A kormány visszavonta...

  |   írta: Böröczkyné Verbélyi Zsuzsanna   |  

Tegnapi hír: a kormány visszavonta az adótörvény-módosítások tervezetét. Ön szerint ez jó hír vagy szívesebben tanulta volna meg és alkalmazta volna a módosításokat?

Idézet a - visszavont - törvényjavaslat indoklásából:

„Az adó- és járulékrendszer 2009. évre vonatkozó változtatásának célja, hogy javítsa a magyar gazdaság versenyképességét, lépések történjenek az egyszerűsítés irányába, tovább folytatódjon a több éve megkezdett fehérítés, a fekete gazdaság hatókörének szűkítése.
2009. évi adóintézkedések szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy Magyarország teljesítse a konvergencia programban megfogalmazott célt és az államháztartás hiánya 2009-re a fenntarthatónak tekinthető 3,2%-ra mérséklődjön, és meginduljon az államadósság csökkenése.”


Másképp kérdezem:
A könyvelők mindennapi munkáját figyelembe véve, Ön szerint jó hír, hogy nem lesznek módosítások? És az adózók érdekeit tekintve...?


Hozzászólások

ERZSI  -  

BIU

Györgyi  -  

Inkább tanultam volna, az szinte állandó, de szivesen vettem volna a változásokat, természetessen a vállalkozások érdekében

Éva  -  

Nem bánom, hogy nem változnak a törvények ami adóegyszerúsítés címen eddig megtörtént mind bonyolultabbá tette az életünket. Valódi könnyítést nem jelentett. A vállalkozók számár a kiszámítható adó teher is jobb, mint az évente illetve félévente változó szabályózók.

Anna  -  

Szívesen vettük volna a járulékváltozásokat. Az nem érdekes, hogy újat kell megtanulni, megszoktuk.

 

Piri  -  

Szükség lenne az adócsökkentésre. Ha erről lenne szó szívesen megtanulnám a törvényeket

Izabella  -  

Köszönöm. Remélem, hogy nem vonják vissza a beígért adócsökkentést, valamint, hogy lesz egy kibontakozó koncepció, ahelyett, hogy félévente mindent változtatunk. Engem leginkább az új köntösbe bújtatott házipénztári szigorítások aggasztanak.

Pani  -  

Köszi a tájékoztatást, valamilyen szinten jó hír, hogy  nem lesznek törvénymódosítások, bár azért az adó csökkentésekre nagyon nagy szükség lenne.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Köszönöm az információt, valójában  a médiából már értesültem a visszavonásról. Hogy ez számunkra jó vagy nem?! Talán az egyszemélyes , minimálbér szintjén tengődő, de magát eltartó -addig is nem segélyből élő - egyéni vállalkozóknak jól jött volna a járulékcsökkentés és a különadó eltörlése ha még áprilistól is. De ha összeségében nézem a beharangozott adócsomagváltozásokat , akkor ez nem csökkenés hanem emelkedés. De ne nagyon örvendjünk ,a mostani válság még sok megszoritó intézkedést fog hozni. 

Szép napot ! Bognárné Ili 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Bár azt irhatnám neked,hogy csevegni szivesen megyek a törvények ismerete és értelmezése a kisújjamban van.Sajnos azonban nem igy van,tehát örömmel veszek részt az általad módositott témáju konferencián.

Köszönettel:

Kendiné Torma Ildikó

Mária  -  

Pontosan mit vontak vissza? Olvastam a PM honlapján a tervezetet, abban vannak kedvezmények és szigorítások.

Kérdés, hogy milyen új formában fogják benyújtani a szigorításokat.

Erzsi  -  

Nem TUDOM és nem is akarom különválszatani mint  "adózó" és mint könyvelő.

Ugyanis nem tartozom egy táborba a politikusokkal...

Mert mint "könyvelő...?" : YAY de jó hogy nem lesznek ... ????   módosítások...!!!

Mert mint "adózó" magánember és egyben vállalkozó is: YAY , YAY....! "nemafeketegazdaság"  döglik bele a kormány stratégiájába, henem a magánember és azok a vállalkozások, akik mögött nincs  "kormánypártiháttér".

