Mi a baj a vállalkozásokkal?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A következő gondolatok nem vonatkoznak minden vállalkozóra és könyvelőre. Viszont, amennyiben a leírtak és saját tapasztalataid között hasonlóságot vélsz felfedezni, akkor az NEM a véletlen műve...

Miért érzi úgy a vállalkozók többsége – köztük könyvelők is – hogy a vállalkozásuk szinte kizárólag a küzdelemről, és az életben maradásról szól?

Mi történik akkor, amikor egy baráti társaságban megkérdezi valaki egy vállalkozótól: „...és, hogy megy az üzlet?”

Először a vállalkozó tesz egy lépést hátra – „mit turkál ez a zsebemben?” – gondolja. Aztán jönnek a szokásos panaszok és kifogások: túl nagy verseny, lenyomják az árakat, alig marad haszon, lopnak az alkalmazottak, nem fizetnek az ügyfelek, lehetetlen betartani a törvényeket, stb.

Pedig sikerre éhesen indultak neki...


szomoru.jpgHova tűnik a vállalkozókból az önbizalom, nagyravágyás, derűlátás, ami a cégalapításkor még megvolt? Miért válnak az álmaik és nagy ívű terveik savanyú szőlővé?

Szerinted egy sikeres vállalkozáshoz elég csupán a szakértelem, vagy azért szükség más ismeretekre, képességekre és állandó motivációra is?

Te mit gondolsz erről?
Írd le a hozzászólásokba!

Most tőled is megkérdezem:

Hogy megy a céged? Elégedett vagy?



Hozzászólások

GALLAINÉ KELTZ ORSOLYA  -  

Kedves Zsuzsi és kedves kolégák ! 1991 ben alapitottam könyvelő cégemet Budapesten egy perepmkerületben. Egyedül voltam könyvelő és remek emberek kerestek fel vállalkozók, akik korrektul hozták az anyagot és rendszeresen fizettek. Ez akkor volt, 2008 2009 óta minden megváltozott.A tisztességes vállalkozók külföldre mentek, ott tizszer annyit keresnek, a kis csoró kényszervállalkozások maradtak akik ezer FT-ért ölre mennek. Két év alatt 53 cégemből 12 maradt átlag 5-10000 ft havi könyvelési dijért. 35 könyvelő cég van a kerületben a közelemben. Sajnos fel kell adnom, marad a nyugdij.Minden könyvelőnek öszinte részvétem a jövövel kapcsolatban. Orsi

Ica  -  

Kedves Sorstársak!

A könyvelés régen nagyon szép szakma volt az ember megtanulta és hasznosította a tudását és legalább 5 évig nem változott. A munkakörök elkülönültek, könyvelő, adótanácsadó, bér-munkaügy, és megyjegyzem külön volt a jogi tanácsadás, a törvény változások félévente növelve az adminisztrációt. Ha átgondoljuk, 4 munkakör bérét, akkor egy kezdő cég havi könyvelési díja a mai felállás szerint 45.000,-ft+ÁFA-ra saccolnám, de lehet, hogy alul becsültem.

A lenti hozzászólásokkal teljesen egyetértek, próbálunk úgy működni, mint egy beprogramozott számítógép rettegve, hogy véletlenül se mardjon ki semmi. Mert ha mégis hibázunk két főnökünk a NAV és az Ügyfél a fejünkre olvas , és még bírságot is fizethetünk, holott a tévedés nem szándékos nekünk semmit nem hoz a konyhára, sőt el is vesz belőle.

Az olcsón könyvelőkről meg annyit, hogy jó lenne, ha lenne a könyvelőknek is egy besorolás, hogy mint mennyiért vállalhatnak el, ahogy a könyvvizsgálók is hivatkoznak a kamarára, hogy kevesebbért nem könyvizsgálhatnak, és aki alá megy azt meg kellene büntetni.

Icus  -  

Évek óta könyvelek, vállalkozásban, hiszen szeretem csinálni, nyugdíj mellett is.
Több vállalkozás, ill. vállalkozó volt már nálam, de fizetés nélkül tovább álltak. Azért legyen kedvem tovább folytatni? Nem tudom, meddig lehet ezt bírni. Sajnos. Ígérgetésből nem lehet előre lépni.
Üdv minden hasonló cipőben járónak !
Szép napokat !!

