Vállalkozók járulékalapja 2011-ben

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az már nem újdonság, hogy a tevékenységre jellemző kereset szabályát 2011-től hatályon kívül helyezték. Viszont a vállalkozóknál is bevezették a „szakmai minimálbér” fogalmát. Most mégsem azzal szeretnék foglalkozni, hogy kinek kell a magasabb összeg után fizetni, és kinek nem. Nézzük meg inkább azt, ha nincs tényleges jövedelem, akkor mi a járulék alapja.

Bár sok hasonlóság található az egyéni és társas vállalkozók járulékfizetésének szabályaiban, mégis a csekély számú, de annál fontosabb különbségek miatt válasszuk most szét őket.

Egyéni vállakozók


A biztosított egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, de havi átlagban legalább az e törvény szerinti minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem a vállalkozásukban biztosítottak (pl heti 36 órás jogviszonnyal rendelkeznek) azok a tényleges jövedelem után fizetnek járulékot. Ha nem számolnak el vállalkozói kivétet, akkor tb járulékot sem fizetnek.

Az a biztosított egyéni vállalkozó, aki az eva hatálya alá tartozik, a járulékokat havonta a minimálbér után kell megfizetnie.

A tbj törvény 29/A§-a szerint z eva adózó egyéni vállalkozó a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében egyoldalú nyilatkozattal vállalhatja, hogy a járulékokat magasabb járulékalap után fizeti meg.

Tehát:

Aki az egyéni vállalkozásában biztosított és
  • nem evás, az a vállalkozói kivét után fizeti a járulékokat, de minimum a minimálbér után
  • evás: a minimálbér után fizet, kivéve, ha magasabb járulékalapot fizet be.
  • Aki nem a vállalkozásában biztosított és
  • nem evás, az a vállalkozói kivét után fizet járulékot
  • evás, akkor a törvényben meghatározott alap után (nyugdíjasok 10%, munkaviszony mellettiek 4%) után fizetnek járulékot.

NEM lehetséges megoldás hogy a nem evás egyéni vállalkozó úgy fizessen a minimálbérnél magasabb járulékalap után járulékot, hogy azt kivétként nem veszi ki.

Tehát ha valaki magasabb ellátások érdekében pl 150 ezer forint után szeretne járulékot fizetni, akkor ezt kivétként is el kell számolnia, és az szja-t is meg kell fizetnie.

Társas vállalkozók


A társas vállalkozás a biztosított társas vállalkozó után fizetendő társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem, de havi átlagban legalább az e törvény szerinti minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Aki tehát a vállalkozásban biztosított, az a személyes közreműködői díj után, de minimum a minimálbér után fizet járulékot.

NEM lehetséges megoldás hogy a társas vállalkozóra úgy fizessünk a minimálbérnél magasabb járulékalap után járulékot, hogy azt személyes közreműködői díjként nem vesszük ki.

A társas vállalkozások esetében nincs különbség a biztosított társas vállalkozó járulékfizetésében attól, hogy maga a vállalkozás evás-e vagy sem.

NINCS tehát lehetőség arra, hogy az evás vállalkozás személyesen közreműködő tagja után a minimálbérnél magasabb járulékfizetést válasszunk.
Magasabb járulékalap csak akkor keletkezhet, ha azt díjként ki is vesszük, így viszont jövedelemmé válik és szja köteles is lesz.

Azok a vállalkozások, akik a 2010-ben hatályos tevékenységre jellemző kereset miatt választhatták pl. a 150 ezer forint utáni járulékfizetést tényleges kivét nélkül, azoknak át kell gondolni az idei évi szabályokat.
Mert ha továbbra sem szeretnének jövedelmet felvenni, akkor a járulékalap 94 ezer forint lesz (feltételezve a szakképesítést.)


A bejegyzés címkéi

járulék, munkaügy, járulék


Hozzászólások

Schobert Mária  -  

Tisztelt Zsuzsa.
Ne haragudjon de én sajnos nem tudok a konferenciákon részt venni de követem az internetem a bejegyzéseket.
Arra szeretnék választ kapni, van e mód arra, hogy egy Bt beltag ne a minimálbér után fizessen járulékot,illetve ugyan ez egy Kft.résztulajdonosra is érthető-e. Nem lehet valamilyen módon ezeket az összegeket csökkenteni.Pl.részmunkaidő esetén.
Vagy pl. mivan akkor ha egy részmunkaidőbe foglalkoztatott alkalmazott 2013- ba nyugdíjba szeretne menni a nők 40 éves
szolgálati idejét kihasználva, ez őt hogyan érinti.
Nagyon köszönöm válaszát előre is.
Tisztelettel:
Schóbert Mária

Zsuzsa   -  

azt szeretném megkérdezni, hogy 2010-ben egyéni vállalkozó fodrász középfokú képzettséggel rendelkezik, járulékot a minimálbér után kellett-e megfizetni.
Köszönöm segitségét.

