A 2009 évi adótörvény-változásokról érthetően, lényegre törően

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A „Felkészülés az új adóévre” című Adónavigátor Konferencián ígéretet tettem, hogy a 2009-es adóváltozásokról az előadás-jegyzet mellé egy e-könyvet is készítek. Hamarosan letölthető!

Az utolsó simításokat végezzük, néhány napon belül letölthető lesz az e-könyv. Ha Ön november végén vagy december elején ott volt valamelyik rendezvényünkön, akkor nem kell tennie semmit, automatikusan elküldjük Önnek az e-könyvet.

Ha nem volt ott a konferencián, akkor - először is sajnálhatja, mert remek hangulatú szakmai összejövetelről maradt le,  a résztvevők véleményét itt olvashatja>> – másrészről, a 2009-es adóváltozásokról szóló e-könyvet némi térítés ellenében Ön is letöltheti.
 
A 2009 évi adótörvény-változásokról érthetően, lényegre törően - HAMAROSAN LETÖLTHETŐ – 2 500.-Ft+áfa

Addig is, a következő három napban egy-egy részletet közlünk az e-könyvből:

Éves bevallású adók határideje 2009-ben

Újra és újra felmerülő adózói igényt elégít ki a módosítás azáltal, hogy az éves gyakoriságú bevallásra kötelezett adózók számára a bevallási határidőt az adóévet követő és február 15-éről 25-ére módosítja. Ezzel az adózók döntő hányadát kitevő éves bevallók számára tíz nappal hosszabb idő áll rendelkezésre éves bevallásuk elkészítésére. Könnyíti a helyzetüket az is, hogy az adó- és járulék bevallási kötelezettség határnapja - azaz a hónap 12. napja - és az éves bevallás határideje között három napról tizenhárom napra nő a különbség, ami jelentős munkatorlódástól mentesíti az adózókat és a könyvelőirodákat, adótanácsadókat egyaránt.
A határidő módosítás érinti az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett adóalanyokat is. Az általános forgalmi adó nettó, elszámolandó összegét – ha évente tesz adóbevallást – az adóévet követő év február 25-éig fizethetjük meg, illetőleg ettől az időponttól igényelhetjük vissza.

A határidő módosítás érinti:
  • 03-as bevallás utódjaként használatos 01-es bevallást, azaz az egyéb adókról szóló éves bevallást
  • 0805-ös bevallás utódjaként használatos 01-es bevallást, azaz a havi és negyedéves bevallóknál a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulás bevallását
  • a 0853-as személyi jövedelemadó bevallást
  • egyéni vállalkozók esetében
  • vállalkozási tevékenységet folytató vagy áfa alany magánszemélyek  esetében
  • az éves áfa bevallók esetében a 08651-es éves áfa bevallást.

Nem változik a határidő az EVA bevallások esetében!!!

Azaz  az eva bevallás benyújtásának határideje:
a) a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében az adóévet követő év február 15., ha azonban az adóalanyiság év közben szűnt meg, akkor az adóalanyiság megszűnését követő 30. nap,
b) a számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó adóalany esetében az adóévet követő év május 31., ha azonban az adóalanyiság év közben szűnt meg, akkor az adóalanyiság megszűnését követő 150. nap.


Hozzászólások

Lajos  -  

Sziasztok!

Eddig havi 0801-es bevallók vagyunk. 2009 02.25-ig kell megfizetni a rehab és a szakképzési éves különbözetét. De mikor kell bevallani?

Február 25-ig a januári 0901-en?(hiszen ennek a bevallási határideje 2009.02.25.) Vagy január 20-ig a decemberi 0801-en, de majd csak február 25-én kell befizetni?

Ez nekem nagyon nem világos.

Előre is köszi a felvilágosítást.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infót!!!!!

Ildikó  -  

Nem-e lehetne a jövőben Szabolcs-Szatmár B.Megyében is rendezni, mivel igy hozzám elég messze van, pedig szivesen részt vettem volna. Várom a könyv megjelenését, biztosan nagyban elősegiti majd a munkámat. üdv.Ildikó

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm a tájékoztatást  örülök neki , hogy  könyv is készült róla mivel  egyedül és Móron dolgozom nekem az előadás helyszinei messze vannak.

 

csak a keresztnevét...  -  

KEDVES ZSUZSI!

B.U.É.K.!!!!!

