Január elsejétől megszűnhet az eva

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az Adónavigátoron nem szoktunk időt fecsérelni tervezetekre, módosító indítványokra. Bőven elég, ha az elfogadott törvényeket beszéljük meg. Viszont ez a hír, sok vállalkozót nagyon érzékenyen érinthet.

kl.jpgA kormány által benyújtott, 2012-es adótörvény-tervezet egyetlen szóval sem változtat az eva-törvényen. Koszorús László Fideszes képviselő nyújtott be módosító javaslatot, ami hatályon kívül helyezné a 2002-es eva-törvényt. Seszták Miklós Kereszténydemokrata képviselő módosító javaslata nem eltörölné a kedvezményes adónemet, csupán az adókulcsot emelné a jelenlegi 30-ról 35-százalékra.


FIGYELEM!

Még mindig csak törvénytervezetről és módosító javaslatokról beszélünk. Nem tudhatjuk, mi lesz az eva sorsa 2012-től.

A végleges jövő évi adózási szabályokat néhány hét múlva a Magyar Közlönyben olvashatjuk, amit aztán a november 30-i Adónavigátor Konferencián fogunk értelmezni és könyvelői nyelvre lefordítva előadni.


A bejegyzés címkéi

eva


Hozzászólások

Kertészné Kati  -  

Az eva, ill. az egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatban van olyan kérdésem, hogy jól értelmezem-e a rendeletet, miszerint az egyéni vállalkozi tevékenység szüneteltetését, a szüneteltetést megeleőző egy nappal kell beadni a NAV-nak. Tehát amennyiben 2012. január 01-től szeretném szüneteltetni a tevékenységemet, akkor 2011. december 31-én leülök a számítógép elé és beadom a változásbejelentőt?

István  -  

Egy kérdésem lenne,
evás vagyok már egy ideje és eléggé elbizonytalanodtam, hogy mi is lesz ezzel az evával. Egytagú Kft. ként tevékenykedem több céggel is szerződésem van és így is nagyon sok negyedévente az evám. Kérdésem felétek, hogy ha megemelik az evát nem tudom mi tévő legyek mert már azt is sokallom amit eddig fizetek. tudnátok e javasolni más lehetőséget? vagy mivel tudnám csökkenteni az állambácsi felé a kötelezettségemet. mert konkrétumokat nem a akarok említeni de 4 hónapot dolgozom 3 havi fizetésért, az eva elvesz a zsebemből egy havi fizetésnyi összeget.
üdv István

Szilvia  -  

Kedves István!
javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a könyvelőjével, mert a dilemmáját csak pontos gazdasági számításokkal lehet eldönteni. Mindenképpen árbevétel és költség függő, hogy érdemes-e EVA szerint adózni. A 35%-os adóval is lehet jó döntés a maradás. A másik lehetőség a megszokott költségelszámolás módszere.
Mindenképpen szakember segítségét kérje!
Üdv. Szilvia

Tokai Katalin  -  

Az adótörvények módosításához csak annyit, hogy tegnap nézegettem a módosító javaslatokat és az egyiknél eldobtam a maradék agyamat is. Maga a módosító indítvány arról szól, hogy a pénztárgépeket az áfakulcs módosítás miatt 2012. február végéig kell átállítani és addig kézi nyugtát használni. Ezen javaslat szöveges indoklása szerint ezt azért kell megtenni, mert a személygépkocsikkal kapcsolatos beszerzések áfáját a törvény nem engedte levonni és az unio sem mondott erre semmilyen kötelezést. Háromszor olvastam el és nem hittem a szememnek! Ez már a vicc kategória, de mi bőrünkre megy! üdv
Kata

Vargáné M. Mária  -  

Szia Zsuzsa! Állandó olvasód vagyok, de most van egy probléma.

Rendkívüli felmondásnál ( komoly indok nélkül) védett korban mi a teendő. A jelen helyen csak 7 hónapos a munkaviszony, de januárban meg lesz a 40 év.
Ez szóban hangzott el, de tanuk előtt, talán ma lesz az írásos is.Köszönöm válaszod: Marcsi

Sasvári Ági  -  

Nem szorosan a témához tartozik, de ezt olvastam az egyik cikkben.Ha jól értelmezem, akkor is kell jövőre az ügyvezető után járulékot fizetni, ha máshol van munkaviszonya? foglalkoztatok már ezzel?
"Társas vállalkozónak minősül a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja is, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, és személyesen nem közreműködik. Az ő esetében a személyes közreműködés díjazásának az ügyvezetés díjazását kell tekinteni. Ezzel kibővül a járulékfizetők köre. Megszűnik az ingyenes ügyvezetés, belép a minimum-járulékalap."

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ági!
A törvénytervezet információit nem kezeljük tényként. Meglátjuk mi lesz a Magyar Közlönyben. Gyere el Te is november 30-án az Adónavigátor Konferenciára, ahol már a tényekről lesz szó.

Sasvári Ági  -  

köszönöm, persze hogy ott leszek.

