Részsikerek az adatszolgáltatással kapcsolatban

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az elmúlt hetekben több szakmai szervezet fejezte ki elégedetlenségét az NGM-nek címzett levelében, vagy nyilatkozatában, a pénztárgépet helyettesítő számlázásra vonatkozó adatszolgáltatással kapcsolatban. Közöttük volt az Adótanácsadók Egyesülete és a Minőségi Könyvelők Klubja is.
Szerinted, mire jutottak a szakmai szervezetek?


Előzmény:


adatszolg_3.jpg- 2014. január 23-án megjelent NGM rendelet szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli azokat a vállalkozásokat, akik a végzett tevékenységük miatt pénztárgépre lennének kötelezettek, de a bizonylatolási kötelezettségüknek számlaadással tesznek eleget.

- Emiatt 15 napon belül (február 7-ig) az adóhatósághoz be kellett jelenteni az „üzlet” helyszínét.


Ezen a linken a Minőségi Könyvelők NGM-hez eljuttatott levelét olvashatod >>
Aztán gyere vissza, hogy hozzászólhass a témához!


Fejlemény:


- 2014. február 28-án megjelent NGM rendelet szerint az előbb említett vállalkozókat két csoportra kell sorolni:
  • Akinek 2013. szeptember 1-jét megelőzően sem volt pénztárgépe, mert már korábban is mindig számlát adott
  • Akinek 2013. szeptember 1-jét megelőzőn volt pénztárgépe (akár évekkel ezelőtt is), de azt visszaadta, és átállt a teljeskörű számlázásra

Akik már korábban is számlát adtak – azaz az előbbi első csoport – 2014-ben mentesül a heti adatszolgáltatás alól, de ehhez 15 napon belül (március 16-ig) ezt be kell jelenteni az adóhatósághoz.

Akiknek volt korábban pénztárgépük, de azt visszaadták és átálltak a teljeskörű számlázásra, azoknak a korábbi rendelet hatályban marad, azaz 2014. március 1-jétől hetente adatszolgáltatási kötelezettségük van.


Hozzászólások

MMagdi  -  

Most beszéltem a NAV 40-es vonalával, hogy azoknak akiknek 09.01-e előtt valamikor régebben volt pénztárgépe, de már évek óta átálltak arra, hogy mindent számláznak azokra is vonatkozik-e a mentesülés? A tájékoztatáson azt mondták, hogy igen. Akkor most kinek van igaza?

Erzsébet  -  

Szeretném megkérdezni, milyen dátumot kell írni a C mező utolsó sorába 2013.01.23 előtti dátumot nem fogad el. Ez az 50/2013 sz rendelet módosításának az időpontja, amely bejelentésról szól. De nálam 2004. dec.10-tól folyamatosan kizárólag számlát állítanak ki.

Köszönöm

Böröczky Zsuzsi  -  

Szerintem 01.23-i dátummal lett bejelentve, akkor 01.23-i dátummal lehet a mentesítést kérni. De valószínűleg nincs jelentősége.

Móni  -  

Nekem azt mondták a NAV-nál, hogy elég a dátum feletti sorba X-et tenni, mert ez a sor tartalmazza, hogy 2013.09.01. előtt is számlát adtak.

Móni  -  

Kipróbáltam így kitölteni, de ha a dátum feletti sorban X van, akkor is ki kell tölteni a dátumot.
Tehát nyilatkozom, hogy 2013.09.01.előtt is számláztak, de hogy mikortól oda csak 2014.01.23. utáni időpontot írhatok ???

Móni  -  

Megoldódott a talány.
A dátum mező nem a számlázás kezdetére vonatkozik, hanem a bejelentés tényére, tehát oda a mai napot kell írni.

Némethné Kati  -  

Kedves Zsuzsa !

Nagyon köszönöm a gyors és lényegtörő információt, elmondhatatlan segítséget jelent nekünk, nem beszélve az érdekünk képviseletéről. A munkádhoz továbbra is jó egészséget és kitartást.

Némethné Kati

Tica  -  

Szia!
Igen, én már fel is adtam őket. Van belőle új verzió, jelölni lehet, hogy 2013. szeptember 1. előtt is számlázott, így mentesül.
Felesleges papírmunka, idő, stb.
üdv
Tica

Emcsi  -  

Sziasztok!
Jól gondolom, hogy PTGSZLAB nyomtatványon kell bejelentenem 2014.03.16-ig, hogy a cég nyugtaadási kötelezettségét kizárólag számlakibocsátással teljesíti, soha nem volt pénztárgépe, így ha jól olvasom 2014-re mentesül a heti bevallási kötelezettségek alól?

Üdv. Emcsi

Budainé Pál Zsuzsa  -  

Köszönöm!
Egyenlő pálya, egyenlő esélyek.

Zsóka  -  

Túl vagyunk ez első heti adatszolgáltatáson :)

Ezt az infót is köszi!!!!!