Zoltán  -  

Szeretném megkérdezni hogy nyugdíjas egyéni vállalkozónak tételesen milyen és mennyi járulékokat kell fizetnie 2011-ben?
Köszi

mylly  -  

Szervusztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert bekavarodtam, és az értelmezésemre megerősítést, illetve kiigazítást szeretnék kérni tőletek.
Egy ktf.ügyvezetője, ha személyes munkát nem végez, de máshol sincs biztosítási jogviszonya mentesülhet-e a biztosítási jogviszony alól, ha nem akkor a minimum a minimálbér után meg kell-e fizetni a járulékokat.
Előre is köszönöm! mylly

Magda  -  

Dísznövénykertész,virágkötői végzettséggel,vállalkozóként szakképzett minimálbért kell fizetni? Előre is köszönöm az infókat!

Zsuzsa  -  

 kérdésem lenne: ha egyéni vállalkozó gázkészülékjavitást végez OKJ-s végzettséggel, főállásban tehát a vállalkozásb an biztositottként, akkor a minimálbér vagy a bérminimum szerint kell e járulékot fizetnie. Ki mondja meg neki hogy elő van e irva a szakmunkás avagy szakképzése. 10 éve dolgozik igy..

berta  -  

40 év munkaviszony után teljes öregségi nyugdijba mennék.Hallottam,ha a munkahelyem tovább alkalmaz ,akkor a mindenkori minimálbér tizennyolcszorosáért dolgozhatok,mivel még csak 60 éves vagyok.

Kérdésem,hogy közalkalmazotti állásom betöltése mellett mellékállásban van egy vállalkozásom.Erre vonatkozik -e bármilyen limitálás és azt végezhetem-e tovább,minden változtatás nélkül?

 

Válaszukat köszönöm

Katalin  -  

Helyesen gondolom-e, hogy csak az evás egyéni vállalkozó vállalhatja a magasabb összeg után a járulék-fizetést.

Átalányadózó egyéni vállalkozó esetén nincs vállalkozói kivét. Magasabb összeg után nem fizethető járulék. Az alap az átalányadó alapja, illetve legalább a minimál bér.

Köszönettel.

szitakatalin@citromail.hu

Eta  -  

köszönöm az információt.

Ungvári Éva  -  

Nyugdíjas egyéni vállalkozónak milyen és mennyi járulékokat kell fizetnie 2011-ben?

rokah  -  

 hogy ne éloskodjenek az állam nyakán kényszer válalkoznak sokan azt mondják válalkozás barát  tv, vannak  fodrász vagyok kezdo havi 55ooo bekeresek néha a fater meg megpotolja 25.tel hogy kitudjam fizetni a járulákot uzlet reszit , ez a kedves ország kormányi igy segiti  a fiatal pályakezdot. hogy orokre menjen el a kedve a munkátol.

Zsuzsa  -  

Megírná azt is, hogy ez hol jelent meg. Sehol nem találni erre APEH állásfoglalást, vagy jogszabályi hivatkozást.

Köszönettel: S. Zsuzsa

 

 

Tunde  -  

Még probléma a nappali tagozatos egyetemista, aki például garafikus tervező és vállalkozó, őneki fizetnie kell-e járulékot azokban a hónapokban amikor nincs kivétje, vagy a hallgatói jogviszony alapján biztosított?

Cz.T  -  

Én nem érzem olyan nagy problémának ezt a vállalkozói kivét-tagi jövedelem problémát. Ugyanis mit állapíthat meg a revizor egy adóvizsgálatnál? Tb hiányt nem tud megállapítani, mert megfizettem minden járulékot, sőt túlfizetést fog megállapítani? Szja. hiányt meg megint nem tud megállapítani, mert nem vettem ki kivétet-jövedelmet, az Szja. törvényben semmiféle ilyen korlátozás nincsen, nincs Szja alapom. Így nem változik semmi ezzel a minimálbér felett megfizetett és ki nem vett kivétekkel. 

