Év végi átértékelés, mint adóalap

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Korábban már írtam arról, hogy a 2011-es év zárásánál már minden vállalkozás számára kötelező a devizás eszközök és kötelezettségek átértékelése. Az év végi euró-árfolyam kiugróan magas volt, ami kihatással lehet a társasági adó alapjára is.

euro.jpgDecember végén magas volt az árfolyam, melyre az eszközök és kötelezettségek átértékelését kell elvégezni.
A szélsőségesen magas árfolyam-nyereség vagy árfolyam-veszteség miatt sokan keresik azt a megoldást, hogy annak hatását ne kelljen a társasági adó alapjában megjeleníteni. Sajnos nincs túl sok lehetőség. Bármilyen irányú is a változás, komoly gondokat jelenthet. A nem várt veszteség ugyanolyan kellemetlen, mint amikor a társasági adó feltöltésből hiányzik.

Csábító lehet a tao-bevallás 03-02-es lapjának 29-edik sora arra, hogy itt a nem realizált árfolyam-nyereség miatt csökkenthessük az adóalapot.

Erre azonban nem mindig van lehetőség!
Már a sor megnevezése is utal erre: „a külföldi pénzértékben fennálló egyes követelések és kötelezettségek mérlegfordulónapi értékelésekor megállapított, nyereséget eredményező, nem realizált árfolyam-különbözet, az adózó döntése szerint”.

Az „egyes” mérlegsorok átértékelésén tehát nem a teljes év végi átértékelést értjük.
Az adóalap korrekcióra kizárólag a tulajdoni részesedést jelentő befektetések értékének átértékelése kapcsán van lehetőség.

Akik vevőket, szállítókat, bankszámlát stb. értékelnek át az év végi árfolyamra, azoknak ennek hatását a pénzügyi művelet eredményeként le kell könyvelni, és az adózási előtti eredmény részeként le is kell adózni.
Kivételes szabály vonatkozhat azokra a beruházási szállító felé fennálló devizás kötelezettségekre, ahol az eszközt még nem helyeztük üzembe. Itt az átértékelés hatását az eszköz értékében kell megjeleníteni.

Ha az árfolyam-nyereség miatt magasabb lett az adóalap és az előlegként megfizetett adó nem éri el ennek 90%-át, akkor érdemes a fejlesztési tartalék lehetőségét igénybe venni, hogy a bírságot elkerüljük.
deviza_konyv.jpg
Az év végi átértékeléssel harminc oldalon foglalkozik a „Devizás ügyletek adózási és számviteli útmutatója” című könyv. Ha még nincs meg Neked, gyere, és olvass bele itt >>


A bejegyzés címkéi

devizás ügyletek


Hozzászólások

Herceg Franciska  -  

Kedves Zsuzsi!

Nekem egy az egyben az a kérdésem, mint az előttem hozzászóló
Békési Gabriellának.

Nagyon megköszönném, ha válaszolnál.

Köszönettel: Herceg Franciska

Békési Gabriella  -  

Kedves Zsuzsa!
Segítséget szeretnék kérni a Tao. tv. 7.§. 1. dzs.a. pontjának alkalmazásával kapcsolatban.
A társaságnál, amit könyvelek, 2012. december 31.-én jelentős hosszú lejáratú kötelezettség állomány van, aminek a várható árfolyamnyeresége miatt társasági adó fizetési kötelezettség keletkezik, ezért, ha van rá lehetőség, szeretném ezt csökkentő tételként figyelembe venni.
Kérdésem:
Tudom-e alkalmazni a társaságnál a 7.§.1.dzs.a. pontot. A cég az előző évben nem élt a nem realizált árfolyamveszteség elhatárolása és a céltartalék képzés lehetőségével. Amennyiben élek vele, kell-e még valamit ezen kívül figyelembe vennem? Ha élek vele, milyen összegben tehetem meg, mire kell figyelnem?
köszönöm
Békési Gabriella

István  -  

Kedves Zsuzsi!

Amennyiben a CHF beruházási hitel-t a cég 2 éve átváltotta EUR hitelre, akkor is van lehetőség a nem realizált árfolyamveszteség elhatárolására?

A könyvedben mennyire részletesen foglalkozol az átértékelés témával?

Köszi: IStván

Nagy Lászlóné  -  

Zsuzsi!

