A 2007 évi társasági adó bevallása 1.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Május 31…. ettől az időponttól várja minden könyvelő a megkönnyebbülést. Elkészülnek a beszámolók, kitöltöttük az utolsó bevallásokat, tehát lezárhatjuk az előző évet. Maradnak a tárgyévi feladatok, és persze közeledik a szabadság. Az idén a zárásra azonban két naptári nappal több áll rendelkezésre, hiszen a törvény által előírt határidő hétvégére esik. Az idén így a bevallás határideje: június 2.

Az idén az éves társasági adóról, a társas vállalkozások különadójáról, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről, a hitelintézeti járadék kötelezettség összegéről valamint a csekély összegű (de minimis) támogatások bevallásáról a 0729-es bevallást kell benyújtani.
 
A bevallásra kötelezettek a Tao. tv. hatálya alá tartozó a naptári évvel azonos, illetve a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó kettős könyvvitelt vezető adózók, az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. Törvény hatálya alá tartozó társas vállalkozások, valamint a hitelintézetek.
Azok, akik 2008-ra az Eva tv. szerinti adózást első alkalommal választották, a 2007. évi társasági adó bevallási kötelezettségünket nem ezen, hanem a 0771EVA bevalláson kell, hogy teljesítsék.
 
Ha egy társaság alapításának kezdő időpontja (létesítő okiratának ellenjegyzése, illetve közokiratba foglalásának napja) 2006. december 31-e és 2008. január 1-e közötti dátum, akkor az előtársasági időszak adókötelezettségéről a 0729ELO számú bevallást köteles benyújtani a társaság a bejegyzés napját követő 90 napon belül.
 
(2008-tól az előtársasági időszak bevallására a 0829EUD számú bevallás szolgál. Nem kell az előtársasági időszakról, mint önálló üzleti évről külön beszámolót, illetve társasági adó bevallást készíteni, ha ezen időszak alatt a vállalkozó a vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évben sor került. )
 
A bevallás részei:
  • 0729: borítólap
  • 1. lap: a társasági adó, valamint a társas vállalkozások különadó összegének megállapítása, a szakképzési hozzájárulás különbözetének, a hitelintézeti járadék összegének, illetve a jövedelem-(nyereség-) minimum összegének bevallása,
  • 2-es lap: adatok a csekély összegű (de minimis) támogatásokról
  • 3-as lap: az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímek
  • 4-es lap: az adózás előtti eredményt növelő jogcímek
  • 5-ös lap: az adókedvezmények részletezése, adatszolgáltatás
  • 6-os lap: a társasági adóelőleg-kötelezettség, valamint a társas vállalkozások különadó előleg kötelezettségének bevallása
  • 7-es lap: az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatok
  • 8-as lap: önellenőrzési melléklet
  • 9-es lap: nyilatkozat
  • 10-es lap: az Art. 91/A. § szerinti bevallás kiegészítő nyilatkozat
 
Az adatszolgáltatás részei:
  • a mérleghez kapcsolódó adatok
  • egyéb tájékoztató adatok
  • részletező lap a belföldi székhely és telephely létszámadatairól
 
Társaságok szervezeti besorolása
 
2005. január 1-től érvényes határértékek alapján kell a társaságoknak besorolni saját nagyságukat. A bevallás kitöltésekor ezt a főlapon jelölni kell:
1.Mikrovállalkozás
2.Kisvállalkozás
3.Középvállalkozás
A minősítés során irányadó utolsó éves vagy az egyszerűsített éves beszámoló. A mikro-, kis-, illetve középvállalkozás jelölésére szolgáló kódkockát akkor is kell tölteni, ha kedvezményt nem érvényesítünk, vagy nem érvényesíthetünk.
 

 
Összes foglalkoz-tatotti létszám
Éves nettó árbevétel vagymérlegfőösszeg
Állam v. önkormányzat tulajdoni részesedése
Mikro-
Vállalkozás
< 10 fő
Árbevétel ≤ 2millió €
Mérlegfőösszeg ≤ 2millió €
Külön-külön vagy együttesen sem haladhatja meg a 25%-ot
Kis-vállalkozás
< 50 fő
Árbevétel ≤ 10millió €
Mérlegfőösszeg ≤ 10millió €
Közép-vállalkozás
< 250 fő
Árbevétel ≤ 50millió €
Mérlegfőösszeg ≤ 43millió €

 
 
 
A társasági adó mértéke
 
2007-ben főszabály szerint a társasági adó mértéke a pozitív adóalap 16%-a. Lehetőség van azonban az adóalapunk első 5 millió forintja után 10%-os társasági adót fizetni, ha megfelelünk a következő feltételeknek:
  • nem veszünk igénybe e törvény alapján adókedvezményt, és
  • az adóévben legalább egy fő a foglalkoztatottainak átlagos állományi  létszáma, és
  • az adóévben legalább az adóév első napján érvényes minimálbér másfélszeresének adóévre évesített összege és a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma szorzatának megfelelő összegre vallottunk be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.
 