Megváltozott az e-mail címem, nagyon szépen megkérlek, hogy a következő címre küldd a e-mail-eket.

lovaglo.csizmad@deltakom.hu

Nagyon hasznos és okos dolgokat tanulok TŐLED és ezért várom továbbra is az e-mail-jaidat.  Köszönettel: Rézi

Rita  -  

Kedves Zsuzsa! Boldog Új Évet Kívánok és én is köszönöm a hírlevelet rengeteg gyakolati segítséget nyújt! Az e könyvet szintén várom, nagyon jó ötlet!!! Jó egészséget, meleget és kitartást kívánok mindenkinek az Új esztendőre. Üdvözlettel

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa!

Boldog, békés új esztendőt kívánok, ezúton szeretném megköszönni a mindig aktuális tájékoztatásaidat. A könyv megrendelésével kapcsolatban gondolom kapunk majd tájékoztatást.

Üdvözlettel: Ildikó

Erika  -  

Köszönöm szépen a hasznos információkat és egyben sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

ágnes..  -  

Köszönöm az információt. Én is nagyon Boldog és sikerekben gazdag Új Évet kivánok.

Rozika  -  

Elöször is Boldog Új Évet kívánok, nagyon örülök, hogy megtaláltam és bekerülhetek az Ön ,,csapatába,, ahol olyan sok hasznos és főleg munkánkat segítő, színvonalas tanácsokat, információkat olvastam, és olvashatok majd.

Köszönöm a lehetőséget ás nemsokára én is a tanácsát kérők táborába szeretnék lépni.

Köszönettel Debrecenből

Vné Zsuzsi  -  

Nagyon köszönöm az eddigi és a jövőbeni tájékoztatókat!!! Örömmel tölt el, hogy van valaki, aki önzetlenül hajlandó tudását, tapasztalatait megosztani másokkal, az információkat rendszerezni, és egy olyan szakmai lapot működtetni, mely érdemben tud segíteni a munkánkban.

Marika  -  

Kedves Zsuzsa!

Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet jó egészséget kivánok ehhez a rendíthetettlen gyors és napra kész munkához.Köszönet a sok-sok hasznos információért. Remélem mielőbb rendelhetek a könyvből.További szép napot kiván Bné. Marika Komárom Esztergom megyéből.    

 

Éva  -  

 Köszönöm a  hasznos információkat! Boldog új évet kívánok, erőt és egészséget a munkátokhoz!

csak a keresztnevét...  -  

Boldog Uj Évet kivánok és köszönet a sok sok segitségért, mindig pont időben érkezett és remélem érkezni is fog, ehhez is kivánok minden jót., erőt egészséget és sok türelmet. Az e-könyvet én is szeretném megvenni. Mégegyszer köszönettel: Magdi

Tercsi  -  

Kedves Zsuzsa és segítő Csapata!

Köszönjük az egész éves segítséget, a rendíthetetlen kitartást e nehéz szakma rejtelmeinek magyarázatához! Erőt, egészséget kívánok ehhez a munkához és a magánéletben is!

Nagyon jó lenne már, ha Debrecenben is meg lehetne hallgatni az előadásaidat!

Az e-anyagot én is szeretném megrendelni.

Eta  -  

Nagyon jó egészséget, szeretetteli békés, boldog új évet kívánok és továbbra is ilyen kifogyhatatlan energiát remélek  mert nagyon kell ez a szakmai segítség amit kapunk! Köszönöm az eddigieket is. A szegedi konferencián vettem részt és tényleg szuper volt, ílyen előadásnak van értelme... csak néztem, miért van megint szünet? érdekes, hasznos, egyfolytában figyelmet ébren tartó volt és nagyon sok új infót kaptam lényegere törően.

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Boldog Új Évet Kívánök Neked és csapadodnak!Köszönöm, hogy mindig hasznos információval látsz el.

Lenne egy kérdésem a cégautó adóval kapcsolatban.A cégautóadó megfizetése mellett kell e útnyilvántartást vezetni a cég tulajdonában lévő autóra?

Válaszodat előre is köszönöm. További szép napot!

Rózsa  -  

Köszönöm! Nekem most is sokat segített a cikk. Kívánom, hogy 2009 számodra is könnyebb munkabírással teljen, valamint nagyon sok egészséged legyen hozzá.

SzMarta  -  

Mindenkinek sok szerencsét, jó egészséget és minél több sikerélményt kívánok az új évben... és azután is!

Szeretnék feliratkozni az e-könyv megrendelői közé, kérek értesítést a fizetés módjáról.

Sajnos nem vagyok utazós típus, ezért csak helyben járok továbbképzésre. Székesfehérváron nem terveznek Adónavigátor Konferenciát?

További jó munkát, üdvözlettel Márta

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!

Boldog új évet kívánok!