Borsi  -  

Kedves Zsuzsi!

A saját cégemben kezdek elégedett lenni, mert most tartok a takarítás végén és a nem fizető és energiavámpír ügyfeleket leépítettem. Így nem dolgozom minden hétvégén, az anyagi része meg majd helyre áll a szabadidő kompenzálja.
Az a "vállalkozó" aki úgy kezdi a megbeszélést, hogy neki ki és mikor fog fizetést utalni? Azt alapból nem vállalom el és alapos átgondolást kérek a részéről... A másik típusú vállalkozó akit nem vállalok el az aki a "másik könyvelő hülye volt" , de sajnos ezek az emberek találnak kollégát aki elvállalja őket .
Szép napot mindenkinek!

Ildi  -  

Dolgozom látástól mikulásig.Ebben benne van a folyamatos tanulás,továbbképzés,könyvelői és bérszámfejtői munka valamint a vállalkozásom fejlesztése.Sajnos annyit nem termel ki a vállalkozásom,hogy munkaerőt vegyek fel így mindent egyedül csinálok.

Andi  -  

Nos ezt így nem akartam leírni.
Hozzáteszem, vannak már hangok központi számlázóprogramról, központi könyvelőprogramról is. Csak figyeljétek az apró lépéseket.
Továbbá, a mi mikrovállalkozásaink valós helyzete köszönő viszonyban sincs azzal, amit az adminisztrációja mutat.

Marika  -  

A cégre tulságosan nem panaszkodom,de az utobbi időben
több ügyfelem is elment,mondásuk szerint meg voltak elégedve,de kaptak kedvezőbb ajánlatot/volt akit nap,mint nap
megkerestek,hogy olcsobban könyvelnének/annak elenére,hogy nem is tudták,hogy mennyi munka volt az anyaggal/

Marianna  -  

Kedves Adónavigátor!
Nekem az a tapasztalatom, hogy az ember látástól mikulásig dolgozik de nem hogy többre jutna hanem még kevesebb marad.

Akik q törvényeket hozzák oda több hozzáértő ember kellene mert már mindenről bevallást kell beadni még ami 0-ás arról is.
A vállalkozók eddig megszokták a kiskapukat amit eltüntettek a pénztárgépekkel és a több cseles ellenörzésekkel.

Ez igy rendben volna ha ott Fent is igy csinálnák.

Minden nap kiderül valami pénzlenyulás és ez az embereket flusztrálja.

Ezeket kellene megszüntetni és Önekik is a felelniük kellene mint az átlag embereknek.

Még hosszan tudnám sorolni a rossz dolgokat.

Köszönettel ha elolvassa az irásomat

Üdvözlettel

Marianna

Andi  -  

Igen, minden emberi jó tulajdonságra szükség van, de főleg a műfaj ismeretére, a jól kialakított kapcsolatrendszerre, erős tőkére, tartalékokra, hogy a pénzügyi nehézségeket túl lehessen élni. A piaci viszonyokat, lehetőségeket át kell látni, be kell tudni helyezni a saját vállalkozást ebbe a rendszerbe. A vállalkozás nagysága, kicsisége sokmindent meghatároz. A belső viszonyokat, alkalmazottak és a munka kapcsolatát át kell látni. Van ahol napi szinten kell döntéseket hozni, ahhoz kell csak igazán tudáson tapasztaláson is túl jó érzék, tárgyaló képesség. Sokszor egy külső megjelenés is dönthet. Tehát sok az összetevő. Működő gazdaságban, kedvező közgazdasági, adózási viszonyok között jók az esélyek. ??? Nem minden készül pogácsaszaggatóval, hogy egyforma legyen a dolog. Üdv.

