Kapcsolt vállalkozások szabályainak változása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Számos törvény tartalmaz valamilyen külön szabályt azokra az esetekre, ha a cégek között kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn. Bejelentés, együtt számítás, adóalap-emelés és még számos egyéb különleges szabályt kell alkalmaznunk. 2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások száma, hiszen egy új esetet tartalmaz az adócsomag.

Akik eddig is kapcsoltak voltak


Kapcsolt vállalkozás fogalmát az art. 178. § (17) bekezdése és a tao-törvény 4. § (23) bekezdése azonosan definiálja.

Eddig 5 esetet nevesített a törvény. E szerint kapcsolt vállalkozás:

  • kapcsolat_2.jpgha adózó és az a személy, amelyben adózó közvetlenül, vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik
  • adózó és az a személy, amely adózóban közvetlenül, vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik.
  • az adózó és más személy, ha a harmadik személy mindkettejükben többségi befolyással rendelkeznek, azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban és a más személyben többségi befolyással rendelkeznek, harmadik személynek kell tekinteni
  • külföldi vállalkozás és magyar fióktelepe, a külföldi vállalkozás egyéb telephelyei, annak egyéb kapcsolt vállalkozásai, valamint
  •  magyar vállalkozás és külföldi fióktelepe, a magyar vállalkozás egyéb telephelyei, annak egyéb kapcsolt vállalkozásai

Ebből a harmadikat ecseteltük a legtöbbször, hiszen itt a közeli hozzátartozókat együtt kell számítani. Így fordulhat elő, hogy ha az egyik cégben az apa a fiával, a másik cégben az anya a lányával tulajdonos, akkor biztosan kapcsolt vállalkozásról beszélünk.

Akik ezentúl kapcsolt vállalkozások lesznek


Az előzőekből jól látható, hogy társaságok esetében az ügyvezető személye eddig nem keletkeztetett kapcsolt viszonyt, akkor sem, ha egy vagy több társaságnak azonos az ügyvezetője, vagy egymásnak közeli hozzátartozói. Eddig.

2015-től az előbbi felsorolás egy hatodik esettel bővült. Kapcsolt vállalkozás lesz:


  • az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.

Mit jelent ez?

Ha két cégben azonos az ügyvezető, és mindkettőben önálló képviseleti joga van, ráadásul nincs felettese mondjuk egy anyavállalatban, akkor az ügyvezetőnek biztosan döntő befolyása van az üzleti és pénzügyi politikára. Ők tehát kapcsolt vállalkozások lesznek.

Ha most úgy van két cégünk, hogy legalább az egyikben a közeli hozzátartozókkal együtt is csak maximum 50%-os tulajdoni hányadunk és szavazati jogunk van, akkor ezek most nem kapcsolt vállalkozások. De ha a két cégben azonos az ügyvezető, akkor 2015-től alkalmaznunk kell a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó speciális szabályokat.


A bejegyzés címkéi

kapcsolt vállalkozás


Hozzászólások

Deák Gyuláné  -  

Kérdésem:

1991-től működött kettő cég egymás mellett ugyanazon adó- és cégjegyzék számmal 2013. november 30-ig.

Ez megfelel a törvényeknek? Ez kapcsolt vállalkozás?

Dóra  -  

Kedves Zsuzsi!

Egyéni vállalkozó és Bt. között kell e jelenteni kapcsolt vállalkozást. Ha igen milyen nyomtatványon kell jelenteni az egyéni vállalkozónak?
Köszönöm

Klári  -  

Kedves Zsuzsa!
Egy kft-ben férj 10 %, feleség 90 %-ban tulajdonos.Mindketten egyéni vállalkozók, megbízási szerződésük van a kft-vel.Kapcsolt vállalkozás?

Zita  -  

Kedves Zsuzsa!
Kft-ban 2 tag (A50%+B50%). Mindketten ügyvezetők , önállóan. Egy másik Kft-ban is tagok (A33%+B33%+C33%), még egy személlyel. Itt mindhárman ügyvezetők, önállóan.A két cég között üzleti kapcsolat van.Ráadásul B egyéni vállalkozó is, minkét kft-vel van üzleti kapcsolata. 2015-től kapcsoltak ? Köszönöm segítő válaszát.