Erzsi  -  

Köszönöm a sok hasznos segítséget. További jó erőt egészséget kívánok mint a magánéletben mint a munkában.KI

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi és Zoli! Nagyon boldog és sikeres új évet kívánok. Köszönöm a sok e-mailt amit kaptam,  remélem, hogy ebben az évben is segíteni fogja a munkámat a sok hasznos információ és a konferencia. Üdvözlettel: Magdi

Andi  -  

Nagyon hasznosak a figyelemfelkeltő információk, várom a többit is.

Köszönjük!

arculat  -  

Nagyon köszönöm. Új információt kaptam.

BUÉK!!!!!!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kivánok.

Köszönöm a sok-sok hasznos információt, mely segít eligazodni ebben a zűrzavaros szakmában.

Kati

KÁLLAI ILONA  -  

Kedves Zsuzsi !

Kivánok Neked is a következő évben minden jót és köszönöm a hasznos segítséget, amivel hozzájárulsz a munkánk elvégzéséhez.

 

Edit  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon Boldog Új Évet ,erőt ,jó egészséget , bőséget ,türelmet kívánok  az új évre!

Köszönöm az eddigi e-könyeket és a naprakész, profi segítséget.

Üdv:GnéEdit

Várom az új e-könyvet , mert így biztosan gyors , világos információhoz juthatok a 2009-es változásokat illetően.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Először is Boldog Új évet kivánok Nektek, s egyben köszönetet mondok a sok -hasznos információért.

Továbbá szeretném én is az e-könyvet letölteni és egyben tájékozódni a fizetési feltételekről.

További szép napot

 

                               Vártok Erzsi

Mária  -  

Először is NAGYON BOLDOG ÉS EREDMÉNYES ÚJ ÉVET KÍVÁNOK  neked és a családodnak. Köszönjük a rengeteg jó és hasznos segítséget amivel megkönnyitetted az előző évek munkáját számunkra. Tudom, hogy ugyanezt fogod tenni a 2009-es évben is.- Aki ismer azt tudja, hogy Te egy rendkívüli személyiség vagy, nélküled sokkal nehezebb lenne a munkánk. Köszönjük neked.

Marika  -  

Kedves Zsuzsi és Csapata!

BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok mindenkinek!

Köszönöm az információt, a könyvet én is várom, bízva abban, hogy segíti a munkánkat, hasznos és jól forgathatóan színvonalas lesz mint az előadások.

 

Kati  -  

Boldog és eredményes 2009.évet kívánok mindannyionknak.

Kedves Zsuzsi ! Jó munkát és jó egészséget kívánok  ehhez a számunkra sokat segítő ,  hasznos  és szinvonalas  munkához. Ha valami számomra nem világos, itt mindig megtalálom a helyes és érthető választ. Köszönöm.  

Ági  -  

Nagyon köszönöm az információt, kicsit megkönnyebültünk itt a könyvelőirodában....

Tilda  -  

Az új esztendőre én is minden jót kívánok! Köszönöm a tájékoztatót!

 

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon Boldog új Évet,sikerekben és egészségben gazdagot kivánok. Köszönöm az eddigi munkátokat. Sajnálom, hogy nem tudtam elmenni, de az egészségem nem engedte(lumbágo), de legközelebb biztosan ott a helyem. Mégegyszer köszönöm, hogy vagytok.

Like  -  

Mégegyszer EREDMÉNYEKBEN GAZDAG BOLGOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK! és szeretnék a könyvből rendelni, mi a módja?

Marika  -  

  Köszönöm az információt.  Könyvet én is szeretnék rendelni. Mindenkinek nagyon boldog, eredményekben gazdag ujévet kivánok

Erzsi  -  

Szia Zsuzsi,sok sikert 2009-ben is. Szeretnék Én is a könyvedből rendelni.Nagyon köszönöm a segítségedet.

Klára  -  

Köszönet a tájékoztatásért, és Boldog Új Évet kivánok.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Egészségben,Sikerekben, Zökkenőmente,Boldog Új Évet Kívánok!

Az e-könyvet szeretném majd letölteni, de a fizetési feltételekről értesítést kérek, hogy ha megjelenik én is letudjam tölteni.

Köszönettel:

        Márta

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!

Azt hiszem,a következő idézet éppen Rád és Zoltánra illik a legjobban,ezért hát fogadjátok tőlem szívből jövő szeretettel!

"A jó barát olyan, mint a csillagok, nem láthatod mindig, de tudod,hogy ott van, és örökké számíthatsz rá."

Eredményekben és jó egészségben gazdag Új Évet kívánok Nektek és persze minden sorstársunknak is!