A feltételek között az egyik, hogy nem vehetünk igénybe adókedvezményt. Fontos, hogy ne keverjük össze az adókedvezményt az adóalapot módosító tételekkel. A kedvezményes társasági adó megfizetéséhez tehát az adóalapot csökkentő tételekről nem kell lemondanunk.
 
A következő feltétel, hogy a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább 1 fő legyen. Itt nem vehetjük figyelembe az átlagszámítás során azokat a személyeket, melyek után a társaságnak kizárólag egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettsége áll fenn. Ilyenek lehetnek például a nyugdíjas társas vállalkozók. Figyelembe lehet venni azonban az aktív, személyesen közreműködő tagokat, tehát a létszámba ne csak a munkaviszonyban állókkal kalkuláljunk.
 
Az átlagos állományi létszám a munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók folyamatosan vezetett létszámnyilvántartása alapján számított mutató. Az átlagolást havonta kell elvégezni az adott hónap naptári napjainak figyelembevételével, vagyis a naponkénti állományi létszámok összegét, a munkarend szerinti pihenőnapokra és ünnepnapokra az azt megelőző munkanap létszámát véve figyelembe, el kell osztani a hónap napjainak számával. Az adott hónap naptári napjainak számával kell osztani abban az esetben is, ha a gazdasági szervezet csak a hónap egy részében működött. Az éves átlagos állományi létszám a leírtak alapján már kiszámított havi átlagos létszámadatok egyszerű számtani átlaga, vagyis éves átlagszámítás esetén 12-vel kell elosztani a havi átlagos létszámadatok összegét. Természetesen az átlagolást abban az esetben is így kell elvégezni, ha az adatszolgáltató működése a vonatkozási időszaknak csak egy részére esett.
 
A harmadik feltétel a járulékfizetéshez kötött. A minimálbér (2007-ben 65500 Ft/hónap) évesített összegének másfélszerese (2007-ben 1.179.000 Ft) kell, hogy legyen a járulékalap legalább annyiszor, amennyi az átlagos állományi létszám. Ezt a járulékalapot tehát nem minden magánszemélyre kell elérni, hanem átlagosan. Ha az átlagos állományi létszám 2 fő, és az egyik után a minimálbérnek megfelelő járulékot fizetünk, a másik után viszont a minimálbér kétszeresét vesszük alapul, akkor átlagosan megfelelünk a feltételnek.
 
Ha negatív az adóalap, jöhet a veszteségelhatárolás
 
Egy jogelőd nélkül alakult adózó az alakulás évében és az azt követő 3 évben keletkezett veszteségét feltételek nélkül, korlátlan ideig továbbviheti, és azt a későbbi évek pozitív adóalapjából levonhatja. Az ezen évek után keletkezett negatív adóalapra mindez csak az adóhatóság engedélye alkalmazható akkor, ha
 
a./ az adóévben a bevételei nem érik el az elszámolt költségek és ráfordítások együttes értékének 50 százalékát, vagy
 
b./ az adózó adóalapja a megelőző két adóévben is negatív volt.
 
Ha ezek a feltételek nem állnak fenn, akkor ezekben az években is korlátlan ideig és engedély nélkül történhet elhatárolás.
Az adóhatóság az engedélyt akkor adja meg, ha megállapítható, hogy az a) vagy a b) pontban foglaltak elháríthatatlan külső ok miatt következtek be, vagy ha az adózó a negatív adóalap elkerülése, mérséklése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható. Ha az adóhatóság a kérelmet az eljárásra előírt határidőn belül nem utasítja el, a kérelemnek helyt adó határozathoz fűződő jogkövetkezményeket kell alkalmazni.
 