Bea  -  

Kedves Zsuzsa!

ügyvezetés által kapcsolt vállalkozásokat, 2015 -től a NAV felé is jelenteni kell?

köszönöm a választ!

Böröczky Zsuzsi  -  

Bejelenteni csak akkor kell, ha üzleti kapcsolatba lépnek egymással.

Manka  -  

Kedves ZSuzsi!
Az üzleti kapcsolat itt mit jelent bővebben? Minden szerzdősés viszonyt? pl kölcsön két cég között? Mert egy előadáson azt hallottam, hogy csak akkor érvényes, ha számlázás történik.Köszönöm!

mARIKA  -  

Kedves Zsuzsa/
Boldog Mikulás napot kívánok. Köszönjük az infót. Kérdsem lenne: Katás nyugdijas egyéni vállalkozó plusz Kft ben tag 80% ban, illetve Ő az Ügyvezető is. Rá is vonatkozik a kapcsolt vállakozás, vagy csak a társasválalkozások között kell vizsgálni a tagokat(magánszemélyeket)?

Böröczky Zsuzsi  -  

Szerintem az egyéni vállalkozás és a Bt eddig is kapcsolt vállalkozás volt, az ügyvezetőségre tekintettel már nem is kellene vizsgálni.
Ráadásul az egyéni vállalkozásnak nincs ügyvezetője, tehát ez itt fel sem merülhet.

Márti  -  

Kedves Zsuzsa!
Egy közhasznú Alapitvány alapított egy kft-t, melynek 100%-os tulajdonosa. Az Alapitvány kuratóriumi elnöke és a kft. ügyvezetője ugyanaz a személy. Az Alapítvány és a kft. között nincs semmiféle szerződéses kapcsolat, számlázás, pénzmozgás annyi, hogy az Alapítvány tagi kölcsönt adott alapitáskor, és ennek visszafizetései, kamattal együtt.(jegybanki+5%). A civil törvény nem zárja ki a kettőt, akkor most 2015-ben mit jelent ez? Lehet vagy nem lehet mindkét személy ugyanaz?

Köszönettel

Móni  -  

Kedves Zsuzsanna! Kérdezném, hogy gazdasági társaság döntő befolyással rendelkező ügyvezetője és az általa elnökölt társadalmi szervezet esetén, (ahol a tagság, illetve az alapító választja meg és menti fel a vezető tisztségviselőt), fenn fog-e állni a kapcsoltság.
Köszönettel:

Böröczky Zsuzsi  -  

A törvény ügyvezetőről beszél, így véleményem szerint a társadalmi szervezet elnöke nem tartozik ide

Jánosiné Südi Beáta  -  

Kedves Zsuzsanna!

Két Kft eddig nem volt kapcsolt vállalkozás, gazdasági kapcsolat van közöttük. Az egyikben a férj, a másikban a feleség az ügyvezető. 2015-től kapcsoltnak minősülnek, vagy csak azonos ügyvezető esetén? Közeli hozzátartozókat ilyenkor nézni kell?

Várom válaszát.

Megyes Hajnalka  -  

NAV-os előadó - Ácsné Molnár Judit - szerint az ügyvezetés miatti kapcsolt vállalkozás elbírálásánál a közeli hozzátartozóság nem "játszik".

Böröczky Zsuzsi  -  

így van, ennél a pontnál, csak az azonos személyek számítanak, a közeli hozzátartozók nem.

Mórocz Magdolna  -  

Kedves Zsuzsi!
Vállalkozásunk bt. beltagja a férjem kültagja én vagyok, mellette őstermeléssel foglalkozunk ilyenkor is kell vizsgálni ezt és transzferár nyilvántartást összeszámítást stb. alkalmaznunk?
Válaszod előre is köszönöm. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!

Böröczky Zsuzsi  -  

Bejelenteni a kapcsolt vállalkozásokat csak akkor kell, ha egymással üzleti kapcsolatba is lépnek.