Alanyi mentesség választása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az áfa speciális eseteire vonatkozó bejelentéseket év végén lehet megtenni, ezért itt az ideje, hogy átismételjük, ki választhat alanyi adómentességet 2011-től.

Az áfa tv. 188. § (1) bekezdése szerint alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege

  • sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
  • sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen

nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt.

Eszerint a 2011-re alanyi mentességet az választhat, akinek 2010-ben ténylegesen, és 2011-ben ésszerűen várhatóan a bevétele nem haladja meg az 5 millió forintot.

Az összes termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás alatt az áfa törvény 2§ a pontja szerinti értékesítéseket kell érteni, azaz „adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítését, szolgáltatásnyújtást”.

A „megtérített vagy megtérítendő” kifejezések is különös jelentőséggel bírnak.
Bele kell ugyanis számolni azokat a teljesítéseket is, melyek pénzügyileg még nem rendeződtek, illetve nem elegendő az árbevételt figyelni, az ahhoz tartozó áfát is figyelembe kell venni.

Aki az evából való kilépésen gondolkodik, ő is választhat alanyi mentességet, ha a bevétele nem több, mint 5 millió forint.
Az evából való kilépést december 20-ig, az alanyi mentesség választását december 31-ig kell megtenni.


A bejegyzés címkéi

áfa


Hozzászólások

meli001  -  

Ha alanyi ÁFA mentes vagy és sok az alapanyag akkor sok ÁFÁt el is veszítesz, mivel nem tudod visszaigényelni, vagyis bele kell építeni a nettó árba! Vagyis nem tudsz 100 ezer forintról számlát adni, hanem nettó 127 nél valamivel kevesebbről, csak a munkadíj ÁFÁja jön le, vagyis minél több munkadíjnak kell benne lennie, annál jobban fog közelíteni az ÁFÁs összeg a 100 ezerhez.
Ebbő következik hogy főleg munkadíjból álló szlgátatást érdemes erre építeni.

Mellesleg ezzel csak az ÁFA körön kívüliek járnak jól, mert kicsit fizetnek többet 100 ezernél, de 127 ezernél mindenképpen kevesebbet. Akik meg ÁFÁsak azok meg nem tudják visszaigényleni a 21%-át hanem csak kevesebbet.
Ergo csak szellemi munkát végzőknek érdemes választani és a lakosságnak számlázni, ilyen eccerű.

Blash  -  

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy egy újjonnan alakult egyéni vállalkozó(2014.január)az áfa mentességet válaszototta, és közben rá jött, hogy mégis az áfa körbe szeretne tartozni. Tud-e valaki arról valamit, hogy mi a módja annak, hogy év közben, hogy lehet ezen változtatni?

Köszönöm

Gazdig Éva  -  

egy éve müködö kft aki elsö évben áfás volt,de a bevétel nem érte el az 5 M ft-ot,a következö évben lehet-e áfa alanyi mentes????

P. Attila  -  

Alanyi mentesség határa az öt millió forint , de ez a nettó árbevételre vonatkozik vagy a számlában nem szereplő áfát is tartalmazza ?

Tehát, ha van négy millió bevételem, akkor az a plusz áfával már túl lépné az 5 milliós határt.

Jól értem ?

Tothek  -  

Tisztelt Cím!
Mezőgazdasági őstermelő vagyok, s mellette egy kereskedelmi üzletben dolgozom. Most lehetőségem van rá, hogy átvegyem az üzletet.
A várható forgalom még ebben az évben 8-9 millió. Mint őstermelő már rendelkeztem adószámmal, de nem voltam áfa körös. Most a könyvelő azt tanácsolta, hogy maradjak alanyi adómentes, amíg az 5 milliót el nem érem, majd utána bejelentkezem az áfa alá.
Aki jártas ebben kérem segítsen, hogy milyen előnyöm, illetve hátrányom származhat, ha az áfa mentességet választom

Igazságtalan  -  

Sziasztok!
Valóban minden szakirányú területen megengedhető lenne az alanyi adó mentesség? Mi az építőiparnak egy szegmensével foglalkozunk. Cégünk mikró vállalkozásként üzemel. Az alanyi adómentesség 2012 6 millió forintos határát árbevételként sok szorosan meghaladja. Ennek ellenére a szakmánkban vannak vállalkozások akik évek óta alanyi adómentesként üzemeltetik a cégüket. Ezen a cégeken ennek ellenére látható a fejlődés. Magyarul van munkájuk és fogalmuk. Ennek ellenére nem kell átlépniük az áfa körbe. Ez a többi áfakörös cégeknek, egy árverseny kapcsán csupán 27% versenyhátrányt jelent. Hiszen ha igénybe veszel egy szolgáltatást nem mindegy hogy 100 ezert vagy 127ezret fizetsz. Viszont ami szakmánkban az alapanyag teszi ki nagy részét. Vagyis gyakorlatilag ehetetlen, hogy aki dolgozik az ne érje el a 6 millió ft forgalmat.

