A 2007 évi társasági adó bevallása 3.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Május 31…. ettől az időponttól várja minden könyvelő a megkönnyebbülést. Elkészülnek a beszámolók, kitöltöttük az utolsó bevallásokat, tehát lezárhatjuk az előző évet. Maradnak a tárgyévi feladatok, és persze közeledik a szabadság. Az idén a zárásra azonban két naptári nappal több áll rendelkezésre, hiszen a törvény által előírt határidő hétvégére esik. Az idén így a bevallás határideje: június 2. A cikksorozat utolsó része...

Megváltozott munkaképességű foglalkoztatása
Helye a bevallásban: 0729-03 29. sor
 
Akkor lehet igénybe venni az adóalap-csökkentési lehetőséget, ha az adózó által legalább
50 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása valósul meg,
Ekkor a számukra kifizetett munkabér összegét, de legfeljebb személyenként és havonta az adóév első napján érvényes minimálbérnek megfelelő összeget vonhatunk le az adóalapból. E rendelkezés alkalmazásának feltétele, hogy az adózó által az adóévben foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 20 főt156.
 
Helyi iparűzési adó
Helye a bevallásban: 0729-03 31. sor
 
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény rendelkezései szerint megállapított helyi iparűzési adó alapján adóévben ráfordításként elszámolt összeget a társaságok levonhatják adóalapjukból. A kedvezmény feltételei, hogy a csökkentésként elszámolt összeg legfeljebb az adózás előtti nyereség mértékéig terjedhet, és fontos, hogy az adózónak az adóév utolsó napján ne legyen az állami és/vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása.
 
A nettó adótartozás egy új fogalom az adózás rendjében. Korábbi években sok problémát okozott, hogy a társaságoknak összességében nem volt adótartozásuk, de egyes adónemeken kimutatható volt a tartozás, míg a másikon a túlfizetés. Még gyakoribb volt a jelenség a havi járulékbevallások bevezetésével, hiszen eltérő kötelezettségek keletkeztek, ha havonta kerekítünk, vagy ha halmozottan az év elejétől kerekítünk. Az első megoldást alkalmazza a 08-as bevallás, míg az utóbbit számos bérszámfejtő program. A 2007-es évre vonatkozólag már alkalmazható az a szabály, miszerint ha az adózónak az adóhivatallal szemben összességében – azaz nettó módon - nincs adótartozása, akkor a ráfordításként elszámolt iparűzési adóval csökkenthetjük az adózás előtti eredményt.
 
Adott adomány, tartós adomány
Helye a bevallásban: 0729-03 33. sor, 0729-04 10. sor
 
Az adózás előtti eredmény az adott adományok értékével csökkentett, hiszen az átadást a rendkívüli ráfordítások közé lekönyveltük. A társasági adó bevallásban ezen összeggel az adóalapot minden esetben meg kell emelni, majd az adomány kapcsán meg kell vizsgálni, hogy milyen adóalap-csökkentési lehetőséget tesz számunkra a törvény lehetővé.
A lényeg tehát, hogy a számviteli elszámolás hatásával mindenképpen korrigálni kell a társasági adó alapját, és olyan mértékben csökkenthető csak az adóalap, amilyen mértékben a társasági adó törvény erre lehetőséget ad.
 
Az adózás előtti eredmény csökkentéseként az adomány, a tartós adomány kapcsán az alábbi összegek vonhatók le:
a.teljes összege de legfeljebb az adózás előtti eredmény 20 százaléka érvényesíthető közhasznú szervezet, valamint egyház támogatása, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás esetén;
b.másfélszerese, de legfeljebb az adózás előtti eredmény 20 százaléka érvényesíthető kiemelkedően közhasznú szervezet támogatása esetén.
  
Az a) és a b) pontban meghatározott mérték együttesen nem haladhatja meg az adózás előtti eredmény 25 százalékát. Az adózó adományozás címen akkor alkalmazhatja a leírtak szerint a csökkentő tételt, ha rendelkezik igazolással.
 
Kis- és középvállalkozások beruházása
Helye a bevallásban: 0729-03 34. sor, 0729-04 16.sor
 
Aki 2007. december 31-én – illetve az adóév ettől eltérő utolsó napján – kis vagy középvállalkozásnak minősült, az az adóévben elszámolt, korábban még használatba nem vett, illetve további meghatározott eszközök beruházási értéke után (ideértve a pénzügyi lízinget is) adóalap csökkentő kedvezményt vehet igénybe.
 
Az adózás előtti eredmény csökkentéseként érvényesíthető:
  • a korábban még használatba nem vett (új) ingatlan (ide nem értve az üzemkörön kívüli ingatlant)
  • üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházás értéke,
  • a korábban még használatba nem vett (új), a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolt tárgyi eszközök üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházás értéke,
  • az ingatlan (kivéve az üzemkörön kívüli ingatlan) bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változás, átalakítás értéke,
  • az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke.
 