Andi  -  

Igen, minden emberi jó tulajdonságra szükség van, de főleg a műfaj ismeretére, a jól kialakított kapcsolatrendszerre, erős tőkére, tartalékokra, hogy a pénzügyi nehézségeket túl lehessen élni. A piaci viszonyokat, lehetőségeket át kell látni, be kell tudni helyezni a saját vállalkozást ebbe a rendszerbe. A vállalkozás nagysága, kicsisége sokmindent meghatároz. A belső viszonyokat, alkalmazottak és a munka kapcsolatát át kell látni. Van ahol napi szinten kell döntéseket hozni, ahhoz kell csak igazán tudáson tapasztaláson is túl jó érzék, tárgyaló képesség. Sokszor egy külső megjelenés is dönthet. Tehát sok az összetevő. Működő gazdaságban, kedvező közgazdasági, adózási viszonyok között jók az esélyek. ??? Nem minden készül pogácsaszaggatóval, hogy egyforma legyen a dolog. Üdv.

Szabó Zsóka  -  

Ezt én nem így látom. Dolgoztam cégnél és jelenleg vállalkozó vagyok, tehát látom a különbséget. A tulajdonosi szemlélet sokat jelent. A vállalkozókban ez meg van, legtöbbjükben. Tehát ez együtt jár a küzdelemmel, ezt egy cégnél nem igen tapasztaltam. Talán azért is van ennyi vállalkozó - a küzdelem ellenére.

Anita  -  

Teljes mértékben egyetértek Eszter hozzászólásával. Jobban meg se lehetett volna fogalmazni. Addig míg ezen nem változtatnak a vállalkozók,vállalkozások, addig bizony lesznek bajok.
Eszter: "Azért vagyok csak relatív elégedett mert mint Ildikó (h:14.43) említette, szerintem is a cégbejegyzést vagy adószám kiadását is csak akkor kellene megtenni ha a bizonyított cégvezetés (nem feltétlenül a tulajdonos) elvégzett egy tanfolyamot és tisztában van a saját felelősségével, az ügyvéd és könyvelő feladatával.
A könyvelő nem csinál veszteséget vagy nyereséget és a pénztár egyenlege sem a könyvelő lelkén szárad. Ő szegény próbálja betartani és betartatni a törvényeket és jobban fél a következményektől mint a vállalkozó akiért a felelőség - csak éppen nem akarja felvállalni - hisz azért fizeti a könyvelőt.Nem, nem azért fizeti - ezt nagyon meg kellene tanítattni a vállalkozókkal - és azt is, hogy mi a könyvelő szerepe."

Valerie  -  

Kedves Zsuzsa!
Napjainkban egy vállalkozás sikere, ha szolgáltatással foglalkozik, főként az alkalmazott(ak) hozzáállásán múlik. Egy nem megfelelően kiválasztott munkatárs sokat ront a renomén! És ha ez az alkalmazott pár havi munka után bejelenti, hogy veszélyeztetett terhes, és onnan kezdve nem is látod, csak a táppénzhozzájárulását fizeted, meg intézed a tb_jét, és 2 év után bejelenti írásban, hogy megkezdené kivenni a fiz.nélküli szabija alatt felgyülemlett szabadságát, mert ismét babát vár, és talán ismét elmenne táppénzre??? Mit csinálhatsz? Ugye, semmit? És mivel ez egy mikrovállalkozás, termeld ki a soha_nem_dolgozás költségeit is! Mihez van így kedve az embernek szerinted?