Erre nem gondoltak még a döntéshozók?
Vajon másokkal is előfordult már, hogy a versenytársa azért nyerte el a munkát mert az Ö cége alanyi adómentes.
De logikusan nem lehetne az mert van fogalma akkor pedig meghaladja az árbevétele a hatmilliós álomhatárt.

Peter  -  

Hello

Csak a munkadíjat számlázzák az adómentes cégből, már ha kér valaki számlát. Az anyagot a megbízó nevére veszik, vagyis a megbízó nevére kérik a számlát.
Ilyen könnyű a 6 millió alatt maradni. Ha többen vagytok, daraboljátok fel a céget, legyen több cég csak munkadíjra.

Üdv
P

Szilasi Marianna  -  

2012.január 01-től alanyi mentes lett az üzletem, mivel a tavalyi forgalmam nem haladta meg az 5 m ft-ot. Ez év januárjában a vállalkozásomat meg szeretném szüntetni. Jelenleg a raktárkészletem nettó 1.6 m. Ft. Már kiárusitást kezdtem, de ha marad meg árukészletem, kell-e utána ÁFÁ-t fizetsnem. Köszönettel a választ várom.

Csorba Gabriella  -  

Először is szeretném megköszönni azt a rengeteg fáradozást, mellyel nagyon sok könyvelő munkáját megkönnyíted egyrészt a bonyolult jogszabályokat megpróbálod konyhai nyelvre lefordítva másrészt a törvény szövegei mögött elbújt jogértelmezést számunkra világossá tenni.

Kérdésem a következő lenne:
Ügyfelem kiskereskedelmi vendéglátó egységet működtet, forgalma a 2010-2011-ben nem haladta meg az 5 millió forintot.2012-es kalkulációnk szerint sem fogja az értékhatárt meghaladni.
2011.12.31-én leltározott árukészlet esetében(mivel az ÁFÁ-s időszakban beszerzett anyagok, áruk áfá-ja levonható volt) A tárgyév utolsó ÁFA bevallásában be kell-e vallani, ezen leltárértéke eső ÁFÁ-t. Én úgy gondolom, hogy igen, de nem találok rá jogszabályt. Az ÁFA bevallás melyik sorában tüntessem fel az alapot és az ÁFÁ-t.
Továbbá jól értelmezem-e, hogy a dohány termék bevétele beleszámít az 5 millió forintos éves értékhatárba.

Várom válaszod, melyet előre is köszönök.

Róbert  -  

Kedves Zsuzsi!

Azután szeretnék érdeklődni,hogy az alanyi mentesség határát várhatóan mikor emelik???? Tudni valamit erről????

Válaszod előre is köszönöm

Robi

Gizella  -  

Kedves Zsuzsi!
Olyan kérdésem lenne, hogy egyéni vállalkozónak a 2011 évi árbevétele nem haladja meg az 5 millió Ft-ot.
2012 évre választhatja-e az alanyi mentes adózást ebben az esetben? A kérdésem még az lenne, hogy az 5 millió forint
értékhatárban a forditott adózásról kiadott számla a fizetendő értékhatárral szerepel, mivel ÁFA-t nem tartalmaz.
Ebben az esetben is választhatja az alanyi adómentességet?
Válaszodat előre is köszönöm!
Gizella

churcetreta  -  

Which came first? chicken or the egg

József  -  

Kedves Zsuzsi!
Olyan kérdésem lenne, hogy tegnap megkeresett minket egy partnerünk akitől szeptember elején (előzetes árajánlatalapján) készpénzes számla alapján vásároltunk. A megkeresés tárgya, hogy Ők 2011-ben alanyi adómentesek voltak, de most átlépték a határt. Az lenne a kérésük, hogy küldenének egy korrigáló számlát (Áfa-sat) nekünk, és a különbözetet legyünk szívesek nekik kifizetni!
Mi ezt a terméket Áfa-san tovább adtuk, az általuk megadott kedvező árajánlat alapján (melyben nem szerepelt és külön nem is jelezték felénk, hogy Ők adómentesek)!
A kérdésem az lenne, hogy terhel-e minket bármiféle utólagos fizetési kötelezettség feléjük? Vagy ha már így jártak, akkor nekik kell ezt a gondot felvállalniuk! Gondolom a könyvelőjük "elaludt" és nem figyelmeztette Őket időben az 5 millió Forintos értékhatár közelségére!
Köszönöm válaszod!
József