Légy szíves segíts abban, hogy az egyik Kft-nek frankos hitele
van, 2014-ben jár le, ezt is át kell-e értékelni év végén,
ha igen milyen árfolyamot kell figyelembe venni, és egyálta-
nál hogy kell ezt elkészíteni.
Nagyon jó, hogy tájékoztatsz minket, mivel az embernek minden-
re ebben a sok változásban nem tudunk figyelni.
Köszönettel: Éva

Gerst Jánosné  -  

Ez ugyan nem ehhez tartozik, de most kaptunk egy infót mely szerint a vállalkozások egy részének újabb sarc jutott.
Katasztrófavédelmi hozzájárulás !

Margó  -  

Tisztelt Zsuzsi!

Devizás könyved és hasznos tanácsaid köszönöm, nagyon sok segitséget nyujtasz a napi munkámhoz.
Most más témában kérnén a segitséged. 2008 évben egy volt ügyfelem lvitte tőlem a könyvelését. Ez az ő döntése volt ez rendben is volt így. Az óta már a második könyvelőt nyűvi. Ellenőrzésre hívták be 2008 évre Áfa témába. Nem a könyvelője intézi az ügyet, hanem hozzám jött, én beszéltem az ellenőrökkel. Én szedtem össze az ellenőrzési anyagot, és pótoltam a hiányzó elveszett ellenőrzéshez szükséges anyagot. Az már megtagadtam, hogy bemenjek vele az ellnőrzésre. A továbbiakban nekem még milyen kötelességeim vannak a volt ügyfelemmel szemben. Milyen jogi hátrányokat szenvedhetek. Egyáltalán szabad volt nekem ebbe az egészbe beleavatkoznom? Az anyag könyvvizsgálaton átesett.Kérlek válaszolj, hogy ilyen esetben hogyan kell helyesen eljárni.
Csak még annyit, amikor én annak idején átvettem a könyvelését és azonnal kapott egy ellenőrzést, eszembe nem jutott a régi könyvelőjéhez visszaküldeni. Szép napot kívánok. Tisztelettel Margó

Berecki Katalin  -  

Kedves Zsuzsa!

Az lenne a kérdésem, hogy a számviteli tv. 60.par. (2) alapján a befektetett eszközök közül csak a pénzügyi eszközöket kell mérlegfordulónapon átértékelni, ugye? Az immateriális javak közzé apportként behelyezett eszközt, aminek értékét bekerüléskor dollárban határozták meg, és az aznapi árfolyamon átszámított ft összegben van a főkönyvben, arra nem vonatkozik az év végi átértékelés?

Köszönöm, Kati

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Sem az immateriális javakat, sem pedig a tárgyi eszközöket nem szabad átértékelni. Azok maradnak az eredeti bekerülési értéken. Sőt. A készletek leltárát is a forintban megállapított bekerülési értéken kell elkészíteni.

Berecki Kati  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm gyors válaszod! Szép napot!

Soós József  -  

Nemrég a nem realizált árfolymaveszteség elhatárolható volt, (lekötött tartalék képzése és céltartalék képzés mellett) tulajdonosi döntés alapján: Ez is használható technika, az egy évre elszámolandó óriási árfolyamveszteség, időbeni egyenletesebb elosztására. Nem volt módom mindent végig olvasni, ha benne volt(nem lepne meg), akkor bocs.

üdv. Józsi

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsi én is köszönöm a rendszeres figyelemfelhívásokat
és hozzászólásokat is. Sajnos az évvégi devizás átértékelés nagyon rosszul érint minket is.Az a kérdésem,hogy a lizingelt eszközöknél brutálisan magas árkülönbözeti veszteség elhatárolására nincs e lehetőség a futam végéig vagy valami más megoldásra mert sajnos nekünk a mérlegkészítésig nem záróik le a futamidő, így nem is fizetjük ki.

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a leveled, újra hasznos tanácsot kaptam. A devizás könyvedet megvásároltam az elmúlt évben, mindenkinek tudom ajánlani, nagyon hasznos.

Holl Kamill  -  

Egy - valószinüleg ritka, speciális esetben lehet némi esély:
Amennyiben a 2011.12.31-én devizában fennálló kötelezettség
a mérlegkészítésig megfizetésre került ÉS a megfizetéskori árfolyam viszont lényegesen alacsonyabb, mint a 12.31., akkor - megítélésem szerint - alkalmazható a számviteli tv. 4.§. (4) bekezdése, amely szerint a törvény tételes betartésa ellentétes a megbízható, valós képpel (kissé zanzásítva) ÉS mindez nem ellentétes a nemzetközi elvekkel sem. A vázolt esetben nem tartanám valós képnek az elszámolt árfolyamveszteséget akkor, amikor a mérlegkészítésig történő megfizetés (kiváltás?) egyértelműen bizonyítja annak elvi szükségtelenségét
Mindez - természetesen - csak egy szakmai vélemény!