A kedvezményt csak az az adózó érvényesítheti, amelynek az adóév egészében valamennyi tagja (részvényese, üzletrész-tulajdonosa) az adózón kívül kizárólag magánszemély (ideértve az MRP-t is) volt.
Az adózás előtti eredményből ténylegesen levonható összegre vonatkozó korlátozás szerint a csökkentő tétel nem haladhatja meg az adóévi adózás előtti eredményt, és nem lehet több 30 millió forintnál sem.
 
Az igénybe vett adóalap kedvezményhez azonban a későbbi időszakra feltételeket szab a törvény. Ha
  • a beruházást, szellemi terméket az adózó az adóévet követő negyedik adóév végéig nem helyezi üzembe, illetve nem veszi használatba, vagy
  • az üzembe helyezett tárgyi eszközt, a szellemi terméket az adóévet követő negyedik adóév végéig az adózó a forgóeszközök közé átsorolja, elidegeníti, apportálja, térítés nélkül átadja stb.), akkor
a korábban igénybe vett, az adózás előtti eredmény csökkentéseként elszámolt összeg kétszeresét kell a társasági adó bevallásban bevallani
 
Alultőkésítés
Helye a bevallásban: 0729-04 04. sor
 
Az alultőkésítési szabály a bevezetésekor a burkolt osztalékfizetést hivatott megakadályozni. Azt, hogy a tagok és tulajdonosok által adott kölcsönre fizetett kamaton keresztül jutnak jövedelemhez. Bár akkor a kamatadó még nulla % volt. Ma már nem így van. A tagi kölcsönökre fizetett kamat után ráadásul már nem is a kamatadó szabályait kell alkalmazni – ami azóta 20%-ra emelkedett – hanem a kifizetést adó és járulékköteles juttatásnak kell kezelni.
Így az alultőkésítés miatti kamatkorrekció lényegében elvesztette jelentőségét. A szabály azonban a mai napig szerepel a társasági adóbevallásban, így meg kell emelni az adóalapot a kötelezettségek után fizetett kamat összegével, ha azok adóévi napi átlagos állománya meghaladja a saját tőke adóévi napi átlagos állományának háromszorosát.
 
A kötelezettségek között figyelembe kell venni:
  • a kapott kölcsönt,
  • a zárt körben fogalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír miatt fennálló tartozást és a váltótartozást (kivéve a szállítói tartozás kiegyenlítése miatt fennálló váltótartozást), valamint
  • minden más, a mérlegben kimutatott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnak, illetve váltótartozásnak nem minősülő kötelezettség, amelyre az adózó az eredmény terhére kamatot fizet, kivéve a hitelintézetnél a pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban, annak érdekében fennálló tartozást
 
A kötelezettség keletkezésének időpontja a szerződéskötés napja.
A saját tőke napi átlagos állományánál a jegyzett tőke, a tőketartalék, az eredménytartalék és a lekötött tartalék összegét kell figyelembe venni. A növelő korrekciós tétel az adóévben a ráfordítások között, vagy az eszköz bekerülési értéke részeként elszámolt, az említett kötelezettségekre fizetett, fizetendő kamat arányos részére alkalmazandó.
 
Adókedvezmények
 
Szoftverfejlesztők alkalmazása
Helye a bevallásban: 0729-05 05 és 06 sor
 
A tárgyévben a szoftverfejlesztő alkalmazására tekintettel elszámolt bérköltség 10 százalékaként meghatározott adókedvezmény az adóévben és az azt követő három adóévben, egyenlő részletekben vehető igénybe. Így adóévenként az említett feltételekkel elszámolt bérköltség 2,5-2,5 %-a érvényesíthető, viszont ha valamely adóévben a számított adó nem nyújt fedezetet, akkor az a négyéves időkorlát alatt a következő években figyelembe vehető. Így a 2007-es bevallásban is igénybe vehetjük a korábbi évben igénybe nem vett kedvezményt, de 4 éven belül felmerült kedvezményt. Az adókedvezmény a számított adó legfeljebb 70 %-áig érvényesíthető.
 
2006. évtől az adóév utolsó napján a kis- és középvállalkozásnak minősülő adózóknak lehetősége van az adózóknak a tárgyévben elszámolt bérköltség további 15% adókedvezmény igénybevételére az adóévben és az azt követő három adóévben egyenlő részletekben.
Ugyan ezt a bevallásban külön sorban kell feltüntetni, az adókedvezmény igénybevételének lehetősége pontosan megegyezik a 10%-os kedvezménnyel kapcsolatosakkal.
 