Fontos tudni, hogy ha az adózónak a veszteség elhatárolására csak az adóhatóság engedélye alapján van módja, ez esetben a vesztesége elhatárolásának engedélyezésére irányuló kérelmet az adóévre vonatkozó bevallás benyújtásának esedékességéig kell beadnia. E határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. Nem feltétel a bevallás és a kérelem egyidejű benyújtása. Ha a kérelem a bevallás benyújtásának esedékességéig, május 31-éig – például május 20-ával – beadásra kerül, függetlenül attól, hogy az adózó például május 25-én, vagy akár június 6-án juttatta el adóbevallását az adóhatósághoz, kérelme érdemben elbírálásra kerül.
 
Jövedelem- (nyereség) minimum
 
Kétségtelen, hogy a bevallás legnagyobb újdonsága a 2007. július 1-től bevezetésre kerülő nyereségminimum bevallása. Mint talán mindenki számára ismeretes, a szabály első variációját – az elvárt adót – 2007 februárjában visszavonták, és egy új, átdolgozott szabály került bevezetésre az év felétől.
Ennek megfelelően a 2007-es évet a társasági adó megállapításának számításakor kétfelé osztjuk: amikor még nem volt hatályos a nyereségminimum, és amikor már számolni kell az elvárt szintet.
 
A társas vállalkozásoknál a jövedelem-(nyereség-) minimum a törvényben taxatíve felsorolt, csökkentő és növelő tételekkel korrigált összes bevétel 2 százaléka.
 
Abban az esetben, ha az adózó adózás előtti eredménye vagy az adóalapja közül a nagyobb érték nem éri el a jövedelem-(nyereség-) minimumot, akkor választása szerint 
  • adóbevallásában az adózás rendjéről szóló törvény szerinti nyilatkozatot tesz, vagy
  • a jövedelem-(nyereség-) minimumot tekinti adóalapnak.
 
Nem kell a jövedelem-(nyereség) minimumra, illetve kiegészítő nyilatkozatra vonatkozó rendelkezést alkalmaznia az adózónak
  • az előtársasági adóévben és az azt követő adóévben, vagy
  • abban az esetben, ha Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezete, közhasznú társaság, vízitársulat, alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet, köztestület, egyház, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, felsőoktatási intézmény, diákotthon, illetve, ha szociális szövetkezet, iskolaszövetkezet vagy közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaság, vagy
  • ha az adóévben vagy a megelőző adóévben elemi kár sújtotta.
 
Hogyan kell számolni a minimum adóalapot?
 
Összes bevétel
+ növelő tételek
- csökkentő tételek
2%-a a jövedelem- (nyereség) minimum
 
összes bevétel: az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott értékesítés nettó árbevétele, egyéb bevételek, pénzügyi műveletek bevételei és rendkívüli bevételek. (Gyakorlatilag a 9-es számlaosztály, nem kell tehát figyelembe venni az aktivált saját teljesítmények értékét)
 
az összes bevételt növeli:
a.jogelőd kedvezményezett átalakulására, illetve kedvezményezett részesedéscserére tekintettel a tag, a részvényes az általa csökkentő tételként figyelembe vett összegből a megszerzett részesedés bekerülési értéke csökkentéseként, könyv szerinti értéke kivezetéseként az adóévben bármely jogcímen elszámolt (de összesen legfeljebb a részesedésre az említett rendelkezés alapján csökkentő tételként figyelembe vett) összeg, továbbá jogutód nélküli megszűnésének adóévében az a rész, amelyet még nem számolt el növelő tételként,
b.az átvevő társaság - az átruházó nyilatkozata alapján - az átruházónál az összes bevétel csökkentéseként figyelembe vett összegből az átvett tárgyi eszközökre és immateriális javakra a számviteli előírás alapján elszámolt értékcsökkenésnek az átvett eszközök bekerülési értéke arányában számított összeggel, továbbá jogutód nélküli megszűnésének adóévében a fennmaradó összeggel.
az összes bevételt csökkenti:
 
a.az eladott áruk beszerzési értéke és az eladott közvetített szolgáltatás értéke
b.a jogelőd tagjánál, részvényesénél - a kedvezményezett átalakulással létrejött adózóban szerzett részesedés bekerülési értékeként - az adóévben elszámolt bevétel;
c.az átruházó társaságnál kedvezményezett eszközátruházás esetén az önálló szervezeti egységének átruházása alapján az adóévben elszámolt bevétel;
d.a megszerzett társaság tagjánál, részvényesénél a kedvezményezett részesedéscsere alapján kivezetett részesedésre az adóévben elszámolt árfolyamnyereség.
 