Éva  -  

Azt szeretném megkérdezni, hogy a járulékbefizetésből mennyit lehet költségként leírni, és ha nem az egészet akkor miért nem ? Még azt is szeretném tudni, hogy a válaszokat hol olvashatom el? Előre is köszönöm! Egy "amatőr " 

Sándor  -  

Sem példákban , sem kérdésekben - válaszokban nem találtam egyértemű válast az alábbi esetre :

Öregségi nyugdij mellett végzett -adószámos- önálló szellemi tevékenységből származó jövedelem után fizetendő e a 27 % -os egészségügyi hozzájárulás ?

Köszönöm a sgítséget .

tudatlanka  -  

Bocsánat a tudatlanságomért, de úgy emlékszem, hogy szakmunkás minimálbért (garantált bérminimunot) kell fizetni minden olyan munkavállalónak, akinek munkaköre középfokú képesítést igényel, vagy legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, vagy betöltött egy bizonys életkort.

-Így van-e ez még mindig?

-ha így van, akkor figyelembe kell-e venni a vállalkozóknál is ezeket a körülményeket?

Ez nagyban lecsökkenti ugyanis a problémát.

Gyakorlatilag csak a pályakezdőknél merülhet fel a kérdés, hogy 78 vagy 94 ezer!

Köszönöm a választ

Juit  -  

Üdv!Pedig kitérhettél volna arra,hogy honnan szedjük azt kinek kell a szakmai min.bér.Ki dönti el,hogy egy kiskereskedőnek kell-e végzettség,ha már 20-30 éve űzi az ipart,amikor még nem kellett a kiváltásához szakirányt igazolni vagy el lehetett egy KISOSZ tanfolyammal intézni/kapott vagy 30 szakmára engedélyt/.Volt olyan időszak amikor nég ez sem kellett.Üdv.!

Magdi  -  

Evás bevételi nyilvántartást vezető Bt beltag heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett,-mi után fizet? Értesülésem szerint csak tényleges kivét után, nincs 4% mint  a munkaviszonyos evás egyéni vállalkozónál ! Remélem jól tudom .

egyébként köszönöm az információt !  Üdv.

Irén  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a hasznos infót. Felhívtam az adóhatóságot ez ügyben, ők egyértelműen azt a választ adták, hogy a szakképesítéshez kötött főállású egyéni és társas válalkozásoknak a 94.000.-Ft után kell a járulékokat megfieztni, függetlenül a személyi kivéttől. Szerinted egy esetleges adóellenőrzés során mire hivatkozhatok, ha személyi kivétem nem volt januárban, és nem a 94.000.-Ft, hanem a 78.000.-Ft járulékalap után fizetek?

Válaszod eldőre is köszönöm. Irén

kata99  -  

Kedves Zsuzsi!

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:  EVÁ-s Kft-ben társas vállalkozás  tagja aki öregségi nyugdíjas, jövedelmet nem vesz fel , akkor milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik utána?

Válaszodat köszönöm: Kata

 

Kati  -  

kÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT. eGYÉRTELMŰ LETT SZÁMOMRA

A JÁRULÉKALAP

meluka  -  

Segítséget szeretnék kérni, 5610 Éttermi vendéglátás főtevékenységő

főállású ev-jének kötelező a 94.000 Ft után fizetnie? Természetesen nem EVÁ-s.

Hol lehet ennek konrétan utánanézni??

 

Köszi!

Éva  -  

Kedves Zszsi!

 

felmerült az a kérdés, hogy  juttatásoknál melyik minimálbért kell figyelembe venni

pl. könyvelő (94.000 Ft a garantált bére), ekkor a üdülési csekket ennek megfelelően, vagy 78000 ft-nak megfelelően kaphatja meg, illetve 19 %-kal felbruttósitva  vagy csak a tényleges alapösszeget érvényesitheti.

Válaszodat köszönöm.

Horváthné Éva

 

nino  -  

 Szeretném megkérdezni, hogy ha a társas vállalkozás tagja, aki egyébként egyben öregségi nyugdíjas is, havi szinten 5 napot dolgozna a vállalkozásban

-  munkaviszony keretében kiegészítő tevékenységet folytatóként , vagy

-   megbízási szerződéssel foglalkoztatható-e,

illetve mindkét esetben mennyi lenne a fizetendő járulék? 

 

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsa! A szakképzett Evás egyéni vállalkozó bejelentés nélkül fizethet a garantált minimálbér után?