Eszter  -  

Kérdésedre válaszolva: köszönöm jól megy és relatív elégedett vagyok. Azért megy jól mert nem fizető, saját vállalkozásukkal "nem törődőm" cégeknek könyörtelenül felmondtam és olyanokkal foglalkozom akik szeretnének is valamit elérni és minden nehézségek ellenére küzdenek - ezért érdemes energiát fektetni a segítségükbe mert talpon akarnak maradni a törvények betartása mellett. Nem könnyű...
(Ne féljetek felmondani a "rossz" ügyfeleknek, higgyétek el, ha nem is rögtön, de jönnek újjak.)
Azért vagyok csak relatív elégedett mert mint Ildikó (h:14.43) említette, szerintem is a cégbejegyzést vagy adószám kiadását is csak akkor kellene megtenni ha a bizonyított cégvezetés (nem feltétlenül a tulajdonos) elvégzett egy tanfolyamot és tisztában van a saját felelősségével, az ügyvéd és könyvelő feladatával.
A könyvelő nem csinál veszteséget vagy nyereséget és a pénztár egyenlege sem a könyvelő lelkén szárad. Ő szegény próbálja betartani és betartatni a törvényeket és jobban fél a következményektől mint a vállalkozó akiért a felelőség - csak éppen nem akarja felvállalni - hisz azért fizeti a könyvelőt.Nem, nem azért fizeti - ezt nagyon meg kellene tanítattni a vállalkozókkal - és azt is, hogy mi a könyvelő szerepe.
És még azért vagyok csak relatív elégedett mert szerintem nagyon sok adminisztáció, sok hiábavaló kusza szabály és nagy bürokrácia övezi a vállalkozásokat.Sokkal egyszerűbb, érthető, átlatható és betartható szabályok kellenének mert belefáradunk, belefulladunk a tengernyi nyomtatványba és törvények, új rendeletek követésébe amelyek (kis túlzással) kéthetente változnak.
Azt a bizonyos "Damoklesz" kardját el kellene távolítani már valahogy a fejünk felöl.

És most hadd vidítsalak fel benneteket egy kicsit:
Karcsi vállalkozó találkozik a barátjával aki látja, hogy szegény Karcsi alig vánszorog olyan fáradt, szemei karikásak, szóval rendesen kimerült. "Hát mi a baj Karcsikám, hogy így nézel ki?" "Mi a baj, mi a baj - hát a vállalkozásom, a vevők akik nem fizetnek, a szállítók akik folyton pénzt akarnak - nem bírom már! " Eltelik 2 hónap és újra találkoznak de most Karcsi szája fülig ér, elegáns, pihent - madarat lehet vele fogatni. "Nahát - mi történt veled, ennyire jól megy a vállalkozásod? " Á, dehogy, de találtam egy könyvelőt aki minden gondot levez a vállamról és MINDENT elintéz helyettem." "Komoly ? - hát ilyen nincs. És mennyit fizetsz neki ?" "Nem olcsó, havi 5000 eur-t".
"Micsoda??? és honnan van ennyi pénzed?" " Háááát...ez már legyen az ő gondja !"

Bakosné  -  

Szerencsésnek mondhatom a vállalkozásomat, mert a mi ügyfeleink szépen rendezett iratokat adnak át, és általában a díjunk megfizetése is megtörténik időben. Ennek szerintem egyrészt az az oka, hogy az elmúlt 24 évben el sem vállaltunk olyan megbízót, aki kijelentette, hogy az a dolgunk, hogy a cégének minnél kevesebb adót kelljen fizetnie, másrészt mindig előre tisztázzuk és a szerződésben is rögzítjük, hogy milyen bizonylatokat fogadunk be.

Sokkal nagyobb bajnak tartom a következőket.
1) Ügyfeleink kisvállalkozók és a mai gazdasági rendszerben kiszolgáltatásuk óriási. Pl.A meghírdetett 2,5 %-os kisvállalkozói hitel lehetőség csak az óriás plakátokon szerepel, a valóság ennél lényegesen magasabb, ha egyáltalán megitélik a cégnek. A különböző adók, járulékok többsége is csak látszólag csökkentek, a számuk pedig tudjuk jól, hogy nővekedett. Vállalkozásukat bármikor bekebelezheti illetve lehetetlenné teszi az állam.
Lásd: gyógyszertárak, tervező irodák, média szolgáltatók stb. És még sorolhatnám tovább...
2) Nem szeretnék tippeket adni, de én a magam részéről félek attól is, hogy a könyvelést, könyvvizsgálatot is állami szerveknek, vagy állam közeli vállalkozásnak fogják kiszervezni.