EMESE  -  

Segitséget kérnék!A vállalkozásunk áfa körbe tartozik,az árbevétel több 5mft-nál.A tevékanységet kibővitettük a 829902 TEÁOR szolgáltatással.A kérdésem ezzel kapcsolatos,ezt a tevékenységet is áfásan kell számlázni?A könyvelők fele azt mondja nem,mert maga a tevékenység nam áfás igy külön kell venni könyvelés céljából,a másik pont az ellenkezőjét mondja.
Igazán konkrét választ erre sehol nem találtam,pedig már minden jogszabályt átnéztem,sajnos számomra nem egyértelmű információkkal találkoztam.
Előre is köszönöm!

anikó  -  

8299 M.s.n egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás... ebből még nem derül ki nekem, hogy ez nem lenne áfás.
Többet kellene tudni róla.
Ha ez egy fő tevékenységhez kapcsolódó kiegészítő tevékenység, akkor felveszi a fő tevékenység sorsát.
Ha a fő tevékenység (amihez kapcsolódik a kieg.tev.)áfa körös, akkor a hozzá kapcsolódó is az lesz.
Van egy kereskedelemmel foglalkozó cég, amely megrendelésre postaköltség megtérítése ellenében kis is szállíttatja (feladja postán).
Ebben az esetben, mivel az áruval együtt kiszámlázza a postázási, szállítási díjat is, a szállítási díj felveszi a kereskedelmi termék áfa kulcsát.

Tamás  -  

Kedves Szerkesztő!

Az lenne a kérdésem, hogy most éppen cég alapítás előtt állok. A feleségem grafikus, és miatta szükséges, hogy céget alapítsak. Nekem van 8 órás munkaviszonyom, és ezért azt javasolják nekem, hogy én alapítsak egy egyszemélyes KFT.-t, ahová a feleségemet 4 órás munkaviszonyra (minimálbér feléért) bejelentem. Azért csak 4 órára, mert sajnos nincs elég megrendelés (néha még ennyi sem), hogy kitermeljünk egy 8 órás munkaviszonyt. Úgy néz ki, hogy lesznek külföldi (EU-n belüli és EU-n kívüli (pl. Ausztrália)) megrendeléseink is. Először alanyi mentes céget javasoltak, hogy az ÁFÁ-val ne kelljen foglalkozni, de mivel lesznek külföldre szolgáltatás nyújtások (weboldal tervezés például) úgy tudom, akkor nem számít, hogy alanyi mentes cég lesz. Tehát ha Eu-n kívülre számlázok szolgáltatást alanyi mentes cégből, akkor magánszemély esetén nem kellene áfát beépíteni a számlába, de ha cégnek nyújtanám a szolgáltatást, akkor igen. Ergó így is úgy is kell majd áfabevallást csinálnom. Így Ön szerint van még valami előnye az alanyi mentes cégnek, vagy ebben az esetben inkább normál áfás céget alapítsak? Illetve kiegészítő kérdés, hogy ha feleségemet 4 órában foglalkoztatom (GYES-ről visszatérő kismama), akkor bruttó 50.000. Ft elegendő-e? Vagy teljes minimálbérre kellene bejelentenem? Valamint még egy kérdés, hogy van-e különbség a között ha MUNKAVISZONYA lesz a cégemben, vagy csak MEGBÍZÁSI viszonya? Későbbiekben ha még egy gyereket szeretnénk, akkor GYED, GYES szempontjából ez számít-e?

 

Köszönettel

Tamás

Terézia  -  

 Má teljesen zizi vagyok a sok keresgéléstől. Működő kft és bt szeretne alanyi mentes lenni, a feltételek megvannak, de nem tudom milyen nyomatványon jelentsem be.  11T201-et már visszadobta a gép. Ha tud segíteni valaki azt előre is köszönöm.

anikó  -  

11T201T lesz a jó!

Eszter  -  

Mi van akkor, ha a kkt alanyi mentes, bevétele nem éri el az 5 milliót, és áfás akar lenni?

Mikor kell bejelentkezni az áfába? Meg kell várni a december 20-át, vagy bármikor megteheti év közben is?