Ruszin Zsolt  -  

Az EVA bevételek csökkennek, aki marad, az már tényleg adómanipulációra használja azt, mert a normál gazdálkodásra már nem éri meg.

Szilvia  -  

Tisztelt Ruszin Zsolt!
Én nem osztom a véleményét, hogy aki marad az csak manipulációra használná. Készítettem egy összehasonlítást a saját forgalmamra, havi bruttó 1 millió bevétellel, 35%-os adóval. A költségelszámolásba már "belehazudtam" a saját lakásomon működő irodám bérleti díját (férj+feleség 2*80e/hó)csak SZJA levonással, és 30e kiküldetési rendelvényes elszámolást (ezt bizony meg is kell írni, ha el akarom számolni!)a jelenlegi bérek és járulékok változatlansága mellett. Költségek ugyanúgy vannak: biztosítás, irodaszer, telefon.... Szinte ugyanaz a nettó, mint a 35%-os EVA-nál. Akkor miért is kellene egy csomó adminisztrációt felvállalnom? Vagy miért lennék manipulátor?

Tilda  -  

A hozzászólásokból is látom, hogy mindnyájunknak ugyanaz a véleménye: Ez már vicc, amennyi légből kapott ötletet felvonultattak, hogy "egyszerübb és átláthatóbblegyen" az adózásunk és persze a dolgunk is.

Borsi Györgyi  -  

Ez megint egy politikai lépés, és gondolkodás. Rövid távú...
1.) beadvány, hogy helyezzék hatályon kívül a 2002.évi EVA törvényt. -Na itt sokkolni akar (de már nem jön be)

2.) jön a második beadvány, ááá nem, ne töröljék el, "csak" emeljék fel az adókulcsot 35%-ra

Pszichológia= "beijeszt", majd örüljünk annak, hogy mégsem szűnik meg az EVA, "csak" megemelik az adóját, hát milyen jó!

Természetesen a 2 beadványos tudott egymásról, és szerintem utasításra tették....

Az összes eddig hozzászólóval egyetértek!
Tudjátok mit mond a "nemzetiségi"?

"Já kíírem, há ű okos, hát okos leszek eén is"! :-)

Szilvia  -  

Én nyávogva fogok tiltakozni, tényleg a legátláthatóbb könyvelés az övéké szerintem, mi a jó istennek kell mindig a jót eltörölni...

Ica  -  

Én nagyon remélem. hogy nem vágják le az aranytojást tojó tyúkot. Ha meggondolják, hogy EVA alanynak nem lehet köztartozása, és nem is nagyon kevés adóbevételt produkálnak, mégpedig kiszámítható rendszerességgel, akkor inkább megtartják, legfeljebb kicsit emelik a mértékét. Ha megszüntetik, ezeket a pontosan fizető adózókat tuti elveszítik. És akkor még nem beszéltem az adminisztrációs pluszról, amivel ez jár nekünk és a hivatalnak is.

Zsóka  -  

Egy kicsit sem emelhetik az Eva mértékét, mert akkor néhány jól megírt kiküldetési rendelvénnyel minden adóelőnyt törölnének. Nekünk is nőnek a járulékok, és valszín. árat sem tudunk emelni, jó ha az áfa emelést érvényesítini tudjuk. Én is úgy gondoltam, hogy a biztos, kiszámítható EVA bevétel többet ér a kormányoknak, mint az un. átalányadók megszüntetése. Nosza, rajta, de remélem még dec. 20. előtt kitalálják, mert egy február 19-i adóemelésnek nem tudnék örülni.Gondoljatok bele: 2002-ben 15 %-kal indultunk!

Guszti  -  

És még szídjuk azoket a kemény időket a középkoprban, amikor a földbirtokos elvitte a 10-edet az egyház meg a 9-edet...! Juj, ronda kizsákmányolók!!!

Ma hogy örülnénk ekkora kizsákmányolásnak! Én az ekkora adóelvonásokat egyszerű rablásnak tartom. Amiért Te megdolgzol minden konkrét munka nélkül elviszik a felét, vagy még többet! Mert ugye ezen felül fizetünk még nyugdíjat, egészégügy járulékot stb.

Ez nem más mint intézményes kizsákmányolás, kvázi kirablás!

Guszti  -  

Amikor a cégem nem volt EVÁ-s, 48.000 Ft nyereség adót fizettem egész évre!!! Ennyit, nem többet.
Beléptem az EVÁ-ba, mert én szeretek mindent korrektül csinálni, szeretek nyudogtan aludni. Két APEH vizsgálatom is volt, az egyik 3 hónapig tartott és 0, azaz nulla forintra tudtak, azaz, hogy nem tudtak megbírságolni!

Most megnéztem eddig 5.545.248 FT (!!!!) adót fizettem az idén és még nincs vége az évnek!!!!
Azaz 100 szorosát!!! Miről beszélnük??? Hogy járt jobban a tisztelt állam kassza???? Ezt ne magyarázza meg nekem senki, mert egyszerűen ezek a tények.
És ha nem lessz EVA én sem fogok közel ennyit sem fizetni!!! Ez biztos!!! El lehet gondolkodni!