Manna  -  

"2) Nem szeretnék tippeket adni, de én a magam részéről félek attól is, hogy a könyvelést, könyvvizsgálatot is állami szerveknek, vagy állam közeli vállalkozásnak fogják kiszervezni."
Egy trafikos (20 éve az, s nem nyert koncessziót) ismerősöm (nem ügyfelem) mondta azt nekem a budapesti trafiktüntetésen: mindenki majd csak akkor érzi az állam bűzös leheletét az arcában és fojtogató, szorító ölelését a testén, amikor az ő bőrére megy ki a játék! S milyen igaza van! Mo.-on ma kb. 110-120 ezer, könyveléssel, könyvvizsgálattal foglalkozó vállalkozó/vállalkozás van. Ahogy lesöpörték a trafikosokat, a mi szakmánkra is mondhatják azt, hogy nincs szükség ennyire, csak harmadára, negyedére (az egységesített, felhőbe vitt és NAV-hoz bekötött könyvelő és bérszámfejtő programokat akkor még nem is említettem), pályázzunk... A kicsik úgy kirepülnek a piacról, mint a huzat...
Amúgy optimista ember vagyok, most jöttem haza az Adriáról, ahol elektronikus kütyük nélkül voltam (na jó, telefon azért volt), s az ügyfelek tiszteletben tartották a szabadságomat, ami hosszú idők után végre 2 hétre sikeredett, édes kettesben! Isteni volt!

Ildikó  -  

Hogy ne legyen ennyi sikertelen és elégedetlen vállalkozó az kellene, hogy csak az vállalkozhasson aki valamilyen vállalkozási tanfolyamon részt vesz. Ott kap egy átfogó képet egy vállalkozás működtetéséről, adózási ismeretekről, marketingről, a könyvelés és a könyvelők jelentőségéről. Mi várható el a könyvelőtől és mi nem a mi munkánk, hiába szeretnék ránk tolni. Nem utolsó sorban a felelősségük mértékéről is lenne fogalmuk. Ha egy ilyen tanfolyamot végigülne, akkor azzal az igazolással indíthatná a vállalkozását vagy lehetne ügyvezető. Így nagyobb az esély, hogy felelősségteljesen gondolkodik a vállalkozásáról, és megtanul tervezni. Mert nagyon könnyű eladósodni és legtöbbször a vállalkozó felelőssége, pedig csak a bevételeit és a kiadásait kellene megsaccolnia. De ha a bevételi oldal kevesebb mint a fix havi kiadás, akkor kár is belekezdeni...Jó, nem lehet látni előre, de azt igen hogy százezer bevételre nem vállalok be kétszázezer költséget, vagy ha igen, akkor vállalja a felelősségét.
Egy ilyen kötelező minimum tanfolyam nekünk is nagyon sokat segítene a megbecsültségünkön, mert független szakembertől is hallanák a vállalkozók mindazt amit mi is kérünk tőlük.

Surányi Borbála  -  

Kedves Zsuzsi !
Az én tapasztalatom szerint a sok hozzászólásból is kiderül, hogy kényszer vállalkozás. Szakértelem van, ami elindítja a vállalkozást, de nincs más képessége, például üzletvezetés, reklám, és motiváció, hogy akarom az üzletet fellendíteni. Sok esetben nem kérnek szakmai véleményt egy könyvelőtől, mielőtt a vállalkozásukba kezdenének, nem tudják, hogy még milyen feladattal kell szembe nézniük ahhoz, hogy elinduljanak egy üzlettel. Nagyon sok jogi, és szakmai problémába ütköznek, és főleg a hozzá nem értés a háttere sikertelenségüknek.
Én mint könyvelő, nem panaszkodom, bár nekem is vannak problémás ügyfelek, szerencsére mindig találunk megoldást.
Segítek ötletekkel az üzletüket előlendíteni, mivel nekem is akkor van bevételem, ha nekik megy a szekér! Olyan tanácsokat próbálok adni, persze időben, amivel elkerülhetik a veszteség kialakulását, vagy éppen nyereséget hozhat magának a társaság. Én is dolgozom hétvégén is, persze nem egyszerű a családdal összeegyeztetni, de kénytelen vagyok figyelembe venni, ha valaki csak olyankor tud jönni, mert hét közben ő is dolgozik a saját üzletében. Én például előre elmondom az ügyfélnek, milyen költségeket számolhat el, milyen és mennyi jutalékot kell fizetnie, a későbbi félreértés elkerülése végett, és azért, hogy tudjon ő is kalkulálni a bevételével. Bocsánat, hogy ennyire sokat írtam, lehet, hogy unalmas, de nem tudtam rövidebben fogalmazni. Mindenkinek kitartást, és főleg a szakma szeretetét kívánom, mert egyébként valóban nem megy!!!!
Én voltam a Zsuzsi által szervezett konferencián, ami nem csak a szakmáról szólt, hanem egyfajta menedzselésről is, ott nagyon sokat tanultam, és igyekszem követni a jó tanácsokat! Ezért köszönet érte Zsuzsinak, és az előadóknak!!!

