A 2007 évi társasági adó bevallása 2.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Május 31…. ettől az időponttól várja minden könyvelő a megkönnyebbülést. Elkészülnek a beszámolók, kitöltöttük az utolsó bevallásokat, tehát lezárhatjuk az előző évet. Maradnak a tárgyévi feladatok, és persze közeledik a szabadság. Az idén a zárásra azonban két naptári nappal több áll rendelkezésre, hiszen a törvény által előírt határidő hétvégére esik. Az idén így a bevallás határideje: június 2. A cikksorozat második része...

Adóalapot módosító tételek

Értékcsökkenés
Helye a bevallásban:  0729-03 05.sor és 0729-04 02. sor
  • növeli az adóalapot a számviteli törvény szerint elszámolt értékcsökkenés
  • csökkenti az adóalapot a Tao. tv. 1. és 2. számú mellékletében foglalt előírások szerint az adóévre értékcsökkenési leírásként megállapított összeg.

Az értékcsökkenési leírás az eszköz üzembe helyezése napjától – átalakulás esetén a vagyonleltár szerint a jogelődtől átvett, a jogelőd által már üzembe helyezett eszköz vonatkozásában a jogutódnál az átalakulás napját követő naptól kezdődően – számolható el, az állományból való kivezetés (ideértve a forgóeszközök közé való átsorolást is) napjáig. Az értékcsökkenési leírást azon napokra arányosan kell meghatározni, amely napokon az eszköz állományban volt.

Az adózás előtti eredményt csökkentő értékcsökkenési leírásként figyelembe vehető összeg jellemzően független a számviteli szabályok szerint elszámolt értékcsökkenéstől, nem szabad azonban elfelejteni a kivételeket.

Nem számolható el értékcsökkenési leírás azon eszközre, amelyre a  számviteli törvény szerint nem számolható el terv szerinti értékcsökkenés, vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést. Nem kell e rendelkezést figyelembe venni a nulla vagy a maradványértéknek megfelelő könyv szerinti értékű eszköznél, valamint akkor, ha az adózó az eszközre a Tao. tv. külön rendelkezése alapján érvényesíti a számviteli törvény alapján megállapított terven felüli értékcsökkenést.
Ha a tárgyi eszközhöz telek is tartozik, a telek bekerülési értékét el kell különíteni.

A számviteli törvény 52. §-ának előírásai szerint a tárgyi eszköznek a hasznos élettartam végén várható maradványértékkel csökkentett bekerülési értékét azokra az évekre kell felosztani, amelyekben az eszközt előreláthatóan használni fogják. Az évenként elszámolandó értékcsökkenés összegét tehát a bekerülési érték, a maradványérték és a hasznos élettartam (a használat körülményei, a fizikai elhasználódás, az erkölcsi avulás) befolyásolja.
Egy ingatlan esetén számos esetben előfordulhat, hogy az eszköz értéke a várható élettartam végére nem csökken, sőt egyes esetekben nő. Ekkor a számviteli törvény tiltja értékcsökkenés elszámolását, ezen keresztül az adótörvény is.
Ha tehát az ingatlant rövidebb időtávra vásároltuk, jellemzően belátható az időtartam, akkor indokolt az 52. § (6) bekezdésének a használata, azaz az értékcsökkenés mellőzése. Ha viszont nincs ilyen szándék, mert az adott eszközre hosszabb távon szükség van, akkor előfordulhat, hogy az eszköz értéke csökken, és a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést elszámolhatjuk. Ekkor a társasági adó szerinti %-okkal az adóalapot is csökkenthetjük.

Fejlesztési tartalék
Helye a bevallásban:  0729-03 08.sor

Ha az adózók úgy döntenek, hogy az eredménytartalék terhére az adóévben lekötött tartalékba átvezetnek összeget abból a célból, hogy azt 4 éven belül beruházásra fordítsák, csökkenthetik az adóalapjukat. A csökkentési lehetőség az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg, de legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség 25 százaléka illetve  legfeljebb 500 millió forint.

