Veszteségelhatárolás a tao-bevallásban

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Lázasan folyik a társasági adóbevallások készítése. A veszteséges évek negatív eredményét a következő években le lehet vonni az adóalapból, de 2012-től már csak korlátozott mértékben.

bevall.jpgAz elhatárolt veszteség feltüntetése a társasági adóbevallásban külön figyelmet igényel, tapasztalatom szerint a bevallások tipikus hibája.

Abban az esetben, ha a korábbi években keletkezett a veszteség, és még nem tudtuk vagy nem akartuk azt felhasználni, akkor azt tájékoztató adatként a 1129-es bevallás 0301-es lapjának 1. sorában, annak a) cellájában fel kell tüntetni!.

Ezt a sort azoknak is ki kell tölteni, akik az idén is veszteségesek, és a korábbi évekből áthozott veszteséggel most nem csökkentik az adózás előtti eredményt.

Példával szemléltetve. Ha a veszteségelhatárolás analitikája szerint a korábbi évekből még 2 millió forint negatív adóalap vonható le, ebből az idén 1200 ezer forintot használunk fel, akkor ebbe az a) rubrikába tájékoztató adatként még 800 ezer forintot kell beírni.

A 2011-es bevallásban még előfordulhat, hogy a nyereségminimum feletti adózás előtti eredményből végül nulla forintos adóalap lesz. Hiszen a korábbi évek veszteségével teljesen le tudjuk csökkenteni az adóalapot.

2012-től erre nem lesz lehetőség. A veszteségelhatárolás miatti adóalap-csökkentés nem lehet több mint az enélkül számított adóalap 50%-a.

Ha az előbbi példát folytatjuk, akkor jövőre a még levonható 800 ezer forinttal teljes egészében csak akkor csökkenthetjük az adóalapot, ha marad legalább 800 ezer forint adóalap is. Ha jövőre is 1200 ezer forint lenne az enélkül számított adóalap, akkor csak 600 ezer forint elhatárolt veszteség vonható le, és 600 ezer forint után adózni kell. A megmaradó 200 ezer forint pedig továbbvihető a következő évekre.

És még egy tudnivaló a témával kapcsolatban. Az elhatárolt veszteséggel történt adóalap-csökkentés az adózó döntésén alapul, így ha azzal a bevalláskor nem élünk, akkor erre később önellenőrzést nem lehet benyújtani.
Még több társasági adó a
Vezinfó kiadásában:


Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

Minden, amit a 2011. évi társasági adó

bevallásról tudni kell

e-könyv


A bejegyzés címkéi

társasági adó


Hozzászólások

Mari  -  

Kedves Zsuzsa! Nem ehhez akarok hozzászólni.

Szeretném ha a jövőben adnál ki egy jó kis számviteli kézikönyvet gyakorlati példákkal. Biztosan hasznos lenne mindenki számára

Köszi: Mari

Sándor  -  

Ha már a szabályozást így alakították, akkor az 5 éves elszámolhatósági időt miért nem növelték meg 10 évre?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A keletkezett veszteség a következő évek bármelyikéből levonható, nem csak 5 éven belül. Tehát ha az 50%-os szabály miatt időben tovább tartana a levonása, akkor sincs probléma.

Lukácsné Dóra Ágnes  -  

Kedves Zsuzsi!
Én is elkövettem egy hibát, hogy a 2010. évi bevallásban nem szerepeltettem a 2009.évi elhatárolt veszteséget. Az a kérdésem, hogy azért a 2011. évi adóalapomból levonhatom-e ezt az összeget.
Válaszodat előre is köszönöm!

Ildikó  -  

Kedves Ágnes!
Mi 3 évvel ezelőtt megcsináltuk ezt egy átvett cégnél és nem lett belőle semmi baj.
Egy előadáson megkérdeztem Csathné / akkori PM-es/ előadót, aki, ha nem is írásban, de szóban igent mondott.
Szerintem most lesz frekventált ez a kérdés, tehát a 1129-ből ne hagyd ki ha marad még valami és minden rendben lesz.

Kovács Zsuzsa  -  

Tanácsot kérnék vissza nem térítendő munkáltatói támogatás könyvelésével kapcsolatban. Van-e bármilyen különleges szabály, ha 2011-ben végtörlesztéshez nyújtott a cég ilyen támogatást, továbbá mi a helyzet akkor, ha ezzel veszteséges lett a cég?

Anita  -  

Köszönöm Zsuzsi a tájékoztatót.