Tőke Zsuzsa  -  

Egy vállalkozónak meg kell tanulnia vállalkozni, s nem a saját kárán. Meg kell tanulnia legalább időben kérdezni. Neki van egy v. esetleg néhány vállalkozása, a könyvelőnek pedig sok ügyfele. Azt szoktam mondani, ne bízza teljes egészében a saját vállalkozását másra.
Évekkel ezelőtt meghirdettünk ingyenes tanfolyamot a könyvelt cégeinknek, ahol az alapvető számviteli és adózási problémákkal szándékoztunk megismertetni a cégvezetőket. Hogy tudjon tervezni, s tudja irányítania vállalkozását. Elindult, de még egy évig sem tartott az érdeklődésük.
Utáne kitaláltuk, hogy havonta legyen egy nap, amikor nyitott napot tartunk. Egy aktuális problémás kérdéssel felkészülünk, s utána bármit kérdezhetnek. Ez is körülbelül addig tartott, teljes érdektelenségbe fulladt a dolog.
Vannak azért különbségek természetesen a cégvezetők között, aki időben kérdez, aki felfigyel minden újdonságra, közlékeny, így jobban tudjuk, hogy milyen új lehetőség lehet érdekes számára.
De találkoztam már olyannal, s ez a legrosszabb, aki azt mondja, hogy "Nem tudom és nem is érdekel". S azon nem gondolkodik el, hogy a legnagyobb jószándékkal sem tud a könyvelő teljs erőbedobással segíteni neki, hiszen ha utólag értesül a dolgokról, azon már csak ritkán lehet segíteni.
S csak utoljára említem azt a vállalkozót, aki nem becsüli semmire sem a munkánkat, s fizetni is csak akkor fizet, ha nagyon muszály.
Azt hiszem nem írtam újat, mert mindenki találkozott már ilyen szituációkkal.
Egy apró történet: hetekig mondja a könyvelő az ügyvezetőnek, hogy nagyon sok a pénz a pénztárban. Tessenek már befizetni a bankba, stb. Egy hét múlva telefonál az ügyfél, befizetett 7 mFt-ot a bankba. Na ugye, így kell ezt csinálni. Következő hó elején mit lát a könyvelő a banki kivonaton? Igen befizette, de másnap ki is vette. Erre az ügyfél azt felelte, ezt nem mondta neki senki, hogy nem veheti újból fel.
Hát erről bezéltem.....

Somodyné Viki  -  

vagy ha szabadságra megy az ember gép azért legyen nála:(((

Brunner Lászlóné  -  

Minden hozzászólóhoz csatlakozom, talán így kerek az egész,
ahogy minden hozzászóló tesz egy kicsit a problémákhoz.