A fejlesztési tartalékképzés adóévben csökkentő tételként érvényesített kedvezmény tehát nem végleges. Ha az adózó az adóévet követő 4 éven belül nem valósítja meg a törvény által is elfogadott beruházást, akkor az igénybevétel kapcsán meg nem fizetett társasági adót késedelmi kamattal növelten kell megfizetnie.  Ehhez a kedvezményt tartalmazó bevallást a határidő lejártát követő 30 napon belül meg kell önellenőrizni.

Immateriális javak bekerülési értékére a fejlesztési tartalék nem oldható fel. Ha az adózó a 4 éves időintervallumon belül a lekötött tartalékot ennek ellenére feloldja – tehát nem valósult meg olyan a törvény által előírt beruházás – a feloldást követő 30 napon belül kell az önellenőrzést elvégeznie. A tartalék felhasználása 2007. évtől megengedett a műemlék, illetve helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény-beruházás esetén is.

Fontos tudni, hogy a fejlesztési tartalékból vásárolt eszközökre az értékcsökkenés kapcsán az adóalapot már nem lehet csökkenteni, tehát itt végeredményben „csak” egy előrehozott adóalap-csökkentésről beszélünk.

Példa: 2007-ben egy 2600 eFt bekerülési eszközt részben fejlesztési tartalékból valósítottunk meg. (Az egyszerűség kedvéért a beruházás 2007.01.01-én megtörtént.) 2006-ban erre 2000 eFt tartalékot képeztünk. Az eszköz értékcsökkenésének kulcsa a TAO szerint 33%, számviteli politikánk szerint 25% és a maradványértéke 1000 eFt.

Megnevezés
Fejlesztési tartalék képzése (2006) Üzembe helyezés éve 2007  2008
2009
2010
Összesen
Számviteli écs
0
(2600-1000)*
*0,25=400
400
400
400
1600
Könyv szerinti érték
0
2600-400=2200  2200-400=1800
1400
1000
 
TAO écs
0
2600*0,33 de max 2600-2200=600
0
0
0
600
Adóalap növel
0
400
400
400
400
1600
Adóalapot csökkent
2000
600
0
0
0
2600

Szakképzésben közreműködő adózó
Helye a bevallásban:  0729-03 12.sor

Adóalap csökkentési lehetőség van azoknál az adózóknál, akik az iskolai rendszerű szakképzésben közreműködnek. Az adóalap csökkenthető tanulónként minden megkezdett hónap után havonta az adóév első napján érvényes minimálbér
  • 24 százalékával, ha az adózó a szakképző iskolai tanuló gyakorlati képzését jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján végzi, illetve
  • 12 százalékával, ha az iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján végzi.

Pályakezdők, munkanélküliek foglalkoztatása
Helye a bevallásban:  0729-03 13.sor

Ugyancsak kedvezmény jár azoknak a foglalkoztatóknak, akik a munkaerőpiac hátrányosabb személyeit foglalkoztatják. Ilyenek:
  • korábban szakképző iskolai tanulóként foglalkoztatott, és sikeres vizsgája után folyamatosan tovább alkalmazott tanuló,
  • a korábban munkanélküli személy,
  • a szabadulást követő 6 hónapon belül alkalmazott szabadságvesztésből szabaduló személy, illetve
  • a pártfogó felügyelet hatálya alatt álló személy

Ezen magánszemélyek foglalkoztatása esetén a foglalkoztatása ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon keresztül befizetett társadalombiztosítási járulék összege szerepeltetendő adóalap csökkentő tételként, a járulék költségkénti elszámolásán túl.
További feltétel azonban, hogy a korábban munkanélküli magánszemély alkalmazása óta, illetőleg azt megelőző hat hónapon belül azonos munkakörben foglalkoztatott más munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntették meg, és a korábban munkanélküli magánszemély az alkalmazását megelőző hat hónapon belül nem állt munkaviszonyban ezen foglalkoztatónál.
Ezen törvényi szabályozás alkalmazásában a tételes egészségügyi hozzájárulás is társadalombiztosítási járuléknak minősül, tehát csökkenthető az adóalap a kifizető által megfizetett 29% nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékkal és a tételes egészségügyi hozzájárulással.

