Szakértői blog

Mit hoz az ősz?

A következő hónapokban komoly kihívások elé állnak a kisvállalati könyvelők. Évközben is voltak változások, melyeket idén még biztos alkalmazni kell, és ilyenkor készülünk fel a jövő évi adóváltozásokra is.

Bővebb információ >

Összefoglaló a Kisvállalati Könyvelők Országos Találkozójáról

Tegnap a rendezvényről fáradtan, de rengeteg élménnyel és információval gazdagabban tértünk haza. Úgy gondoljuk, hogy az első alkalommal megrendezett Kisvállalati Könyvelők Országos Találkozója beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a jövőben jó lehetőség lesz igazi közösséggé kovácsolni az érdeklődőket.
Bővebb információ >

Elengedett osztalék

Szeptember közepén meglepő állásfoglalást tett közzé az adóhatóság. Az elengedett követelésekkel kapcsolatos adóalap korrekció miatt eddig nem javasoltuk azt, hogy a korábban kifizetett osztalékokról mondjanak le a tulajdonosok. De mi lesz ezután?
Bővebb információ >

Áfa visszaigénylés az EU ítélet alapján

A Kormány benyújtotta a Parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely az Európai Bíróság magyar áfa-visszaigénylési szabályozással kapcsolatos ítéletét ülteti át a hazai jogba. A törvény elfogadását kiemelt figyelemmel kísérjük.
Bővebb információ >

Rigó Jancsi visszavág – már műsoron...

Emlékszel még az első epizódra? Elkészült a nagysikerű vígjáték folytatása...Itt fogyasztja, vagy csomagoljuk?
Július 1-től megváltozott a 18 %-os adómérték alá tartozó termékek értékesítésekor alkalmazandó adómérték, ha azokhoz szolgáltatás is tartozik. Azaz nem kedvezményes a sütemény áfája, ha azt éttermi, vendéglátó-ipari szolgáltatásnyújtás keretében történő fogyasztjuk el.
Bővebb információ >

A NAV belehúzott?

Annak a vállalkozónak, akit kétszer-háromszor megbüntetnek párszázezer forintra, könnyen elege lesz az egészből, és bezárja a céget. Mit gondolsz, ki jár ezzel a legrosszabbul? Szerintem a könyvelő, hiszen a vállalkozó talál magának valami más megélhetést, de a könyvelő egy ügyfelet elveszít.
Bővebb információ >

Büszke vagy magadra?

Szerintünk óriási különbség van egy kiscég könyvelője, és egy hasonló végzettségű, de közepes- vagy nagyvállalatnál dolgozó kolléga között.
Bővebb információ >

Tanácsadási utalvány adómentesen?

Több utalványforgalmazó cég kifejlesztette a tanácsadási utalványát, melyet – állításuk szerint – adómentesen adhat a munkáltató. Igaz ez? Vajon milyen feltételei vannak az adómentességnek?

Bővebb információ >

Szabadság pénzbeli megváltása

Sokszor kérdezik ügyfeleink, hogy a munkavállalók "bennragadt" szabadságát meg lehet-e váltani. Erre csak a munkaviszony megszűnésekor van lehetőség, az időarányosan járó, ki nem vett részre. A Munka Törvénykönyvének idén augusztus 1-én hatályba lépett módosítása még egy esetben ad rá lehetőséget.
Bővebb információ >

Szeptembertől jön a népegészségügyi termékadó

A média eleinte hamburgeradónak nevezte a tervezetről kiszivárgott hírek alapján, de az adóköteles termékek között végül nem szerepelnek a gyorséttermek termékei. Így az újságírók átnevezték a törvényt chips-adónak. Hivatalos néven a 85. Magyar Közlönyben olvashatod: 2011. évi CIII. Törvény a népegészségügyi termékadóról.
Bővebb információ >

Mit jelent az újrakönyvelés?

Időnként előfordul, hogy a tulajdonosok egy már lezárt üzleti évvel kapcsolatban arra kérik a könyvelőt, hogy könyvelje újra az egész évet. Ennek oka általában egy korábbi nem megfelelő számviteli nyilvántartás vagy ennek gyanúja. De vajon mit kezdhetünk egy újrakönyveléssel elkészített főkönyvi kivonattal?
Bővebb információ >

Az önellenőrzés tilalma

2011-től bevezetett módosítás, hogy az ellenőrzés megkezdésétől a folyamatban levő önellenőrzések sem fejezhetők be. De mikor kezdődik az ellenőrzés, ha arról nem írásban, hanem telefonon kapunk értesítést?
Bővebb információ >

Ingatlan szerzési értéke

Az egyik 2010-ben bevezetett évközi módosítás, hogy az ingatlan-bérbeadással kapcsolatban a magánszemélyek is elszámolhatnak értékcsökkenést. Sokáig bizonytalanság övezte azt a kérdést, hogy meg lehet-e állapítani az értékcsökkenést olyan esetben, ahol a beszerzési ár nem ismert. Másfél év után végre megismerhettük az adóhatóság álláspontját.

Bővebb információ >

Internet-szolgáltatás 2011-ben

2011-től a kedvezményes adózás alkalmazásához az internet-szolgáltatás csak korlátozott összegben téríthető meg, ami havonta nem lehet több mint 5000 Ft. Ha a törvényt szó szerinti értelmezzük, akkor csak ezt lehet havonta kifizetni, és nem többet. De a törvényt tényleg szó szerint kell értelmezni?
Bővebb információ >

Üzleti ajándék

A kisvállalkozásoknál az üzleti ajándékozás előnyeit már 2010-ben kihasználhattuk. A személyi jövedelemadóban mentes az adó alól, viszont a társasági adó alapját meg kell emelni. 2011-re bevezetésre került egy változás, ami az üzleti ajándék értékét korlátozza.
Bővebb információ >

Jegyzett tőke változásának könyvelése

A jegyzett tőke változásáról szóló cégbírósági végzés két dátumot is tartalmaz: a változás hatályba lépésének napját és a bejegyzés napját. Vajon melyik dátummal kell a könyvviteli nyilvántartásba rögzíteni a változást?
Bővebb információ >

100 Forintnak 50 a fele - és 5% az ÁFÁ-ja

Az Országgyűlés a vendéglátáshoz, valamint a családi és más hasonló közösségi eseményekhez kapcsolódó élőzenei szolgáltatás ösztönzése érdekében csökkentette az általános forgalmi adó mértékét 25 százalékról 5 százalékra, 2011. április 12-től.
Bővebb információ >

Széchenyi Pihenő Kártya

A 2011-es év újdonsága a SZÉP-kártya, melyről korábban még nem sokat lehetett tudni. Alkalmazásához a kormányrendelet késve jelent meg, de most már a célegyenesben úgy tűnik július elejétől kézbe vehetők az első kártyák. A témával kapcsolatban Szatmáry Kristóf államtitkát is nyilatkozott, ami azonban pontosításra szorul.
Bővebb információ >