 

anikó  -  

Csak dec 20-án lehet saját elhatározásból.
Viszont ha értékhatárt eléri, akkor évközben.
Amikor eléri, onnan már kötelező bejelentkezni.

Ildikó  -  

 Egy kérdést szeretnék feltenni: Másodállásban vagyok egyéni vállalkozó. Igaz, az összevont jövedelmem sem haladta meg még soha a jelzett 5 M-s értékhatárt. Ettől függetlenül a kérdésem az, hogy a főállásomban végzett tevékenységem (inproduktív,semmit sem értékesítek), beleszámít-e ebbe az értékhatárba?

anikó  -  

A főállásban végzett tevékenységet a munkáltatód adószáma alatt végzed.
Amikor értékhatárt figyelsz, csak a saját, a vállalkozásodhoz kapcsolódó értékhatárt szabad figyelned.
A munkáltatód értékhatára sz ő "értékelése, figyelése" dolga.
a főállásodban kapott béred a munkaviszonyodhoz kötődik.
A vállalkozási bevételed pedig a vállalkozási jogviszonyodhoz.
Az egyik körte, a másik alma. Nem lehet összeadni.

Balázs  -  

Átalányadó esetében az 5 milliós értékhatárt a költséghányad levonása után vesszük figyelembe?  Tehát ha elérte a 60%-os rész az 5M értékhatárt akkor kell belépni az ÁFA körbe, vagy eleve a teljes bevétel számít költséghányad levonása nélkül? Válaszotokat előre is nagyon köszönöm !

 

 

anikó  -  

Nem!!!!
A bevétel, az bevétel.
A költséghányad pedig feltételezett (törvényileg elfogadott), nem a tényszerű költséghányad.
A költséghányadnak egyedül a tevékenység adózása szempontjából van jelentősége.
A teljes bevételt kell nézni.

Robi  -  

Üdv! Kérdésem a következő...

A 2011-es évben mennyi az az összeg amit nem kell bevallani. (nem adóköteles jövedelem)-re gondolok. Éves szinten ez mennyi lehet forintban? A választ előrre is köszönöm!

anikó  -  

Az ingóság értékesítésre gondolsz valószínűleg, mert sehol máshol nincs mentes bevétel/jövedelem.
Ott viszont (a maximális lehetőség:)ha van az adóévben 800 e Ft bevételed, annak a 25%-a jövedelem és annak az adóját 50 e Ft-ig nem kell megfizetni.

Judit  -  

Kedves Zsuzsa!

Teljesen véletlenül kerültem erre az oldalra, viszont egy kérdésre megköszönném a válaszát!

Most alakuló szövetkezet is lehet alanyi adómentes?

Ugyanis a cégbejegyzésnél visszadobódott ez a bejelölés.

timi  -  

Kedves Zsuzsa!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy jövő évre vonatkozóan milyen nyomtatványon jelentem be, hogy alanyi adómentes szeretne lenni jövőre egy most áfás cég? Jól gondolom, hogy a 10T201T-n kell, és a változás dátuma 2011.01.01?

Köszönöm a választ!

Kati  -  

Kedves Zsuzsa!

Nekem a feltöltési kötelezettséggel kapcsolatban lenne kérdésem. Az APEH honlapon megjelent a kiegészítési kötelezettséggel kapcsolatos tájékoztatóban az a mondat: "Tekintettel arra, hogy az árbevételi értékhatárra vonatkozó módosítás 2010. december 16-án lép hatályba, így az új szabály alkalmazására akkor van lehetőség, ha az adózó a feltöltési kötelezettségét 2010.december 17-én vagy azt követően teljesíti". Akkor 2009-ben pl.: 70 milliós árbevételű cégnek, ha a tao.számláján van annyi túlfizetése, amennyi a feltöltésre elegendő, kell-e bevallást leadni vagy sem? Mi számít ebben az esetben feltöltési kötelezettség teljesítése?

Köszönettel:

Gubányiné Kati 

  -  

Na mizu? Te sem vagy tökéletes?

Ica  -  

2010-ben kezdő kft ÁFA ált.szab.-i alá jelentkezett be, ez idő alatt beruházások történtek, melynek áfáját visszaigénelte.

Kérdésem, hogy 2011-től lehet-e illetve választhatja-e az alanyi adómentességet, mivel a várható árbevétele nem éri el az 5 milliós összeghatárt.

Köszönöm a segítséget! S.O.S

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb információt, éppen aktuális.

jános  -  

 Aki eddig is alanyi mentes volt és 2011 évben is megfelel a feltételeknek, annak van valami tennivalója, ha alanyi mentes akar maradni?