Mint józan "paraszti ész":.. YAYAY.... ARANYOSKÁM...!!!  az államháztartás hiánya csak úgy tud mérséklődni....ha  a politikusokat  1 évre elküldik vagy vállalkozni, vagy könyvelni, vagy kapálni....

Kati  -  

Nem jó hír, hogy nem lesznek módosítások, mert szerintem pl. azt a törvényjavaslatot, hogy a különadót töröljék el, mindenki nagyon nagy örömmel vette. A különadó teljesen felesleges admininsztáricót jelent, mert másképp kell kiszámolni, mint a társasági/vállalkozói adót, holott valóban mennyivel egyszerűbb megoldás lett volna, ha magát a társasági adót emelik meg 2%-al, és nem kell még egy teljesen külön adónemmel foglalkozni. A különadót szerintem mindenki csak felesleges nyügnek és rossznak tartja - nem beszélve ugye a magánszemélyek jövedelemhatár feletti különadójáról is -, ezt mondhatom mint könyvelő mind a magam, és mind a vállalkozóim nevében. Tehát én inkább szívesebben vállalnám az új jogszabályok megtanulását, amennyiben az az adminisztrációs terhek könnyítését jelentené.

Marcsi  -  

Kedves Zsuszi!

Természetesen, a konferencián részt veszek, és biztosan tudom, hogy hasznos lesz.

Az első olyan mérlegképes továbbképzésen vettem részt ( legutóbbi Budapesten tartott ),

amelyből profitáltam is, és végre érdemes volt  jelen lenni.

Az adócsökkentés pedig csak blöff volt szerintem. A mi munkánk így is, úgy is csak csak egyre

nehezebb.

 

I  -  

Kedves Zsuzsa !

Jelentkeztem a konferenciára el is megyek annak ellenére, hogy nem lesz változás.

Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de én még nem tudom a konferencia időpontját

és helyét és nem is fizettem semmit. Halász Irén 

csak a keresztnevét...  -  

Kedeves Zsuzsa! A konferenciára szeretnék menni, mert olyan tájékoztatásokat kapok az előadásokon melyeket a minden napi életben továbbra is hasznosítani tudok.A mérlegképes továbbképzésen feltettem  az idegenforgalommal kapcs. kérdést, melyet nem sikerült az idő rövidsége miatt megválaszolnod, ezért szeretném ismét feltenni: Utazás közvetítés bevétel:  500e/Ft. /nem kiutaztatás, /Ráeső kiadások: 400e/Ft. árrése: 100e/FT.árrés áfája:20e/Ft.Szeretném tudni a konkrét  könyvelének folyamatát,mert igencsak többféle képpen oldják meg a könyvelők.  A  számla bruttó összege: 500 e/FT amit a vevő kifizet, az árrés áfája kerül még feltüntetésre.Válaszodat előre is köszönöm! További sikeres munkát  kívánok az elkövetkező időkre. Györgyi                                                                                                                                                                                                                 

Ica.  -  

Már nem igazán tudok mit lereagálni. Szerintem nekünk nem kell elkapkodnunk mit szeretnénk adókonferenciát a változásokról, vagy mást.

1.)A kormány egyik nap kiejelnti Magyarországnak nem kell tartania a gazdasági válságtól. Magyar bankrendszer stabil. Két nap mulva összehívják a "Nemzeti csúcsot" nemzeti válság végett. Egekbe mennek az árfolyamok, hitelkamatot,

2.) Meghírdetik az adócsökkentést és 2 hét mulva visszvonják.

3.) Meghirdetik " dübörög a gazdaság" választások előtt, választások után már kiderül a pénzügyi válság, megszorító intézkedés kell.

Itt minden elképzelhető, mindent megtehetnek. Biztos, hogy lesz 2009 évi adótörvény változtatás is. Ez kell ahhoz, hogy látszódjon a kissebbségi kormán képes az országot kormányozni.