Catrina   -  

Szerintem az evásokat fogják vizsgálni, hogy akkor miért volt akkora a jövedelem most meg miért nem. Milyen költséget nem számolt el az evás stb.
Ha megszünik az eva én azt javasolnám zárja le és kezdjen uj céggel.És azt nézegessék meg viszonyitsák

Márta  -  

Bocs de ne felejts el, hogy ha nem evás lettél volna kb 4600 eFt Áfát is fizettél volna !!!

Kata  -  

Bízom benne, hogy az EVA " érintetlen "marad ! Biztos bevétel forrást jelentett eddig is a Költségvetésnek - lehetett vele kalkulálni - Pedig 2002 óta számos módosításon ment át .Még így is népszerű az adózók (bizonyos szakmák) körében, bevállalják sok esetben még a " túladózást" is , tekintettel arra, hogy a költségeik elszámolhatósága oly mértékben meg van kurtítva ! A 30 % s kulcs felemelése sem indokolt, még akkor sem ha az ÁFA kulcsa emelkedik.Még így is belefér , bőven kiváltja azokat az adónemeket, amik a Törvényben (jelenleg is) szerepelnek.Bővebben

Zsuzsa  -  

Szerintem ismét a jól bevált taktikát követik: Bedobják az eltörlés hírét, melytől mindenki kiborul, majd amikor előállnak azzal, hogy nem törlik el, csak kicsit több lesz, akkor örömünkben még hálát is rebegünk, hogy megfizethetjük az 5 %-os emelést.

viki  -  

Nem kifjezetten ehhez a témáhaz szólok hozzá, De:Kénytelenek vagyunk tervezetekből tájékozódni, mert más egyelőre nincs. Elég nehéz megmagyarázni a külföldi tulajdonosnak, hogy miért nem tudjuk leadni a 2012 évi üzleti tervünket, az oka pedig az, hogy innen-onnan összeszedett infókból kell terveznünk például a 2012-es béreket, cafeteriát.. stb. Nem is emlékszem ilyen évre, amikor november elején még fogalmunk sem volt, hogyan fognak kinézni az adótörvények.
Ötlet ötlet hátán naponta tízszer, normális ez?

FYGureout  -  

Huhhh! De rövid is az emlékezet akkor, amikor éppen fojtogatják az embert...
Tavaly hogyan is volt? És tavalyelőtt?

Szeretném már azt megérni, hogy mondjuk 3-5 éven keresztül nincs változás. Hogy nem kell minden 2-4 hétben a nyomtatvány keretprogramot, hetente pedig bevallás nyomtatványokat frissíteni.
Szeretném megérni ép ésszel, hogy nem mátrixot kell megfejteni egy 08-as hibaüzenetnél, ha a visszaigazolásokat, értesítéseket úgy kapnám, hogy tudnám már a címből, hogy melyik könyvelt cégünkről van szó.

Tovább is van, mondjam még?? :)

Szilvia  -  

Én Inzsuszival nem értek egyet abban, hogy az EVA kulcsát fel kellene emelni. Én is EVA-s vagyok, így tudom, hogyan lehet ebből az adózási módból megélni. A kulcs megtartása mellett az értékhatár eredeti, 15 milliós összegre történő csökkentésében látnám a megoldást, mert abban az esetben a szolgáltatásból élő kisvállalkozások (nálunk például családi jellegű, 2 embert tart el) valóban egy megfizethetőbb adóteher mellett tudnának dolgozni. Ez évek óta még eddig senkinek sem jutott az eszébe, vélhetően azért, mert akinek eszébe kellene jusson, az nagyot szakít a jelenlegi helyzeten. A dolog ott lett elrontva, hogy bevezetésekor az ÁFA-t a szolgáltatást igénybe vevő adóalany levonhatta. De talán ez sem volt akkor véletlen.

lnzsuzsi  -  

Én első körben meg is lepődtem, hogy elfelejtettek hozzányúlni az EVA-hoz, ugyanis az EVA kulcs felemelése némileg jogos. Én ezt úgy mondom, hogy jómagam is EVA-s vagyok. Ha az EVA kulcs és az áfa kulcs túl közel van egymáshoz, akkor az egyrészt visszaélésekre adhat lehetőséget, másrészt nem jelent bevételt az államnak. Az értékhatár felemelésével is egyetértek, hiszen ez is következik az áfa kulcs emeléséből. Viszont a megszüntetéssel jó nagy ballépést követne el a kormány. Azok a vállalkozók, akik eddig boldogan befizették a bevételük 30+1%-át, ha vissza kell lépniük a társasági adó hatálya alá meg fogják oldani, hogy az áfájuk, a társasági adójuk és az osztalékadójuk összesen sem érje el az EVA mértékét.

Guszti  -  

És ez így lessz!!!

Dia  -  

Szia Zsuzsi!
Kellemes ünnepeket kívánok, én most ezt nem kívánom kommentálni, mert...
Üdvözlettel: Dia