Köszönöm. Ani

Anita  -  

SZia Zsuzsa!

szeretném megkérdezni, hogy ha a társas vállalkozónak van 36 órás munkaviszonya akkor köteles-e kivenni bármilyen bért vagy a személyes közreműködés után juttatást. Ha nem, akkor kell-e azért vmi járulékot fizetni utána?

Köszönöm, szép napot kívánok!

Anita

 

Irén  -  

Kedves Zsuzsi!

ismét köszönöm a segítő , pontos információt!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy egy BT  2 beltagja mindkettő nyugdíjas . Az egyik " aláró" ügyvez, a másik 3 órás részmunkaidős nyugdíja dolgozó, a kültag 1-1 alk megbízással végez munkát. Az aláíró nyugdijas után eg szolg járulékot , a részmunkaidős nyugdíjas után mindent amit nyugdíjas után kell fizetett és fizet 2011-ben a Bt . A megbizásos kültag  (van 40 órás főállása ) , normál megbíz szabályok szerint fizette a Bt .A  garantált bér stb ugye itt nem érdekes? jól rendezte a bt a fentiek alapján a járulékokat, 2010-ben rájuk is vonatkozott a tevék jell. kereset? Olyan zavaros néha ez. Ha tud valaki segítsen. Előre is köszönöm. Irén

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

 

Szeretném megkérdezni, hogy az egyéni vállalkozóknál nem a garantált minimál bér után kell fizetni a járulékot, ha olyan a tevékenységük, ahol

ez előírja a szakírányú minimum középfokú végzettséget?

 

Györgyi

Gizi  -  

A kérdéshez csatlakoznék én is. Én, Györgyihez hasonlóan úgy értelmeztem, hogy a garantált bérminimum után kell fizetni a járulékot az e.vállalkozónak és t.vállalkozónak, ha a végzettség megköveteli.

Irén  -  

Kedves Zsuzsi!

Felhívtam a NAV-ot és egyértelműen azt a választ kaptam kérdésemre, hogy a szakképesítéshez(főtevékenység) kötött főállású egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó a 94.000.-Ft után kell a járulékokat megfizetni. Ha 36 órát meghaladó, vagy kiegészítő tevékenységű vállakozó volnék, akkor csak a ténylegesen kivett kivét után kellene fizetnem. Szerinted is így van? Mert, ha nem, akkor egy esetleges adóellenőrzéskor mire hivatkozzak?

Válasuod előre is köszönöm. Irén

csak a keresztnevét...  -  

Köszi szépen Zsuzsi az infót!!!

Györgyi

Éva  -  

Remek jól összefoglaltad, és rávilágítottál egy fontos kérdésre. Köszönöm. Éva

Ildikó  -  

 Köszönöm az információt.

csak a keresztnevét...  -  

KÖSZÖNÖM SZÉPEN, RÉSZBEN ÚJ AZ INFORMÁCIÓ, DE AZ NAGYON FONTOS, JÓ, HOGY KÖLDTED ZSZUZSA.!!

ÜDVÖZLETTEL: MÁRTA

ÁGI  -  

HA JÓL ÉRTELMEZEM. AKKOR:

HA AZ EVÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÓ NEM A 78000 FT UTÁN AKARJA MEGFIZETNI A JÁRULÉKOT AKKOR A 1158-AS BEVALLÁS NYILATKOZAT OLDALÁN JELÖLI HOGY PL. 94.000 FT UTÁN FIZET.

- A TÁRSAS VÁLLALKOZÓ HA CSAK JÁRULÉKALAPJA VAN, JÖVEDELMET NEM VESZ KI CSAK 78000 FT UTÁN FIZETHET

Dia  -  

Nem úgy van ha 94000,-Ft után akkor nem kell nyilatkoznia?

lászló  -  

Károly hozzászólásához: 94.000,- a garantált bérminimum.

Károly  -  

:) köszi  (de egyel feljebb javítottam....) - mint irtam a 8-ast (78-ast) szeretném fizettetni. Ötleted?

csak a keresztnevét...  -  

Okmányirodával beszélve, azt az infót kaptam, hogy sem a 829902 ( mns egyéb gazd. tel. segítő szolg) , sem a 749902 szakmakódokhoz (ügynök) nincs előírva szakmai képesítés. ebből kifolyólag nem fogom 94 e után járulékot fizetni. Szerintem nem csak a 9-es szkamkódok a minimálbérrel fizethetők.

Károly  -  

Egyetértek ....  De ezzel is nő a gordiuszi csomó....