Kapott támogatás, elengedett kötelezettség, átvállalt tartozás
Helye a bevallásban:  0729-03 16.sor

Az adózó akkor csökkentheti az adózás előtti eredményét, ha
  • a belföldi illetékességű adózók közül a Tao. tv. 2. § (2) bekezdésének a)–f) pontjaiban meghatározott adózó, vagy
  • külföldi személy (az ellenőrzött külföldi társaság kivételével) – akkor is, ha nem minősül külföldi vállalkozónak, külföldi szervezetnek – vagy
  • belföldi, illetve külföldi magánszemély adott részére támogatást, juttatást, vagy eszközt, illetve engedte el kötelezettségét, vállalta át tartozását, továbbá, ha térítés nélkül nyújtott részére szolgáltatást.

A Tao. Tv. 2§ (2) szerint belföldi illetőségű adózó a belföldi személyek közül

a) a gazdasági társaság, (ideértve a nonprofit gazdasági társaságot is) az egyesülés és az európai részvénytársaság (ideértve az európai holding részvénytársaságot is) és az európai szövetkezet,
b) a szövetkezet,
c) az állami vállalat, a tröszt, az egyéb állami gazdálkodó szerv, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat,
d) az ügyvédi iroda, a végrehajtói iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda, a közjegyzői iroda, az erdőbirtokossági társulat,
e) a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezete (a továbbiakban: MRP),
f) a közhasznú társaság, a vízitársulat.

Nem csökkenthető tehát az adózás előtti eredmény, ha a támogató – belföldi illetőségű – alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet, köztestület, egyház, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár.

Az elengedett kötelezettség kapcsán a tagi kölcsönök elengedésével találkozunk leggyakrabban. A társaságok saját tőkéjüknek hiányát úgy próbálják rendbe tenni, hogy a tagok, az általuk adott kölcsönről lemondanak, azt véglegesen a társaság rendelkezésére bocsátják.
Ez azonban évről évre drágább tőkerendezési megoldás.
2006.09.01-től bevezetésre került az államháztartás egyensúlyát javító különadó, így a rendkívüli bevételként elszámolt elengedett kötelezettség év végén 4%-os adókötelezettséggel jár.

Bár a 2007-es bevallásban még nincs jelentősége, azért jó tudni, hogy 2008. 01.01-től még az illetéktörvény is sújtja a társaság ezen vagyonszerzését.
Az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény 11. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapján az ajándékozási illeték tárgya a vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás. Ezen törvény 102. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján vagyoni értékű jog ingyenes vagyonszerzés esetén a követelés is. A Ptk. és a számviteli törvény előírásaiból az következik, hogy a tag által a társaság részére nyújtott kölcsönt (tagi kölcsönt) kölcsönszerződéssel kell alátámasztani, azaz a kölcsön nyújtásáról okiratot kell kiállítani. Azzal, hogy a tag az általa nyújtott kölcsön miatti követeléséről lemond, azaz követelését elengedi, a társaság ingyenesen vagyont szerez, a tulajdonossal szembeni kötelezettsége összegében.