Lesz költségvetésünk is 2009 évre, nélküle nem kapnánk meg az Unios támogatásokat sem, Mit osztanának szét maguk között.

Lesz mit tanulnunk - új adótörvényünk, hiszen változtatni kell. csak így tárhatják szét a kezüket megpróbáltuk, akartuk, terveztük...... stb, de egymássra mutogatunk, ......... ezért......ezért .... azért nem sikerült.

Mi meg szívunk.   Zsuzsi szerintem maradjunk készenlétben. Még oda - vissza minden lehetséges.

Az első beharangozott hírek nem mérvadóak. Már nem hiszek a politikusoknak, nem hiszek a következetességben csak a káoszban.

Judit  -  

Rossz hír, mert ez egyszer adót csökkentettek volna. Mivel a saját adlevonásom is csökkent volna ... hát inkább megtanultam volna az

újakat.

(megjegyzés: szerintem változás így is lesz, hogy ne unatkozzunk majd)

 

csak a keresztnevét...  -  

Jól jött a kormánynak ez a pénzügyi válság! Amúgy sem nagyon akartak adót csökkenteni, most legalább tugják mire fogni!

Eszter

Mari  -  

Szerintem ezt most nem tudjuk határozottan megitélni, de így évközben több módosításokra számíthatunk, és többször igazíthatjuk terveinket.

Marika  -  

Már a kezdetén tudtam /ez nagyképű lehet/, vagy sejtettem, tehát nem készültem! Az adócsökkentés pedig egy maszlag, ami  csak arra jó, hogy a figyelmet elterelje. A kisválllalkozásokat szipolyozza, a multikat támogatja, na és a saját zsebeiket tömik. Adózunk, hogy a "naptól" barnábbakat bőven segélyezzék. Sajnos nagy valószínűséggel én is tönkremegyek. Tehát elkezdem időben abbahagyni a vállalkozást ami nem egyszerű, veszek egy kisbaltát és nekilátok a kisértékű bűnözést elkezdeni, de előbb átszínezem a bőröm. Már csak ennyire optimista vagyok.

 

 

Zsozso  -  

A visszavonást helyeslem ,mert ennek semmi köze nem volt

az adócsökkentéshez ez egy adómaszatolás volt. A látszólagos 

járulék csökkentésnél nem tudtuk, hogy mennyi lesz a minimálbér más egyéb meg nőtt. Ez nem vitte volna ki az országot a gödörből.

A gazdaság sem élénkült volna fel az biztos. Én nem tudom mi lesz

ha nem történik gyökeres változás megbénulhat az ország. Növelhetik ismét az APEH létszámát a végrehajtásnál, és elvihetik amit az átkosban nagy nehezen összeszedtünk. Na nem olyan túl sok az

de sok kicsi sokra megy, megaztán miért is kell a lakosságnak ház, lakás berendezési tárgyak .Ők nem azért vannak ,hanem azért

hogy a nemzet szolgái törvényesen, vagy a törvényeket kijátszva jól éljenek! Elszórakoznak egy kicsit a Parlamentbe, anyáznak , kivonulnak, bevonulnak, feljelentgetik egymást, aztán elmennek együtt vadászni, vagy közös cégüknél körülnézni ,milyen jól jövedelmező lehetőség van . Nincs különösebb probléma  az állami megrendelés 

fizetőképes vállalkozás. Nem ismeri a körbetartozás fogalmát.

A nép az istenadta nép , meg bünhődjön, hogy ilyen seholsincs

országban is képes szaporodni.

Attól meg nem félek hogy nem kell tanulni a törvényeket, ez a meccs még nincs lejátszva. Eddig 2 hónapig élt egy tövény , most már ott tartunk még az elfogadásáig sem él. Ez valahol haldás és valahol a költség csökkentése is rejlik mögötte. Csomó nyomda ktg. egyéb járulékos ktg  2 hónap múlva nem kell új kiadványokat szerkeszteni.