Kati  -  

Igy van! Szerintetek ez (is) a könyvelő feladata, hogy kikotorja, a szakmakódokból, az OKJ számokból? Agyrém! A szakmai munkára meg már semmi idő nem marad:-((

Hajrá egyszerűsités, depláne söralátét!!

Ica  -  

Vagy pl. egy adminisztrátor 4-es FEOR-ral? Nálunk az adminisztrátor egyszerű adatrögzítést, postázási teendőket végez, ehhez nem kell semmilyen képesítés. 4136 Iratkezelő, irattáros vagy 4226 Lakossági kérdező, összeíró? Nem hiszem, hogy ezekhez bárhol is kérnek középfokú végzettséget. Szerintem nem mérvadó, hogy csak a 9-es FEOR lehet 78.000,--.

KÁROLY  -  

BOCS 94.000. (BÁR ÉN A 78.000 -T SZERETNÉM) :)

Károly  -  

Kedves Mindenki!

Bevallási határidő - és ilyeneken kell görcsölni...

Persze a "legbiztosabb" a 98.000. Ft járulékalap az Ev-nál. Csakhog, hogy magyarázzam el ezt a biztonságiőr, de akár az autószerelő, a kocsmáros vagy bármelyik ügyfélnek, mikor Ők csak tudják hogy nincs középfokú végzettségűk. Akkor ha kellene miért kaptak / kapnak vállalkozóit.

Azért itt is (mint nálunk házon belül) vannak pro-kontra érvek. De mia a helyes....

Olvastam egy cikket, belinkelem érdekes Ruszin Zsolt MKOE alelnökének véleménye a témában: www.adozona.hu/aktualis/20110116_egyeni_vallalkozo_ceg_tarsas_vallalkozas_.aspx


 

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Elolvastam a vállalkozók járulékalapjáról szóló tájékoztatását, mégis lenne egy kérdésem:

- ha egyéni vállalkozó van szakképzettsége de nincs jöv.kivét

akkor a járulékalap a min.bér vagy gar.bérminimum

Válaszát előre is köszönöm

 

ica  -  

szerintem a tb törvény szerint 94000 Ft, de nem attól függ, hogy van e neki szakképzettsége, hanem az hogy a főtevékenységéhez kell e?

Ica  -  

 főfoglalkozású társas vállalkozó esetén legalább középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén a garantált bérmunimum kötelező a TB törvény szerint. Ha nem vesz ki jövedelmet akkor is??

Szerintem igen

köszönöm a hozzászólást

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb információt. Még olyan kérdésem lenne, hogy az építőiparban is a 94.000.-Ft a járulékalap az egyéni vállalkozónak, vagy ott magasabbat kell figyelembe venni? Pl. ács.

 

laci  -  

Konkrét kérdésem az lenne, hogy egyéni Ügyvéd, aki nem vesz ki vállalkozói kivétet, a 94000 Ft után kell-e neki megfizetni a járulékot?

Köszi

Aranka  -  

Új információt kaptam.

Kérdésem az volna, hogy melyik tv. fogalmazza meg, hogy a társas vállakozó a minimál bérnél magasabb összegű tényleges jövedelem felvétnél fizetheti csak az arra eső járulékot, ha nincs felvét, akkor a minimál bérre?

Köszönetettel: Aranka

Szilvia  -  

Csak az a gondom ezzel, hogy a kiegészítő tevékenységű /nyugdíjas/  a társaságban személyesen közreműködő taggal külön sehol nem foglalkoznak.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm, nagyon jókor kaptam új infot.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást! További jó munkát kívánok Mészárosné Erika

ILDI  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az összefoglalót, jó mankó egyben látni.

Sziasztok!

A vállalkozók főtevékenysége az irányadó a járulékalap (78e vagy 94e) meghatározásához. Én egyeztettem az Okmányirodával, hogy a tevékenység végzéséhez kinek milyen végzettség kell. pl 9602 fodrász vállalkozói igazolványhoz OKJ 338150110000000 bizonyítványt kérnek. Az OKJ-s végzettségekből csak 52 -vel kezdődő a középfokú. Ezek után szerintem fodrász 78.000.- után fizet. pl 0113 mg termelés, 0161 mg szolg. végzettség nélkül gépkezelői jogosítványnyal végezhető - 78.000.- a járulékalap. pl 2562 fémmegmunkálás - szakmunkásbizonyítványt kérnek - 94.000.- járulékalap. pl 4799 egyéb nem bolti, piaci kisker. - nem szükséges szakképesítés ezért járulékalap szerintem 78.000.-

