Elszámolásra kiadott összegek adókötelezettsége

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A házipénztárban felhalmozódott pénzösszegek csökkentésére az adózóknak egyre másra újabb ötletei támadtak. A 2006 decemberében elfogadott törvénymódosítás után, ezek közül egyet elvethetünk.

2007. február 6-tól lépett életbe az a rendelkezés, mely szerint 30 napnál hosszabb időre adott előlegek után kamatkülönbözetből származó jövedelem keletkezik.

Korábban az utólagos elszámolásokat adó nem terhelte, ezért a munkavállalók nem voltak érdekeltek abban, hogy a külföldi utakról hazatérve haladéktalanul elszámoljanak a felvett előleggel. Eddig kizárólag a Társaság belső elszámolási előírásainak, saját szabályzatának kellett megfelelni. Szélsőséges esetben az is előfordulhatott, hogy a munkáltatók ebben a formában biztosítottak a dolgozóknak munkabérelőleget, kikerülve annak maximálisan adható értékét, és így az adókötelezettséget.

Sajnos, ezen szigorítás értelmében a szabályt követő társaságok is nehezebb helyzetbe kerülnek. Például, ha a kiküldetés időtartama két-három hónapig is eltart, akkor a külföldön dolgozó munkavállaló nem tud elszámolni a nála lévő előleggel. Munkavállalónknak ezért adókötelezettsége keletkezik annak ellenére, hogy esetleg részben nem is használja a nála lévő valutát.

A törvény szigorú szabálya szerint ebben az esetben a munkáltató kamatkülönbözet jogcímen jövedelmet juttat a magánszemélynek, mely a munkabér részeként adózik. Ezután mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak tb-járulék fizetési kötelezettsége is keletkezik.

Annak érdekében, hogy a dolgozót ne érje hátrány a munkáltató által elrendelt munkavégzés miatt, olyan jövedelmet kellene kifizetni a dolgozónak, mely fedezetet nyújt az adókra és járulékokra is, azaz a jövedelmet fel kellene bruttósítani.

Az adókötelezettség elkerülése érdekében tehát célszerű bevezetni a 30 napos (!) elszámolás rendjét, illetve a céges hitelkártyák használata is megoldást jelent az üzleti kiadások tekintetében.


Hozzászólások

andi  -  

Azt szeretném megkérdezni,hogy ez a vásárlási előlegre is vonatkozik?

Csicsi  -  

Sziasztok! Cégünk két ügyvezetője (egyik sem munkaviszonyos, hanem társas vállalkozó) és egy tanácsadó magánszemély elmentek Ausztriába gépeket venni. Azon a napon mikor kimentek az egyik ügyvezető vett ki 1000 Eurot a devizabetátszámláról és betette a valutapénztárunkba. Délután mielőtt elindultak felvették az 1000Eurót elszámolásra. Harmadnap megjöttek és hoztak egy számlát a szállásról és étlezésről 3 személyről, de a számlán nincs rajta a Cégünk neve.Ja és a napidíj 2*30 Euro. Tudjátok hogyan kell ezt lekönyvelnem a valutapénztáramban? Köszi

Mariann  -  

Köszönöm az infót.

anonim  -  

0701-es bevallás havi és negyedéves, ha csak szakképzési hj.sa van a cégnek akkor az csak fél évkor kell vallani vagy negyedévkor 0-san be kell adni.

Zsuzsanna  -  

Kedves anonim! A 0653-01 B.oldalon nem a pénztártag azonosítóját kell megadni, hanem a Pénztár számlaszámát, lehet, hogy már azóta Te is kitaláltad.Csak azt nem értem, hogy miért a legkisebb helyen tünteti fel nyp.ezt az adatot. Ez csak azért van, hogy minnél hülyébbnek érezzük magunkat.

Márti  -  

Kedves Ilona! Köszönöm a jó tanácsot a 05-ös nyomtatvánnyal kapcsolatban, mostmár nekem is leesett, de a fene tud kiigazodni ezen a sok hülye nyomtatványon. Szerinted most mit csináljak a beadott 03-sal? Üdv. Z. Márti

anonim  -  

Nagyon örülök,mert mindig tanulok ezekből a cikkekből.

anonim  -  

Sziasztok SORSTÁRSAK! akik még vasárnap is dolgoztok, hogy minden rendben legyen. Kérlek segitsetek az önkéntes péntár rendelkezésnél az 0653-01 B oldalon a tag 16-ill. 24 karakteres azonositója nincs , csak legfeljebb 5 tagu. honnan vegyem az azonositót. ZSuzsinak mindent köszönök én is. "Egy ártatlan könyvelő."