Egyedül talán a közvetített szolgáltatásokra érdemes egy kicsit jobban odafigyelni. A társasági adó törvény nem határozza meg fogalmai között a közvetített szolgáltatást, a számviteli törvény viszont igen. Ez a megfogalmazás tartalmában megegyezik az általános forgalmi adóról szóló törvény hasonló előírásával. Legfontosabb, hogy a közvetített szolgáltatásnál a gazdálkodó egyben igénybe vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak. A saját nevében, de más javára megrendelt szolgáltatást részben vagy egészében közvetíti a megrendelő felé úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége egyértelműen kitűnik. Fontos, hogy a számlából megállapítható legyen a közvetítés ténye, vagyis az, hogy a gazdálkodó nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan áron. Ezért kell ráírni ilyen esetekben a számlára: „a számla közvetített szolgáltatást tartalmaz”.
A közvetített szolgáltatás kritériumainak a Polgári Törvénykönyvben szabályozott esetben az alvállalkozói teljesítmény is megfelelhet.
 
Évközi hatálybalépés…megosztási kötelezettség
 
A törvény átmeneti rendelkezései között találhatunk utasítást arra vonatkozólag, hogyan kell az éves adókötelezettséget kiszámolni úgy, hogy az évközi hatálybalépésnek megfelelően az első félévre ne, viszont a második félévre már alkalmazni kelljen az új szabályt.
 
Arányosítás:
 
Amikor a naptári napok arányában (az arányszámot két tizedes jegy pontossággal kiszámítva) osztjuk ketté a 2007-es évet. Teljes naptári évben működő adózóknál ez 50-50%-os arányt eredményez, tehát adóalap 50%-át kell az első félévi adóalapként figyelembe venni, és az 50%-át kell a második félévben a nyereségminimumhoz viszonyítani.
 
Közbenső mérleg
 
Azok az adózók, akik a tárgyév első félévében nagyobb veszteséget értek el, míg a második félévben már nyereségesek, érdemes a közbenső mérleg alkalmazásával megosztaniuk az évet kétfelé. Ekkor az adóalap
  • a 2007. június 30-ára készített közbenső mérleg alapján a „normál” módon megállapított adóalap, és
  • a 2007. évi adóévről készített beszámoló alapján a jövedelem-(nyereség) minimum összegéből a 2007. június 30-ára készített közbenső mérleg alapján a jövedelem-(nyereség-)minimumot meghaladó rész (második félévi adatok alapján számított nyereség-minimum)együttes összege.

 
A bevallás borítólapján
  •  „1” vagy „2” jelölés lesz, haaz adózás előtti eredmény, illetve az adóalap közül a nagyobb érték eléri vagy meghaladja a jövedelem- (nyereség-)minimumot, tehát az új szabályt nem kell alkalmazni
  • „3” jelölés lesz: Amennyiben a „normál” adószámítás alacsony eredményt hozott, de a jövedelem- (nyereség-)minimum szerinti adózás alapján az adófizetési kötelezettséget választjuk
  •  „4” jelölés lesz: ha úgy döntünk, hogy kitöltjük a 0729-10 jelű bevallás kiegészítő nyilatkozatát, tehát negatív vagy alacsony adóalap mellett sem választjuk az adófizetési kötelezettséget.
 
De minimis támogatások
 
A bevallás 0729-02-es lapján részletezni kell a társaság által kapott vagy igénybe vett de minimis támogatások összegét.
 
Ilyen támogatásnak minősülnek a 2007. január 1-jétől hatályos 1998/2006/EK rendelet szerint az egy vállalkozásnak juttatott adórendszer keretében és az adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatások.
Ezek együttes összege 2007. január 1-től bármely 3 egymást követő pénzügyi év (adóév) időszakában nem haladhatja meg a 200 ezer eurót, illetve a közúti szállítás terén működő vállalkozás (ide nem értve azt a vállalkozót, aki saját magának szállítja a terméket, illetve vevőjének a saját áruját) részére odaítélt támogatás összege a 100 ezer eurót.
Abban az esetben, ha a vállalkozás egyéb tevékenységei mellett akár csak részben is végez szállítási szolgáltatási tevékenységet kizárólag a 100 ezer eurós értékhatárig részesülhet de minimis támogatásban.
 
Egy közvetlen, vagy adórendszerben nyújtott támogatás csak abban az esetben minősül de minimis támogatásnak, ha azt jogszabály, pályázati program, támogatási szerződés, határozat stb. kifejezetten de minimisként nevesíti. Amennyiben egy de minimis támogatás érvényesítésével 3 adóévben együtt túllépné a vállalkozás a megengedett összeghatárt ez esetben ez a támogatás részben sem érvényesíthető.
 