Kati!  -  

Zsuzsa! Köszi az infót! Pedig nagyon jó lenne ezt a témát körbejárni, mert nagyon nagy a bizonytalanság, hogy mely tevékenységek számitanak középfokúnak. Miért középfokú tevékenység egy bolti eladó, egy ács, egy köműves, festő..stb. Pláne, hogy a szakmai papirjával remekül végzi a dolgát, és bőven elég a vállalkozói tevékenységéhez (szakmunkásképző iskola, ami ugye nem középfokú isk. végzettség). Ha szinte mindenkinek a gar. bérminimumot kell fizetni, akkor ez a min. bér igen drasztikus, sunyi  megemesése. Sok szakma el se bírja! Ezt egyértelműen sokan nem tudják kitermelni. Az  a főgond, hogy nincs egyértelműen leirva a téma, és majd néhány év múlva az apeh hozza a jó kis belső eligazítási papirját, de nekünk most kellene ezt a vállalkozóknak beadni, és a bevallásokat elkésziteni. Bocs, hogy hosszú voltam, de nagyon felháborit a téma.

Mikike  -  

A szakmunkásképző miért is ne lenne középfokú végzettség???

 

De mégegyszer: nem az érintett dolgozó, vállalkozó iskolai végzettsége  számt, hanem az, hogy az adott munkakör milyen szintű képesítés birtokában tölthető be!

Kati!  -  

Na látod, ezért kellene ezt taxative leirni. Én a szakmunkásképző iskolát nem gondolnám középfokú végzettségnek, azért mert ott nem tesznek érettségi vizsgát, ha az, akkor mi a különbség az érettségit is adó  szakközépiskolai, illetve gimnáziumi végzettség között. A válaszod második felét köszönöm, de azt értem, akiket én emlitettem azok eladóként, ácsként, kőművesként dolgozó egyéni vállalkozók, és ezen munkák  betöltéséhez -szerintem- nem kell közpfokú képesítés. Világos, ha valaki akár egyetemi végzettséggel is takaritó kisiparos, ott mehet a min. bér, mig ugye az ország nagy brókere, gar. bérmin, hiába volt csak 8 általánosa:-)))

Marika  -  

Köszönöm az információt.  Számomra nagyon hasznos .

Yvette  -  

 Az elmúlt évben egy KFT tulajdonosa 5000,-Ft megbízási díjat kapott

személyes közreműködéséért (nem volt bejelentve),csak azért mert az ő neve alatt mentek el a különböző bevallások az APEH felé.2011-ben szabályos-e ez a megoldás,vagy a minimálbért kell alapul venni a járulék

fizetés szempontjából.Megjegyezni kívánom, hogy nincs bejelentett munkaviszonya sehol.

Köszönöm a választ előre is.

 

Mikike  -  

Lehet. Csak az eü. szolg. járulékot kell megfizetni. Minimálbér 30 %-a alatt - ha az nem részmunkaidő munkaviszony - nem keletkezik biztosítási jogviszony. (További feltétel, hogy a társ. szerződésben ne szerepeljen mellékszolgáltatásként a személyes közreműködés.)

Pálma  -  

Azt nem értem, hogy miért nem lehet ezeket a szabályokat(?) egyértelműen beleírni a törvényekbe, hogy ne kelljen mindenféle módon értelmezgetni, ki így ki úgy. Ha az evás társas vállalkozónak van 36 órát meghaladó munkaviszonya és nem vesz ki jövedelmet, tehát nincs járulékalapja, de akkor ki végzi a jövedelemszerző tevékenységet?  

 

Klára  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm, hogy ilyen körültekintő vagy és az észrevételeidet megosztod velünk.

Nekem ez most nagyon fontos információ volt.

Köszönöm :  Klára

 

csak a keresztnevét...  -  

Egyéni Vállalkozó ( Ács-állványozó  ) átalányadózó mennyi összeg  után köteles járulékot fizetni 2011-ben ?

Mikike  -  

Legalább 94 000 Ft/hó

Alina68  -  

Szerinte 94 ezer után, mert szakma, tehát középfokú végzettségnek számít.

Ági  -  

A cikket köszönöm, de a legutolsó sorhoz kapcsolódva:

Fontos lenne a szakmai minimálbérről irnod pár sort.

Úgy tapasztalom igencsak meg van lőve mindenki az értelmezéssel.