Behajthatatlan követelés, értékvesztés  
Helye a bevallásban: 0729-03 18. sor és  0729-04 5.sor

  • növeli az adóalapot a tárgyévben ráfordításként elszámolt értékvesztés
  • csökkenti az adóalapot:
1.  A behajthatatlanná vált követelés leírásakor (kivezetésekor), követelés átruházásakor, kivezetésekor és beszámításakor figyelembe vehető adóalap csökkentő tétel, akkor, ha a követelésre korábban az adózó értékvesztést számolt el.
2.  a követelésre az adóévben visszaírt értékvesztés: Az értékvesztés visszaírására akkor kerülhet sor, ha a vevő, az adós minősítése alapján a követelés várhatóan megtérülő összege jelentősen meghaladja a követelés könyv szerinti értékét (a különbözet összege csökkenti a követelésre korábban elszámolt értékvesztést)

Példa:
Egy 2 millió Ft-os követelésünk több mint egy éve lejárt, a követelésre a számviteli politikánk alapján 99%-os értékvesztést képeztünk.
A következő években:
1. variáció: a felszámoló igazolása alapján a követelés behajthatatlanná vált
2. variáció: a felszámolási eljárás nincs olyan fázisban, hogy igazolják a követelés behajthatatlanságát. Plusz információ a követeléssel kapcsolatban nem merült fel.
3. variáció: a követelés várakozásunkkal ellentétben 30%-os mértékben teljesült, de a további megtérülés kétséges a felszámolási eljárást elindítottuk.,
4. variáció: követelés a felszámolási eljárás során értékesített vagyontárgyakból 10%-os mértékben teljesült, további megtérülés a felszámoló igazolása szerint nincs.

  Az értékvesztés képzésének évében
Következő évben
1. variáció
2. variáció
3. variáció
4. variáció
NÖVELŐ
tárgyévben elszámolt értékvesztés
1.980.000
0
0
20.000
0
  tárgyévben elszámolt behajthatatlan követelés
0
20.000
0
0
20.000
CSÖKKENTŐ
TAO szerinti behajthatatlan követelés
0
2.000.000
0
0
1.800.000
  tárgyévben visszaírt értékvesztés
0
0
0
600.000 200.000
Hatása az adóalapra
  1.980.000
-1.980.000
0
-580.000
-1.980.000


Hozzászólások

Rózsa  -  

Érdekes helyzettel találkoztam!

Szakképzéssel foglalkozó alapítvány vissza nem térítendő - 90 % -os - támogatással eszközbeszerzésre pénzeszközt nyert ,TISZK-en keresztül.

Számvitelileg minden a fent említett közvetítő szervezeten keresztül bonyolódik, de az alapítvány szeretné, ha a saját könyveiben jelenne meg a tárgyi eszköz nyilvántartása és az elszámolható ÉCS, hiszen a támogatás jogosultja az alapítvány és a szükséges önerőt is neki kell biztosítania.

Nyilván a pénzügyi és beruházási teljesítés ennek feltétele, de hogy célszerű könyvelni, ha a támogatás lehívására a TISZK  jogosult?

 

Éva  -  

köszönöm,nagyon hasznos!!!! üdv Éva

pani  -  

Köszönöm a  mindig aktuális információkat. Pné.K. Anna

ZSOKA  -  

ZSUZSA  KEDVES !

Ismét nagyon fontos tájékoztatást kaptam.  Nem tudom eléggé megköszönni a sok remek információt. Bár én is igyekszem  mindig segiteni  kolleganőknek,  gyakran találkozom azzal,  hogy  inkább kitérnek a válasz elől  különböző kifogásokkal  a  szakmai féltékenység miatt.

Köszönettel  Hajdu Zsóka

 

 

Zsuzsa  -  

Behajthatatlan követelést - ha felszámolási eljárás befejeződött, határozat van arról, hogy az követelés nem lesz soha kiegyenlítve - hogyan kell elszámolni ?

Magdi  -  

Úgyan nem kaptam új információt, de olyan szépen érthetően és áttekinhetően összeszedted a leggyakrabban előforduló adóalap módositó tételeket, hogy sokkal egyszerűbnek tűnik mint bármikor máskor. A táblázatban összefoglalva meg egyszerű az áttekinthetősége. Ráadásul szerintem jó minta lehet egy -egy analitika alapjának.

Nagyon köszönöm a segítségedet.