A fenti kérdésre kérek tájékoztatást.

Üdvözlettel:

János

 

 

anna  -  

Ebben az esetben tennivaló nincs, megerősítés nem kell.

Marcsi  -  

 Zsuzsi ! Nagyon aktuális a téma választás,  köszönöm. Marcsi

Gabi   -  

Köszönöm szépen Anna,így már világos!

Erzsi2  -  

Köszi az infót és kérhetnék tájékoztatást, hogy mit kell még dec. 15-ig bejelenti Pl: EVA választás, Áfa módósítás ? stb

Köszi előre is

Tünde  -  

Kedves Zsuzsanna !  Alanyi mentességgel kapcsolatban lenne egy kérdésem, de nem konkrétan a választásával. Kezdő vállalkozás, induláskor mentességet választott /2010.11.10./ , de sikerült egy olyan szerződést kötnie rögtön az elején, hogy azonnal vissza is kell lépnie a ÁFA-ba /900.000,- ; teljesítési dátum 2010.12.07. lesz/. Beadjuk a változásbejelentőt, a számlát már 900.000,- + ÁFA-ról kell kiállítania, de adólevonási joga milyen dátumtól él ?

Előre is köszönöm !

anna  -  

Bocsi Zsuzsit kérdezed, de biztos nem haragszik meg Zsuzsi, ha valaki előtte belekontárkodik ebbe a témába... ha nem helyes a válaszom, feltételezem, korrigálni fog.

Tehát a válaszom: nem lehet más dátum, csak a bejelentkezés napja.

Indok: amíg nem áfa körös, nincs jogalapja, ha meg már bejelentkezett, akkor az attól a naptól keletkezett számlákat lehet figyelembe venni levonási szempontból.

Mégegyzer elnézést kérek, hogy nem a megszólított válaszol.

Erzsébet  -  

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást.

 

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztok!

 

Ha az egyéni vállalkozó 2010-ben és már előtte is alanyi mentes volt, valamint továbbra sem haladja meg az 5 millió Ft-os értékhatárt, akkor rá nem vonatkozik, az alanyiság választásának a dec. 31-ig történő bejelentése? Eddig az szja bevalláson kellett feltüntetni, ha továbbra is  alanyi mentes marad. Ez ugye nem változott???

 

Üdvözlettel: Anico

anna  -  

Az alanyi mentességet nem kell évente megújítani. amit a bevallásban mindíg jelölni kell, az az átalányadózóra vonatkozik.

  -  

Nagyon köszönöm!

Gabi  -  

Anna köszönöm a válaszodat,bár a 2011-es nyitó megemelését nem igazán értem.

anna  -  

Nem ismerem a profilodat, ezért csak egy példa: 2010-ben leltározunk. Felveszünk a leltárba 1 doboz tejet 160 Ft-ért. 2011-ben elkezdjük számolni a leltárkészletet. Az nem szerencsés, hogy a nyitó készletet tejből 160 Ft-os áron, a tárgyévi beszerzésed pedig 200Ft-os áron van abban az esetben, ha beszerzési ár változás nem volt..  Azonos alapra kell hozni. Mivel alanyi mentességet választottunk, a leltár ugyanúgy utolsó beszerzési áron számolódik, csak már 2011-ben a beszerzési ár 200 Ft(160+áfa). Ha a 2010 végi leltárat 2011-ben kiegészíted az áfa-val, akkor az is 200 lesz, a tárgyévi beszerzési árad is 200 lesz. így nem fog összezavarni semmi sem, nem csúszol el a kalkulációddal.

csak a keresztnevét...  -  

Jókor jött a tájékoztatás, köszönöm!

Longauerné

Leó  -  

Köszönöm!

És mi a helyzet az átalány adóval ?

A vállalkozói igazolvány TEÁOR hogy hozható össze az adótörvény SZJ besorolásával ?A KSH-t most gyomrozom de ők se tudják. Valami fordító kulcs vagy mifene kellene.Ők a TEÁOR 03-08-at ajánlják.

Nehéz ügy.Szerintem a 40 % adóalap csökkentés ok, de mi van ebben az esetben az ÁFÁ val !Plusz alanyi mentesség ?

Nem tudom!

Tudja valaki?