Pld: fénymásolással, sokszorosítással foglalkozó ev milyen összeg után köteles fizetni?

Pld: Festő-mázoló saját maga után? Szakmunkásképző esetén, nincs érettségi. Az Apeh szerint a szakmunkás az már középfok, akkor mi az alapfok a szakmákban?

 

Judit  -  

Össze tudná valaki foglalni egyszerűen és érthetően, hogy mit takar a középfokú iskolai végzettség és a középfokú szakképzettség fogalma?

Hova soroljunk be pl. vízvezetékszerelőt, autószerelőt, kozmetikust, fodrászt?

Vagy például, ha az alkalmazott FEOR:4193, adminisztrátor volt eddig, neki is meg kell kapnia a 94.000,- Ft-ot?

Köszönöm.

Mikike  -  

Gyakorlatilag csak a 9xxx-es FEOR-okban elég a minimálbér

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ez véleményem szerint is a megközelítés. A vállalkozók zöme a minimálbér alatt a 94 ezer forintos értéket kell, hogy értse. A 9-essel kezdődő kód lehet esetleg kivétel.

  -  

Két teljes napot azzal töltöttünk, hogy előbuvárkodjuk a középfokú iskolai végzettség és a középfokú szakképzettséghez kapcsolódó minimálbér és garantált bérminimum megállapítását, amelyet a 133/2010.(IV.22.) Korm.rendeletben lehet megtalálni. Csupán csak 74 oldal. Szerintem ebből tisztán látszik a 78.000.-  és a 94.000.- utáni járulékfizetési kötelezettség.

 

 

Dia  -  

Szia Zsuzsi!

Hú! Akkor ha jól értem pl.: szemorvos főállású vállalkozó után helyes a 94000,-FT alap a járulékokra, nem vesz ki kivétet. De az evás társasvállalkozónál mért kell kivenni? Hol találom azt meg, hogy nem lehet magasabb után fizetni a járulékokat? Valami kimaradt.

Köszönöm szépen, hogy felhívtad rá a figyelmem.

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem találod meg sehok, hogy a társas vállalkozónak lehetne magasabb a járulékalap 94ezernél, ha nem vesz ki semmit. Ezért nem is lehet...

Dia  -  

Köszönöm szépen, végül is ez is igaz.

Zsuzsa  -  

Azt szeretném tudni, hogy EVÁ-s Kft. nyugdíjas közreműködő, illetve nem közreműködő szintén nyugdíjas tagja után milyen bejelentési és járulék fizetési kötelezettség van. A Kft.-nek van egy alkalmazottja, aki után fizet járulékot és Ő hozza az árbevételt is. Az egyik nyugdíjas tag könyvvizsgáló és Ő is árbevételt hoz.

 

Mikike  -  

A könyvizsgáló tag ezt nem tudja?

Akkor adja vissza a papírját....

Mikike  -  

Elnézést, de a több hibát már nem keresek...

csak a keresztnevét...  -  

Mikike  -  

Bocs, a nevem lemaradt erről a hsz-ról. Mikike volt ez is.

Judit  -  

Nekem is az a gyanúm, hogy az "e törvény szerinti" kitétel azt jelenti, hogy nem mindig a minimálbér az irányadó - sajnos.

Marika  -  

Többféle választ kaptam és nem tudom eldönteni, hogy középfokú szakképzettségnek mi minősűl?  Pl. fodrász egyéni vállalkozó, aki szakmunkásba szerezte a szakképesítését. OKJ képzéssel rendelkező szíkvízkészítő, virágkötő. is  a járulékot a szakmai minimálbér után fizeti? Vagy csak az az egyéni vállalkozó  aki, szakközépben, technikumban szerezte a szakképzettségét

Köszönöm.

mikike  -  

Nem az iskola számít, hanem a betöltött munkakör. A fodrász az középfokú. Akkor is, ha netán nincs róla papírja.

Egyetemi végzettséggel is lehetsz takarító, akkor a minimálbér, de 8 általánossal ha pl. eladó vagy, akkor a bérminimum.

Nagy Lászlóné  -  

Kedves Zsuzsika!

Elnézést kérek a bizalmas megszólításért nagy tisztelője vagyok Önnek.Kérem szíveskedjen nekem bővebb tájékoztatást adni a szakmai minimálbér fogalmáról mivel kollégáim között megoszlanak ezzel kapcsolatban a vélemények.

 

Kati  -  

Az átalányadózó egyéni vállalkozóra vajon mi vonatkozik, ha ő szakképzett?