Állásfoglalás tengert sem kell gyártani majd csak december ,január

tájékán vagy csak árlisban. Hogy nem lesz  idő felkészülni ! Annál jobb ! legalább kaszálhat az apeh , hiszen a feneketlen zsákba kell a pénz.

Mindenkinek örömteljes időszakot  kivánok!

      

Evelin  -  

Ez nekünk semmiképpen nem lesz jó......szerintem kemény megszorítások lesznek, csak nem tudom meddig még ?  Szerintem egy bizonyos rétegen már nincs több bőr ,amit le lehetne húzni....

 

Mária  -  

Hogy ezt visszavonták, egyáltalán nem baj, ugyanis átverés volt az adócsökkentés. Én sajnos további megszorításoktól tartok, amiket akár év közben is bevezethetnek.

Regina  -  

Nekem mindenképpen jó hír. Még az idei változásokban sem értem utol magam minden téren ... akár szégyen akár nem, ez van.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt!

Inkább megtanultam voltna az újat, ha az adócsökkentésről szólt volna. /különben is, megszoktuk már az állandó változást/ Ettől aztán nem fog előre haladni a gazdaság, csökkenni az államadósság és a fekete gazdaság, viszont több vállalkozás fog tönkre menni, mert ezeket a magas járulékokat képtelenek lesznek tartani.

Nem kellene ezrével fölvenni az APEH, VPOP,... és a többi ellenőröket, hiszen azoknak nem kevés fizetésük, járulékuk és egyéb költségük van, amit a vállakozókra kirótt /néha a semmiért/ büntetésekből kellene fedezni és még az államnak is maradjon belőle. Hát ez az, ami megint csak ront a kis és középvállalkozókon. Lehet, hogy kisebb adókkal több bevételük lenne. Na de ez csak az én véleményem, engem bosszant,de jó volt most leírni.

Karcsi  -  

Véleményem szerint ez a lépés csak látszat intézkedés, politikusaink nem tudnak mit kezdeni a jelenlegi helyzettel... Egyébként  "messze még " az évvége nem tartom kizártnak,hogy  találkozunk még 2009. évre vonatkozó adó "egyszerűsítéssel".

Valaki tud gyakorlati infót az éves beszámoló elektronikus benyújtásával kapcsolatban? Konkrét könyvelőket érintő teendőkre gondolok.

Mindenkinek jó munkát szépnapot!

EMI54  -  

Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Ismét feltenném a kérdést, hogy Debrecenben nem tudnál vagy nem tervezel előadás(ok)at tartani??

A kérdésedre a válaszom az előttem szólókhoz hasonló: nagyon vártuk a változásokat, és ha ez egy kicsit kevesebb fizetnivalókat eredménez, még inkább, pl. jó lenne a különadó eltörlése. Ha könnyítenek az adóterheken, boldogan tanulok újat. Nekem is vannak ügyfeleim, akik már csak a változásokat  várják, és ha nem lesz jobb a helyzet, megszüntetik a tevékenységüket.  

Pancsa  -  

Valószínűleg az én készülékemben van a hiba, de adócsökkentés címmel csak növekedést vettem észre, még ha ügyesen be is burkolták! Egyszerűsítés címén meg még bevezettek volna egy pár új adónemet. De ne csüggedjünk, ami késik, az nem múlik!

Minannyiunknak erős idegeket, jó munkaképességet kívánok!

Andrea  -  

Mindenképpen jónak tartom, hogy végre lesz egy olyan év amikor nem változik semmi jelentősen. Úgy gondolom, hogy ez a vállalkozások számára is elfogadható lesz.

Anna  -  

Úgy gondolom, hogy a mi munkánkat már nem könnyíti meg , hogy úgymond nem lesznek törvénymódosítások,mert ebben nem hiszek.

Biztos, hogy ezután is  kb. két havonta lesznek változások, amihez igazodnunk kell.

A gazdaság kifehérítéséről pedig az a véleményem, hogy ez csak akkor fog menni, ha példát lát a jónép, és  ha nem lesz lehetőség bemondásra százezreket felvenni költségtérítés címén.

Zsóka  -  

Inkább megtanulnám az újat, ha az egyszeresűtéssel és netán adócsökkentéssel is járna.