Ági  -  

Szia Zsuzsi!

Szeretem a tájékoztatóidat, mivel mindig minden, a megoldandó feladattal kapcsolatos felvetést értelmesen, érthetően tudsz elénk tárni. Sajnos a konferencián nem vettem részt, de az E-könyvből szeretnék én is. Kérlek tájékoztass arról, hogy, ennek mik a feltételei.

Köszi: Ági

  

 

Andrea   -  

BUÉK mindenkinek!

Zsuzsinak minden jót idénre is ....

Kérdezném hogy majd a 0801-es bevalláson az éves bevallóknál a dátum majd 07.01-12.31- ig kell szerepeljen ? Ezt mindig elrontom .....

vagy teljes évet irok rá vagy utsó negyedévet de a jót sosem találom el :)))) köszi előre is a választ.

Andrea

csak a keresztnevét...  -  

Boldog Újévet kívánok, és köszönöm a tájékoztatást.

Katalin

Szögi Zsuzsa  -  

Először is eredményes, kitartó, boldog új esztendőt kívánok.

Köszönöm a tájékoztatást.

Üdvözlettel.

Mária  -  

Boldog Új Évet kívánok! köszönöm az összefoglalót.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Köszönöm a tájékoztatást , a könyvet szertném én is megrendelni ,és Boldog , sikeres ,  eredményes 2009 esztendőt kivánok .

Mária

ANNA  -  

Kedves Zsuzsi!

Munkádhoz nagyon boldog, eredményekben gazdag új évet kívánok.Köszönöm a tájékoztatókat, majdnem mindíg új információval szolgálsz, amelyet szívből köszönök. Még ha ismerős az információ, de újra és újra olvasva jobban rögződik.Köszönöm!

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Eredményekben, sikerekben és főleg egészségben boldog új esztendőt kívánok : Szabó Ildikó

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsika!

Először is boldog Új Évet kívánok! Köszönöm a megtiszetelő levelet,igénybevenném az  E-könyvet,nagyon sikeresnek tartom az Adókonferencián való részvételemet,melyet már leírtam előzőekben!

 Köszönöm Marika

csak a keresztnevét...  -  

0803, 0805 bevallás már nem létezik, helyttük van 0801 bevallás.

A havi, a negyedéves és az éves bevallás is a 0801 bevallásban lett összevonva.

Szép napot és boldog újévet

Szalay Marcsi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Köszönöm a hasznos észrevételeket, valóban a 03-as és a 05-ös bevallás utódjai egyben a 01-es bevallás lettek. Ebben van olyan oszlop, hogy az adóévet követő összeg. A továbbiakban a cikkben is így javítok, hogy azok akik még ezután olvassák, már tudják a bevallás számát. Még egyszer köszönöm mindenkinek, hogy felhívták a figyelmünket!

Marika  -  

Szia Zsuzsi!

Úgy tudom a 0803-as bevallás már megszünt!

zsuzsa  -  

a 0803-as helyett a 0801-es nyomtatvanyt kell hasznalni-en ugy tudom

Ili  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm, hogy újra ránk gondolt és már az első napon tájékoztat bennünket . BUÉK! A könyvből majd kérek .

Péter  -  

Köszönöm az infót! Szerintem már nincs 0805-ös bevallás, csak 0801-es.

Kissné Jutka  -  

B.Ú.É.K! Mindenkinek

Köszönöm szépen az információt. A 10 nap tényleg nagyon jól jön!

Jutka!  -  

Először is BUÉK Mindenkinek!

Nagyon várom a könyvet, és köszönöm az elő-tájékoztatást. Néha van valami jó is.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a felvilágositást a könyvből én is szeretnék rendelni. boldog uj évet kivánok Neked és minden olvasónak, könyvelőnek

Zsuzsa

Babi  -  

Zsuzsi BUÉK! Neked és minden kollégádnak!

Jó erőt egészséget kívánok erre az adó-viharos évre!

Köszönöm az összefoglalót, valóban egy kis lélegzetvételnyi idő mi könyvelők nyertünk! Hát köszönjük annak, aki gondolt ránk, már éppen aktuális volt!

 

Anna  -  

A könyvből szeretnék én is rendelni. Mi módon lehetséges?

És egy könnyebb új évet kívánok mindenkinek.

Köszönöm az információkat!

Éva  -  

Boldog(abb) új évet kívánok mindenkinek!

Anikó  -  

 Köszönöm szépen a figyelemfelhivást és Neked is, valamint minden nehéz sorsú könyvelőtársamnak BUÉK :)