A számításnál figyelembe veendő adatok
 
A most benyújtandó adóbevallásban érvényesíteni kívánt de minimis támogatásnak minősülő kedvezményekhez az alábbiakat kell figyelembe venni (a 3 egymást követő adóévre figyelemmel)
  • a 2007-ben benyújtott 0629-es adóbevallásban érvényesített de minimis támogatásokat
  • a 2006-ban benyújtott 0529-es adóbevallásban érvényesített de minimis támogatások összegét, valamint
  • az adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatások közül a 2006-ban, a 2007-ben, és a 2008-ban a jelen adóbevallás benyújtásáig odaítélt támogatások összegét.
 
Ezeket kell összeszámítani, és figyelemmel lenni a 100 ezer illetve 200 ezer eurós összeg korlátra.
 
Jelen bevallásban szerepeltetendő támogatások
 
Bár az összeszámításhoz 3 évet kell figyelni, ebbe a bevallásba azokat a támogatásokat kell felsorolni, melyek a legutoljára leadott bevallás (0629) óta keletkeztek:
  •  valamennyi 2007. adóévi adórendszerbeli kedvezmény, illetve
  • a 0629-es bevallás benyújtását követő naptól kezdődően a 0729 számú bevallás benyújtása napjáig igénybe vett adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatás időpontját (az év, hónap, nap megjelölésével) és összegét.
 
A forintban megállapított támogatástartalom euróra történő átváltása
 
A de minimis támogatások értékhatára euróban van meghatározva, míg a magyar vállalkozások társasági adó bevallásaikat és támogatásaikat forintban állapítják meg. Ezért foglalkoznunk kell az átszámítási árfolyammal.
  • közvetlen támogatás esetén: a támogatási kérelem benyújtásának napját megelőző hónap utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyamon kell euróra átszámítani,
  • adórendszeren belüli támogatások esetén: az euróra történő átszámítás alapja az adóbevallással érintett üzleti év utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyam.
 
A de minimis támogatások értékhatára 2007.01.01 előtt 100 ezer euro volt. Az értékhatár emeléséről a 2007 májusában leadott 0629-es bevallás kapcsán még sok adózó nem tájékozódott, ezért előfordulhatott, hogy valaki azért nem vett igénybe az adórendszeren keresztül támogatást, mert ezzel túllépte volna a korábban érvényes értékhatárt.
Fontos tehát tudni, hogy a 2006. adóévi társasági adóbevallás benyújtásakor már az új de minimis szabály volt hatályos, így abban az esetben, ha az adózó a 0629-es bevallásában még a régi rendelet alapján érvényesített de minimis támogatást a bevallás önellenőrzéssel (0731 számú nyomtatvány) helyesbíthető.
 
Állami támogatásnak minősül a TAO-ban
  • Kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye (7§ (1) zs.)
  • Foglalkoztatási adóalap-kedvezmény mikrovállalkozásoknál (7§ (1) y., (20))
  • 100%-os értékcsökkenési leírás (1.sz. melléklet 14pont)
  • Szabadalom megszerzése és fenntartása alapján járó adóalap-kedvezmény (7§ (1) sz. (20))
  • Felsőoktatási intézmény, MTA területén működő adózó k+F költségének háromszorosa (7§ (1)t, (17))
  • 10%-os adókulcs (19§ (5)-(6))
  • Kkv-k szoftverfejlesztőkre tekintettel igénybe vett adókedvezménye (22§ (10))
  • Elektronikus bevallásra kötelezettek adókedvezménye (22§ (13))
  • Kis- és középvállalkozások adókedvezménye (22/A §)
  • Szövetkezetek esetében a közösségi alap 6,5%-a (22§(14))
 
A társasági adóról szóló törvény alapján ezen szolgáltatások minősülnek de minimis támogatásnak. A számításkor azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kedvezmény az adózás előtti eredményből vagy a számított adóból vonható le.
Ha ugyanis az adózás előtti eredményből veszünk igénybe kedvezményt, akkor a de minimis támogatás az adóalap-csökkentő tétel 10 vagy 16%-a, míg ha a számított adóból vonhatjuk le a kedvezményt, akkor a teljes összeget kell de minimis támogatásnak értelmezni.
 
FOLYTATJUK...


