Változik a szakképzési hozzájárulás is

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2006. évi CXIV. törvény egyebek mellett a szakképzési hozzájárulás szabályait is módosítja.

A változtatás céljaként a pénzügyminiszteri előterjesztés két tényezőt jelölt meg:

- elősegítse a saját munkavállalók képzésére fordítható kötelezettséghányad felhasználását

- illetve, hogy a mikro- és a kisvállalkozások az eddiginél lényegesen nagyobb mértékben vegyék igénybe a hozzájárulási kötelezettség csökkentésének ezt a módját.


Az elszámolt költségek összege a módosítás folytán a hozzájárulásra kötelezett mikro- és kisvállalkozások esetében a bruttó kötelezettség 60 százalékáig terjedhet, egyéb hozzájárulásra kötelezettek esetében ellenben továbbra is csak 33 százalék lehet.

A hozzájárulásra kötelezett által saját hatáskörben maximálisan felhasználható eddigi 80 százalékos mértékét 70 százalékra csökkentették azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, amelyek nem folytatnak gyakorlati képzést.

Így ha valaki kizárólag fejlesztési támogatást ad egy képző intézménynek, akkor ennek összege 2007. április 1-től csak a hozzájárulásra kötelezettnél képződött bruttó kötelezettség 70 %-ának megfelelő mértékig vehető figyelembe kötelezettségcsökkentő tételként.

Érdemes megjegyezni, hogy a szakképzési hozzájárulás nyilvántartását, beszedését, ellenőrzését, a pénzügyi garanciák érvényesítését, az alaprész kezelését az állami szakképzési és felnőttképzési intézet végzi a jövőben. Az intézet a vele elszámolókkal kapcsolatban feltárt szabálytalanságokról a dokumentáció csatolásával negyedévente tájékoztatja az állami adóhatóság illetékes igazgatóságát, aki az ellenőrzése tekintetében az Art. rendelkezései szerint jár el.


Hozzászólások

Magdi  -  

Sok-sok keresgélés után - teljesen véletlenszerűen jutottam erre az oldalra. Köszönöm a Sorsnak és Neked is, kedves Zsuzsa! Megoldottam a segítségeddel egy "húzós" szakmai feladatot. Értem :) amiről írsz, értem, amit írsz, és tudom alkalmzani a gyakorlatban4 KÖSZÖNÖM! Magdi Szegedről

csak a keresztnevét…Viola  -  

Véletlenül találtam a honlapra, de nagyon örülök, hogy megtaláltam, máris segítet a szakképzési elszámolásában.Köszönöm a segítséget, és kíváncsian várom a további cikkeket!

Ildikó  -  

Sok érdekes, hasznos dolgot találtam itt. A kedvencek között a helye:)

anonim  -  

KÖSZÖNÖM, EZ NAGY SEGÍTSÉG ÁPRILIS 01-TŐL. NAGYON JÓ EZ AZ OLDAL

Fehérné Anikó  -  

Ma láttam meg ezt a honlapot, és azonnal feljelentkeztem a hirlevélre. Ma a szakképzési hozájárulás ápr.01.i módositásában segitett. Köszönöm Zsuzsa

Szabó Józsefné  -  

Nagyon köszönöm a szolgáltatás nagyon sok segítséget nyújt, felhívja a figyelmemet az egyébként nagyon fontos, de nem gyakran előforduló eseményekre, változásokra. Hálás vagyok és a jövőbeni segítségéért is köszönetemet fejezem ki.

Kertészné Kati  -  

Kérdezném, hogy EVA-s társaság (számviteli törvény hatálya alá tartozik) a n. évente fizetendő szakk.hozz.járulásból (minimál bér 2x-e utáni 1,5%) a szakközépiskolával kötött szerződés alapján 25-75%-ot érvényesítheti-e, tehát APEH-nak 25%, iskolának 75%?

anonim  -  

AZ EVA-S VÁLLAKOZÁSOK MNEM TUDJÁK IGÉNYBE VENNI CSAK AKKOR HA SZAKMUNKÁS TANUKÓJUK VAN A TÁMOGATÁSOKAT NME LEHET EKLSZÁMOLMNI ????

T.K.JUDIT  -  

ÜDVÖZLÖM KEDVES ZSUZSI! NAGYON MEGÖRÜLTEM ENNEK AZ OLDALNAK,KISVÁLLALKOZÁSUNK NAGY HASZNÁRA SZOLGÁLNAK AZ INFORMÁCIÓK.

Sz. Diána  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm szépen az információkat, tegnap épp időben érkezett, mert épp belebonyolódtam az ügyvezetős témába. Üdvözlettel: Diána

Trestyén O.  -  

Egy ismerős könyvelőtől hallottam a weboldalról. Nagy segítséget jelent számunkra létezése. A cikkek sok hasznos és érthető információval szolgálnak. Köszönjük a tájékoztatásokat!

anonim  -  

Ma jutott tudomásomra, hogy ez a weboldal létezik. Köszönjük, hogy segítenek a munkánkban. Most igazán ránk fér. A cikk tetszett és érthető.

Forka Edit  -  

Kedves Zsuzsi! Tetszett a cikk,köszönöm igazán segítség,hogy nem kell keresgélni a törvények között. Csak nem értem mért kell április egytől változtatni a törvényt. üdvözlettel:Forka Edit

M.Magdi  -  

Köszönöm a tájékoztatást,én is várom az újabb információkat.Magdi

anonim  -  

Köszönöm szépen, várom a további információkat is. Csajkásná