Magdi  -  

Ha szakképzett, akkor a 94.000.-Ft a járulékalap, de ha az átalányadó alapja ennél több, akkor a magasabb összeg után kell megfizetni a járulékot és bevallani.

Mikike  -  

1. "NEM lehetséges megoldás hogy a társas vállalkozóra úgy fizessünk magasabb járulékalap után járulékot, hogy azt személyes közreműködői díjként nem vesszük ki."

 

2. "NEM lehetséges megoldás hogy a nem evás egyéni vállalkozó úgy fizessen magasabb járulékalap után járulékot, hogy azt kivétként nem veszi ki."

 

Ezek hol vannak leírva?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Megfogalmazásaim nincsenek így a törvényben. Ez a törvény szövegéből vett következtetés. Tehát amikor azt mondja, hogy a járulékalap a kivét, de minimum a minimálbér, akkor ennek az értelmezése, hogy ha a kivét nulla, akkor a járulékalap BIZTOSAN a minimálbér. És nem lehet magasabb. Kivéve az evás egyéni vállalkozót...

Mikike  -  

Szerintem hibás következtetés. Ráadásul a Tbj-ben ezévre a minmálbér fogalma megváltozott. Gyakorlatilag a garantált bérminimummal egyenlő a vállalkozók 99 %-a esetében.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ezzel egyetértek. A magasabb járulékalap alatt én a 94 ezer forintnál magasabb összegre gondoltam, tehát a minimálbérnél magasabb járulékalapra nincs lehetőség, ha azt nem veszik ki.

Mikike  -  

Lassan kezdesz meggyőzni erről. Így akkor csak a 94 eFt alatt van mozgástér. Tehát vallok 94 eFt járulékot, de csak 50-et, vagy semmit nem veszek ki. Amit meg befizetnék járulékként, azt félreteszem önkéntes nyugdíjpénztárba vagy valamilyen életbiztosítással összekötött befektetésbe. Így ezzel a korlátozással az állam szerint rosszabbul jár.

ildikó  -  

Köszönöm a figyelemfelhívást. Tehát,ha a társasvállalkozásnak január hónapban nem volt bevétele, (így azoknak a tagjainak akiknek nincs másutt munkaviszonyuk és így  január hónapban nincs jövedelem kivétjük) a minimálbér után kell megfizetni a járulékot ?  A 94000 Ft  után számított bevallást amit már elküldtem önellenőrizzem ?

ildikó

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ha a társaságban személyeseen közreműdnek, és itt van a biztosítási jogviszonyuk, akkor kell járulékot fizetni.

Ha nincs bevétel, de a tevékenység, amit a magánszemély végez középfokú szakképesítést igényel, akkor a 94 ezer után kell járulékot fizetni.

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsa!

Szeretnék segítséget kérni a következő esetben:

EVÁS BT a társasági szerződésben a beltag az ügyvezetésen kívüli teendőket munkaszerződés alapján látja el. A jelenlegi könyvelője kijelentette a cégből mint munkavállalót és bejelentette az egészségügyi járulék magánszely általi fizetésre. A cég jelenleg tevékenységet nem végez. A beltagnak nincs máshol munkaviszonya. Mi alapján kell-e járulékot fizetnie?

Köszönöm a segítséget előre is

Maróthiné Tilda

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Szerintem egy bt beltagnak "kötelező" foglalkoztatása van, ha nincs máshol munkaviszonya. Lehet, hogy a munkaviszonyból kijelentjük, de akkor létrejön a tagi jogviszony. Ekkor viszont a minimálbér után járulékokat kell fizetni

Mikike  -  

Ha a cég nem végez tevékenységet, akkor jó az eü.szolg. járulék. A cég képviselet - banki aláírás, bevallások, stb. - önmagában nem alapozza meg a bizt. jogviszonyt. De amint van bevétel, és nincs más alkalmazott, akkor bizony belép a társas vállalk. jogviszony.

Zsó  -  

Kedves Zsuzsi!

EVÁS Bt-nél (tagi jogviszony) 110 ezerFt a járulékalap a 94 ezerFt helyett. Szerintem a kivét itt nem értelmezhető, mivel bevételi nyilvántartást vezet, így szja-t nem fizet,csak a járulékot. Mi erről a véleményed?

Előre is köszönöm a válaszod ! ( utólag! az évek során kapott sok sok értékes információt is.)

csak a keresztnevét...  -  

Köszi a figyelem felhívást.

üdvözlettel: Dabi Judit