Budainé Pál Zsuzsa  -  

Elolvastam még egyszer a 11/2014.(II.28.) rendeletet. Ez az 50/2013.(XI.15.) rendeletet módosítja és ez áll benne:

"...tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák keltét, sorszámát, a  vevő nevét és címét, továbbá
az  ellenérték adót is tartalmazó összegét, adómentesség esetén az  ellenérték összegét – az  állami adóhatóság
által meghatározott struktúrában – a  számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, havonta,a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak."

HAVONTA!
Szeretném megtudni, mi az igazság!
Köszönöm

Böröczky Zsuzsi  -  

akinek most kezdődik az adatszolgáltatás, annak heti, akinek meg 2015-től annak havi lesz.... de ez szerintem még nagyon messze van, hogy ezt készpénznek vegyük...

Ildikó  -  

Nálunk van egy egyéni vállalkozó, aki 2013.12.hóban kezdte a tevékenységét. Rá most mi vonatkozik? A csütörtökönkénti jelentés?

Köszönettel: Cserháti Ildikó

Fazekasné Bori  -  


Igen, de a kettő között volt egy bejelentkezés a PTGSZLAB, amít február 7-ig be kellett adni.
Sajna én beadtam és most fogalmam nincs, hogy csűtörtökön szolgáltassak e adatot vagy sem.Mert a kedves ügyfél 1-én szombaton is értékesített.

konyvelozona.HU  -  

Nekifutottunk mégegyszer; a hírünk részben igaz... :(

Mi így értelmezzük:

Aki nyugtaadásra kötelezett, de joggal adhat mindenkinek számlát a készpénzes forgalma tekintetében, az olyan, mintha pénztárgéppel adná a nyugtát, és ennek örömére
2014.02.28-a után keletkező számlák tekintetében
a.) minden hét csütörtökig adatot szolgáltat a NAV-nak és
b.) az ilyen tevékenysége kezdését vagy megszűnését 5 napon belül be kell jelentenie
c.) mindaddig, amíg egy online pénztárgépet hadrendbe nem állít

Az MENTESÜL az adatszolgáltatás alól, aki 2013.09.01. előtt is kizárólag számlát adott
A MENTESSÉGET 2014.03.15-g kell bejelentenie.

Ha valamit nem jól értelmeztünk volna, akkor javíts ki Zsuzsi, nehogy valami marhaság menjen a köztudatba miattunk.

Böröczky Zsuzsi  -  

igen, azt hiszem egyről beszélünk.

Fazekasné Bori  -  

Sajnos erről a március 16 bejelentésről én nem tudok.
Ezért nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást.

A társaság 2013 juniusban alakult, elég vegyes tevékenységet folytat, elvétve beleesik a megjelőlt Teaor tevékenységbe.
És most március 6-ig lenne az első adatszolgáltatás, sajnos van is mit beleírní.
Akkor most mit lehet tenni Most hívtam a NAV tájékoztatást, nincs még nyomtatvány rá.Így a helyzet elég érdekes, mert 6-án már jelentenem kellene és majd utána kérem a mentesítést???


üdvözlettel Fazekasné Bori

Szél Erzsébet  -  

PTGSZLAB és PTGSZLAA

Hajni  -  

Én is pont ma mérgelődtem ezen és odáig jutottam, hogy a 2013. szeptember 1. előtt is csak számlát használóknak a PTGSZLAB nyomtatványon kell bejelenteni, hogy ők előtte sem használtak pénztárgépet.
A legutolsó verzió azonban még mindig csak a 2014. január 23-i dátumot engedi beírni kezdő időpontnak.
Figyelni kell a frissítést.

MMagdi  -  

Kedves Zsuzsi!
Köszönet a NGM és NA-val való egyeztetésért.
A vállalkozásunk több tevékenységet végez a könyvelést egy telephelyen végezzük itt számlázó programmal számlázunk. A székhelyen kereskedelmet és mg-i szolgáltatást végzünk ott kézi számlákat írunk akkor csak ezekről kell adatot szolgáltatni ha jól értelmezem már ettől a héttől. Itt korábban használtunk pénztárgépet, de a tavalyi évtől már nem volt.
A fenti írás szerint akkor az utóbbi tevékenységekről kell adatot szolgáltatni, mivel azoknak egy helyen végezzük a számlázását vagy csak a kereskedelemmel kapcsolatos számlákat kell jelenteni hetente? Amit utalnak azokat is fel kell tüntetni?

Melinda  -  

Kedves Zsuzsi!
Nagyon nagy terhet vettetek le a vállainkról!Nem győzőm elégszer mondani, hogy nagyon szépen köszönöm!

dr Ván Lajos  -  

Kedves Zsuzsi! Tudom, hogy kész munkában könnyű hibát találni, vagy csak észrevételt írni. Én azt hiszem, hogy ezt a tájékoztatást mindenki köszönheti, aki profitálhat belőle.
Sokunk még távol van a 02.28i NGM rendelettől, mert annak olvasása még nem érkezett neki el.
Ezért és nem másért azt hiszem jó lett volna ha ez esetben a vonatkozó jogszabály helyét a "FEJLEMÉNY" részben említetted volna.
Remélem, hogy nem vetted a fentieket "csomó keresésnek" és én személy szerint köszönöm a szinte azonnali jelzésedet, mert nekünk 1 cég lett így, aki 2014-ben nem jelent.
(Ez már majdnem olyan gyors volt, mint az egyszeri ámerikai újság cikke amely nálunk magyarul hamarabb jelent meg, mint ott ámerikaiul!) Lajosb.