Az adózó ha a tárgyévben rendelkezne olyan mértékű számított adóval, hogy a teljes adókedvezményt igénybe vehesse, azt akkor is 4 egyenlő részre el kell osztani. A kedvezmény előre tehát nem vehető igénybe!
 
Elektronikus bevallás kedvezménye
Helye a bevallásban: 0729-05 07-09 sor
 
Ez az adókedvezmény kizárólag a 2007-es évre vehető igénybe. Most tehát új, de a következő évben már nem élhetünk ezzel a kedvezménnyel.
Az adókedvezményt az elektronikus bevallás szinte teljes adózói körre történő kiterjesztése miatt vezették be. A megnövekedett költségek ellensúlyozására jár az adókedvezmény az internet-előfizetések és a számítógép-beszerzések esetén, viszont csak a legkisebb vállalkozások élhetnek vele, hiszen a bevételi korlát 4 illetve 25 millió Ft.
 
A kedvezményt akkor is igénybe vehető, ha az adózó maga gondoskodik a bevallások elektronikus benyújtásáról, és akkor is ha ezt egy könyvviteli szolgáltatást végző teszi meg.
 
Bevételi korlát
Adókedvezmény
Regisztrációra kötelezett
egyéni vállalkozó
4 millió
Számítástechnikai
eszközre elszámolt értékcsökkenés és az internet költség együttes összegének 10%-a
Állandó képviselő részére fizetett díj 15%-a
Állandó képviselő
25 millió
  
Mérleghez kapcsolódó adatok
 
Már megszokott módon a beszámoló mérlegéből számos adatot a evallásban is fel kell tüntetni.
A tavalyi évi bevalláshoz képest változás, hogy az alapítókkal szembeni kötelezettségeket részletesebben kell kimutatni, ezért az adóhivatal még jobb nyilvántartással fog rendelkezni a tagi kölcsönök nagyságáról. Korábban, ha a tagi kölcsön hosszú lejáratú kötelezettség volt, akkor nem kellett külön részletezni, illetve a rövid lejáratú kötelezettségekből is az alapítókkal szembeni kötelezettség együtt mutatta az osztalékot és a kölcsönt.
Az idei bevallásban megkérdezik a hosszú lejáratú kötelezettségeink értékét, és ebből ki kell emelni az alapítókkal szembeni kölcsönkövetelés összegét. A rövid lejáratú kötelezettségek esetében pedig a teljes összegből egyik soron ki kell emelni a tagi kölcsönöket, másik soron pedig az osztalékkal kapcsolatos kötelezettségeket.
Ezzel az adóhivatalnak hibátlan adatbázisa lesz a nyilvántartott tagi kölcsönök nagyságáról. Hiszen a bevallás kitöltési útmutatója is felhívja ezekhez a sorokhoz a figyelmet: „E sorban feltétlenül jelölendő az adat, mely pozitív szám lehet vagy nulla”. Talán a többi adat nem feltétlenül jelölendő?


Hozzászólások

Anikó  -  

Nagyon köszönöm kitartó munkáját, sok sok segítségét.

Munkájához nagyon sok erőt, egészséget kívánok, és hogy a családja ne unja meg állalndó elfoglaltságát.

Minden cikkében találok újat, segítő információt.

Üdvözlöm,

Szilágyi Anikó

csak a keresztnevét...  -  

Ellenőrzésnek igen jó volt. Köszönjük.

Rozi  -  

Köszönöm az információkat,  s azt a sok időt, amit

"megspórolsz "nekem ! Nagyon hálás vagyok érte !

 

Krisztina  -  

Köszönöm szépen az információkat! De az olvasás után lett egy kérdésem is: az adóévi iparűzési adót elszámolom a ráfordítások között (így csökken a vállalkozás eredménye) és után még kedvezményként beírhatom a 0729-03 31. sorába? (Természetesen a feltételeknek megfelelek.)

Ági  -  

Tudtommal a kis-és középvállalkozások beruházási kedvezményét mezőgazdasági vállalkozás nem veheti igénybe.0729-03 34.sor

 

Márti  -  

Pont a szülinapomon jött az info

Nem pontosan ilyenre vágytam :))))

De Köszönöm

:)))))))) V. Márti

csak a keresztnevét...  -  

Drága Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a munkádat, s azt hogy megosztod velünk a lényeget.

Igy sokszor nyerünk új ötletet, és megerősítést.

Hálás köszönet minedzért: Tótné Julika

Emi  -  

Kedves Zsuzsi!

