás (pl. jégeső, árvíz, belvíz, fagy, aszály) okozta olyan kár, amelynek mértéke az adózó megelőző adóévi évesített árbevételének (átalakulással létrejött adózónál a jogelőd árbevételéből számított, az átalakulás formájától függően azzal egyező, összesített, megosztott árbevételének) legalább a 15 százaléka. Ennek igazolására a kár tényét tartalmazó vagy - ha az adózó nem rendelkezik független szervezet által kiállított okmánnyal - az adózó által kiállított jegyzőkönyv szolgál. Lényeges – ahogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényben is szerepel -, hogy az utóbbi esetben az adózó az általa kiállított jegyzőkönyvet a kár keletkezését követő 15 napon belül küldje meg az illetékes állami adóhatóság részére, hiszen a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelemmel sem menthető ki a késedelem.
Változások az adózás rendjéről szóló törvényben


Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása

Az Art. új szakasza alapján (91/A.§) abban az esetben, ha az adózó bevallásában nyilatkozik arról, hogy nem választja adóalapként a személyi jövedelemadóról szóló törvény 49/B. §-ának (23) bekezdése, illetőleg a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény 6. §-ának (7) bekezdése szerinti jövedelem-(nyereség-) minimumot, köteles az adóbevallásához mellékelni az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítő nyomtatványt.

Bevallást kiegészítő nyomtatvány benyújtása esetén az adóhatóság kockázatelemző program alapján ellenőrzésre választja ki azokat az adózókat, akiknél alapos okkal feltehető, hogy a vállalkozási tevékenységük eredményeként a bevételüket eltitkolták vagy szabálytalan költségelszámolást alkalmaztak. A kétségbe vont gazdasági események valódiságát, illetve azt, hogy a költségek, ráfordítások a vállalkozás érdekében merültek fel, az adózónak kell bizonyítani. Ellenkező esetben az adóhatóság az adóalapot illetőleg az adót becsléssel állapítja meg.

Az adóhivatal az ellenőrzésre kiválasztást a bevallás benyújtásának határidejétől, illetve hibás, hiányos bevallás esetén annak kijavításától vagy késedelmes beérkezésétől számított 30 napon belül folytatja le, és erről az adózót értesíti. Az értesítés nem minősül az ellenőrzés megkezdésének. Az ellenőrzést az adóhatóság a kiválasztástól számított egy éven belül köteles megkezdeni.

Amennyiben a kiválasztást követően az ellenőrzés megkezdéséig az adózó önellenőrzést végez, és ennek eredményeként az adóalap nem érné el a jövedelem-(-nyereség-) minimumot, köteles az önellenőrzési lap mellékleteként bevallást kiegészítő nyilatkozatot tenni.


Forrás: www.apeh.hu (APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága)


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Üdv  mindenkinek.

Kedves   Zsuzsika    ! 

Szeretném tudni, hogy lehetséges -e az, hogy ha a 0729-01-02 lap 33 sorába az általános szabályok szerint megállapított  negativ adóalapot állitom be pl. -1222  e  Ft-t,  a  tábla 35 sorába pedig  a kiszámitott     jövedelem-/ nyereség /minimum  csak 37  e.Ft-t,  akkor a gép nem számol  minimum nyereséget. Ebben az esetben  a 0729-01-01 lapra  adóalapként -591 a  e Ft. ir be  a program az adó pedig  " O "  lesz  Valóban ilyen esetben nem kell számolni minimum adót ? 

A válaszát előre is köszönöm

                                                          Mné, Mari. 

 

 

 

gitta  -  

Sziasztok! Mondjátok meg, legyetek szívesek, hogy: Másodállású vállalkozó az önkormányzathoz fizetett kommunális adót költségként elszámolhatja-e?

csak a keresztnevét...  -  

Manyi Nagyon köszönöm a felvilágosításokat. Csatai Margit

Mari  -  

Kedves Zsuzsa!Most találtam rá a cikkre ami számomra igen hasznos. A gondom ugyanaz mint a Mariannak. Ma érdeklődtem az APEH-nál nem sok hasznos válasz kaptam.

Mariann  -  

Kedves Zsuzsa! Ha az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétként veszi ki a teljes nyereségét (mivel így járulékalapot képez!)hogy alakul a minimumadó alapja? Ez számomra nem teljesen egyértelmű még.

erika  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm ezeket a hasznos információkat.

Márti  -  

Köszi az információt.Nagyon jó,hogy felhivod afigyelmet a változásra.

oLGA  -  

hogyan kell az orvopsoknak a telefonhasználatát elszámolni

Lenke  -  

Nem pont a témával kapcsolatban, de szeretnék érdeklődni, hogy TOTÓ-LOTTÓ, ill.sosrjegy árusítás céljából bérelnék egy helyiséget ami már ezzel foglalkozik,de a jelenlegi cég kilép belőle. Szeretném megtudni, hogy melyik a kedvezőbb erre a tevékenységre, az egyéni vállkozást kiváltani, vagy céget - Bt-t ill. Kft-t alapítani? Ha egyéni vállalkozást, akkor Áfás, nem Áfás, költséghányados elszámolás, átalányadózás, vagy vállalkozás alapú elszámolás? Köszönettel Lenke! Ui. Köszönöm az előző kérdésemre írt válaszát!