marika

Györgyi  -  

Hát igen, sokan úgy gondolják, hogy egy könyvelőnek aranyélete van, csak a pénz dől! Elégedett lennék a vállalkozásommal, met nyugdijas vagyok és kell egy kis pótlás, de szomoru is, mikor fizetni kellene az üzletfélnek és az mondja nincs pénzze, majd ha kap rendezni, és akkor pár hónapig aki nem Áfás nem jelentkezik, viszont nekem a kölségeim megmaradtak, a havi b evallásokat teljesiteni kell.Előfordult már, hogy visszaadtam az iratait könyveljen más, és a hátrálékot meg sem kaptam.Kevés az olyan ügyfél,aki szónélkül fizet. Elégedett lennék, és a vállalkozásom is kielégitene ha a fent leirtak nem okoznának bosszuságot, és ez nem irigylésre méltó mindamellett, hogy a változásokat állandóan figyelni,betartani és betartatni ami az ügyfeleknek netán a zsebére megy, és ez nem tetszik, akkor a megjegyzés a könyvelő nem biztos, hogy jó tudja, megkérdezem az ismerősömtől,tehát nem igen vagyok elégedett, főleg ha ezt olyantól kapja meg az ember akinek fogalma nincs miért kell a számlán az Áfát, 27,vagy 21.26 %-al számolni, de készenlétben lenni állandóan, rendelkezésre állni este, reggel 6-kor mert akkor megy a munkába, szombat, vagy éppen vasárnap délelőtt, mert akkor van kedve eljönni és kiüriteni a diplomata táskáját az asztalon, válogassam szét és ami nem kell, nem odavaló dobjam ki.Ilyen az én vállalkozásom a nyugdijas évek alatt. Köszi!

Endrődi Éva  -  

Teljesen egyetértek Györgyivel az Én tapasztalatom is ez.
A könyvelő lehetőleg ne menjen szabadságra sem, mert az ügyfélnek nem tetszik.

Sárközi Ani  -  

Szerintem az a baj, hogy legtöbb vállalkozó -kényszervállalkozó, akinek semmilyen gazdasági ismerete sincs és így nem is tudja mire vállalkozik.
Lehet hogy a legjobb szakember , ha nem tudja és a legfőbb baj hogy nem is érti a magyarázatokat, akkor nem fog jó döntéseket hozni vagy feleslegesnek fogja érezni, hogy rendezze - a bírsággal való fenyegetőzések ellenére is- a vállalkozás papíros hátterét.A kicsiknek szűkülnek a piacai és a gyenge eredményeik miatt esélyük sincs a hitelek felvételére, hiába alacsony kamattal kínálják.

Tamási Szilvia  -  

A szakértelem alap, bármit is csinál az ember, de kevés. A sikerhez és a derülátáshoz az állandó motiváció elengedhetetlen. Amikor csak panaszkodik az ember, és úgy érzi napi küzdelem az élete, szakmája, munkája, akkor el kell gondolkodni, mert valami nem stimmel, az is lehet, hogy váltani kell! Az élet nagyon rövid. Lehetne ez a cím, a mi a baj a vállalkozásokkal helyett: Mi a baj az emberekkel?... A könyvelő szakma kivételes embereknek való, rengeteg tanulás, állandó figyelem, olykor vas idegzet, 24 órás szolgálat.....ehhez képest aránytalan jövedelem..Mondjuk szívesen hallanék olyanról, aki ennek ellenére élvezi...

H.viki  -  

Ez nagyon tetszett, Szilvi!

Román Miklósné  -  

Kedves Zsuzsa !

A kérdés nagyon is aktuális, valóban nap mint nap ezzel a
felvetéssel lehet találkozni.

Ma már minden a kapcsolati tőkén alapszik, ha egy jó körbe tartozol van munkád és jövőd, ha nem hát sajnos marad a küzdelem.

Üdv. Gabi.

Margó  -  

Kedves Gabi!

Nagyon tetszett a válaszod, ez a mai magyar valóság!!! Én is ezt látom magam körül.

Andi  -  

Üdv!
Azt gondolom, hogy amit mi vállalkozásnak gondolunk az javarészt kényszervállalkozás, ügyvezetési, jogi, vállalkozási alapismeretek, megfelelő tőke nélkül. Többnyire a munkaerejüket kívánják eladni a vállalkozók a vállalkozáson keresztül, nem befektetésben és annak hozadékában gondolkodnak. Így maradnak a szokásos panaszok és kifogások, általánosságban. Vannak üdítő kivételek, mikor egy jó ötlet pozitív hozzáállással, megfelelő szakértelemmel és kellő körültekintéssel párosul. Ekkor teszik fel a kérdést a könyvelőnek, hogy mit tegyenek, hova menekítsék a céget, hogy meg is tudják őrizni az elért eredményeiket.