Az előttem szólók már mindent leírtak, amit szerettem volna. Tényleg nagyon hálás vagyok, hogy ennyire segítőkész vagy, és fogod a kezünket. Szeretném megtudni, hogy Debrecenben nem tartasz-e eőadást, akár kötelező mérlegképes továbbkpézésen vagy más módpn, szívesen elmennék ill. elmennénk  ezekre az alkalmakra.

csak a keresztnevét...  -  

Jól áttekinthető és gyorsan. Köszönöm!

ERZSÉBET  -  

NAGYON JÓNAK TARTOM A LÉNYEGRE VONATKOZÓ ELÉKEZTETŐDET.

NAGYON KÖSZÖNÖM.

SZERINTED AZ  APEH-NAK KELL-E KÜLDENI 2007.ÉVI BESZÁMOLÓT ÉS ABESZÁMOLÓRA MELYIK STAT. JELZŐSZÁMOT KELL ÍRNI A RÉGIT VAGY MÁR AZ ÚJAT?

KÖSZ A SEGÍTSÉGET, TOVÁBBI JÓ MUNKÁT ÉS SZÉP NAPOT. 

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi!

 

Segítséged szeretném kérni az évi zárással kapcsolatban.

Olyan gondom van ,hogy tavaly dec  29-én ügyfelem a meglévő tagi kölcsönét  tözstőke emeléssel szerette volna csökkenteni.Ügyvéddel a társasági szerződését modósítatta  és bejegyzésre benyújtották a cégbíróságra.Idén amikor elhozta a modósított társasági szerződését akkor  láttam hogy  a tőkeemelés készpénzben történik meg.(nem követelés  elengedésével  apportként)

Ezért igy nem tudom a tagi kölcsönét csökkenteni mivel a társasági szerződésben a tőkeemelés  nem  követelés elengedéssel történt.Idén befizette a tőkeemelést készpénzben és bemutatta a cégbíróságnak és idén tudja a tagi kölcsönét a pénztárból kifizetett összegből csökkenteni.

Jól gondolom? Kérnék megerősítést jól gondolom ,nincs sok tapasztalatom ezen a téren és a határidő is sürget.Segítséged előre is  köszönöm.

 

Mária  -  

Köszönöm szépen a segítséget!

 

szende  -  

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a szankciója annak, ha valaki nem tölti ki a sorokat, holott szerepelne benne adat.. Itt nemcsak a cikkben említett tételekr gondolok

Nagyon hasznos az összeállítás! Köszönjük!

Zsuzsa  -  

Köszönöm

ÁGI  -  

KÖSZÖNÖM!

 

Andrea  -  

Nagyon köszönöm a sok, hasznos információt. Így összefoglalva szerintem mindenki munkáját megkönnyíti.

csak a keresztnevét...  -  

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz,számomra is nagyon hasznosak és érthetőek a cikkek. Köszönöm!

Pila  -  

Hasznos összefoglalót kaptunk.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm

 Marika

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a cikksorozatot. Nagyon hasznos volt áttekinten így mégegyszer a bevallások készítése közben.

Különösen a de minimis támogatás részletezése volt hasznos, de a többi is.

Köszönöm szépen.

Üdvözlettel: Aranka

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon hasznosak voltak a cikksorozatok. Köszönöm szépen.További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok. Üdv.Magdi

marcsi  -  

Nagyon köszönöm az információkat, jól jött, valóban dolgozunk hétvégén is. Kaptam új infot.

Andrea  -  

Kedves Zsuzsi!

Kérlek tájékoztast a könyvelőket, hogy az igaz, hogy a társasági adó határideje juni. 2. , de a számviteli törvény szerint a beszámoló elkészítésének határideje a fordulónapot követő 150. nap, ami most, mivel szökő évet írunk, így május 29!!!  Egyes információk szerint a cégbíróság készül rá, hogy szakcionálja a kései mérlegleadókat!

Andrea (könyvvizsgáló)

 

Imre  -  

Köszönöm

FYGureout  -  

KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK SZÉPEN !

Kati  -  

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat.

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm, hogy összeszedted érthetően a lényeget!

A cikkeidet a legjobb szakmai írásnak tartom, mert "emberi" nyelven íródnak!Júniusban olyan továbbképzésre megyek,ahol Te tartod az előadást, köszönöm, hogy jelezted a honlapodon.Úgy érzem élőben is élvezni fogom!Köszönöm az eddig kapott sok.sok szakmai segítséget!!!

Üdvözlettel: Éva ( Bp)

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm

ERIKA  -  

Nagyon köszönöm a segítséget már elolvasás előtt is.

Nagyon tisztelem a kitartását.

Márti  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Szép hétvégét és kellemes kikapcsolódást kívánok.

Ági  -  

Kedves Zsuzsanna !

Köszönöm, hogy a mikor mindenki pihenés hosszú hétvégét tölt,  akkor is van aki a könyvelők  kezét fogja és segít.

Ági