Köszönöm a sok infót!

Matild  -  

Semmiféleképpen nem jó a hir.Szivesen tanultam volna meg az uj dolgokat.Kiváncsian vártam a beharangozott "egyszerüsités"-eket.!! Mivel,mint tudjuk a mi munkánk kimondottan élőmunkaigényes, ezért igazán örültem volna egy " kis" adócsökkentésnek is.

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Én a továbbiakban is fenn tartom,hogy megyek Önhöz a konferenciára

Köszönettel

Lakatos Ildikó

Judit  -  

Változásra szükség van.Mivel nálunk nagyon magasak az adók, szükség lett volna a csökkentésre,még akkor is ha nekünk könyvelőknek ezt  tanulni kell. A most lemondott "csomag" sem volt jó !

 

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem örülök  annak, hogy a kormány visszavonta a 2009-re tervezett adócsökkentést, inkább megtanultam volna az újakat, az ügyfeleim kezdtek örülni az adó csökkenéseknek.

Üdvözlettel  Hirtné  ( Gabi)

baranyainé  -  

Kedves Hirtné!

Komolyan elhitte, hogy az eredeti 2009-es adótervekben adócsökkentés volt? Igen? Akkor nem igazán tudja az adótörvényeket alkalmazni! Hogy a csodába beszélhetünk adócsökkentésről, amikor a társasági adó kulcsát emelik, az adóalapcsökkentő tételek jó részét megvonják,( hiába törölték volna el a 4%-os különadót ), új cégautó adóban az adózást kiszélesítik, a járulékcsökkenés is minimális lett  volna és az is csak április 1-től, rehabilitációs hozzájárulás háromszorosára emelése!!! Ez valóban adócsökkentés!!!!

Nem kell elhinni mindent amivel a média hülyíti a köznépet!

 

 

Évi  -  

Szívesen vettem volna az egyszerűsítéseket, bár nem hiszem, hogy erre sor került volna. A különadó eltörlését mindenképpen pozitív döntésnek véltem, de ebből sem lesz semmi.

Mária  -  

Kedves Zsuzsa!

Ha valóban egyszerűsödött volna a munkánk, akkor nem jó hír, ha valamilyen szinten az un. "állandóságot" kereshetnénk, akkor talán a könyvelőknek jó hír. Az adózóknak semmiféleképpen nem jó a közlemény! A világ jelenlegi gazdasági helyzetét tekintve - véleményem szerint - mindannyian  "kemény" helyzet elé nézünk.

Én magam alapjaiban optimista vagyok, nem a csodában, hanem a munkában és a teljesítőképességben bízom.

 

 

 

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi!  Nem örülök annak, hogy a kormány visszavonta az  adótörvény módosítás tervezetét, szívesebben megtanultam volna  és alkalmaztam volna a módosításokat. A vállalkozóim alig várták már, hogy csökkenjenek a terheik. Néhányan már így is fontolgatják, hogy befejezik.Meglátjuk, hogy mi lesz. Azért köszönöm az infót. További jó munkát kívánok. Üdv.Magdi

  -  

Hol látál te érdemi adócsökkentés a tervezetben?

Magdi  -  

Kedves Ismeretlen. A kisvállalkozónak, vagyis fogalmazok úgy, hogy az egyéni vállalkozónak  a 4% különadó eltörlése és a tavaszi járulék csökkentés /ha nem is nagy mértékben/ de nagy segítség lett volna.Üdv.Magdi

Klári  -  

Kedves Zsuzsi!

Bocsánat, de kéréseddel ellentétben nem a hír közgazdasági tartalmára reagálok.

Megjegyzésem a konferencia megtartásával kapcsolatos. Korretséged a hallgatókkal szeben példamutató, de Tőled más nem is várható el.

Igen, meg kell tartanod a konferenciát, mert ha marad minden a régiben, akkor is rengeteg "megrágandó" téma maradt az eddigi törvényekben is. Mindenképen hasznos lesz.

Üdvözlettel: Klári