Köszönöm !

anna  -  

Ez úgy működik, hogy 60% a jövedelem. Ha elérte a 60%-os rész az 5 miil-t, akkor belép az áfa körbe. Onnantól minden bevételére megfizeti az áfat.Jellemzően költségük nem nagyon szokott lenni, de ha lenne, akkor levonhatná a bevételei áfa tartalmából a kiadásai áfa tartalmát. A jövedelmét pedig a bevétel áfa alapja 60%-a után fizetné továbbra is.(+ itt már figyelni kell azt is, hogy a jövedelem a minimálbért rég elhagyta és a tényleges jövedelem után kell járulékolni)

Klári  -  

 

 

Levél szövege:

 Tisztelt Kollégák: A döntés meghozatala előtt nem  árt, ha tisztában vagytok az alábbiakkal: AZ APEH-nek tettem fel a kérdést ez év elején és küldöm a választ is:

Tisztelt Címzett!

Kérem megválaszolni az alábbi kérdést:

Egyéni vállalkozó az ÁFA általános szabálya alá tartozott és ezen idoszak alatt tárgyi eszközöket szerzett be, melynek ÁFÁ-ját levonta . Ezen Általános ÁFA alanyiság idotartama 2002- 2008 dec 31-e között volt. 2009 jan 1. után alanyi adómentességet választott, ezen idoszak alatt az eszközöket a vállalkozásban tovább hasznosította.

A tárgyi eszközre jutó utólagos ÁFA korrekció részletes szabályai érdekelnének: Külön a 2008 jan 1 elott vásárolt és külön a 2008 január 1 után vásárolt eszközökre vonatkozóan.

Kell-e korrigálni egyáltalán a 2008 elott vásároltak elozetesen levont ÁFÁ-ját is, vagy csak az új ÁFA törvény életbelépése után vásároltakét kell.

És kifejezetten arra szíveskedjenek most választ adni, amit az alanyi mentesség alatt tovább hasznosított az adóalany.

A vállalkozó nem élt azon bejelentési lehetoségével, miszerint az elszámolásra vonatkozóan az új szabályok alkalmazását választotta volna.

 

NAGYON FONTOS LENNE EGY OLYAN TÁJÉKOZTATÓ FÜZET KIADÁSA, AMELY MINDENFÉLE GAZDASÁGI ESEMÉNYT E VONATKOZÁSBAN ( ODA-VISSZA LÉPÉS) TEKINTETÉBEN KIDOLGOZNÁNAK, HOGY MI A TEENDO, MIVEL EZEN A TERÜLETEN ÓRIÁSI A BIZONYTALANSÁG.

A válasz:

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz címzett e-mailben felvetett kérdésére az alábbi tájékoztatást adom:

Levelében leírt információkra alapozva arra következtetek, hogy még az áfa alanyisága alatt beszerzett a tárgyi eszközök vállalkozásban történo használatára tekintettel, az alanyi adómentesség idoszaka alatt a tárgyi eszközök arányosítási szabályairól kér tájékoztatást.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 135. §- tárgyi eszköz beszerzése után a használatra figyelemmel, figyelési idoszakot ír elo.

A figyelési idoszak attól függ, hogy a tárgyi eszköz ingatlan vagy ingó. Ingatlan esetében, ha annak beszerzése 2008. január 1.- után történt 20 év, ha ingó akkor pedig 5 év. Ha a tárgyi eszköz beszerzésére még 2008. január 1.-elott került sor, akkor a már megkezdett figyelési idoszak 10 éves idotartama nem változik 20 évre, amennyiben az adóalany 2008. február 15-ig arra vonatkozó nyilatkozatot nem tesz az adóhatóságnak, hogy o a már megkezdett figyelések tekintetében a 20 évet kívánja irányadónak tekinteni. Ez azt jelenti, hogy a 2008. január 1-jét megelozoen megkezdett ingatlan figyelések tekintetében a 10 év az irányadó, kivéve, ha az adóalany 2008. február 15-ig beérkezetten nyilatkozik, hogy a 2008. január 1-jét megelozoen megkezdett ingatlan figyelések során a 20 évet veszi figyelembe.

Levelében azt is írja, hogy az újrakodifikált áfa törvény hatálybalépésekor nem nyilatkozott az adóhatóságnak arról, hogy a 2008. január 1.-tol hatályos áfa törvényben eloírt figyelési idoszakot kívánja alkalmazni, az említett idopont elotti idoszakban beszerzett tárgyi eszközök használatára tekintettel.

A leírt figyelési idoszakok figyelembevételével kell vizsgálnia a tárgyi eszköz használatát abban az esetben is ha a tárgyi eszköz beszerzését követoen alanyi adómentességet választott.