Hozzászólások

Kati  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm a segítséget.

Nagyon jó ez az összefoglaló. Ezt legalább tudom követni.

A kitöltési útmutatót legjobban csak az érti, aki írta. (Legalábbis ezt remélem. A de minimis tábla  kitöltése tragikus.

János  -  

Tisztelt Hölgyem!

A 2007. évi bevételem: 721 000,- forint, az adózás előtti eredményem minusz 170 000,- forint..

Az APEH kitöltési útmutatójából kicsit nehézkes kiolvasni, hogy kell bevallani a társasági- és különadót  arányosítással.  Pl.  mit írok a 0729-01-01 számú táblázat 33. sorába: szerintem a minusz 170 ezer forintot. A 35. sorba pedig 721 000,- forint 2-%a kerül: 14 ezer forint. Különadót pedig nem kell fizatnem.

Jól gondolom mindezt?

Üdvözlettel: Buzási János

 

Zsike  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönjük a tájékoztatókat. Ez a tájékoztatás  páratlan . Sokat segít  a munkámban.

További sikereket kívánok .

Zsike

 

Szuszi  -  

A 0729 Tadó bevallás 0729-01-02-es lap H és I táblázata nem a jogszabálynak megfelelő, és így a 0729-01-es táblába áthozott adat sem jó, abban az esetben ha a főlapon a nyilatkozatban a 3-ast jelölöd meg.

Információim szerint módosítani fogják, így azt javaslom, hogy várjatok a bevallás elküldésével, ellenkező esetben, ha ez igaz, javíthattok utólag.

Margit  -  

Kedves Zsuzsa!

A nyereség  minimum megállapításának kiszámolását szeretném megkérdezni, hogy jól értelmezem-e?

Adott cég társasági adóalapja -425 eFt. Árbevétel és összes bevétele 10500 eFt.

Az adó a nyereség minimum alapján számolom. Fő lapon bejelöltem a "3"-as kódot.

33. sor    -425 eFt

34. sor   - 212 eFt

35. sor  10500 x 2 % = 210 

36. sor - 212 - 210 = - 2 eFt

Tehát nem kell adót fizetni.

Ezt a -2 eFt -ot furcsálom és azt, hogy miért nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Segítségedet köszönöm Margit 

35 sor 10500 x 2 %  

Krisztina  -  

Kedves Zsuzsa!

Először is csatlakoznék az előttem nyilatkozókhoz, köszönjük a szuper beszámolóit!

Nekem a veszteségelhatárolás kapcsán merült fel kérdésként hogy az adózás előtti eredmény negatívitása mellett vagy a) vagy b) pont feltételeinek fennálásakor kell hatósági engedélyt kérni a veszteség továbbvitelére felhasználás céljából, én így tudom, de a beszámolóban nem találtam az adózás előtti eredmény hivatkozást, így elbizonytalanított. Kérem válaszát változott valami vagy én emlékszem rosszul, bár ez sem lenne csoda ha keverem valamivel ebben az állandóan változó kavalkádban.

Üdvözlettel Krisztina

 

csak a keresztnevét...  -  

Jobban áttekinthető mint a kitöltési útmutató. Kontrollnak is jó!

Köszönöm

Zsuzsa  -  

Nagyon köszönöm a hasznos időben érkező segítségeket.

Zsuzsa  -  

Nagyon köszönöm a hasznos időben érkező segítségeket.

Kati  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm. Nagyon hasznos segítséget  kapok minden alkalommal. Ami a legfontosabb sok időt id megtakarítok a segítséggel.

 

 

HAJNI  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az emailt, sokat segít nekem az egyedül felvállalt könyvelési feladatok megoldásában.

Köszönöm 

csak a keresztnevét...  -  

Kovácsné Magdi

Egy KFT bevétele385762000,de levontam alvállalkozókat,113194000

maradt 272568000.közbenső mérleget készitettem(az évvégiből le kell vonni 2007.06.30-át) ILyen még nem volt 25874000 0 FT-ot fizetünk az apehnak,TÁNYÁT.Mert mininumadó kevesebb volt 2647000 FT.-

Kérlek segits!

Ilike  -  

Kedves Zsuzsa!

Szeretném megköszönni a sok segitségedet, szuper vagy. Mindig jó időpontban teljesen érthető magyarázattal szolgálsz.

A sok munkádhoz erőt egészséget kivanok.

Hálásan köszönöm az email-t.

