A kedvezményes, 10%-os társasági adó

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2010 közepén megváltozott társasági adókulcs miatt a bevallások elkészítésénél olyan kérdések merülhetnek fel, melyekre korábban nem is gondoltunk. A 10%-os adó a második félévben már nincs feltételekhez kötve, de az első félévben több feltételnek is meg kell felelni.

2010. január 1 és 2010. június 30. közötti időszakban a 10%-os adókulcs alkalmazásának feltételei már korábbi évekből ismertek, de a fél éves időtartam miatt helyenként átfogalmazásra került.

Feltételek, melyekből mindegyiknek teljesülnie kell, ha az első félévben is szeretnénk alkalmazni a 10%-os tao-t.

1.

2010. január 1 és 2010. június 30. közötti időszakban a számított adóalap után adókedvezményt nem veszünk igénybe. Kérdés lehet, hogy a második félévben milyen mértékben lehet igénybe venni az adókedvezményt. Véleményem szerint az egész évre kiszámított adókedvezmény naptári napok arányában második félévre eső része érvényesíthető feltételek nélkül. Az első félévre eső részét pedig csak akkor, ha nem szeretnénk élni a kedvezményes adókulccsal.

2.

a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább fél fő, azzal, hogy az átlagos állományi létszámot a havi átlagos létszámadatok számtani átlaga alapján kell meghatározni vagy - választása szerint - az adóévben legalább egy fő. Itt már találunk egy pontosabb szabályt a két féléves időintervallumra. Az is megfelelő a kedvezményes tao kulcshoz, ha az első félévben folyamatosan volt 1 foglalkoztatott, de az is megoldás lehet, ha például csak a második félévben volt foglalkoztatott, de akkor legalább 2 fő. Ezesetben is kijön az éves átlagos állományi létszám 1 főre.

3.

2009-ben az adóalap vagy az adózás előtti eredmény legalább a jövedelem - (nyereség) minimum összegével egyezik meg, kivéve, ha a tao törvény 6. § (6) bekezdése szerint nem kell a nyereségminimumot alkalmazni. (Például nem volt 2009-ben „kezdő” vállalkozás)

4.

2009-ben a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének való megfelelés hiányát nem állapította meg a munkaügyi hatóság, és nem sértettük meg az egyenlő bánásmód követelményét sem

5.

A foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma és legalább az adóév első napján érvényes minimálbér kétszerese - ha az adózó székhelye a jogszabályban megnevezett leghátrányosabb térségek, települések valamelyikében van, akkor a minimálbér - szorzatának a 2010. január 1. és 2010. június 30. közötti időszakra számított összegére vallunk be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. Vigyázat! Itt kizárólag az első félévben lehet teljesíteni a feltételt. Ha a második félév magasabb járulékalapja miatt jönne ki éves szinten a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékfizetés, akkor sem vehető igénybe az első félévre érvényes kedvezményes tao kulcs.


Hozzászólások

Cealpvoldvave  -  

Google
Gulpluggece loptriree Creegraderfab lyncelaxeda PlainnaCilT
Gulpluggece loptriree Creegraderfab lyncelaxeda PlainnaCilT
Gulpluggece loptriree Cealpvoldvavea lyncelaxeda PlainnaCilT
Gulpluggece loptriree Creegraderfab lyncelaxeda PlainnaCilT
Gulpluggece loptriree Creegraderfab lyncelaxeda PlainnaCilT

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

köszönöm a legfrisebb tájékoztataást

 szép napot kívánok   Marika

 

Borsi Györgyi  -  

Na most névvel:

 

ZSUZSI CSÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚCS VAGY!!!

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsi CSÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚCS VAGY! :-)))))

Betti  -  

Csatlakozom Magdihoz:

" Eszméletlenül jó az új frizurád "

Merita  -  

Kérdésem: Ha csak Bt beltag van, aki ugye mint egyedüli beltag nem is állhat munkaviszonyban, és rajta kivül nincs alkalmazott, akkor eleve kizárt a kedvezményes adózásból ?

Böröczky Zsuzsi  -  

A bt beltag is 1 személynek minősül ezesetben, tehát ha a minimálbér kétszeresét eléri a járulékalap, akkor nem kizárt a kedvezményes kulcs.

Magdi  -  

Zsuzsi a cikket még el sem olvastam, mivel megláttam a fényképet rólad  és eszméletlenül jó az új frizurád, de máris olvasom és köszönöm

Etelka  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az értékes tájékoztatásaidat, de (bocs nem kötözködés) a3. és4.

pontoknál 200"9" az irányadó időszak?

Bocsánat, ha csak pontatlanul értelmeztem.

Etelka

 

Irén  -  

Kedves Etelka!

Zsuzsa jól mindent jó írt le, valóban 2009 évet is figyelembe kell venni:

2010. év első félévében a 10 %-os adókulcs akkor alkalmazható, ha a 2010 07.01-je előtti időszakűra eső fállalkozói adóalapja és a 2009 évi adóalapja legalább a jövedelem-nyereség minimum összegével egyek meg. A többi leírtak is állják a helyüket.

Ez van!

Szia Irén

Márti  -  

Az 1. pont szerint ..... utolsó mondata szerintem nem jó. Azt akartad írni, hogy az első félévre eső kedvezmény csak akkor, ha 19 %-t fizet.

Én voltam aki ez ügyben keresett már.

az APEH 40-es számon megkérdeztem, úgy téjékoztattak, hogy a teljes évi kedvezményalap után igénybevehetem az adókevezményt (872 számla teljes összege után 40 % ) annak ellenére hogy 10 %-t szeretnék az első félévben alkalmazni.

Hát... nem nagyon hiszem hogy ez jó lesz, én is inkább az árnyosítás mellett szavaznék, de majd kialakul..

Szia

Márti

 

Böröczky Zsuzsi  -  

Márti!

igazad van, természetesen akkor lehet az első félévre alkalmazni adókedvezményt, ha nem akarjuk a kedvezményes kulcsot.

Szerintem az lehetetlen, hogy a teljes adókedvezmény megengedő legyen. Én még meditáltam az arányosítás mellett a ténylegesen második félévre eső kamattal is, de valahogy az arányosítás mellett döntöttem.