konyvelozonaHU  -  

1.)
Idézni csak klasszikusoktól illik, ezért idézzük magunkat a honlapunkról:
"Ilyenkor egyáltalán nem lehet csodálkozni, hogy az a számviteli szakember (könyvelő, könyvvizsgáló, adótanácsadó stb.), aki alaposan átrágta magát az alaprendeleteken, a változásokon, most mérgében fölhöz csapja sapkáját, ugrál rajta negyed óráig, majd elmegy a legközelebbi becsületsüllyesztőbe, és addig iszik, amíg a sok rendeletből már egyet sem lát. :(

A jó mindig elnyeri méltó büntetését! Aki becsülettel dolgozott, felkészült ezen baromság teljesítésére, ismét sutba dobhatja lelkiismeretességét.

Csak egyszer kerülne a kezünk közé az, aki ezeket az épületes marhaságokat kitalálja…! :) "

2. Szerintünk nem maradt a heti adatszolgáltatás, hanem havi lesz, de ennek most nekifutunk mégegyszer...:(

Hogyazamennybeballagó... kiskésit...

Bodorné  -  

A 11/2014 (II.28) NGM rendelet tulajdonképpen törölte a 2/2014 (II.22) NGM rendelet 4.§-ban foglalt rendelkezéseit. Az új adatszolgáltatási kötelezettség pedig a 2014. DECEMBER 31-ét követően kibocsátott számlákra vonatkozik és havonta kell adatot szolgáltatni.
Az, hogy ez a rendelkezés mennyire ütközik az adatvédelmi törvénnyel addig még kiderül. Mindenesetre csemegézhet a NAV ki-mikor-miből-mennyi időt töltött például egy szállodában stb....

Minőségi Könyvelők Klubja Egyesület  -  

Mi is köszönjük Zsuzsi és minden "Adónavigátoros" könyvelő segítségét, hiszen a Ti véleményetek alkotta a beadványunk nagy részét, még a Ptk-s előadás alkalmával történt beszélgetésből/kérésből is továbbítottunk info-t az NGM felé.
Fontos hangsúlyozni, hogy most NAV közleményre várunk, és bízunk abban, hogy néhány problémát a NAV fog helyre rakni, talán még a napokban.
Örülünk, hogy segíthettünk, ezért vagyunk ;)

Már most elárulhatom, hogy a "40 eurós előírással" kapcsolatban is igyekszünk elérni változásokat...

Köszönöm a sikeres együttműködést,
Harkai István

Tothne Gitta  -  

Cégünk gépjármű kereskedelemmel és az ehhez kapcsolódó szerviz szolgáltatással , alkatrész kis és nagykereskedelemmel foglalkozik. Mivel zárt a rendszerünk, számlát készítünk minden esetben,pénztárgép volt 2013 elött, ezt visszaadtam, mert a főkönyv és a pénztárgép egyeztetésre emberem nem volt. Most viszont már nem tudom eldönteni, hogy Nekem kell-e adatot szolgáltatni vagy nem? Szóval egy rendelet 5 változata már megbolondítja az embert.

Anna  -  

Először is köszönünk minden közbenjárást.
További bontás????? Ez már őrület, gyártják a rendeleteket össze-vissza, és több kérdésre nem adnak egyértelmű válaszokat. Persze így több bírságolási alap marad.

Budainé Pál Zsuzsa  -  

Elsőként köszönet a remek munkáért!
Másodszor: "2014-ben mentesül a heti adatszolgáltatás alól, de ehhez 15 napon belül (március 16-ig) ezt be kell jelenteni az adóhatósághoz." Milyen nyomtatványon kell bejelenteni?
Nem tudják? hiszen minden ptgép be volt jelentve eddig is.

Harmadrészt, mint könyvelő és mint (családi) kiskereskedő os fel vagyok háborodva a Varga M. vezette NGM elkapkodott, gyakran értelmezhetetlen, átgondolatlan döntései miatt.

Negyedszer ismét köszönet Zsuzsinak!

Márti  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a tájékoztatást, nagy örömömben rögtön keresni kezdtem a NAV oldalán hol, milyen nyomtatványon kell jelenteni, de semmit nem találtam ezzel kapcsolatosan. Ugyanazt a nyomtatvány kell szerinted használni amin be lett jelentve a cég adatszolgáltatási kötelezettsége, vagy lesz rá más nyomtatvány?

Füleki Kata  -  

Kedves Zsuzsi!

Ezu nagon jó hír!
Azt tudjátok már, hogy ennek a bejelentése milyen nyomtatványon történik? Esetleg 03.14-én lesz fenn, és esély sem lesz időben beküldeni?

köszi
Kata

Mészáros Józsefné  -  

Aki ezeket kitalálja...... és ebben az ütemben képes módosítgatni.....