Üdvözlettel: Ilike

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi. Szuper jó ez a tájékoztató. Nagyon köszönöm. Üdv.Magdi

Rozi  -  

Kedves Zsuzsa köszönöm szépen a tájékoztatást Én is csak gratulálni tudok a tömörségért, lényegretörő megfogalmazásért.

Az Én kérdésem előtársasággal kapcsolatos .

Társasági szerződés kelte2007.12.17.

Tanusítvány kelte 2007.12.29.

Bejegyzés 2008.01.09.

Árbevétele volt 2007-ben.  Nem áfás.

Milyen bevallásokat kell benyújtani? Előtársaságról kell külön tánya és mérleg?

Előre is köszönöm válaszodat.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az előtársasági beszámoló elkészítésétől csak akkor lehet eltekinteni, ha a társaság 2008-ban alakul. A Ti esetetekben tehát nem lehet eltekinteni... akár van bevétele, akár nincs.

Kell tehát külön mérleg, tánya.. illetve kellett a bejegyzéstől számított 90 napon belül.

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a tájékoztatót, és már lenne is egy kérdésem a 10%-os adókulcshoz kapcs. Ha egy társ. 2007. április01-én alakult, azóta 1 főt foglalkoztatott a min. bér kétszeresén, akkor az éves létszám nem jön ki egyre és így nem alkalmazható a kedv. kulcs? 9 hó/12=0,75

Böröczkyné Zsuzsi  -  

De ebben az esetben is alkalmazható a 10%-os kulcs, mert éves szintre átszámítva megvan az 1 fő. Miután a társaság 9 hónapig működött, 9 hónapra kell a minimálbért "évesíteni".

Juditka  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a segítségedet!

Kasza Ági  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm a segitséget!

Klári  -  

Kedves Zsuzsi!Nagyon hasznos és közérthető a tájékoztató. Ép de minimis témában bizonytalankodom.  A társaság Web lap fejlesztésére -2005 évi pályázat alapján-  adórendszeren kivüli  támogatásként a kiadások 40%,-át 2007- ben megkapta. Már kiszámoltam a 2005. augusztusi árfolyammal a támogatás összegét euróban, de  itt megakadtam. Nem tudom,  hogy a kitöltési tájékoztatóban szereplő  85/2004 IV. 19 Korm rendelet szerinti intenzitás  mit jelent. A jogszabály aktuális állapotát megnéztem és jelenleg Budapesten 25% a támogatástartalom, mely növelhető további 20%-kal,  ha jól értem.  Bizonytalan vagyok, hogy a a 7&ly )pontja alapján igénybevehető adóalapcsökkentő tételként elszámolhatom-e a 2007.évi értékcsökkenés figyelembevételével arányosan megállapított rendkivüli bevételt. 

Előre is nagyon köszönöm a válaszát.  (Az APEH telefonos ügyfélszolgálat nem tudott választ adni a kérdéseimre)

Üdvözlettel.

Bárány Klári

Judit  -  

Kedves Zsuzsa!

Számomra a legjobbkor jött ez az összefoglaló, nagyon hálás vagyok érte.

Köszönöm!

csak a keresztnevét...  -  

abod

Mária  -  

Hozzászólásom a minimum-jövedelem alapján megállapítandó adóalapra vonatkozik:

A 0729 01-02 tábla 33) sorában a TAO tv. 6. par.(1) bek. szerinti adóalapot kell írni, amely lehet "0" is; ez a körülmény okoz sokunkban félreértést, mert "automatikusan" az adózás előtti eredményt írják (-juk) be, ez pedig nem ugyanaz az eredmény!

Ebben kérem a hyes megoldás megerősítését, vagy az értelmezésem megcáfolását!

Köszönöm!

 

Jutka  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm az éppen időben jött sok segitséget, de nekem is ugyanaz a "problémám", mint Áginak, nem akarom elhinni, hogy a nyereséges társaságnak, ha van annyi adóalap csökkentő tétele, hogy negativ lesz az adóalap, akkor valóban nem kell társasági adót fizetni?

Előre is nagyon köszönöm, és további jó egészséget és szép napokat!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az infokat,  nagyon jól tudom hasznosítani, és a könyvelőtársaimnak is ez a véleménye

Katalin

Vera hozzászólása   -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a tájékoztatást, nagyon sokat segített.

Gábor  -  

Kedves Zsuzsanna,

nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeket is.

Nekem is ugyanaz a "problémám", mint Áginak!

Előre is köszönöm, és jó hétvégét!