E rendelkezést az áfatörvény 120. §-a tartalmazza, hiszen úgy fogalmaz, hogy adólevonási jog kizárólag csak az adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás érdekében történo beszerzésekre alkalmazható. Az alanyi adómenteség idoszaka alatt adóköteles tevékenység nem értelmezheto, hiszen alanyi mentesként adófizetésre sem kötelezett (áfatörvény 187. § (2) bekezdés a)pontja), de elozetesen felszámított adó levonására sem jogosult (áfatörvény 187. § (2) bekezdés b)pontja). A levonási jog tilalma miatt kell alkalmazni az áfatörvény 135. § (2) bekezdésben foglalt korrekciós kötelezettséget, mely pótlólagos adófizetési kötelezettséget keletkeztet, de csak abban az esetben ha a tárgyi eszköz beszerzésekor a rá áthárított adót levonta. Ha a leírtak megvalósulnak abban az esetben az alanyi adómentesség idoszakára a tárgyi eszköz után levont adót évente vissza kell fizetni.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) határozata alapján ezen szakmai vélemény nem minosül jogszabálynak, az állami irányítás egyéb jogi eszközének, ezért alkalmazása az ügyfelekre és a bíróságokra nézve nem kötelezo.

A tájékoztatást a levélben írt információkra hagyatkozva, a jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével adtam meg.

 

Üdvözlettel:

APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság

Tájékoztatási Osztály

{6F1AE2-B2063-829984-G25F23JL-ME4D2B-GHYMNS}

Erzsi  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Eta  -  

Köszönöm az infót!

Erzsi  -  

Sziasztok!  Alanyi mentesség választására jól éretem-e: Ha tavaly indult a vállalkozás (kft),  akkor  a 2009-es bevételét  arányosítani kell naptár évre, továbbá  a 91-92-es szlaosztály nem haladhatja meg a 4 millió forintot.

  -  

....csak olvasnom kell megtanulni a sorok között...))) A 2009 évet nem kell figyelni.

Marika  -  

Köszönöm az infót.

Gabi  -  

Szeretném megkérdezni,hogy  az alanyi mentességre való áttéréskor az ÁFA-s időszakban beszerzett évvégi  készlet ÁFA-ját vissza kell fizetni?

 

anna  -  

Nem kell visszafizetni. A 2010-es zárókészleted nettó értéken fog szerepelni a bevallásban, a 2011-es nyitó értéked pedig átszámolandó áfával növelt értékre.

anna  -  

most látom, hogy a tárgyi eszközzel kapcsolaban egész más a vélemény... - most már átgondolom egy kicsit...

margó  -  

A tárgyévben negyedéves, éves Áfa.-sok menetesség kérése (december 31)nem ütközik az utolsó ÁFA bevallásuk határidejével?

Volt rá példa, (előző években)hogy az APEH kioktatott miszerint amíg nem nyújtom be a záróbevallást nem tudja ellenőrizni a kérés jogosultságot.

Kérlek tájékoztass légyszíves a kérelem módjáról lehet,hogy az nem volt megfelelő.

Éva  -  

Köszönöm!!!!!!!

okoskodó  -  

Az áfa tv.188 § is figyelembeveendő az alanyi mentesség válsztásánál. Az itt felsoroltak nem tartoznak bele az 5 millás határba

Eta  -  

Köszönöm Zsuzsi, megint egy nagyon aktuális ismeretfrissítést kaptunk.

Anita  -  

Kedves Zsuzsanna,

Pont ma kellett volna levadásznom ezt az infót valahonnan, nagyon köszönöm a leveledet! :-)) Biztosan gondolatolvasó vagy....

csak a keresztnevét...  -  

 köszi

Marianna  -  

Ezzel  témával kapcsolatban kérem a segítségeteket:

Tevékenységét szüneteltető  vállalkozó átléphet-e alanyi mentesnek?

Köszönöm.

H.Judit  -  

Ismét telitalálat a témafelvetés időszerűsége, köszönet érte.

Nekem ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy tudjátok-e, az egyéni vállalkozónak (feltételezve, hogy megfelelel a feltételeknek), a jövő évi alanyi mentesség választását (ha idén áfa-alany volt), technikailag hogyan kell végigvinnie?

Gondolok itt arra, hogy ugyebár jan. 1-től meg fog változni az adószáma, és ez érinti a váll. igazolványát, vagy az okmányirodai nyilvántartását is. Mivel most már minden változást interneten kell kezdeményeznie az e.váll.-nak is, az a kérdésem, hogy időben mikor, és hol (APEH v. Okmányiroda?), milyen formában kell indítania az ezirányú kérelmét.