Ági  -  

Köszönöm

Ica  -  

Kedves Zsuzsi! Köszi a hasznos információkat. Bár én nem értem, hogy a társaságoknál miért nem lehet cökkenteni az árbevételt a közvetített szolgáltatás értékével. Ez fuvarszervező és szállítmányozó cégeknél nagy érvágás.

Andi  -  

Szia Zsuzsi! Átnéztem a többi hozzászólást, és bennem is hasonló kérdések merültek fel a cikket olvasva! Kérlek, hogy a válaszaidat is tedd közkincsé! Nagyon köszönöm a sok segítséget, amit Töled és a honlapod révén kapok! Szia:Andi

Klára  -  

Köszönet a tájékoztatásért, a hasznos információkért.

csak a keresztnevét...  -  

etelka

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsanna, köszönöm szépen az információt. Az szeretném megkérdeni, hogy mit fog tartalmazni a nyilatkozat. Miről kell majd nyilatkozni

Mari  -  

Köszönöm az összefoglaló információt. Sajnos egyre nehezebb eligazodni, mert jó darabig az előkészületi ötlet-özön foglalja el a figyelmet, s mire odajutunk, hogy elfogadják a tv.-t, addigra újabb előkészülőben lévő tv.javaslat folyik még a vízcsapból is. Munkámat segíti a tömör összefoglaló. Köszönöm még egyszer.

Mariann  -  

Köszönöm a tájékoztatást, az EVÁ-s társaságokra ez nem vonatkozik ugye jól tudom? Köszönettel:Mariann

László  -  

Köszönöm a tájékoztatást.Számomra még mindig kérdés, hogy egyéni vállalkozónál a költségként elszámolható vállalkozói jövedelem kivét felett kell-e meglennie a minimumadónak? Ha igen, akkor valóban az osztalékadózás irányába terel, és méltánytalan azokkal szemben, akik ha nehezen is, de vállalták a 131000 Ft kivétet a minimálbér helyett, és utána a dupla járulékok megfizetését. Erre a kérdésre szeretnék mielőbb választ kapni.

Cs.Gabi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm,hogy nyári vakációzás helyett velünk,könyvelőkkel foglalkozol!!!Igazán hasznos infókat kapunk Tőled,melyet ezúton is köszönök "sorstársaim" nevében is!

juli  -  

Köszönöm a hasznos és értékes információt.Kérdés merül fel bennem, vajon mennyi lesz a megállapított minimumadó, szakmánként lesz úgy mint volt már jó pár éve a szakmánkánti köteles jövedelem utáni adózás?Lehet nem jól értem de még nem tiszta előtem!

Beáta  -  

Köszönöm szépen az információt.

Böbe  -  

Kedves Zsuzsi!Köszönöm a hasznos, korrekt infókat!

Regi  -  

Köszönöm Zsuzsa! Nagyon hasznosak mindig a levelei!

G.ISTVÁNNÉ MARI  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a tájékoztatást.További szép napot! Mari

Judit  -  

Egy kissé megalázónak tartom azon egyéni vállalkozókkal szemben ezt a nyilatkoztatási procedúrát, akik kényszerből lettek vállalkozók, a mindennapi megélhetéshez szükséges jövedelmet ki kell vegyék a vállalkozásból. Azt rendesen leadózzák SZJA-val. Év végén jövedelem kivételi kényszer működik osztalékadóval. Vagy az a cél, hogy az osztalékadózás felé tereljék e nem szűk vállalkozói réteget?

Rita  -  

Ezt a megállapított minimum adót idén kell bevallani vagy fizetni, vagy csak 2008-ban?

Rita  -  

köszönöm az infót, még most jelentkeztem be ide, de tetszik.

Julcsi  -  

Köszönöm az információt

Éva  -  

Köszönöm a naprakész segitséget!

Mariann  -  

Köszönöm az infot. Lenne egy kérdésem, ami a témába vág: Ha 2007-ben alakult a kft( előtárs-i időszak:2007.03.21-05.03), akkor csak 2007-ben mentes a minimum adó alól, vagy 2008-ban is? Üdvözlettel: Mariann

Marika  -  

köszönöm a nagyon hasznos információt

Dia  -  

Köszönöm szépen!

PANNI  -  

KÖSZÖNÖM AZ ÚJ INFORMÁCIÓKAT, NAGYON HASZNOSAK A HÍRLEVELEK, SOKAT SEGÍTENEK A MINDENNAPI MUNKÁMBAN. MUNKÁDHOZ TOVÁBBI SOK SIKERT ÉS MINDEN JÓT KÍVÁNOK NEKED

Vincze Ildikó  -  

Köszönöm az értesítést nagyon jól jön minden új információ mivel nagyon nehéz követni ezt a sok változást.

edit  -  

a lehető legjobbkor kaptam ezt a cikket, pont ennek a témának kellet volna utanéznem! Köszönöm!!!

Varga Sándorné  -  

Köszönöm az értesitést. Hogy mi mindent kell még a könyvelőknek megcsinálni !

ági  -  

Szívesen olvasnék az adóelőleg-fizetési illetve a feltöltési kötelezettséget érintő hatásáról is. Köszönöm.

ági  -  

Szívesen olvasnék az adóelőleg-fizetési, illetve a feltöltési kötelezettségre gyakorolt hatásáról is. Köszönöm.

orsi  -  

Köszönöm szépen! Nagyon jó a cikk.

margó  -  

nagyon jó, mint mindig