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a tájékoztatásokat nagyon jól tudom használni.

Zsuzsa  -  

Hálásan köszönöm én is a tudni valók összefoglalását

Ági  -  

Kedves Zsuzsa! Először is szeretném megköszönni a sok segitséget, amit a hirleveleid kapcsán megkapok. Most is igen jókor jött, bár bevallom az idei adóbevallásnak ezen része nem okozott gondot nekem. Ha megengeded, akkor leirom hogy igazán mi okoz nálam az adóbevallás készitése kapcsán igazán, hogy finoman fogalmazzak egy kis agylágyulást .   Lehet hogy bennem van a hiba, csak nem veszem észre? :-) Szóval hogy a lényegre térjek: Elvárt jövedelem!!!!! Jól értem, azt, ha a vállalkozás adózás előtti eredménye nagyobb, mint az elvárt jövedelem, akkor a "régi" megszokott módon állapithatom meg az adóalapot? Esetlen nullára is kihozhatom, természetesen ha rendelkezek megfelelő adóalapot csökkentő tétellel? Mert akármennyit olvasok, akár hány könyvelővel beszélek, mindig ide lyukadok ki, nevezetesen, ha nyereséges vagyok 2007-ben, akkor előfordulhat, hogy egy Ft társasági adót sem kell fizetnem, értelem szerűen, most a különadóról nem beszélek. Amit az elvárt jövelemről olvashattunk az elöző hónapokban, abból én azt a következtetést szürtem le, hogy legalább az elvárt jövedelem után adót kell fizetni, de a 0729 bevallás sorai között ez csak akkor jelenik meg, ha a társaság úgy nyilatkozik, hogy a jövedelme nem érte el a minimumot, de az alapján akar adózni. Ebben azt esetben ha tetszik, ha nem társasági adót fizet a vállalkozás, a program kéri is az adó megállapitását.  Azonban ha úgy nyilatkozok, hogy az adózás elötti eredményem nagyobb mint a minimum, akkor kinullázhatom? Ne haragudj, de ezt én nem értem. Kérlek segits nekem, hogy az agyamba helyére kerüljenek a válaszok.  Előre is köszönöm. További szép napot kívánok Dobosi Ági

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ha egy társaságnak az adózás előtti eredménye magasabb mint az "elvárt" szint, akkor az azt jelenti, hogy gazdálkodása van olyan nyereséges, amit a törévnyalkotók "megkívánnak". Az adóalapcsökkentő tételek egy része ösztönző hatása miatt van a törvényben (pl beruházásösztönzés), melyeket nem kívántak megszüntetni.

Szóval, ha az adózás előtti eredmény magasabb, mint a nyereségminimum, akkor a korrekciós tételek után megállapított adóalap után kell adózni. Ez az adó akár nulla is lehet. Ha a korrekciók előtti és utáni eredmény is kisebb mint a nyereségminimum akkor pedig a nyereségminimum után.

A bevallásban fontos szerepe van a főlapon történő jelölésnek. A 2-es jelölést kell tenni abban az esetben, ha az adózás előtti eredmény magasabb a nyer.minimumnál, és ekkor a csökkentő tételeket figyelembe véve a program is nulla ft adót fog számolni.

Pila  -  

Ez jó volt, érdeklődve várom a többit (is).  

Gábor  -  

Kedves Zsuzsa! Élveztem a tökéletes tömörséget és a profi stílust. Remélem, ír még nekünk.....

Magdi  -  

Egy másik Magdi vagyok.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves  Zsuzsi! Fantasztikus az empátiád. Nagyon jól esik, hogy Valaki az éteren keresztül ennyire gondol ránk. Köszönöm az összeállítást, várom a folytatást...... Magdi 

Magdi  -  

Bocsánat a név lemaradt, így mégegyszer köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szépen köszönöm az információt, nagy segítség, és lehető legjobbkor érkezett.

FYGureout  -  

Köszönöm szépen a korrekt összeállítást. Ammennyiben engedélyt kapok rá - a hely pontos meghivatkozásával - honlapunkon is (Könyvelő, Könyvelőiroda Pécs) közzétennénk.

Klári  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem tudom lehet-e fokozni a szuper kifejezést, mert ha igen, én Rád vonatkohztatva megtenném. Mindig jó időpontban, teljesen érthető magyararázatot adsz napi munkánkhoz.

Részemről köszönetem szeretném kifejezni, és kérlek, hogy a jövőben is folytasd ezt a kedves segítséget.