A fejlesztési tartalék önellenőrzése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az évente leadandó társasági adóbevallás időszakában többet beszélünk a fejlesztési tartalékról. Ekkor kell ugyanis eldönteni, élni a felkínált lehetőséggel és a jövőbeni beruházások értékére igénybe vesszük-e az adóalap-csökkentést. Az APEH legújabb állásfoglalása alapján mutatom be e döntés önellenőrzési lehetőségeit.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) bekezdés f) pontja szerint csökkenti az adózás előtti eredményt
  • az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és
  • az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg, de
  • legfeljebb adóévenként 500 millió forint és
  • legfeljebb – a 2008. adóévtől – az adóévi adózás előtti nyereség 50 százaléka.

Az adóalap csökkentésének feltétele tehát, hogy az adózó a számviteli beszámolóban az eredménytartalékból a lekötött tartalékba az összeget átvezesse. Így az adóév utolsó napján lekötött tartalékként (fejlesztési tartalékként) ki kell mutatni a beruházásra szánt pénzt. Az így kimutatott fejlesztési tartalék összegét utólag nem lehet megváltoztatni.

A beszámolóban kimutatott lekötött fejlesztési tartalék és az adóalap-korrekció összege azonban elválhat egymástól, ugyanis a Tao. tv. csak arról rendelkezik, hogy az adózási kedvezmény mekkora maximális összegig vehető igénybe; a beszámolóban kimutatott lekötött fejlesztési tartalék összegét az adózó dönti el, a számviteli előírások megkötést erre nem írnak elő.
 
Amennyiben az adózó fejlesztési tartalék címen az adózás előtti nyereség maximális összegét (2008. adóévtől az adózás előtti eredmény 50%-át) érvényesítette, elképzelhető, hogy azt utólag korrigálni kell. Ha a tao bevallás önellenőrzése kapcsán az adózás előtti eredmény csökken, akkor csökken annak 50%-a is, tehát csökken az igénybe vehető kedvezmény.
Bár a számviteli elszámolásában ez nem alapozza meg az önellenőrzést, de az adózás előtti eredményt csökkentő fejlesztési tartalékon felül lekötött összeg „adómentesen” feloldható (ez a rész megkötés nélkül felhasználható).
 
Amennyiben a fejlesztési tartalék képzése adóévét érintő önellenőrzés során az adózás előtti eredmény nő, a fejlesztési tartalék címén igénybe vett kedvezmény maximális összege önellenőrzéssel csak akkor növelhető, ha az érintett üzleti év beszámolójában kimutatott fejlesztési tartalék összegét, illetve az 500 millió forintot az adóalapnál érvényesített összeg azzal együtt sem haladja meg.
Ez tehát akkor lehetséges, ha eredetileg a beszámolóban több fejlesztési tartalékot képeztünk, mint amennyit az adóbevallásunkban adóalap-csökkentésként elszámoltunk.
Ha a számviteli beszámoló eredetileg nem tartalmazott magasabb összegben lekötött tartalékot, akkor az önellenőrzéssel növekvő eredmény miatt nem növelhető a fejlesztési tartalék miatti adóalap-kedvezmény.


Hozzászólások

Kati  -  

Nekem nem egyértelmű a tv szövege:

 - az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és
- az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg,

Ha pl 2008-ra képeztem meg 100 egységet, de csak 75-öt használtam fel, akkor a fkv-ben még ott van 25.

De a 2009-re is szeretnék pl még 50-et képezni. Akkor csak ez az 50 most a módosító tétel,jól gondolom?

Engem megtéveszt az "és", azaz adóévben lekötött tartba átvezetett ÉS  adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Nagyon örültem, hogy rátaláltam az adónavigátorra.

Köszönöm szépen a tartalmas és érthető információkat.

Tilda 

Erika  -  

Köszönöm  a hasznos informáicókat !

Erika

Évi  -  

Nagyon szépen köszönöm az új információt. Gratulálok a 2009.évi adótörvény-változások e-jegyzethez. Érthető, nagyon összeszedett e-jegyzet.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm  a hasznos informáicókat !

Csilla

 

 

Éva  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a tájékoztatást.

Éva  -  

köszi az új információt

Beszti  -  

Köszönöm a tartalmas információt, mindig van új a napalatt!

GYÖRGYI  -  

Kedves Zsuzsi! Hálás köszönet a tájékoztatásért. További szép napot. Györgyi

csak a keresztnevét...  -  

Van olyan eset, amikor valaki leköt mondjuk 100 egység fejlesztési tartalékot, amikor csak 80-at tud igénybe venni adóalap csökkenésként? Miért?

Marcsi

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen ezt a részletes tájékoztatást. További jó munkát kívánok.Üdv.Magdi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást

Marika