anonim  -  

Mélységesen föl vagyok háborodva! Miért nem tudták az APEH honlapjára föltenni, hogy melyik vállalkozónak milyen nyomtatványt kell kitöltenie. Ez 1 oldalra ráfélt volna. Föltesznek 100 új nyomtatványt 20 oldalas tájékoztatóval, te hülye meg olvasd el vajon melyiket is kell kitöltened? Más dolgod úgysincs. Tegnap készítettem egy 0653-ast, amit elektronikusan akartam elküldeni. Na de mi lesz az 1%-al. Rámentem a gyorskeresőre, találtam egy rendelkező nyilatkozatot, amire a gép kiírta, hogy elektronikusan is küldhető. Hát nem volt az. Fölhívtam a 40/ 424242-őt kérdeztem mi a teendő, erre azt válaszolta egy nő / nem hölgy!/, hogy nagy boritékba kis boritékot és postán föladni. Végül a letölthető nyomtatványok között megtaláltam a 06egysz.-ot. Ha úgy írják, hogy 06 1%, lehet hogy a gyorskeresőben is rájöttem volna. Más: négy napja még nem figyelmeztetett az ellenőrző program, hogy a 0653-14 lapot is ki kell tölteni, de hogy a Pécsi Sándorné-hoz nem írtam be, hogy magyar, arra már igen. Na ezért köszönjük Zsuzsának, hogy "szabad" idejét a mi tájékoztatásunkra fordítja. KÖSZÖNET!!!!

anonim  -  

nem tudom hányan vannak azok, akiknek ki kell találniuk az újabb és újabb adókat. És vajon mennyiért teszik ezt?

anonim  -  

Kedves Zsuzsi nagyon tetszett a cikk és nagyon jó ez az oldal. Jó lenne későbbiekben egy fórum amiben tudnánk segíteni egymásnak mi könyvelők. Magdinak üzenem idén is lesz 0701 bevallás, most értesít róla az apeh, hogy a cég negyedéves vagy havi bevalló lesz e tekintetben.

M.Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Számomra új információ, amit a cikkedben leírtál. Amennyiben időd és energiád engedi, ha egy példán bemutatnád a fentieket. Az Ilona levezetése tökéletes. Viszont most azt kérdezem ˝Tőletek˝, hogy a 0708-as mellett idén is lesz 01-es(0701-re gondolok)?Előre is köszönöm, Magdi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ilona! Mérhetetlenül örülök, hogy tökéletes tudásoddal Te is segíted olvasó-társadat. A hozzászólások lehetőségével eredetileg az lett volna a szándékom, hogy kialakuljon egy párbeszéd az olvasók között. BUZDÍTOK MINDENKIT, ha kérdést lát a hozzászólásokban és úgy érzi tudja a választ, ne tartsa meg magának. SEGÍTSÜK EGYMÁST, vitassuk meg a kérdéseket!!! Mit szólnának-szólnátok később egy fórumhoz? Ilona, mégegyszer köszönöm! Zsuzsi

ILONA  -  

Kedves Zsuzsa!Köszönöm a hírlevet.Ez most új volt nekem.Zemplényiné Márti olvasónak üzenem, hogy a negyedéves bevallók (01) a szakképzési hj. maradék összegét a 05-ös bevalláson febr.15-ig vallják be.Hiszen ha 01 es negyedéves bevalló, akkor 03 éves bevallást nem adhat be.Jól tudom?Köszönettel Valastyán Ilona Szeged

Márti  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy hozzájutottam a hírleveledhez, igazán üdítő és sok hasznos információt tartalmaz, rendszeresen olvasom akkor is, ha nincs időm reagálni rá. Az elektronikus bevallások táblázatában Nálad is olvastam a 0601-es negyedéves bevallási kötelezettséget, de én nem tudtam ezt beadni, mert az Abev program egyszerűen nem engedte kitölteni. Megkérdeztem az adóhivatalt is, azt mondták, hogy IV. negyedévre a szakképzést a 0603-on kell bevallani a negyedéveseknek is. Igy tettem, de nem tudom jól-e? Nagyon eltérő véleményeket hallottam erről, kérlek segíts ki, vagy bárki aki tudja jól küldtem e be,és ha nem, most mit tegyek? Előre is köszönöm: Zemplényi Márti

Forka Edit  -  

Köszönöm a cikket!Sokat segit,hogy felhívod a figyelmemet a változásokra. Segítségedet szeretném kérni,ha lehet a béremeleésnél szeretnénk a bér egy részét caffetéria renszerrel megoldani,ha tudsz küldeni hozzá anyagot nagyon megköszönném! Szállítmányozó cég,a gépkocsivezetők nem csak a 25 Eur napídijat veszik fel a külföldön töltött éjszaka után,de hivatalosan le adózzák. Milyen lehetősédet javasolsz? Előre is köszönöm a segítséget:Forka Edit

anonim  -  

Tisztelt Szakértő! Örülök, hogy ismerősöm révén eljuthattam az Ön honlapjára. Tetszenek az egyes témával kapcsolatos összefoglaló cikkei. A mai jogszabályi és információ halmazban igen nehéz eligazodni, ezért most ezúton szerepném megköszönni Önnek, hogy az e-mail címemre is elküldött összefoglalóit olvashatom. Továbbra is várom munkámat igen hasznosan segítő leveleit. Tisztelettel: Szekeres Lászlóné