Ugyanezt vezessük már végig Kft, Bt esetére is, (APEH, Cégbíróság) hátha mindannyiunk javára szolgálna az információ-csere.

Köszönettel: H. Judit

Szilvi  -  

Én nagyon sokszor beszéltem az APEH-al és végeredmény az volt a témában, hogy a tárgy naptári év  az az év, amikor választom, tehát 2010 és az azt megelőző év pedig 2009. Ezt erősíti meg a 190§, ami azt mondja, hogy a választást a tárgyév végéig ( azaz 2010 év végéig ) lehet megtenni. Tehát a tárgyév ebből következőn az idei év. Nekem ez nagyon fontos lenne, mert a 2009-es árbevételem több, mint 5 M Ft, a 2010-es kevesebb. Zsuzsa, meg tudnád ezt erősíteni vagy cáfolni????

És még valami: dohányáru értékesítésből származó bevétel NEM tartozik bele az 5 M Ft-ba, az APEH honlapon vanerről egy tájékoztató, egyébként az áfával növelt összeget kell nézni!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

http://80.249.172.52/adoinfo/afa080101_hatalyos/alanyi_adomentesseg_szab.html

Ezen a linken található még az új áfa törvény bevezetésekor az APEH által kiadott tájékoztató.  Ebben azt mondták, hogy 2008-ra az választhatja, akinek 2007-ben és 2008-ban az árbevétele nem haladja meg az 5 millió forintot. Ez az áfa törvény van érvényben most is, tehát eszerint 2011-re az választhatja, akinek 2010-ben 2011-ben 5 millió forint alatt van az árbevétele (tényleges és várható)

  -  

Nagyon szépen köszönöm.

Gabriella  -  

Az alanyi mentesség választásával kapcsolatban a tárgy naptári évet megelő évének nettó vagy bruttó bevétele nem haladhatja meg az 5 milliós értékhatárt ?

Judit  -  

Szia Gabriella,

....illetve nem elegendő az árbevételt figyelni, az ahhoz tartozó áfát is figyelembe kell venni.....

Rita  -  

Kedves Gabriella,

kifejtenéd ezt egy kicsit jobban? (... az árbevételt figyelni, az ahhoz tartozó áfát is fegyelembe kell venni...)

Azt nem értem ebben a megfogalmazásban, hogy ha az összes árbevétel 5 M felé nem mehet, valamint alanyi mentesként nem fog ÁFA-t felszámítani, akkor milyen ÁFA-t kell figyelembe venni?

Köszönöm.

anna  -  

a 2010 és 2009 évek bevételeit áfa artalommal növelve kell ezen érteni ahhoz, hogy 2011-re tervezni tudj.

anna  -  

mégegyszer nekifutok: eddig nem voltál alanyi mentes, áfa körös voltál. Akkor számolsz jól, ha az eddigi bevételeidet összesen veszed figyelembe azaz alap és áfa. Ha nem így teszel és csak az áfa alapjaként keletkezett bevétellel számolsz, először is: be sem engednek az alanyi mentesek közé, ha nagyon közel jársz az értékhatárhoz, másodszor: ha mégis beengednének, valószínű, hogy a 3. negyedév környékén újra be kell lépned az áfa körbe és a következő 2 évben biztos, hogy benne is maradsz. Tehát azt kell valószínűsítened, hogy ha a bevételed mostanában áfatartalommal növelten sem éri el az 5 mill-t, akkor gondolkodhatsz bátran az alanyi mentesség választásán.

csak a keresztnevét...  -  

Egy kis segítséget kérek.

Mi van abban az esetben, ha a vállalkozó kizárólag " tárgyi mentes" tevékenységet végez? Ebben az esetben is él az 5 milliós határ?

Köszönettel Eszter

Judit  -  

Szia,

az 5 milliós értékhatár az alanyi adómentességre vonatkozik, így úgy gondolom, hogy a tárgyira nem! 

  -  

Köszönöm, én is így gondolom, de sehol nem találok rá egyértelmű választ

Timi  -  

Az ÁFA trv 188. § (3) -ban vannak  felsorolva azok a tételek amelyeket az alanyi adómentesség értékhatár számításában nem kell figyelembe venni. e.) és f,) pont alatt található a régi TM tevékenységekre vonatkozó rész.

Egyébként szerintem is a 2009. és a 2010. években elért árbevételt kell figyelni.