Sokan nagyon hálásak vagyunk Neked ezekért a nagyon sokat segítő cikkekért.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!!

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást igazán nagyon sokat segítesz nekem az adóbevallás kitöltésében. Mivel ez nem minden napi eset és ráadásul minden éveben változik. Tisztelettel Magdolna.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

 Köszönöm a segítséget!

  Marika                                                                                                                                  

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szépen köszönöm, az eddigi leveleket is. Mindig pontos, naprakész információkat kapok Tőled. Sokat segítesz a munkám során.

További kellemes pihenést kívánok4

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Nem győzöm megköszönni a sok segítséget. Ekkora segítséget még soha senkitől nem kaptam. Mindig nagyon várom az újabb infókat. Mégegyszer nagyon köszönöm és további jó hétvégét kívánok. Üdv.Magdi

Irén  -  

Kedves Zsuzsi!   Ezer köszönet Neked ! Egyetértek ! Önzetlen , nagyon segítőkész felkészült szakember vagy. Rendkívül alaposan , jól összefogott és időben adott hasznos tájékoztatóid nagyon sokat segítenek és segítettek eddig is!

Mégegyszer köszönöm ! Jó hétvégét és kis pihenést is!

Zsuzsanna  -  

Kedves Zsuzsi! Még nem találkoztam ilyen önzetlen, segítőkész emberrel, mint Te vagy! Köszönet!

 

Ica  -  

Köszi ! Ma nem tudom mi az új info, de holnap-holnapután biztos, hogy ismét előveszem, mert eszembe jut hogy láttam benne valamit ami épp most érdekes. Nagyon jók a cikkeid. Még egyszer köszi.

Krisztina  -  

Nagyon szépen köszönöm. Kellemes hétvégét!

csak a keresztnevét...  -  

Köszi Zsuzsi!

Remekül összeállított anyagot küldtél ismét, mely sok-sok gondolatot ébresztett bennem.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen emberrel hozott össze bennünket a sors, aki tele van segítőkészséggel.

Egyetlen pici kérdésem lenne a témával kapcsolatosan. Ugye a lekötött tartalékba átvezetett összeg használt tárgyieszköz beszerzésre is felhasználható az elkövetkező 4 gazdasági évben?

Köszönöm szépen:

Üdv.: ica

 

Marika  -  

Kaptam új információt is, de nagyon hasznos mindezeket átolvasni a társasági adóbevallás elkészítése előtt, mert előfordul, hogy rutinból készítjük a bevallásokat és nem jut eszünkben minden, amire oda kellene figyelni. Köszönöm. 

Ági  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönjük, hogy mindenki problémáját felvállalod. Ezt elhivatottság nélkül nem lehet csinálni, benned ebből nagyon nagy van.

Kivánom, hogy az élet más-más területén sokszorosan térüljön meg neked ez a fáradozás.

Nagyra becsülöm az emberszeretetedet és a kitartásodat.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa. Nagyon köszönöm mindig hasznos és figyelemre felhivó üzeneteket kapok. Szivesen látnánk Szfváron és hallgatnánk előadásaidat valamint a mérlegképes kötelező tanfolyamot. További sok sikert neked.Köszi Ica

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Az előttem szólók leírták már, de mégegyszer: KÖSZÖNJÜK!!!

FYGureout  -  

Jézusom ! Micsoda hajnali kollegák vannak; nem tudok soha elsőnek köszönetet mondani a "társasági adó bevallása 2007. bibliáért". :-)

Na, talán a következő részért igen... Nagyon figyelem ám !

Marika  -  

Köszönöm Zsuzsika !

Nagyon hasznos  információkat közölsz, megérthető  leirással.

Remélem, még hosszu ideig olvashatom cikkeidet. Kitartást, erőt, egészséget kivánok  munkádhoz, melynek végzése  egyre több szellemi  erőt vesz igénybe az egyre bonyolultabb gazdasági rendszerben.

 

Judit  -  

Köszönöm.